OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

síugrásVikersundban csapatversenyt rendeztek a Raw Air sorozat keretében. A hazaiak nagyszerű ugrásokkal tudták megszerezni a győzelmet, a hasonlóan stabil lengyelek előtt. A harmadik helyen az osztrák válogatott végzett. A repülősáncon egy rövid ideig a szembeszélnek köszönhetően ideális körülmények voltak a világcsúcshoz. Ezt előbb Robert Johansson használta ki, aki 252 méterig jutott, majd pár perccel később Stefan Kraft centikkel ugyan, de meg tudott fogni egy 253,5 méteres ugrást.

 

A már napok óta tartó hálátlan norvég szélviszonyok miatt az első sorozatot vontatott próbálkozás után az eredeti kezdés után egy órával újrakezdték. A szél sajnos továbbra is tényező maradt. Az első ugrók sorában a legjobban Karl Geigeren (132,0 m) fogtak ki a körülmények, ami miatt Németország egy rövid ideig az utolsó helyen állt, majd Freitag (205,5 m) sem tudott érdemben felzárkózni a legjobbakhoz. Wellinger (245,0 m) a németek már-már elúszott eredményével nem tudott mit kezdeni, de ugrásával a Raw Air összetettben nyomást helyezett a tegnap komolyan visszaeső Kraftra.

Az osztrákok részéről egyből egy nagyágyú, Hayböck (239,0 m) nyitott, aki élre repítette a sógorok csapatát, Fettner (229, m) pedig meg is tudta tartani az előnyt Johanssonnal szemben. A vezetésnek Gregor Schlierenzauer (175,0 m) meglehetősen gyenge ugrása vetett véget, ami miatt az osztrákok jócskán lemaradtak a norvégok mögött. Kraftnak komoly hátrányt kellett ledolgoznia, ráadásul Wellinger miatt a Raw Airben is fontos volt az ugrás. Az osztrák egészen 253,5 méterig jutott, ráadásul centiken múlott, de nem ért a hóhoz leérkezéskor, így újabb világcsúcs-javítást láthattunk!

Az osztrákok legnagyobb kihívóinak a norvégok tűntek már az első ugrástól kezdve. A házigazdák Tande révén (236,0 m) közel tudtak maradni az élhez, majd Robert Johansson (252,0 m) kapott egy egy m/s-os szembeszelet, amivel egészen 252 méterig jutott, azaz fél méterrel túlszárnyalta Fannemel eddigi világcsúcsát! A vezetéshez azonban ez sem volt elég, Tande (226,0 m) ugrása viszont már az első helyre repítette a hazaiak csapatát, a jó szereplést pedig az utóbbi napokban magára találó Stjernen (227,5 m) is folytatni tudta.

Versenyben tudtak maradni a lengyelek is. Żyła (245,5 m) a versenyben elsőként jutott 240 méteren túlra, és Kubacki (210,0 m) viszonylag rövidebb ugrása után is lőtávolon belül voltak; Maciej Kot (244,5 m) pedig még egy lépéssel még közelebb tudta hozni az első helyet. Kamil Stoch (230,0 m) a Raw Air riválisoktól jócskán elmaradt, de a vezetést kis híján megszerezte a lengyeleknek.

Az első sorozat után fél pont választotta el az élen álló norvégokat a lengyelektől, és további negyven az osztrákoktól. Szlovénia a sógorok mögött további száz pont hátrányból várhatta a folytatást, akiket Japán és a csapatszinten komolyat betliző Németország követett. Az utolsó két továbbjutó hely a cseheket és a svájciakat illette.

síugrás

A második sorozatra az eddig világcsúcsoknak is kedvező szélhelyzet megfordult és erős hátszéllel kellett számolni. A folytatásban Tande (185,0 m) és Żyła (192,0 m) is rontott, előbbi nagyobbat. így a lengyelek tudták átvenni a vezetést. Az első ugrók közül Michael Hayböck (239,0 m) szerepelt a legjobban, aki ezzel szinte lefölözte az osztrák csapat eddigi hátrányát.

A legjobban szereplő hármasból a második ugrók közül is csak egy tudott igazán jól ugrani: Johansson (238,0 m) ezúttal nem ugrott világcsúcsot, de így is igen komoly előnyt harcolt ki a norvégoknak, ugyanis Fettner (188,0 m), majd utána Kubacki (194,5 m) is kétszáz méter alatt maradt.

A harmadik ugrókra fordulva Forfang (234,0 m) jóvoltából még továbbra is kitartott a hazai vezetés, de a lengyelek 17 pontos hátránya Kot (238,5 m) ugrása után még lehetőséget jelentett a fordításra. Osztrák részről Schlierenzauer (212,5 m) ugyan javítani tudott előző ugrásához képest, azonban így is száz pontosra hízott az osztrák hátrány, ráadásul közel kerültek hozzájuk a szlovének is.

Az utolsó körben következett német részről Andreas Wellinger (242,5 m), akinek az ugrása nem a szinte biztos német 5. hely, hanem a Raw Air összetettje miatt volt fontos. Werner Schuster lejjebb hozatta a beülőt további pontok reményében és ez bizony kifizetődött a fiatal német számára. Szlovén részről Domen Prevc (226,5 m) nem ugrott igazán kiemelkedőt, de a 4. helyet így is hozni tudta. Stefan Kraft (244,0 m) számára is beülő-módosítással éltek, aki ezt a befejező ugrók leghosszabb ugrásával hálálta meg. Ezzel pedig hat pontra zárkózott a német mögé a Raw Air összetettben. Kamil Stoch egy 243 méteres ugrással komoly nyomást helyezett a norvégokra, de Andreas Stjernenen (242,0 m) nem lehetett fogást találni, aki ezzel hozta a hazai sikert a norvégok számára.

síugrás

A norvégok így hazai pályán tudtak csapatversenyt nyerni. A lengyelek pedig tovább tudták növelni előnyüket a nemzetek kupájában a haramdik Ausztriával szemben. A nap szenzációja azonban egyértelműen Stefan Kraft 253,5 méteres világcsúcsa. Az osztrák ezzel 6,2 pontra csökkentette a különbségét a Raw Airben a vezető Wellingerrel szemben.

Hivatalos végeredmény

Raw Air összetett

Nemzetek Kupája

síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk