AJÁNLÓ
 
20:25
2015. 11. 25.
A síugrók a sífutókkal és az északi összetettesekkel egyetemben Lahtiban versenyeznek...
A bejegyzés folyatódik
 
20:25
2015. 11. 25.
A hétvégén a síugrók a távol kelet felé veszik az irányt, az európai szurkolók pedig...
A bejegyzés folyatódik
 
20:25
2015. 11. 25.
A hétvégén blogunk mindkét fő szakágának mezőnye egy-egy jeles helyszínt látogat meg,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:25
2015. 11. 25.
Remek hétvége elé néznek a téli sportok szerelmesei, hiszen síugrásban alighogy véget ért...
A bejegyzés folyatódik
 
20:25
2015. 11. 25.
Közelednek az ünnepek, felgyorsulnak az események a téli sportok világában. Legendás...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

sífelvonó síugrás alpesi sí

Új rovatot indítunk a Síparadicsom Blogon, aminek nevéből talán már sejthetitek, hogy elősorban azzal a céllal, hogy a hétvégék előtt egy posztban felvezethessük az aktuális versenyeket - innen a Sífelvonó cím - egyelőre elsősorban két fő szakágunkra, az alpesi síre és a síugrásra koncentrálva, de reméljük, hogy előbb-utóbb ilyen téren is bővül a palettánk. 

 

Északon a síugró-mezőny

Kuusamoban folytatódik a hétvégén a síugró VK, egy a korábbi évekből már jól ismert, bejáratott helyszínen, fent a sarkkör közelében, ahol – ellentétben mondjuk Klingenthallal – november végén is rendszerint igazi téli idő uralkodik, nem véletlen, hogy a finn helyszín korábban 2002 és 2011-között tíz éven keresztül adhatott otthont az idénynyitónak. Más kérdés, hogy ezekről a versenyekről azért elég vegyes emlékeink vannak, ugyanis sajnos a Rukatunturi sánc is egyike azon létesítményeknek, amelyeken sokszor – mondjuk így, bőven a statisztikai hibahatáron felül – okoz gondot az időjárás, és most hogy a legnagyobb mumus Harrachov nincs a naptárban, alighanem oda is adhatjuk a finneknek a „szél szempontból legrosszabb hírű” sánc kétes dicsőséget jelentő címét.

sífelvonó síugrás alpesi síMondom mindezt azért, mert a hétvégi időjárás-előrejelzések http://en.ilmatieteenlaitos.fi/weather/Kuusamo ugyancsak viszonylag erős, 5-7 m/s-os szelet jósolnak, ami a versenyek lebonyolítása szempontjából már nem számít éppen komfortzónának, így nem árt, ha rugalmasan tervezi a hétvégi programját az, aki figyelemmel szeretné követni az itteni eseményeket. Cserébe legalább dermesztő hideg nem lesz, ugyanis fagypont körüli hőmérsékletet várnak.

Persze egy-egy jobb napon azért tudnak itt látványos versenyek lenni, már csak azért is mert a nagysáncok között kifejezetten nagynak számít a kuusamoi sánc (sokatmondó adat, hogy azon néhány létesítmény között van, ahol 150 méter feletti az érvényes sáncrekord), ami engedi a látványos repüléseket. Erre egyébként jó példa volt a tavalyi két verseny is, amelyeket Simon Ammann nyert meg, a másodikat a másik nagy veteránnal, Noriaki Kasaial holtversenyben, aki 2014. november 29-én éppen 42 éves 5 hónapos és 23 napos volt, amivel tovább javította saját, a legidősebben elért VK-győzelemről szóló rekordját.

Ami a csapatokat illeti,a keretek a szezonnyitóhoz képest csak kevés helyen módosultak, mindenesetre a nagyobb nevek közül egyedül Schlierenzauer nem utazik Finnországba, inkább edz még egy kicsit a következő verseny helyszínén, Lillehammerben. Miután a síugróversenyekkel párhuzamosan a sífutóknak és az északi összetetteseknek is rendeznek VK-fordulót Kuusamoban, így hogy minden beleférjen, a program ezúttal a szokásoshoz képest egy nappal korábban kezdődik, az edzésekre és a selejtezőre csütörtökön, a két versenyre pedig pénteken és szombatok kerül majd sor.

sífelvonó síugrás alpesi sí

sífelvonó síugrás alpesi sí

Lake Louise és Aspen (Alpesi síelés)

Pontosan egy hónap telt el Sölden óta, ennyi idő elteltével végre igazából belevágunk a télbe. Ha már a lappföldi Leviben hóhiány köszöntött be – globális felmelegedés dislike…

Talán a legfontosabb hírrel kezdjük: a hóhelyzet mindkét helyszínen megnyugtatónak tűnik. A szervezők a hét közepén felmérték a terepet, és a jelek szerint mind Aspenben, mind Lake Louise-ban alkalmasak a körülmények a versenyzésre.

Arrafelé hagyományosan nem is szokott ezzel probléma lenni, a farkasordító hideggel annál inkább, a jeges pályára érkező napsugarak mínusz 40 fok alá is szoríthatják a hőmérsékletet lejtmenetben. A férfiak már előző nap elkezdték, a hétvégi két éles bevetés előtt három hivatalos edzésen ízlelgetik a körülményeket.

sífelvonó síugrás alpesi síA Lajos-tó partjára – mondhatni – győzni érkeztek a norvégok, mi is rutinszerűen Svindal, vagy Jansrud sikerére voksolunk, még akkor is, ha az osztrákok világbajnoka, Matthias Mayer minap két kristálygömbről beszélt, mint elérendő célról. A dobogóért megküzdhet lesiklásban az olaszok részéről Paris, míg Szuper-G-ben egy svájci meglepetést szimatolunk.

A hölgyeknél visszavágót rendeznek óriás-műlesiklásban, megérzésünk szerint Brignone söldeni sikere nem volt a véletlen műve ugyan, pénteken nem fog duplázni. Mikaela Shiffrin kapcsán viszont mérget mernénk rá venni, ha a megtáltosodni látszó Worley, az osztrák csapat vezéralakjának szerepét kelletlenül megkapó Brem, vagy a Weirather-Gut páros nem fog ki nagy napot, óriásban is élre keveredhet.

Egyéb hírek címszavakban:

  • Kiújult térdsérülése, így egyhuzamban második szezonját hagyja ki Leanne Smith, az amerikai lesikló csapat oszlopos tagja.
  • Kezét vágta be csúnyán a hét elején Ylva Staalnacke, a remek formának örvendő svéd szlalomos előreláthatóan 6 hetet lesz kénytelen kihagyni.
  • Copper Mountain lejtőin FIS- versenyeket rendeztek a lesiklóknak. Eredmények: DH-1: 1. Corinne Suter (Svájc), 2. Stacey Cook (USA), 3. Fabienne Suter (Svájc); DH-2: 1. Stacey Cook (USA), 2. Tina Weirather (Liechtenstein), 3. Mirjam Puchner (Ausztria
  • Az amerikai Jacksonban pedig a szlalomosok tartottak főpróbát. Marie-Michéle Gagnon győzött a nem túl veretes mezőnyben.

A program:

Péntek: női óriás-műlesiklás (Aspen)

Szombat: női szlalom (Aspen – Levi pótlása), férfi lesiklás (Lake Louise)

Vasárnap: női szlalom (Aspen), férfi Szuper-G (Lake Louise)

Az elmúlt évek győztesei:

Lake Louise

Lesiklás:                                                                                            Szuper-G

2014. Kjetil Jansrud                                                                      Kjetil Jansrud

2013. Dominik Paris                                                            Aksel Lund Svindal

2012. Aksel Lund Svindal                                                    Aksel Lund Svindal

2011. Didier Cuche                                                              Aksel Lund Svindal

2010. Michael Walchhofer                                                 Tobias Grünenfelder

Aspen

Óriás-műlesiklás                                                                                 Szlalom

2014. Eva-Maria Brem                                                                    Nicole Hosp

2012. Tina Maze                                                                           Kathrin Zettel

2011. Viktoria Rebensburg                                                          Marlies Schild

2010. Tessa Worley                                                        Maria-Pietilä-Holmner

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk