OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

síugrás planica sírepülés

Egyetlen versenyhétvége marad már csak az idei síugró világkupából, amelyet a hagyományoknak megfelelően idén is a planicai sírepülő sáncon rendeznek meg. Idén ráadásul csütörtöktől vasárnapig négy versenyt is láthatunk majd a Letalnicán, ahol akár még világcsúcs-ostromlára is sor kerülhet.

 

Nem túlzás azt mondani, hogy egy már-már kultikus helyszínen búcsúztatjuk az idei síugró idényt, hiszen a szlovén-oszták-olasz hármashatár közelében fekvő planicai sírepülő sánc az évek során igen előkelő helyet vívott ki magának a sportág rajongói körében. Egyfelől adott a március végi időpont, ami sokszor félig-meddig már tavaszias időjárást eredményez, így már eleve egészen egyedi hangulatúak az itteni versenyek. Ráadásul a sánc a 80-as évek végétől egészen a közelmúltig a legnagyobbnak számított a világon, így rengeteg világcsúcs született rajta. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, akkor ott vannak az olyan apróságok, amik szintén hozzátesznek a „mítoszhoz”, mint a Planica-dal, amit a szervezők minden zsűritávolságot elérő ugrásnál bejátszanak.

Plusz egy verseny csütörtökön

Az elmúlt hetekben nem voltunk igazán szerencsések az időjárással, hiszen Wisłan és Titisee-Neustadtban is elmaradt egy-egy verseny a szél miatt, így aztán a szlovénok kaptak az alkalmon és jelezték a FIS-nél, hogy szívesen rendeznének a verseny a csütörtökre eredetileg tervezett kvalifikáció helyett. (A lebonyolítást érintő apró érdekesség – merthogy a szabályok ilyesmiről nem rendelkeznek – hogy a tervek szerint a csütörtöki 1. sorozat, amelyben minden nevezett versenyző indulhat egyben selejtezőként is funkcionál majd a pénteki versenyre). Ennek egyfelől örülhetünk, hiszen így összesen négy (3 egyéni és 1 csapat) versenyt is láthatunk a hétvégén, másrészt azért tegyük hozzá, hogy a csütörtök délelőtt 10 órás kezdési időpontot a szurkolók munkába/iskolába járó többsége nem biztos, hogy annyira értékeli. A viszonylag korai kezdést egyébként a helyszín adottságai indokolják, ugyanis a délelőtti órákban általában kedvezőbbek a szélviszonyok, ezzel együtt pénteken azért mégiscsak koradélután kezdenek, amit el tudtunk volna képzelni csütörtökön is.síugrás planica sírepülés

Kdor ne skače, ni slovenc!

Na de lépjünk is túl ezen, hiszen a hétvége így is hatalmas fiesztának ígérkezik, hiszen már a külföldi futamokon is érezhető volt a szlovén szurkolók szokásosnál nagyobb jelenléte, Planicára pedig a hírek szerint rohamtempóban kapkodják el az utolsó jegyeket is, így péntektől vasárnapig szinte garantálható a teltház a versenyeken. Persze érthető is, hiszen Peter Prevc révén 18 év (és Primož Peterka) után van ismét VK-győztesük, s miután gyakorlatilag a teljes évadot végignyerték, nyilván Goran Janusék is szeretnének még egy utolsó nagyot dobni a hazai versenyen. Erre egyébként minden esélyük meg is van, hiszen sírepülésben Prevc mellett Robert Kranjec és Jurij Tepes is rendszerint komoly tényezőnek számít, így akár még a tavalyi szereplés megismétlése sem elképzelhetetlen, amikor minden nap szlovén győztest avattunk (igaz, a legfontosabb cím, a nagy kristálygömb mégis másé lett.)

Összefoglaló a tavalyi évről:

A sírepülő kirstályömb és a rekordvadászat lehet a cél

síugrás planica sírepülésAz összetett világkupa Prevcnak köszönhetően tehát már eldőlt, így a tavalyinál jóval kisebb tétje lesz ezúttal a záróhétvégének. Persze az összetett dobogóért papíron még lehet verseny, hiszen azzal, hogy 3 egyéni versenyt is terveznek még 300 pont szerezhető, ám a 2. helyezett Severin Freund durván 150 pontos előnye a 3. Kenneth Gangnesszel szemben így előzetesen ugyancsak elég biztosnak tűnik. Gangnes mögött viszont a 4. Hayböck lemaradása csak 38 pont, így a dobogó 3. fokáért, amelyért matematikailag egyébként –igaz tényleg csak formálisan – még a 6. Kraft is versenyben van, talán valóban láthatunk némi versenyt is.

síugrás planica sírepülés

Ugyanúgy nem lefutott még teljesen a sírepülő világkupa sem, hiszen ez a sorozat a 3 vikersundi forduló után éppen a felénél jár, így még sok minden előfordulhat, más kérdés hogy a jelenlegi formákat elnézve Peter Prevcot 80 pontos előnyből nehéz lesz elkapni.

síugrás planica sírepülés

Ami még szintén nagy kérdés a hétvége előtt, hogy vajon veszélybe kerül-e Anders Fannemel 251,5 méteres világcsúcsa, hiszen azt már a tavalyi bemutatkozó hétvégén is láttuk, hogy a közelmúltban felújításon átesett sánc méreteit tekintve abszolút tartja a lépést Vikersunddal, ahol Fannemel rekordja született, így kedvező körülmények esetén (márpedig az előrejelzések elég optimisták) nem kizárt akár egy rekorddöntés sem.

Sánc adatok és részletes program:

síugrás planica sírepülés

síugrás planica sírepülés

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk