AJÁNLÓ
 
12:52
2015. 01. 10.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2015. 01. 10.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2015. 01. 10.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2015. 01. 10.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2015. 01. 10.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legendás helyszínre érkeztek a férfi alpesi sízők: a Berni-Alpokban, Adelboden mellett a Chuenisbärgli lejtőjén mérik össze magukat ezen a hétvégén. Óriás-műlesiklással nyitottak, és szokás szerint Marcel Hirscher első helye borítékolható volt. Másodperc feletti hátrányban követte a mezőny, amelyet ezúttal Alexis Pinturault vezetett, Henrik Kristoffersen fért még fel a dobogóra. Samsal Dalibor ezúttal is kiesett.


6°C-os alpesi hőség fogadta a versenyzőket Adelbodenben, a híres Chuenisbärglin. Szombaton az óriás-műlesiklással indult a program, azzal a szakággal, amely igazán legendássá teszi Adelbodent: 1967 óta rendeznek itt Világkupa-versenyeket. A szlalom már csak a XXI. században csatlakozott, 2000 óta rendeznek mindkét szakágban versenyt a legendás hegyen. A Chuenisbärglit éveken át Benni Raich uralta, az utóbbi évek viszont már Ted Ligety és Marcel Hirscher párharcáról szóltak - legutóbb viszont Felix Neureuther nyert.

Az első futam pályáját az olasz Raimund Plancker, a másodikét az USA edzője, Forest Carey tűzte. Plancker a lehető legkevesebbet hozta ki a legendás lejtőből (igazán nem ő tehetett a kialakuló különbségekről), Carey ennél csak nehezebbet tűzhetett.

Épp Felix Neureuther nyitotta az első futamot, látható hiba nékül megadta az alapidőt (2.). A német menetét Ted Ligety síelése árazta be: az amerikai folyamatosan tizedeket pakolt hátrányára, csak az alján jött jobban, 7 tizedet kapott (5.). Alexis Pinturault hozta szokott őrült menetét, ami persze nagy mentéseket, megtépett kapukat is hozott - a vége így is csak 4 tized lett (3.). Aki azt hitte, ma egy kiegyenlített versenyt lát, szokás szerint Marcel Hirscher menete után a tévének is hajíthatta a távirányítót: az osztrák mérsékelt felső résszel együtt is fél másodperc feletti előnnyel nyerte a futamot (1.). Benjamin Raich felejthető menete azért rögtön visszarángatta a földre az osztrákokat - egyszemélyes a csapatuk (18.).

Fritz Dopfer szemre viszonylag jó menettel kapott 2 másodpercet - a meleg megtette a hatását (13.). Thomas Fanarának még a romló pálya se kellett, hibázott ő anélkül is, alig vergődött végül célba (15.). Carlo Janka ma alacsonyabb divízióban síelt (19.), majd Steve Missillier bátortalan alsó résszel még nála is mélyebbre küzdötte magát (21.). Tim Jitloff pár tizeddel jobb volt náluk, de a 2 másodperc immár megdönthetetlen álomhatárnak tűnt (14.).

Az utóbbi időben formáját vesztett Henrik Kristoffersen ma mintha magára talált volna: remek felső rész után az alján már a pálya akadályozta, így is másodpercen belül maradt (4.). Marcus Sandell 3 másodpercen túli hátránya után (25.) Leif Kristian Haugen érkezett a középmezőnybe (16.). Victor Muffat-Jeandet 2 másodperc alatti hátrányával nagyon elégedett lehetett (8.), Roberto Nani pedig még nála is pár tizeddel jobbnak bizonyult (6.).

A reklámszünet után Kjetil Jansrud következett, jó menettel ő is belül maradt a 2 másodpercen (11.). A pályaromlást kissé talán ellensúlyozta a kisütő nap, ennek megfelelően Matts Olsson is remekelt (7.). Mathieu Faivre a harmadik szektorban hibázott egy nagyobbat (10.), majd Davide Simoncelli ugyanazon a részen igencsak belassulva hasonló időt produkált (12.). Osztrákok jöttek a folytatásban: Philipp Schörghofer hozta a kötelezőt (9.), Christoph Nösig viszont semmit nem profitált a kicsit kevéssé rossz (jobbnak azért ne nevezzük) körülményekből (21.). Gino Caviezel egy szektor alatt elszállt (23.), majd jöhetett az újabb reklámszünet.

Manfred Mölgg botorkálása (26.) után André Myhrer csak integetett a mezőny végének (31.), majd Florian Eisath egy-két csúnya ivvel is hozzájuk képest sokkal jobban teljesített (20.). Cyprien Richard is húzott egy-két kövér ívet, de biztosan továbbjutott (24.), Giovanni Borsotti viszont igencsak aggódhatott ezért (29.). Ondřej Bank számára is kérdésesnek tűnt a második futam (27.), a horvátok új sztárja, Filip Zubčić pedig a harmadik szektorát sajnálhatja - jó futamot dobott el azzal, hogy ott nagyon belassult (28.). A top-30-at Massimiliano Blardone nagy menete zárta, ezen a pályán a 2,3-as hátránnyal kihozta a maximumot a rajtszámából (16.).

A pályaviszonyokról mindent elmond, hogy bármennyire is rosszul jöttek néhányan a top-30-ból, mindössze Myhrer szorult ki végül a második futam mezőnyéből. A 34-essel induló kanadai Dustin Cook tudott bevergődni a 30. helyre. A többiek csak vergődtek az olvadozó pályán, a 4 másodperc is megdönthetetlen álomhatár volt, sokan ki is estek. A kiesők közt találjuk a magyar színeben induló Samsal Dalibort is.

------------------------------------------------------------

A második futamot már 8°C-ban kezdték, továbbra is előnyben voltak tehát a korán indulók. Dustin Cook nagyobb hiba nélkül megadta az alapidőt (22.), ám Borsotti a futam legjobb idejével rögtön átvette tőle a vezetést (15.). Zubčić meglepően biztonsági menettel másodpercnél is többet kapott (28.), majd a letörésnél Bank is elmaradt az első kettőtől (27.). Mölgg majd fél másodperces előnyt adott le egyetlen szektor alatt, jó alsó résszel legalább Borsotti mögé besorolt (17.). Sandell szép fokozatosan vesztett előnyéből, míg aztán a harmadik szektorban búcsúzott. Richard se vetélkedhetett Borsottival a felső részen, majd hiába jött remekül a pálya aljáig, ott nem találta az íveket (18.).

Caviezel már majd 8 tizedről indult, a meredekig viszont leadta előnyét, és a végén egyetlen századdal Cooktól is kikapott (23.). Missillier gyenge síelése (26.) után Nösig se ért fel még a pillanatnyi dobogóra se (19.). Az olaszok hangulatát Eisath javította még tovább, majdnem olyan remekül jött, mint Borsotti, 7 tizeddel vette át a vezetést (6.). Két szebb napokat látott síelő jött a folytatásban: Janka másodpercnél is többet kapott (21.), majd Raich 2 századdal a svájci elé érkezett (20.). Haugen egészen az alsó meredekig tartotta Eisath tempóját, ám végül csak a másik két olaszt tudta megelőzni (8.). Blardone még tovább gyarapította az olaszok számát az élbolyban, igaz, fél másodperces hátránnyal csak Haugen mögé sorolt be (12.).

Fanara sem ment sokra a fél másodperces előnyével (16.), Jitloff viszont csak pocsékul sikerült alsó szakasza miatt szorult hátra (14.). Dopfer már nem kegyelmezett Eisathnak, bár ő is rengeteget vesztett a meredeken, 4 századdal átvette a vezetést (4.). Simoncelli rögtön visszavehette volna a vezetést az olaszoknak, ám sokkal lassabbnak bizonyult, még a meredeken is csak szenvedett (23.). Jansrud egész jó részidővel a pálya közepén túl szélesre vette egy ívet, ezzel még tovább degradálva amúgy is a pályához hasonlóan olvadozó összetett reményeit.

Faivre remek kezdés után belassult, a meredek se jött neki össze igazán, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (9.). Schörghofer nem veszélyeztette a németet, a meredeknél borzalmas íveket választva a mezőny hátsó felébe küzdötte vissza magát (25.). Rövid szünet után Muffat-Jeandet következett, ám Dopfernek nála se kellett aggódnia, a meredeket azért szépen síelte (12.). Matts Olsson is leadta előnyét a pálya közepére, a meredek elején pedig megakasztotta egy kapu - így is fél másodpercen belül maradt (11.). Nani túlságosan is nagy lelkesedéssel vágott neki a pályának, a hatalmas tempó pocsék íveket eredményezett, végül 4 tizedes hátránnyal ért célba (10.).

Ligety 8 tizedes előnyről indult a saját edzője által tűzött pályán, ám a pálya felére csak pár századot őrzött meg ebből, a meredeken pedig kevéssel még Eisath is megelőzte (7.). Kristoffersen már másodpercen túli előnnyel rajtolt, mindössze egyetlen tizedet őrzött meg ebből, ám így is átvette a vezetést (3.). Nem örülhetett sokáig: jött Pinturault, aki helyenként szétcsúszó lábakkal, ám a pálya második felét sokkal jobban síelve fél másodperccel vette át a vezetést (2.). Neureuther már a felső részen hátrányba került, láthatóan sokkal lassabb volt az élbolynál - remekül sikerült meredekkel sem fért fel a pillanatnyi dobogóra (5.). A verseny versenyszerű része ezzel véget is ért, a kötelező elem volt csak hátra: Hirscher ezúttal nem vett vissza, így másodperc feletti előnnyel alázta a világ legjobb óriás-műlesiklóit (1.). Nem akarja ismételni magát jelen cikk szerzője azzal kapcsolatban, miért is nem őszinte a mosolya az ilyen különbségeket látva...

Marcel Hirscher 137 verseny után 29 győzelemnél és 66 dobogónál jár, összetettben és szakágiban is nagy előnnyel vezet. Alexis Pinturault 105 verseny után 26 dobogónál jár, Henrik Kristoffersen  38 verseny alatt 8 dobogót gyűjtött be.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk