OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

síugrás szezonnyitó naptár előzetes

Küszöbön áll már a szezonkezdet, így az esélyesek után most ideje áttekintenünk a soron következő szezon naptárát. A 65. Négysáncverseny mellé csatlakozik a világbajnokság és bemutatkozik egy új norvég versenysorozat is.

 

A síugró világkupa 38-szor rajtol el a csütörtöki kvalifikációval, ráadásul világbajnoki évben. Idén 19 helyszínen 27 egyéni és 6 csapatversenyt terveznek megrendezni. Ebből öt versenyen a sírepülő kis kristálygömbért szállhatnak majd harcba az ugrók. Lássuk is, mi lesz a teljes program!

Az északi sportok idénye az idei évben ismét egységesen mindhárom sport (síugrás, sífutás, északi összetett) számára a finn Kuusamo mellett található Rukában kezdődik. Fontos, hogy a versenyek pénteken és szombaton lesznek – az átlagos hétvégéken megszokott szombat-vasárnap helyett! A síugrók ezután látogatnak el majd az elmúlt évek kezdőállomására, Klingenthalba. A szervezők beláthatták, hogy nagyobb az esélye német hónak (vagy legalább hóágyúzáshoz alkalmas hidegnek) december elején. A Vogtland Arénában rendezik majd a tervek szerint az év első csapatversenyét is.

Bár a szezon még el sem kezdődött, máris megvan az első két elmaradt verseny is: Nizhny Tagilban a szervezők nem telepítették az előírt szélfogó hálókat és a szervezési pénzek kifizetésével is gondjaik adódtak, így a versenyek Lillehammerben kerülnek majd megrendezésre. A négysánc előtti utolsó erőmérőt a szokásoknak megfelelően a svájci Engelbergben rendezik majd. Az ugrók ezután másfél hétig pihenhetnek karácsony alatt.

síugrás szezonnyitó naptár előzetes

Az ünnepről december 29-én, csütörtökön térnek vissza az ugrók a 65. Négysáncversenyre, az oberstdorfi kvalifikációra. Másnap pedig a naptári év utolsó versenyére is sor kerül majd. Megállás azonban nincs, a megrögzött síugró fanatikusok már tudhatják, hogy az óév búcsúztatása a garmischi kvalival kezdődik szilveszter délután. Másnap koradélután pedig a hagyományos Neujahrssprung, azaz az újévi ugrás kerül megrendezésre. Egy nap pihenő után pedig a versenyzők már Ausztriában találhatják magukat: január 3-4-én Innsbruckban, míg 5-én és vízkeresztkor pedig a négysánc döntő állomása lesz Bischofshofenben.

Ezután a mezőny két teljes hétvégére Lengyelországba utazik: előbb Adam Małysz szülővárosába, Wisłába látogatnak két egyéni verseny erejéig, majd Zakopanéban rendeznek egy csapat- és egy egyéni versenyt.

síugrás szezonnyitó naptár előzetes

Hogy ráhangolódjanak a sírepülésre, a versenyzőket először Willingenben a világ legnagyobb ugrósánca várja – szintén egy egyéni-csapat párosítással. Az első repülésre ezután – immár februárban – kerül sor Oberstdorfban. Ezután ejtik majd meg a távol keleti kitérőt: Sapporo már szokásos helyszín (ráadásul az északi összetettezőkkel együtt látogatnak ide), de idén egy újdonsággal is szolgál a naptár: az olimpia előtt egy évvel vehetik birtokba az ugrók a pyeongchangi Alpensia sáncot. A hét közepi versenyre a férfiak mellett a hölgyek is jelen lesznek. Előbbiek a nagy, míg utóbbiak a normálsáncot próbálhatják ki. A szokatlan, szerda-csütörtöki időpontot az indokolja, hogy a versenyzőknek legyen elég idejük visszatérni ls készülni az északi sí VB-re.

síugrás szezonnyitó naptár előzetes

A világbajnokságot az idei szezonban Lahti látja vendégül. Normálsáncon február 25-én, szombaton avatnak bajnokot, egy nappal a női verseny után. Vasárnap pedig a vegyes csapatversenyben osztanak érmeket. A rákövetkező héten, a nagysáncon már csak a fiúk ugorhatnak; csütörtökön egyéni, szombaton pedig csapatbajnokok léphetnek fel majd a dobogóra.

A világbajnokság után is Skandináviában marad majd a mezőny, ráadásul egy különleges norvég újítást láthatunk majd. Március 10. és 19. között rendezik meg az első Raw Air versenysorozatot. A versenyzők tíz napon keresztül minden nap ugranak majd négy különböző norvég sáncon. Sorrendben az Oslo melletti Holmenkollen, Lillehammer (a szezonban másodszor), Trondheim és Vikersund vár majd a mezőnyre. A négy egyéni és két csapatverseny nyolc, illetve négy ugrása mellett a négy kvalifikáció (azaz ebben az esetben prológ) is beszámít majd az összetettbe. Különlegesség, hogy a folyamatos igénybevétel mellett a végső győztesnek repülősáncon is helyt kell állnia. A versenyzőket a nagy távok közt vonattal utaztatják majd, ahonnan a tervek szerint a TV is többször jelentkezik majd.

síugrás szezonnyitó naptár előzetes

A végső állomás hagyományosan ismét Planica lesz. A csapatverseny mellett két egyénin szurkolhatunk majd még egyszer utoljára a szezonban. Ahogy az már hagyomány, a az urolsó versenyen a világkupa harminc legjobbja küzdhet majd – reméljük, hogy akár még a kristálygömbért is.

Egy rövid bekezdés erejéig térjünk még vissza a szezon távoli végétől a közeli kezdéshez: Kuusamo a hétvégén a teljes északi sí mezőnyt vendégül látja. A sűrű program miatt kedvenc síugróinknak már csütörtökön harcolnak majd a legjobb hatvanba kerülésért, este 6 órától. Másnap 17:00-tól pedig már a győzelemért rugaszkodnak el a sáncról, szombaton pedig 16:00-kor. Mindhárom verseny élőben követhető majd az Eurosport 1-en.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk