AJÁNLÓ
 
18:55
2016. 01. 09.
A váltót is beleértve a 28 éves francia idén csak egy alkalommal adta ki kezéből...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2016. 01. 09.
A női és a férfi egyéni indításos is a favorit remeklésével ért véget. A mezőny...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2016. 01. 09.
Vasárnap a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyével befejeződött a 2016-os oslói...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2016. 01. 09.
A hölgyek számára vasárnap a 12,5 kilométeres tömegrajtos viadallal zárult az oslói...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2016. 01. 09.
Norvégia hazai pályán megnyerte Oslóban a női 4x6 km-es váltóversenyt. Synnoeve Solemdal,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

A nőknél Franziska Hildebrand, Laura Dahlmeier, a férfiaknál a teljes norvég armada kezdte remekül az évet. Az összetett Világkupában élen állók közül a cseh Gabriela Soukalova két második, a francia Martin Fourcade pedig egy negyedik és egy második hellyel nyitott Ruhpoldingban.

 

Ahogy azt már korábban közöltük, Németországon belül cserélte le a versenyekre alkalmatlan Oberhofot az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb Ruhpoldingra a Sílövők Nemzetközi Szövetségének versenybizottsága. Az elöljáróknak nem is kellett csalatkoznia és magyarázkodnia a pazar körülmények (ami üdítő ahhoz képest, hogy Európa legfelkészültebb síterepein is a latyak és az eső az úr) láttán, Ruhpolding valóban a legideálisabb otthon ezen hét eseményeinek.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

Az imigyen két hétvégés megmérettetés első napján időrendben férfi, majd aztán női sprint volt követhető a kilátogató sok-sok ezres nézőközönségnek.

Az erősebbnek vélt nem legjobbjai közül hiányzott az összetett vk másodikja, a norvég Ole Einar Björndalen, valamint a sorrend harmadikja, az idén már három futamgyőzelmet számláló német Simon Schempp – mindketten megfázás miatt voltak maródiak.

A pénteki férfi  verseny végül totális norvég uralmat hozott, a Böe testvérpár futott be az első két helyen, Johannes győzött, Tarjei pedig a második lett, míg mögöttük Emil Hegle Svendsen lett a harmadik. A futóteljesítmény alapján ismét az összetett első francia Martin Fourcade került jó pozícióba, de a fekvőben elkövetett egy hibáját képtelen volt kompenzálni, azt viszont elérte, hogy 10,9 másodperces hátrányával jó helyzetből várta az üldözéses futamot.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

A hölgyeknél a német Laura Dahlmaier viharsebesen haladt a pályán (csak futásban 17 másodpercet vert a mezőnyre), de a fekvőben – Fourcadehoz  hasolóan - egyet elvétett, így nagyon kellett „tekernie” a sífutásban.  Erejét bizonyította, hogy a második, remekül sikerült álló lövészet után még 8 másodperces hátrányban volt az addig vezető orosz Olga Podcsufarova mögött, majd ezt a célban 19,5 másodperces előnyre fordította. Ekkor akár még a győzelemben is bízhatott a fiatal német, de a hibátlanul teljesítő cseh Gabriela Soukalova a 20 másodperces fórjából 2,5-et megtartott a célban. A vk-első mögött 17-es rajtszámmal érkezett a német Franziska Hildebrand, aki 5,1 mp-es hátrányát ledolgozta, végül 0,3 másodperces előnnyel vette át a vezetést. Itt megjegyzendő, hogy Soukalova a második lövészet után elvesztette a síbotját, ami legalább 3-4 másodpercébe, de ami még ennél is bosszantóbb, hogy a győzelmébe került.

Ekkor még senki nem hihette, hogy kialakult a végeredmény, mivel 26-ossal ott volt a pályán az ezúttal lövészetére sokkal jobban odafigyelő finn Kaisa Mäkäräinen, aki végül mindkét sorozatban tökéletesen lőtt, ám az utolsó szakaszra 12 másodperces hátránnyal fordult. Mint a gép, úgy futott a pályán a finn, de végül hiába volt gyorsabb, mint az élen állók, végül 2,5 másodperccel mögéjük érkezett be harmadiknak.

A mezőny hátsó fertályában végül senki sem avatkozott be a nagyok dolgába, 40 feletti rajszámmal egyedül a norvég Marle Olsbu érkezett meg a legjobb 25 közé.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

A meglepően kis különbségek alapján szoros versenyekre volt kiáltás a mai üldözéses futamokon.   És nem is csalódtunk.  A női 10 km-es üldözésesben sokáig együtt haladt a kis különbséggel egymás után startoló Hildebrand-Soukalova-Mäkäräinen-Dahlmeier négyes, de aztán kettőre redukálódott a győzelemre aspirálók száma. Dahlmeier és Soukalova maradt versenyben, az utolsó lövészetnél a cseh sokkal precízebben és gyorsabban lőtt, a tegnap negyedik német megfontoltsága viszont sokat kamatozott számára.

Az utolsó másfél kilométernek a Világkupa éllovasa 13,3 másodperc fórral futhatott neki, ami a tegnapi tapasztalatok alapján akár kevésnek is bizonyulhatott. És végül az is lett, Dahlmeier a két emelkedőre remekül kapaszkodott fel, a cél előtt párszáz méterrel be is érte riválisát, majd olyan tempót produkált, amit nem tudott tartani a csinos cseh hölgy.  A dobogó harmadikja az olasz Dorothea Wierer lett jócskán lemaradva az első kettőtől. Az élről induló Hildebrand négy hibával végül kilencedik lett, Mäkäräinen még nála is rosszabbul járt, mindössze a 12. pozíciót tudta megszerezni.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

Az összetettben Soukalova növelte előnyét Dorin és Hildebrand előtt, viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy folyamatosan kapaszkodó és pazar formát futó Dahlmeier lehet a legfőbb ellenlábasa.

Az összetett állása (9 egyéni verseny után), nők:

  1. 1. Gabriela Soukalova (cseh) 467 pont
  2. 2. Marie Dorin Habert (francia) 414
  3. 3. Franziska Hildebrand (német) 399
  4. 4. Dorothea Wierer (olasz) 356
  5. 5. Kaisa Mäkäräinen (finn) 354
  6. 6. Laura Dahlmeier (német) 345

A férfiaknál még küzdelmesebb volt a viadal, az első és a második lövészethez a két Böe ért oda elsőként, az álló tüzelés alatt viszont mindketten elvéreztek, nemúgy Fourcade és a 6. helyről induló osztrák Simon Eder. Az utolsó lövészetnél viszont mindenki hibázott, kivéve nyugati szomszédunk legjobbját, aki hosszú éveket várt az újabb diadalra (33 éves létére ez volt pályafutása harmadik sikere). A hajrára Fourcade 16.9 másodperces hátránnyal futott neki, és végül nem tudta beérni az erejével egyre jobban elkészülő, a levegőt már igencsak kapkodó, ám haladó Edert. Sőt, a gallnak még a második helyért is izzadnia kellett, mivel tapadt rá az idén először dobogóra álló cseh Michal Slesingr. Az élről induló norvégok közül Tarjei Böe 4. lett, Svendsen az 5., Johannes Böe pedig a hetedik. A nap embere az üldözésesben rendre remekül teljesítő orosz Jevgenyij Garanyicsev lett, aki harmincegy helyet javítva a 9. helyen végzett.

biatlon Biatlon Világkupa Ruhpolding

Az összetett állása (9 egyéni verseny után), férfiak:

  1. 1. Martin Fourcade (francia) 481 pont
  2. 2. Emile Hegle Svendsen (norvég) 394
  3. 3. Tarjei Böe (norvég) 360
  4. 4. Ole Einar Björndalen (norvég) 337
  5. 5. Simon Schempp (német) 331
  6. 6. Quentin Fillon Mallett (francia) 329

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk