OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

Stefan Kraft nyerte a szél miatt egysorozatosra rövidült wisłai világkupa fordulót, amelynek köszönhetően a Négysánc-győztes osztrák a világkupában is megelőzte a ma a 4. helyig jutó Michael Hayböcköt. Kraft mellé Peter Prevc érkezett meg a dobogó második fokára, míg a „bronzérem” a kulmi győztes Severin Freundé lett.

Igencsak sűrű mostanában a síugrók programja, hiszen igazán hosszabb szünet a Négysáncverseny és a bad mitterndorfi sírepülés között sem volt, és ami azt illeti most sem volt meg a teljes hét pihenő, hiszen az elmúlt két évhez hasonlóan idén is egy hosszabb hétvégét tölt a mezőny Lengyelországban, a szokásos zakopanei versenyek elé beiktatva Wisłat is a naptárba.

A hétvége egyik nagy kérdése egyébként éppen az, hogy meghozzák-e a hazai versenyek végre az előrelépést a szezon eddigi részében elég szerényen szereplő lengyeleknél, akik közül többen, így a bokasérüléséből csak nem rég visszatérő Kamil Stoch is kihagyták a sírepülést az elmúlt héten, hogy majd itt, hazai közönség előtt legyenek igazán jó formában.

Nos, a kvalifikációt követően, amelyet hogy azért mégse húzódjon el annyira a program, a szervezők ezúttal a verseny napjának délelőttjére tették, bizakdohattak a hazaiak, hiszen kettős lengyel siker született Maciej Kot és Piotr Zyła révén, és Stoch is majd kirepült a stadionból, jóllehet megállni már nem sikerült a 139,5 méteres ugrását, mindazonáltal innen bizakodva tekinthettek az esti verseny elé. Nem így szegény Anders Bardal, aki ugyancsak elesett a kvaliban egy 140(!) méteres ugrás végén, aminek következtében eltörte a bal csuklóját, ami egyből a hétvége végét jelentette számára, s minden bizonnyal még néhány további verseny kihagyását is.

Ilyen előzmények után következett tehát a verseny, amelyen az első K-pont feletti ugrást mindjárt másodikként Stefan Hula (123,5 m 27.) mutatta bár, bár a vezetést azért sokáig nem tudta ezzel megőrizni, hiszen a hosszabb kihagyás után visszatérő, így ugyancsak az elején ugró Tom Hilde (122,5 m 26.) ezt viszonylag hamar elorozta előle. Nem sokkal később viszont Aleksander Zniszczoł (122 m 21.) és Klemens Muranka (122 m 22.) révén már ismét lengyel ugró neve állt a tabella élén, sőt egy jobb szembeszelet kihasználva Dawid Kubacki (16.) erre még rá is tudott tenni egy lapáttal, miután 129 méterig vitorlázva átvette a vezetést.

Közben azért Gregor Deschwandentől (124 m 18.) is láthattunk egy jobb ugrást, majd legközelebb Johann André Forfang (132 m 14.) követelt magának nagyobb figyelmet, hiszen ő már a 130 méteres határt is áttörte, amivel természetesen övé is lett a pillanatnyi elsőség. Igaz, ez tényleg csak egy pillanatig tartott, hiszen Taku Takeuchi (126,5 m 11.) ezt valamivel rövidebb ugrása ellenére (9természetesen a szél és a stíluspontok segítségével) rögvest átvette tőle a vezetést, amikor egyébként éppen huszan voltak még hátra az első, s mint végül kiderült egyetlen sorozatból.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen következett az az ugrás, és az az ugró, akire a szép számban megjelent közönség a leginkább várt. Kamil Stoch (15.) következett ugyanis, aki azonban a biztató előjelek ellenére némi csalódást keltve csak 121,5 méterig jutott, és bár a hátszél miatt kapott némi pluszpontot ez így is csak a 3. helyhez volt elegendő, és hát hol volt még a vége. Ennél valamivel jobban sikerült Michael Neumayer (12.) ugrása, aki 126,5 méterig jutva a 2. helyre jött be, majd valamivel később Matjaz Pungertartól (123,5 m 19.) jegyezhettünk még fel egy jobb kísérletet, bár néhány méter azért nála is hiányzott egy igazán átütő eredményhez.

Remek selejtező ide vagy oda, nem alakult igazán jól a verseny a házigazdáknak, hiszen utolsó lengyelként Piotr Zyła (29.) sem járt különösebben sikerrel, hiszen bár a 119,5 méteres ugrása a pontszerzéshez éppen elég volt, egy esetleges dobogótól ő is igencsak messze volt.

Nem így viszont Anders Jacobsen (134 m 8.), aki szintén egy erősebb szembeszelet kihasználva tudott egészen a zsűritávolságig elvitorlázni, habár az ugrás értékét azért jelentősen csökkentette, hogy a végén csak egy pároslábas érketzésre futotta. Mindazonáltal pillanatnyilag így is vezetett a norvég, igaz nem túl sokáig, hiszen Markus Eisenbichler (6.) rögtön utána átvette az elsőséget egy 131,5 méteres kísérlettel. A németet aztán Rune Velta (5.) váltotta az élen, amihez neki az enyhülő szembeszélnek és a jobb minőségi pontoknak köszönhetően már egy 128 méteres ugrás is elegendő volt. Az ő vezetése ráadásul valamivel hosszabb időt is megért, hiszen sem az utána érkező Jernej Damjan (128,5 m 7.), sem Richard Freitag (126,5 m 9.) nem tudott elé kerülni, mi több Gregor Schliernzauer (38.) sem, aki ráadásul még a pontszerzők közül is kicsúszott miután mindössze 114,5 méterig jutott.

Ezek után Noriaki Kasai (10.) következett, aki azonban ugyancsak is hiába ostromolta az élen álló Veltát, hiszen bár 131 métert repült, a kompenzáció és a gyengébb talajfogás őt is visszavetette valamelyest a sorban. Hasonlóképpen járt egyébként Anders Fannemel (123,5 m 17.) és Roman Koudelka (121,5 m 12.) is, akiktől csak egy-egy jó közepes ugrást láttunk ezúttal, viszont érkezett utánuk a láthatóan egyre inkább formába lendülő Severin Freund (3.), aki egy 129,5 méteres kísérlettel már át tudta venni a vezetést.

Hárman is fent voltak viszont még ekkor a toronyban, akik közül elsőként Peter Prevc (2.) érkezett, aki egy 131,5 méteres repüléssel mindjárt le is taszította a németet az első helyről, ám ő sem örülhetett sokáig az elsőségnek, ugyanis a befújó hátszél ellenére is Stefan Kraft (1.) 129,5 métert tudott repülni, amivel mindenkit maga mögé utasított. A kérdés így már csak az volt, hogy vajon Michael Hayböck (4.) felveszi-e a honfitárs által odadobott kesztyűt, hiszen ne feledjük, kettejük között mindössze 7 pont volt csak a különbség a Világkupában, így Kraft ezzel az ugrással egyúttal már a sárga trikóért támadott. Ami azt illeti egyébként nem ugrott rosszat Hayböck (131 m 4.) sem ám mivel az ő neve mellé viszonylag nagyobb, 5,9 pontos levonás került a szél miatt, így a teljesítménye összességében csak a 4. helyre volt elegendő.

Nagy különbségek igazán nem voltak egyébként az élmezőnyben, így már csak ezért is érdekes lett volna megnézni, hogy mire jutnak egymással az élmenők a második körben, ám ekkor közbeszólt az időjárás, és miután a felerősödő szél miatt többszöri halasztgatás után sem tudta elindítani a zsűri a második sorozatot, végülis kénytelen-kelletlen lemondtak róla, ami egyben azt is jelentette, hogy az első sorozat eredménye vált véglegessé.

Ennek eredményeként Kraft idei második győzelmét ünnepelhette és egyben átvette Hayböcktől a sárga trikót is, s pillanatnyilag 43 pontos előnnyel vezet Hayböck előtt és 83-al az idei szezonban eddig még nyeretlen, ám továbbra is rendkívül stabil Peter Prevc előtt.

Részletes végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

A közvetlen folytatásra már holnap sor kerül, hiszen este már selejteznek Zakopaneban, míg szombaton egy csapatverseny, vasárnap pedig egy egyéni verseny szerepel a programban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk