AJÁNLÓ
 
18:13
2015. 12. 19.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
18:13
2015. 12. 19.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:13
2015. 12. 19.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
18:13
2015. 12. 19.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
18:13
2015. 12. 19.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrásBombaformában voltak a Prevc-fivérek az egnelbergi hétvége első versenynapján, hiszen nem elég, hogy Peter már-már nyomasztóan nagy fölénnyel nyerte a versenyt, a 2. helyre Domen érkezett meg, így megtörtént, ami a VK-ban még soha: egy testvérpár állhatott a dobogó két legmagasabb fokán. S hogy a pódiumon mindenféle korosztály képviseltetve legyen, a 3. helyet Noriaki Kasai szerezte meg.

 

Örömmel jelenthetjük, hogy idén először láttunk végre egy olyan versenyt, ami minden gond nélkül lezajlott, ugyanis Engelbergben (méltóan a város nevéhez, ami tükörfordításban ugyebár „Angyal-hegyet” jelent) szép idő, és stabil szélviszonyok fogadták a mezőnyt. Persze az, hogy stabil, önmagában még nem jelenti azt, hogy könnyűek is voltak a körülmények, ugyanis ahogyan itt délután sokszor, egy enyhe hátszél azért folyamatosan befújt a versenyzőknek, amivel a verseny során többen is megküzdöttek.

Az első sorozatot a 13-as beülőből kezdtük, és az említett hátszél ellenére sokig nem kellett várnunk az első K-pont feletti ugrásra sem, ezt ugyanis az abszolút VK-újonc Andrzej Stękała (127 m 21.) mindjárt az elején szállította, igaz sokáig nem állhatott vele az élen, ugyanis érkezett a Schlierenzauerrel ellentétben már erre a hétvégére is benevező Andreas Kofler (7.), aki egy 132,5 méteres ugrással szerezte meg az elsőséget, ami ezek után még jó ideig nála is maradt.

síugrásEgy-egy jó ugrást azért láttunk közben Manuel Poppingertől (127,5 m 15.) és druszájától, Fettnertől (131,5 m 13.) is, jelezvén hogy az osztrákok formája, ha lassan is, de mintha felfelé ívelne a Négysánc közeledtével, Kofler vezetését azonban csak Anders Fannemel (5.) tudta veszélyeztetni, olyannyira, hogy 133 méteres ugrásával le is szorította az osztrákot az első helyről. Kasai (12.) következett ezután, aki 131,5 méterrel nem ugrott rosszat, de igazán átütőnek sem számított ekkor ez a kísérlet, amivel a pillanatnyi 3. helyre érkezett meg. A japán után egy lengyel klasszis következett, a nehézkes szezonkezdés után a megfelelő ritmust még mindig kereső Kamil Stoch (9.), aki az első sorozatban egy ha nem is tökéletes, de mindenképpen összeszedett kísérlettel 130,5 méterig jutott, amivel éppen Kasait tolta egyel hátrébb a rangsorban.

síugrásEzek után jött Domen Prevc (3.), aki Nizhny Tagilt részben azért is hagyta ki, hogy az iskolában se maradjon le a többiektől (még mielőtt elfelejtenénk, mindössze 16 esztendős), ezzel együtt nem sokat udvariaskodott most sem az idősebbekkel, ugyanis egy 133,5 méteres repüléssel átvette a vezetést, s ezzel útban volt rövid pályafutása legnagyobb eredménye felé. A fiatalabb Prevc után Joachim Hauertől (8.) láttunk egy 131,5 méteres ugrást, amivel ő is az elejéből várhatta a folytatást, maja a helyiek kedvence, Simon Ammann (18.) következett, aki viszont 128 méterrel csak a középmezőnyben landolt, akárcsak az őt követő szlovén, Anze Lanisek (126,5 m 17.), majd Roman Koudelka (10.) jött be hatodiknak egy 129,5 méteres ugrással.

síugrásA tíz prekvalis ugró sorát ezúttal Stefan Kraft (4.) nyitotta, aki igazolva az edzéseken mutatott jó formáját egy 132,5 méteres ugrással bejött a 2. helyre, néhány tizedre csak Prevctől, majd Richard Freitag (132,5 m 2.) is éppen ekkorát repült, neki azonban kicsit több szélkompenzációs pluszpont jutott, így három tizeddel átvette a vezetést a szlovén titántól. Andi Wellinger (34.) következett ezután, aki viszont meglepetésre csak 120,5 méterig jutott, így már az első ugrás után elszállt, Michael Hayböck (11.) viszont egy 129 méteres ugrással továbbverekedte magát, és a Freitag mögötti igen sűrű üldözőboly közepéről-végéről várhatta a folytatást.

síugrásKisebb meglepetésre talán ezúttal az eddig remeklő norvégoknak sem jutott sokkal több osztályrészül, ugyanis Stjernen (20.) 126,5, Forfang (29.) 125, Tande (14.) 128,5, a próbasorozatot megnyerő Kenneth Gangnes (16.) pedig csak 127 méterig jutottak, ezzel a második körben ugyan mindannyian ott voltak, de igazán vérmes győzelmi reményeik nem nagyon lehettek. Persze, ha őszinték vagyunk, akkor itt és most egyetlen embert leszámítva nagyon másnak sem, legalábbis az első sorozat után, ugyanis azt követően, hogy Freund (6.) egy 133 méteres kísérlettel egy pillanatig még egészen jó esélyeket dédelgethetett a továbbiakra nézve, érkezett Peter Prevc (1.), aki egy 139,5 méteres ugrással alaposan átírta az eredménylistát, ugyanis 12,9 ponttal ugrott el legközelebbi üldözője, Richard Freitag elől,ami ekkor gyakorlatilag már felért egy fél győzelemmel.

Az első sorozet eredménye

Persze a tényleges sikerhez még teljesíteni kellett a második sorozatot, amelyet a kissé megerősödő hátszél miatt már a 14-es beülőből bonyolított le a zsűri, s amelynek elején Johann André Forfang (14.) mutatta be a sokáig legnagyobbnak számító ugrást 132 méterrel, amivel némiképp javított is az első körös 29. helyezésén. Ugyanis őt követően Hilde (128 m 17.), Daiki Ito (128,5 m 18.) és Andreas Stjernen (127,5 m 15.) ugyan relatíve közel jártak Forfanghoz, megelőznie viszont csak egy másik honfitársának, Kenneth Gangnesnek (5.) sikerült, aki 135 méterig vitorlázva ugyancsak jelentősen előrébb került a rangsorban.

síugrásEzek után Manuel Fettnertől (10.) jegyezhettük fel a következő jó kísérletet, aki 130,5méterig jutott, a pillanatnyi 2. helyet megszerezve ezzel, majd Kasai (3.) vitorlázott el egészen 134 méterig, és kihasználva, hogy hozott vele szemben némi előnyt az első körből, át is tudta venni Gangnestől a vezetést. Hogy gondola-e volna valaki ebben a pillanatban, hogy ez az ugrás egészen a dobogóig repíti a veterán japánt, azt nem tudjuk, mindenesetre tény, hogy ezek után nem nagyon tudtak hasonlóan jót ugrani az utána érkezők, így ahogy sorban Hayböck (129 m 9.), Koudelka (128,5 m 11.), Stoch (118 m 20.), Hauer (126 m 12.), Kofler (125 m 13.) és Freund (126 m 8.) is rövidebbet ugrott, úgy halad előre Kasai a táblázaton.

síugrásAz első, aki igazán meg tudta közelíteni, Anders Fannemel (6.) volt, aki már jelentősebb pontelőny birtokában egy 128 méteres ugrással is csak 2 pontra volt a japántól, ezzel együtt a végelszámolásnál még a honfitárs Gangnes is befért elé, majd rögtön ezután Stefan Kraftot (7.) is maguk mögött tudhatta az élen álló trió, ugyanis az osztrák is megállt 127,5 méternél. Egyébként nagyjából az volt az a pont, amikor az ember elkezdte egy kicsit a körülményekre fogni az események ilyen alakulását, mert bár a kompenzációs értékeken ez nem látszott drasztikusan, egy kicsit láthatóan erősebb lett így a végére a hátszél, más kérdés, hogy ez Domen Prevcen (2.) mintha nem fogott volna, ugyanis egy egészen szenzációs ugrást (134 m) láttuk tőle, amivel átvette a vezetést és már biztosan dobogós volt. Miután pedig Richard Freitagot (4.), aki másodjára 128,5 méterig jutott, hamar maga mögé utasította már az „ezüst” is zsebben volt, ráadásul egy egészen komoly szenzáció is készülőben volt, hiszen ha Peter Prevc (1.) az igencsak tetemes (Domennel szemben több mint 13, Kasaihoz képest pedig majdnem 20 pontos) előnyéből legalább Kasaial szemben megőriz valamennyit, akkor a két Prevc-fivér állhat fel a dobogó legmagasabb fokaira!síugrás

A sárga trikós mindenesetre nem tette meg azt a szívességet az öccsének, hogy lepasszolja neki a győzelmet, hiszen 134 métert ugrott ő is, amivel igen fölényesen nyerte idei második, karrierje során pedig nyolcadik VK-versenyét, amivel némiképp meg is erősítette a vezetését a pontversenyben. Sporttörténelmet viszont mégiscsak hét évvel fiatalabb testvérével együtt írtak, hiszen a VK történetében most fordult elő először, hogy egy testvérpár együtt állhatott fel a dobogóra, s egyáltalán, arra sem sok példa volt a múltban, hogy két fivér akár külön-külön ilyen sikerekig jusson. Az elmúlt durván 15 évre visszatekintve egyedül Matti és Jussi Hautamäki jut eszünkbe, akik mindketten voltak dobogósok (igaz Jussi csak egyszer), de akkor sem együtt, illetve ha a hőskort is felidézzük, akkor talán leginkább Birger, Sigmund és Asbjoern Ruudhoz hasonlíthatjuk Prevcéket, akik az 1930-as években külön-külön mindannyian világbajnokok lettek. Már csak azért is, mert egyébként Prevcék is hárman vannak (a középső testvért, Cenet is láthattuk már egyszer-egyszer VK-futamon), s bár egyelőre világbajnok még egyikükből sem lett, így elnézve az események alakulását nem lennénk benne biztosak, hogy ez így is marad…

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Mindenesetre holnap újabb versenynapra kerül sor Svájcban, ahol azért a többieknek is lesz lehetőségük javítani, és még utoljára egy kis lendületet gyűjteni az év első nagy megmérettetése, a Négysáncverseny előtt.síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk