AJÁNLÓ
 
21:23
2015. 12. 18.
A váltót is beleértve a 28 éves francia idén csak egy alkalommal adta ki kezéből...
A bejegyzés folyatódik
 
21:23
2015. 12. 18.
A női és a férfi egyéni indításos is a favorit remeklésével ért véget. A mezőny...
A bejegyzés folyatódik
 
21:23
2015. 12. 18.
Vasárnap a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyével befejeződött a 2016-os oslói...
A bejegyzés folyatódik
 
21:23
2015. 12. 18.
A hölgyek számára vasárnap a 12,5 kilométeres tömegrajtos viadallal zárult az oslói...
A bejegyzés folyatódik
 
21:23
2015. 12. 18.
Norvégia hazai pályán megnyerte Oslóban a női 4x6 km-es váltóversenyt. Synnoeve Solemdal,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

biatlon

A 2015/16-os idény eddig a franciák zsenijéről, Martin Fourcaderól szólt, valamint Simon Schemp megbízhatóágáról. A nőknél a cseh Gabriela Soukalova kezdett a legerősebben, viszont a Hildebrand fémjelezte németek már-már a kétezres évek eleji dominanciával jelzik, hogy nem érdemes állandóan Magdalena Neuner után siránkozni.

 

Síparadicsom névre keresztelt blogunk hosszú hónapokon át folyamatosan beszámolt a nemzetközi Biatlon élet történéseiről, ebben az idényben viszont idáig – hanyagságból, időhiányból – nem fordítottunk elegendő idő erre a felséges sportágra. Azt gondolom nincs miért elmarasztalni minket, hiszen minden egyes közleményünk, történésekről szóló beszámolónk sportszeretetből, kedvtelésből születik, persze azért dobhattok ránk néhány kavicsot, nehogy ismét a hibás útra lépjünk...

Ettől a cikktől fogva viszont ismét időt fordítunk a sílövészet mindennapjainak, lányainak, fiainak.

A 2015/16-os évad már a harmadik állomásnál tart, - a szlovéniai Pokljukában -, és végre optimális körülmények között zajlanak az események.

Az idény svédországi Östersundban indult, finoman szólva is kaotikus állapotok között, orkánerejű szélben. Az északi rajt a nőknél még a cseh Gabriela Soukalovának hozott szerencsét, ő tudott leginkább alkalmazkodni az időjáráshoz.

A férfiaknál a francia Martin Fourcade már szokványos módon pocsékul indított a 2-2 álló és fekvő lövészetből álló 20 km-es egyéni indításos versenyben, de aztán elkapta a fonalat.   A 10 km-es sprintben már elhúzta a mezőny nótáját – köszönhetően annak, hogy minden rivális a vakvilágba lőtte a töltényeit, ő pedig mindenkinél gyorsabban futott -, és aztán a 12,5 km-es üldözéses futamban sem talált legyőzőre.

A második helyszínen, az olaszországi Hochfilzenben egyáltalán nem télies állapotok uralkodtak, csak a pályán volt hó – ott is mű -, a táj siralmas látványt nyújtott. Az egyetlen pozitívum, hogy legalább a szél kegyeibe fogadta a sporttársakat.

A férfiak sprintjét a német Simon Schempp nyerte – aki Östersundban egy ezüsttel indított, majd meggyűlt a baja a fegyverével, így sem sprintben, sem az üldözésesben nem szerzett egy árva pontot sem. Egy nappal később Fourcade az üldözésesben újfent villantott, Schemppel nagy harcot vívva idei harmadik sikerét könyvelhette el, így eddigi pályafutása során már 49 futamgyőzelemnél tart. 

A hölgyeknél az olasz alpesi hangulat magával ragadta a német válogatott tagjait, akik olyannyira átszellemültek, hogy a 7,5 km-es sprintben mindhárom dobogós pozíciót kisajátították. A győzelem Franziska Hildebrand zsákmánya lett, őt Maren Hammerschmidt követte, a harmadik pedig az a Miriam Gössner lett, akit Magdalena Neuner óta a legnagyobb ígéretnek tartanak, ám eddig csak elvétve igazolta klasszisát – leginkább mentális kilengéseiről tett tanúbizonyságot. Most viszont levetkőzte sebezhetőségét, és taktikailag is érett versenyzést mutatott.

Az üldözésesben pedig egy újabb német, az Östersundban még pihenő Laura Dahlmeier villant, és jelentkezett be az összetett elsőségre.
Ezután érkeztünk el az ezen a hétvégén megrendezett pokljukai vizithez, ami a csütörtöki férfi sprinttel indult.

biatlon

Az első, fekvő lövészetnél elsőként a norvég Tarje Böe mutatott fel valamire való eredményt – ő 8-as rajtszámmal a mezőny első csoportjából indult -, majd jött a nemsokára 42. életévét is betöltő, elnyűhetetlen Ole Einar Björndalen, a sportág 8-szoros olimpiai bajnok talentuma, és átvette a vezetést honfitársától.  A 20-as rajtszámú Martin Fourcade aztán mindent átírt, 7 másodperccel előzte meg egyik legfőbb ellenlábasát.  Ezt követően érkeztek sorban a győzelemre kandidáló nagyságok, Emil Hegle Svendsen, Anton Shipulin, majd a mezőny felénél a múlt heti győztes Simon Schempp, aki dinamikus és persze hibátlan lövészetének köszönhetően bejelentkezett a győzelemre.   A második, álló lövészetet követően Björndalen tűnt a befutónak, köszönhetően Fourcade hibájának – ekkor több mint 10 másodperc volt a norvég fórja. Igen ám, de érkezett Schempp, aki ahogy Hochfilzenben, így Pokljukában sem rontott állva, megnyugtató előnnyel fordulva az utolsó sífutó szakaszra.

Érdekesség, hogy a sílécen a mezőny legjobbjának számító Fourcade az utolsó 2 km-en nem tudott faragni hátrányából Björndalenékkel szemben, így lemondhatott az újabb dobogós helyezésről. A német Schempp viszont rákapcsolt, az utolsó időmérő pontnál már 16 másodperccel vezetett a vikingek legnagyobbika előtt, és előnyét a célban is megőrizte.  

A nők pénteken a 7,5 km-es távon veselkedhettek egymásnak, főleg német főszerepekkel, némi francia szinkronnal párosulva.

A pálya elején még Gössner volt a leggyorsabb –  aki viszont a finn Kaisa Mäkäräinenhez hasonlóan hibát vétett -, amivel elúszott számára a sikeres nap lehetősége. Az első lövészben a szokásoknak megfelelően piszokul gyorsan tüzelő olasz Dorothea Wierer (ugye milyen olaszos a neve…) volt a legjobb, ekkor a később előretörő francia Marie Dorin és a német Dahlmeier még nem mutatta ki a foga fehérjét. Nemúgy a második lövészetnél, ekkor már mindketten az első háromban helyezkedtek – Dahlmeier vezetéssel.  Az utolsó etapra viszont Dorin osztotta be legjobban az erejét – és talán a léce is jobban csúszott a többiekénél -, és végül alig 1 másodperccel zsebelte be idei első sikerét a végére kissé elcsigázottnak látszó Dahlmeier előtt. A harmadik helyre a múlt heti első Hildebrand jött be. A negyedik és ötödik helyen két cseh végzett, sorrendben Veronika Vitkova és Soukalova.
A legjobb futóteljesítmény a tavalyi összetett világkupa első Mäkäräinen nevéhez fűződött, aki végül két hibával csak 10. lett.

Azt se feledjük, hogy Szőcs Emőke révén egy ekte magyar – a román színekben induló Tófalvi Éva 57. lett - is volt a mezőnyben, végül 3 perc 56 másodperccel elmaradva a győztestől a 96. helyen végzett.
 

A Világkupa összetett állása (3 futam után):

Nők:
1. Gabriela Soukalova (cseh) 262 pont
2. Marie Dorin Habert (francia) 255
3. Franziska Hildebrand (német) 254


Férfiak:
1. Martin Fourcade (francia) 294 pont
2. Ole Einar Björndalen (norvég) 255
3. Simon Schempp (német) 228

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk