AJÁNLÓ
 
16:13
2015. 01. 18.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:13
2015. 01. 18.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
16:13
2015. 01. 18.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
16:13
2015. 01. 18.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
16:13
2015. 01. 18.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legendás helyszínen, a svájci Wengenben időzik a hétvégén a férfi alpesi sí Világkupa-mezőnye. A mai lesikláson sokáig úgy tűnt, minden a házigazdák kezére játszik a Lauberhornon, ám az osztrák Hannes Reichelt az utolsó kanyarokat jobban síelve elorozta a győzelmet Beat Feuz és Carlo Janka elől. Hét svájci végzett a top-12-ben. Jansrud továbbra is gödörben, másodpercen túli lemaradással zárt az 5. helyen. Nagyon hosszúra nyúlt a verseny - ami érthetetlen, hogy ezért most nem elsősorban a bukások, inkább a szervezők szerencsétlenkedései voltak okolhatók.


Az alpesi sí talán legnagyobb klasszikusával (az osztrákok persze biztosan tiltakoznak), a Lauberhornabfahrttal, azaz a wengeni lesiklással folytatódott a férfiak Világkupa-programja. Két és fél perc száguldás, négy és fél km hosszan, akár 160 km/h-s csúcssebességgel, immár 1930 óta - "csak" ennyi kell a fenti jelzőhöz. Az időjárás viszontagságai után mára kisütött a nap, ám elég alacsony maradt a hőmérséklet - ideálisnak nevezhető viszonyok fogadták az 55 indulót.

Georg Streitberger nyithatta a mai versenyt, szemre nagyobb hiba nélkül adta meg az alapidőt (13.). A házigazdák először Sandro Vilettánál kezdtek hangos szurkolásba, volt is miért: lassabb kezdés után jobb tempóban suhant végig az Alpwegen, az aljára alaposan elfáradva is majd 4 tizedet vert az osztrákra (8.). A helvétek rögtön utána Carlo Jankát figyelhették, aki egy kombinációs győzelem után hatalmas önbizalommal vághatott neki a mai napnak. Nagyot mentett a Kernen-S-nél, és erővel is végigbírta, 1,3-másodperc előnnyel esett be a célba - szó szerint, a célvonal után valóban elcsúszott (3.). Marco Sullivan amerikai módra síelt, ami Wengenben nem a hosszú élet titka - szerencséjére bukás nélkül megúszta (44.). A német gyorssízést magányosan képviselő Tobias Stechert őrült tempóban kezdett, ám előnye csak a Hundschopfig tartott, a végén épphogy befért Viletta elé (7.).

A házigazdák nem panaszkodhattak a rajtszámaikra, 6-ossal már a harmadik svájci jöhetett Didier Dèfago személyében. A nagy öreg tempóját látva mégse volt sok okuk az örömre, egyenletesen lassúnak bizonyult (10.). A nagy rivális osztrákok Otmar Striedingerrel javítottak a kárörvendő szomszédok hangulatán - lassú kezdés után az alján is hibázott egy nagyot (17.). A francia Guillermo Fayed viszont alaposan ráijesztett Jankára a kezdőtempójával, ám az ugratói nem sikerültek igazán jól, volt egy nagyon széles íve, a végén ő is másodpercen túlra csúszott (6.). Manuel Osborne-Paradis az elejétől lassú menettel sem jutott el a célig, beleakadt az utolsó kapuk egyikébe, és óriásit esett. Adrien Thèaux ekkor már a pályán volt, több mint másfél másodpercet síelt, mikor megállították. A kanadainak kutya baja, alighanem a franciát érintették fájdalmasabban a történtek.

Steven Nyman várakozhatott, míg összeszedték Osborne-Paradis szétszóródott részeit (nyugalom, csak a botját, lécét), ám nem foghatja erre a hátrányát, egyszerűen nem vállalt elég kockázatot (14.). Christof Innerhofer szintén gyorsan elfelejtheti a mai napját, különleges íveken különlegesen lassú sebességgel teljesítette a pályát (26.). Beat Feuz volt a következő örömforrás a házigazdáknak: remekül kezdett, az Alpweget még Jankánál is jobban síelte, és bár a végén épphogy befért a kapukba, 2 századot megőrzött előnyéből (2.). Az osztrákok viszont továbbra se örülhettek: Max Franz a Jungfraujoch hídjáig beszedett egy másodpercet, a célban már a 2 másodperchez volt közelebb (15.). Peter Fill tetemes hátránnyal hatalmasat esett egy ugratónál, szerencséjére még a háló előtt megállt. A szervezők szerencséjére pedig épp egy reklámszünet következett utána, volt idő a kárelhárításra.

A legjobbak sorát Johan Clarey nyitotta, igencsak középszerű menet második felében ártalmatlan helyen elcsúszott. Kjetil Jansrud még nem indult el - azt viszont nem úszta meg a norvég éllovas, hogy a rajtban fagyoskodjon, miután a versenybírók helyett maga a francia mászott vissza az elhullott felszerelésért. Jansrud ennek ellenére előnnyel nyitott, majd már hátrányból indulva a Kernen-S-t szépen síelte, végül a pálya alján szakadt csak le a helvétekktől, épphogy másodpercen belül maradt (5.). Az egyébként remek formában lévő Dominik Paris számára Wengen alighanem vulgáris szó lesz, a kombinációs szenvedés után ezúttal az utolsó helyek elkerüléséért küzdött (19.). Jansrudhoz hasonlóan az osztrákok legfőbb reménye, Hannes Reichelt is két szektor után hátrányba került, ám ő a pálya alján is gyors maradt, az utolsó kanyarokban pedig nem a svájciakkal volt az óra: 12 századnyi hidegzuhany zúdult Feuzékra és a nézőtérre (1.). Patrick Küng jelentett még egy halovány reménysugárt Svájcnak, ám végig apró hátrányban volt, egy széles ívvel pedig reménytelenre nőtt a különbség (4.).

A hazaiaknak ezután már szinte mindegy is volt, az osztrákoknak kevésbé: Matthias Mayer vehette még el a győzelmet honfitársától. Egy szektor alatt kiderült, hogy nem fogja: másfél másodperc hátrányról indulva csak a tisztes hátrányért küzdött (22.). Travis Ganong volt még hátra a szakági menők közül, ám az amerikaitól ezen a lejtőn nem is lehetett többet várni a középmezőnynél - még ezt se érte el (31.). A reklámszünet után Silvano Varettoni jött volna, ám ő is várhatott egy jót, ezúttal a versenybírók rádiója hibásodott meg. A precizitásáról ismert Svájc pedig világszinten csinált bohócot magából - fél órán át nem sikerült megoldani a problémát... Visszasírjuk Hujarát?!

A versenyből több sízőt így aztán nem is láthattunk - ez az az eset, amikor mégse tudjuk ezért a sportadót hibáztatni. Végül nem is Varettoni, hanem a korábban félbeszakított Thèaux folytatta a versenyt, a bűnlassú kezdés után egész elfogadható tempóban (16.). Varettonit is talán megzavarta a közjáték (25.), a svájciak utolsó puskapora, Silvan Zurbriggen óriási hátrányát látva pedig végképp lezárhattuk magunkban a mai verseny történéseit (27.). A top-30-ból hátralévők közül már csak Werner Heel tudta megközelíteni a 2 másodperces határt (18.) és Romed Baumann maradt 3 másodpercen belül (24.). David Poisson (28.) és Florian Scheiber (38.) is joggal átkozhatja a rajtszámát. Klaus Kröll a pálya alján kiesett, ezzel kicsit megváratva a 30-assal rajtoló Josef Ferstlt, mindezek tükrében a német akár elégedett is lehet az eredményével (34.).

Hiba volt viszont azt hinni, hogy ez a pálya már végképp síelhetetlen. Igaz, kellett még várni egy darabig, de a magas rajtszámoknál ismét javulni kezdtek az eredmények. A cseh Ondřej Bank 43-assal jött be a 9. helyre, a házigazdák képviseletében pedig Marc Gisin (11.) és Mauro Caviezel (12.) is egészen váratlanul előre érkezett. Pontszerző helyre érkezett Vincent Kriechmayr (20.), Brice Roger (21.), Jared Goldberg (23.), Benjamin Thomsen (29.) és Bostjan Kline (30.).

Kifizetődött idén a tapasztalat a Lauberhornon. Hannes Reichelt 207. Világkupa-versenyén 9. győzelmét aratta, 31. alkalommal állhatott fel a dobogóra. Tavalyhoz képest egy pozíciót lépett előre Wengenben. Beat Feuz 93 verseny után 17 dobogónál jár, két évvel ezelőtt ő nyert Wengenben. Carlo Janka 184 verseny után 22 dobogót tudhat magáénak, Wengenben már 8. alkalommal zárt a top-3-ban.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk