AJÁNLÓ
 
15:48
2015. 01. 16.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2015. 01. 16.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2015. 01. 16.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2015. 01. 16.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2015. 01. 16.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Ködös időben, megcsonkított pályán rendezték a naptári év első lesiklását Cortina d’Ampezzón, melynek végén csupán két dolognak örülhettünk igazán: hogy egyáltalán versenyt tartottak ma, s persze Miklós Edit szép szereplésének, a sérülését lassan maga mögött tudó erdélyi lány egy 20. hellyel igazolta, változatlanul van miért szorítani érte. Az olaszok is örvendhettek ma, hisz’ Elena Fanchini révén hazai győztest avattak. Larisa Yurkiw révén debütáló is akadt a dobogón, egyedül Viktoria Rebensburg pódiuma húzható be papírformának, igaz, a német sportoló eredményében is nagyban közrejátszott az időjárás szeszélye. Mást ne mondjuk, ma a komplett elitcsoport betlizett, Lindsey Vonn 10. hellyel nyitotta a sporttörténelmiként beharangozott hétvégét.

Enyhe decembert eleddig viharos január követett, az elmaradt Bad Kleinkirchheim-i Világkupa-forduló után pótlólagosan megtartott pénteki lesiklás sem ment zökkenőmentesen a legendás olasz helyszínen. Erős szélmozgás és köd váltotta egymást a pálya különböző részein, minek következtében jó 200 méteres szintkülönbséggel megrövidített, klasszikus részeitől megfosztott pályán csaphattak össze egymással a hölgyek. A minőségi közvetítést nem szolgálta a másfél percenkénti, villámtempóban lebonyolított verseny, de ne elégedetlenkedjünk, mert ha a prognózis megvalósul,s nagy mennyiségű hó érkezik este Cortina d’Ampezzóba, könnyen lehet, a maival véget is ért a sokak által oly nagyon várt hétvége.

Kiemelten persze Lindsey Vonn, s az annyira esedékes csúcsdöntés szerepelt a címlapokon. Az edzésből kiindulva jó eséllyel pályázott az amerikaiak sztárja minimum két győzelemre, márpedig ennyivel átvehetné a vezetést az örökranglistán Annemarie Moser-Prölltől. Az első felvonás azonban félresikerült.

Laurenne Ross (4.) élt a viszonylag még normális látási körülményekkel, mondhatni magabiztosan síelt, mértékadó alapidővel nyitott. Az olaszok első reménye, Daniela Merighetti (7.) szűk 3 tizeddel maradt el az amerikaitól, minek oka érdemi hiba híján csakis a tempóhiányban keresendő. Normál versenyen tán 15-ben nem végzett volna, de ez egy másik nap volt. Larisa Yurkiw (2.) menetére utólag se sütöttük volna rá a dobogóra érdemes jelzőt. Igaz, a középső technikás részen élvonalbelit síelt, ami az elrontott ugratóra, no meg a kifejezetten visszafogott „felső” részre már nem volt elmondható. Ki gondolta volna ekkortájt, hogy győzelmet dobott el ott?

Nadja Jnglin-Kamer (40.) 4 és fél hónapos kihagyással a háta mögött tért vissza, visszafogottsága nyilatkozata után sízésében is érvényesült. Viktoria Rebensburg (3.) csúszása is messze járt az etalontól. Vehemens tempóval kezdett ugyan a német, lendületét az aljára elvesztette, egy rossz hóra érést követően nehezen talált vissza tojástartásba. 3 tizedes előnyt, győzelmet bukott el egy figyelmetlenségből kifolyólag. Marie Jay Marchand-Arvier (33.) nem szaggatta az istrángot, ideális ívektől távol, lanyha tempóban ért célba. Épp másodpercen belül ért csak célt az első osztrák induló, Nicole Schmidhofer (12.) a kulcsszituációkban rendre rossz döntést választott.

Kajsa Kling (6.) kiegyensúlyozottságát a mindinkább leszálló köd sem tudta megtörni. Erősen bekezdett, kár azért a bukkanóért, ami csúnyán oldalra dobta. Fabienne Suter (8.) sem igazán nyújtott rendkívülit, fent természetszerűleg szintén erősebb volt a kanadainál, ám ezt a fokú vehemenciát képtelen volt végig tartani. A nap legjobb svájcijaként zárt ezzel együtt. Andrea Fischbacher (22.) vérszegény, ugyanakkor zaklatott menetével alighanem végleg kiírta magát a világbajnoki keretből.  Meg-megbillent kulcshelyzetekben az olimpiai bajnoknő, Dominique Gisin (18.) másodpercen kívül találta magát. Amerikai páros következett felemás kivitelben, Stacey Cook (26.) nem igazán találta a pálya ritmusát, de Julia Mancusónál (8.) is inkább csak a tempó volt dicsérhető, ennyi pontatlanság mellett nem ment vele sokra.

Elena Fanchini (1.) sízésében ötvözni tudta a kettőt, stabilan végigsíelte a pályát viszonylag magas sebesség mellett, 15 századnyi előnnyel az élről várhatta az elitcsoportot. Merthogy Marion Rolland (28.) harmatos teljesítményével nem hozta a frászt az olaszokra.

Reklámszünet nélkül folytatódott a móka, olyan gyorsan, hogy lemaradtunk Lindsey Vonn (10.) fent elkövetett hibájáról. Onnantól hiába erőltette a dolgot, a buckákon látványosan megszenvedett, s úgy végzett igencsak hátul, hogy a tempójával igazán nem volt gond. Ilyet is rég láttunk tőle. Anna Fenninger (5.) mentette meg valamicskét a ranglista legjobbjainak becsületét, de dobogóra szemre hibátlan csúszásával együtt sem volt ma esélye. Elisabeth Görgl (11.) Vonnhoz hasonlóan rengeteget kapott a felerősödő szél fújta középső szektorban, igaz, ami igaz, az osztrák sízése ma nem volt igazán kompakt. Marianne Abderhaldentől (34.) többet nem vártunk, pontzónán kívül zárt a pocsék formában lévő hórihorgas svájci. Honfitársa se járt sokkal jobban, egy korai durva elfékezésével eleve leírta esélyeit Lara Gut (25.). Tina Weirather (21.) a pálya egyetlen szakaszán sem tartotta a lépést az élbollyal, míg Tina Maze (13.) valamivel erősebb kezdést követően esett csúnyán vissza. Szó, mi szó, a legjobbak betlijét nem lehetett kizárólag az időjárásra fogni, ám nem volt teljesen független tőle.

Cornelia Hütter (16.) menete közben hóesést jegyezhettünk fel, komolyabb hiba nélkül szemre megfelelő tempó mellett sem volt esélye az elejére kerülni. Miklós Edit (20.) korrekt felső, elfogadható középső rész után belelendült a végére, gyakorlatilag semmit nem kapott a záró szakaszon. Gut, Weirather és Rolland személyében világnagyságokat utasított maga mögé. Szoros, kiélezett versenyt hozott a nap a középmezőnyben. Verena Stuffer (32.) és Alice McKennis (45.) a pontszerzésről is lecsúszott, pedig előbbi menetét elkerülték a méretes hibák. Carolina Ruíz Castillo (14.) másodpercen belül ragadt, ami nagyban betudható volt erős felső szakaszának, illetőleg a javuló körülményeknek. Ilka Štuhec (29.) csak néhány ponttal gazdagodott, Nicole Hosp (19.) csúnya lesodródásaival együtt egyetlen századdal Edit elé került, míg Regina Sterz (31.) pont nélkül zárt.

Harmincon túlról ugyanis többen extrát nyújtottak. Az osztrák Mirjam Puchner (30.), a norvég Ragnhild Mowinckel (24.), a francia Margot Bailet (17.), az olasz Johanna Schnarf (22.), valamint a győztes testvére, Nadia Fanchini (15.), s végül a francia Jennifer Piot (39-essel a 27.) örülhetett ma több-kevesebb pontnak.

A verseny részletes eredménye a linkre kattintással elérhető!

Elena Fanchini még 20 esztendősen nyert legutóbb a Világkupában, a Lake Louise-i lesikláson diadalmaskodott – általános elképedésre 30-as rajtszámmal. Azóta eltelt lassan 10 esztendő, az olasz hölgy pedig átesett megannyi súlyos sérülésen. Dobogóból is mindössze kettő jutott neki azóta, igaz, az utóbbi két szezonban láthatóan visszatalált a helyes ösvényre. Nagy elégtétel lehet számára ez a hazai havon aratott siker. Larisa Yurkiw második helyéről aztán nem is beszélve. Sokadik térdsérülése után a visszavonulás gondolata is megfogalmazódott benne, ehhez mérten idén ihletett formában versenyez. Emily Brydon 2009-es versenye óta nem állt kanadai lesiklónő dobogón a Világkupában! A papírformát, egyben a folytonosságot ma Viktoria Rebensburg testesítette meg, a német lány idén képtelen 10-en kívül zárni lesiklásban, Val d’Isére után másodjára áll dobogón.

Holnap – ha az idő engedi – újabb lesiklást rendeznek Cortinán.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk