AJÁNLÓ
 
22:08
2015. 01. 15.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
22:08
2015. 01. 15.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:08
2015. 01. 15.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
22:08
2015. 01. 15.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
22:08
2015. 01. 15.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Stefan Kraft nyerte a szél miatt egysorozatosra rövidült wisłai világkupa fordulót, amelynek köszönhetően a Négysánc-győztes osztrák a világkupában is megelőzte a ma a 4. helyig jutó Michael Hayböcköt. Kraft mellé Peter Prevc érkezett meg a dobogó második fokára, míg a „bronzérem” a kulmi győztes Severin Freundé lett.

Igencsak sűrű mostanában a síugrók programja, hiszen igazán hosszabb szünet a Négysáncverseny és a bad mitterndorfi sírepülés között sem volt, és ami azt illeti most sem volt meg a teljes hét pihenő, hiszen az elmúlt két évhez hasonlóan idén is egy hosszabb hétvégét tölt a mezőny Lengyelországban, a szokásos zakopanei versenyek elé beiktatva Wisłat is a naptárba.

A hétvége egyik nagy kérdése egyébként éppen az, hogy meghozzák-e a hazai versenyek végre az előrelépést a szezon eddigi részében elég szerényen szereplő lengyeleknél, akik közül többen, így a bokasérüléséből csak nem rég visszatérő Kamil Stoch is kihagyták a sírepülést az elmúlt héten, hogy majd itt, hazai közönség előtt legyenek igazán jó formában.

Nos, a kvalifikációt követően, amelyet hogy azért mégse húzódjon el annyira a program, a szervezők ezúttal a verseny napjának délelőttjére tették, bizakdohattak a hazaiak, hiszen kettős lengyel siker született Maciej Kot és Piotr Zyła révén, és Stoch is majd kirepült a stadionból, jóllehet megállni már nem sikerült a 139,5 méteres ugrását, mindazonáltal innen bizakodva tekinthettek az esti verseny elé. Nem így szegény Anders Bardal, aki ugyancsak elesett a kvaliban egy 140(!) méteres ugrás végén, aminek következtében eltörte a bal csuklóját, ami egyből a hétvége végét jelentette számára, s minden bizonnyal még néhány további verseny kihagyását is.

Ilyen előzmények után következett tehát a verseny, amelyen az első K-pont feletti ugrást mindjárt másodikként Stefan Hula (123,5 m 27.) mutatta bár, bár a vezetést azért sokáig nem tudta ezzel megőrizni, hiszen a hosszabb kihagyás után visszatérő, így ugyancsak az elején ugró Tom Hilde (122,5 m 26.) ezt viszonylag hamar elorozta előle. Nem sokkal később viszont Aleksander Zniszczoł (122 m 21.) és Klemens Muranka (122 m 22.) révén már ismét lengyel ugró neve állt a tabella élén, sőt egy jobb szembeszelet kihasználva Dawid Kubacki (16.) erre még rá is tudott tenni egy lapáttal, miután 129 méterig vitorlázva átvette a vezetést.

Közben azért Gregor Deschwandentől (124 m 18.) is láthattunk egy jobb ugrást, majd legközelebb Johann André Forfang (132 m 14.) követelt magának nagyobb figyelmet, hiszen ő már a 130 méteres határt is áttörte, amivel természetesen övé is lett a pillanatnyi elsőség. Igaz, ez tényleg csak egy pillanatig tartott, hiszen Taku Takeuchi (126,5 m 11.) ezt valamivel rövidebb ugrása ellenére (9természetesen a szél és a stíluspontok segítségével) rögvest átvette tőle a vezetést, amikor egyébként éppen huszan voltak még hátra az első, s mint végül kiderült egyetlen sorozatból.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen következett az az ugrás, és az az ugró, akire a szép számban megjelent közönség a leginkább várt. Kamil Stoch (15.) következett ugyanis, aki azonban a biztató előjelek ellenére némi csalódást keltve csak 121,5 méterig jutott, és bár a hátszél miatt kapott némi pluszpontot ez így is csak a 3. helyhez volt elegendő, és hát hol volt még a vége. Ennél valamivel jobban sikerült Michael Neumayer (12.) ugrása, aki 126,5 méterig jutva a 2. helyre jött be, majd valamivel később Matjaz Pungertartól (123,5 m 19.) jegyezhettünk még fel egy jobb kísérletet, bár néhány méter azért nála is hiányzott egy igazán átütő eredményhez.

Remek selejtező ide vagy oda, nem alakult igazán jól a verseny a házigazdáknak, hiszen utolsó lengyelként Piotr Zyła (29.) sem járt különösebben sikerrel, hiszen bár a 119,5 méteres ugrása a pontszerzéshez éppen elég volt, egy esetleges dobogótól ő is igencsak messze volt.

Nem így viszont Anders Jacobsen (134 m 8.), aki szintén egy erősebb szembeszelet kihasználva tudott egészen a zsűritávolságig elvitorlázni, habár az ugrás értékét azért jelentősen csökkentette, hogy a végén csak egy pároslábas érketzésre futotta. Mindazonáltal pillanatnyilag így is vezetett a norvég, igaz nem túl sokáig, hiszen Markus Eisenbichler (6.) rögtön utána átvette az elsőséget egy 131,5 méteres kísérlettel. A németet aztán Rune Velta (5.) váltotta az élen, amihez neki az enyhülő szembeszélnek és a jobb minőségi pontoknak köszönhetően már egy 128 méteres ugrás is elegendő volt. Az ő vezetése ráadásul valamivel hosszabb időt is megért, hiszen sem az utána érkező Jernej Damjan (128,5 m 7.), sem Richard Freitag (126,5 m 9.) nem tudott elé kerülni, mi több Gregor Schliernzauer (38.) sem, aki ráadásul még a pontszerzők közül is kicsúszott miután mindössze 114,5 méterig jutott.

Ezek után Noriaki Kasai (10.) következett, aki azonban ugyancsak is hiába ostromolta az élen álló Veltát, hiszen bár 131 métert repült, a kompenzáció és a gyengébb talajfogás őt is visszavetette valamelyest a sorban. Hasonlóképpen járt egyébként Anders Fannemel (123,5 m 17.) és Roman Koudelka (121,5 m 12.) is, akiktől csak egy-egy jó közepes ugrást láttunk ezúttal, viszont érkezett utánuk a láthatóan egyre inkább formába lendülő Severin Freund (3.), aki egy 129,5 méteres kísérlettel már át tudta venni a vezetést.

Hárman is fent voltak viszont még ekkor a toronyban, akik közül elsőként Peter Prevc (2.) érkezett, aki egy 131,5 méteres repüléssel mindjárt le is taszította a németet az első helyről, ám ő sem örülhetett sokáig az elsőségnek, ugyanis a befújó hátszél ellenére is Stefan Kraft (1.) 129,5 métert tudott repülni, amivel mindenkit maga mögé utasított. A kérdés így már csak az volt, hogy vajon Michael Hayböck (4.) felveszi-e a honfitárs által odadobott kesztyűt, hiszen ne feledjük, kettejük között mindössze 7 pont volt csak a különbség a Világkupában, így Kraft ezzel az ugrással egyúttal már a sárga trikóért támadott. Ami azt illeti egyébként nem ugrott rosszat Hayböck (131 m 4.) sem ám mivel az ő neve mellé viszonylag nagyobb, 5,9 pontos levonás került a szél miatt, így a teljesítménye összességében csak a 4. helyre volt elegendő.

Nagy különbségek igazán nem voltak egyébként az élmezőnyben, így már csak ezért is érdekes lett volna megnézni, hogy mire jutnak egymással az élmenők a második körben, ám ekkor közbeszólt az időjárás, és miután a felerősödő szél miatt többszöri halasztgatás után sem tudta elindítani a zsűri a második sorozatot, végülis kénytelen-kelletlen lemondtak róla, ami egyben azt is jelentette, hogy az első sorozat eredménye vált véglegessé.

Ennek eredményeként Kraft idei második győzelmét ünnepelhette és egyben átvette Hayböcktől a sárga trikót is, s pillanatnyilag 43 pontos előnnyel vezet Hayböck előtt és 83-al az idei szezonban eddig még nyeretlen, ám továbbra is rendkívül stabil Peter Prevc előtt.

Részletes végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

A közvetlen folytatásra már holnap sor kerül, hiszen este már selejteznek Zakopaneban, míg szombaton egy csapatverseny, vasárnap pedig egy egyéni verseny szerepel a programban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk