OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

síugrás

A kuopioi csapatverseny legnagyobb tanulásága, hogy Norvégián és Németországon kívül jelenleg egy nemzet sem képes kiállítani négy stabil ugrót. Norvégia óriási dominanciával, majd’ 55 ponttal verte a második helyezett németeket, akik további hatvanöt ponttal verték a harmadik helyezett japánokat. A norvégok győzelme és a németek második helye már az első sorozat után kikristályosodott, komoly meglepetés kellett volna a helycseréhez is. A verseny izgalmát a „bronzmeccs” adta, ami az utolsó pillanatig nyitott volt: hol Japán, hol Szlovénia, hol Ausztria tudott felülkerekedni, vagy épp visszaesni.

 

A vasárnapi, kissé kaotikusra sikerült normálsáncos kényszerkitérő után visszatértek a nagysáncra és egy rögtönzött csapatversenyen mérkőztek meg Kuopioban. Az eredetileg szombatra tervezett versenyen a legesélyesebb norvég-német-szlovén trió és a megszokott osztrák, lengyel, japán illetve cseh csapat mellett a házigazda Finnország és Dél-Korea válogatottja tudott még négy főt rajthoz állítani, azaz a második sorozatot csak az egyetlen kieső, Korea nem folytathatta.

síugrás

Kezdetben gyenge szembeszél és havazás volt jellemző az időjárásra. Az egyéni kvalifikáció és a csapatverseny közti rövid átállás nem volt elég, így már négy ugró után rögtönzött technikai szünet következett, melynek talán csak a pálya mellett szánkózó gyerekek örülhettek. Az első ugrók után Kenneth Gangnes (127 m) szerezte meg a vezetést Norvégiának a németek és a japánok előtt. Az egyetlen nagyobb meglepetés, hogy Jurij Tepeš (106 m) révén már 40 pont hátrányban voltak a szlovének.

Daniel-André Tande (136 m) egy 1998-as sáncrekordot megdöntve tartotta meg a norvég előnyt, de rossz talajfogása miatt Freitag 132,5 méterrel még faragni is tudott a német hátrányon. Az aktuális dobogóra legalsó fokán a csehek váltották a japánokat.

Az időjárás sajnos ismét megmakacsolta magát és a harmadik ugrók érkezésekor már kavargott a szél a sáncasztalnál. Az újabb rövid kényszerszünet után Hvala és Kraft egyaránt 119 méteres ugrással léptett előre saját csapatát egészen a harmadik-negyedik helyig. Andreas Wellinger (117 m) gyengébb ugrása után pedig Fannemel (128 m) már 25 pontosra hizlalta a norvég előnyt Németországgal szemben, akik mögött egy harmincöt pontos szakadékkal következtek a szlovének.

Természetesen Norvégia előnye az első kör végéig is bőven kitartott a németekkel szemben, sőt öt ponttal még nőtt is. A harmadik helyen azonban Szlovénia Peter Prevc (133,5 m) lerázta magáról az osztrákokat, és ami fontosabb, majdnem megfelezte hátrányát a második helyezett Németországgal szemben.

Az első sorozat eredménye

síugrás

A második sorozatban két ugró után is maradt a status quo, ami a norvég-német viszonyt illeti, de a dobogó harmadik helyén továbbra is csapatok jöttek-mentek. Szlovéniát egy ugró erejéig Japán taszította le a dobogó legalsó fokáról Takeuchi (132,5 m) révén. Az utána következő honfitárs, Kento Sakuyama (114,5 m) azonban már nem tudta megtartani ezt, így ezúttal ismét a szlovének álltak a harmadik helyen, de a bronz sorsa továbbra is nyitott volt: a szlovén-japán-osztrák hármasnak szinte egyenlő esélye volt még.

Az utolsó két ugró során már-már teljes érdektelenségbe fulladt a győzelemért folytatott „harc”: Andreas Wellinger (120,5 m) és Severin Freund (132 m) nem tudott mit kezdeni a Fannemel (126 m) és Forfang (131,5 m) révén 55 pontosra hízó norvég előnnyel.

A bronzért folyó kűzdelem azért tartogatott még izgalmakat: a harmadik ugrók után ismét Japán került jobb helyzetbe. Ito (118,5 m) tartani tudta a nem túl acélos formát mutató Stefan Kraftot (119 m), így szűk másfél pont választotta el a két csapatot. Jaka Hvala (110 m) révén pedig Szlovénia visszacsúszott az ötödik helyre, tizenöt pontos hátránnyal. Peter Prevc odatette magát egy 129,5 méteres ugrással, de ez még a talajfogásba belebakizó Hayböckel (127 m) szemben sem volt elég, Kasai (125 m) pedig a jobb stíluspontoknak köszönhetően elhozta a bronzérmet Japánnak.

Hivatalos végeredmény

Nemzetek kupája

síugrás

síugrás

Alexander Stöckl fiai idei ötödik sikerüket aratták, másodszorra győztek csapatversenyen. A zakopanei győztes csapathoz képest ezúttal Stjernen helyett Anders Fannemel fért be Daniel-André Tande, Johann André Forfang és Kenneth Gangnes mellé.

A folytatásban holnap este, 19 órától egyéni versenyt rendeznek Kuopioban!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk