AJÁNLÓ
 
23:30
2015. 01. 30.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 01. 30.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 01. 30.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 01. 30.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 01. 30.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kamil Stoch bizonyult a legjobbnak péntek este Willingenben Peter Prevc és Severin Freund előtt. A lengyelek 27 éves klasszisa az első ugrásával alapozta meg a győzelmet, ugyanis már az első kör után majd 10 ponttal vezetett a többiek előtt, így a második sorozatban mondhatni már „csak” fel kellett tennie az i-re a pontot, amivel egyébként sorozatban harmadik győzelmét aratta ezen a helyszínen, hiszen egy évvel ezelőtt duplázni tudott a Mühlenkopfschanzén.

Willingenben vendégeskedik tehát a hétvégén a síugró világkupa sorozat, ráadásul meg is adják a módját, hiszen a szokásosnál kicsit hosszabb versenyprogramot bonyolítanak le a „világ legnagyobb nagysáncán” (amely címen ugyan lehet vitatkozni, hogy kit is illet, de tény és való, hogy a FIS homologizációval rendelkező létesítmények közül ez a legnagyobb). Ugyanis míg a legtöbb esetben a pénteki kvali után megy mindenki a dolgára itt a szervezők péntek estére is kiírtak egy versenyt, és jól tették, hiszen ha nem is volt teljen tele az aréna, azért a hangulatra semmiképp sem lehetett panaszunk az este folyamán.

Ez egyébként az időjárásra is többé-kevésbé elmondható, pedig napközben még havazott elég erős szél fújt Willingenben, szerencsére azonban mire a verseny került sorra mindkettő egy elfogadható szintre enyhült.

Az első sorozatot a 16-os beülőből indítottuk, ami aztán jó is volt ma a végéig, az első nagyobb ugrást pedig Tom Hildetől (17.) láttuk, aki egy kis szembeszél segítségével elsőként repülte át a K-pontot, sőt egyenesen 137 méterig jutott, ami bőségesen elég volt a pillanatnyi elsőséghez. Tőle Gregor Deschwanden (136,5 m 15.) vette át a vezetést, aki ugyan fél méterrel hamarabb földet ért, de valamivel kevesebbet vontak le tőle a szél miatt. Jót ugrott ezúttal Dmitriy Vassiliev is (19.), ám hiába repült 140 métert, a többiekhez képest gyenge stíluspontjai miatt csak a 3. helyre volt jó ekkor ez a kísérlet. Említést érdemel Stephan Leyhe (16.) ugrása is, aki valamivel kisebb szélben repült 134,5 métert, és jött be vele a 2. helyre, míg nem aztán harmincadikként – azaz éppen a szokásos technikai szünet előtt – érkezett a kvalifikációt megnyerő Jurij Tepes (7.), aki 139 méterig vitorlázott és jó 8 pontos előnnyel állt a mezőny élére.

A következő igazán említést érdemlő kísérletet Piotr Zyłatól (8.) jegyezhettük fel, aki 136 métert ugorva jött be a 2. helyre, majd Marinus Kraus (13.) is csatlakozott az élbolyhoz, ugyanis a 133 méteres kísérlete ekkor a pillanatnyi 3. helyet jelentette számára. Csak egy hajszállal maradt el tőle Anders Jacobsen (14.), aki 131,5 méterrel jött be negyediknek, ami egyébként azért is volt lehetséges, mert ekkor átmenetileg szinte teljesen elállt az eddigi szembeszél, így a német és a norvég esetében is kompenzáció ellensúlyozta a valamelyest rövidebb távolságot.

Ezzel szemben Markus Eisenbichlert (10.) már ismét megtámogatta egy kicsit a szembeszél, ami látszott is a távolságon, hiszen 140 méternél landolt, ám a pontlevonás miatt ezzel is csak a 3. helyre tudott beférni. Nem így viszont Rune Velta (2.), aki már a zsűritávolságot is áttörve 147,5 méternél ért talajt, aminek köszönhetően kényelmes előnnyel vette át Tepestől a vezetést. De nem sokáig, ugyanis közvetlenül utána Kamil Stoch (1.) éppen 147,5 métert repült, ráadásul kicsit enyhébb szélben, s miután a lengyel talajfogásába szokásához híven most sem lehetett nagyon belekötni 9,5 pontos előnnyel állt ekkor az első helyen Velta előtt.

Olyan szempontból egyébként szerencsés pillanatban került sorra a lengyel, hogy az ekkor még hátra lévő 10 ugró esetében többnyire azért hiányzott az a kis támogató szembeszél, ami őt ilyen messzire repítette, de ettől még tény és való, hogy nem nagyon sikerült fogást találniuk a rajta.

Elsőként Jernej Damjan (18.) érkezett a minősített ugrók közül, ám a 133 méteres kísérlete az eddigiekhez képest inkább csak közepesnek volt mondható és Richard Freitag (24.) sem igazán sziporkázott, ugyanis csak 131 méterig jutott. Schlierenzauer (139 m 11.) ugyan elégedettnek tűnt az ugrásával, ám valószínűleg inkább szólt ez a pillanatnyi gyengébb formának, mert bár kétségkívül nem volt rossz kísérlet ez, de csak az 5. helyre jött be vele, mondanunk sem kell pontszámban jócskán elmaradva az éllovas Stochtól. Noriaki Kasai (137,5 m 4.) viszont odafért a pillanatnyi dobogóra a kisebb szél miatti levonásnak köszönhetően, ám az ő ponthátránya is elég nagy volt még mindig, akárcsak a 135,5 méterig vitorlázó Anders Fannemelé (8.).

Severin Freund (135,5 m 6.) következett, aki azonban ugyancsak nem jutott nagyon messzebb elsőre, mint az imént Kasaiék, és Roman Koudelka (4.) is ebbe az egyre sűrűsödő üldözőbolyba érkezett meg a maga 135 méteres kísérletével, egészen pontosan a pillanatnyi 3. helyre, Kasaial holtversenyben. Ezek után Michael Hayböck (126 m 26.) következett, aki azonban (jó hogy némi hátszélben), de még a K-pont előtt földet ért, így a mai dobogós esélyeiről nagyjából le is mondhatott, nem így viszont Peter Prevc (3.), aki a sorozat végén érkezők közül a legígéretesebb kísérletet tette arra, hogy megszorítsa Stochot, ám hiába repült 139 métert, így is csak a 3. helyre fért be 12,2 pontra az éllovastól. A sárga trikós Stefan Kraft (12.) volt ekkor már csak hátra, aki viszont 135 méterrel nem ugrott igazán kiemelkedőt, így aztán nagyon Kamil Stochnak állt a zászló az első sorozat végén, elvégre egy ilyen helyzet több mint ziccer az egyre inkább formába lendülő lengyel világ- és olimpiai bajnok számára.

Az első sorozat eredménye

Ezzel együtt a dobogós helyekért még nyílt csata ígérkezett a második sorozatban, persze nem az elején, hiszen ekkor még szokás szerint azoké volt a főszerep, akik felzárkózni szerettek volna a rosszabbul sikerült első ugrást követően. Ebben a tekintetben elsőként Aleksander Zniszczoł (15.) tudott egy nagy lépést tenni előre miután 143 méterre vitorlázott, amivel sokáig vezette is a mezőnyt, de jót ugrott a sorozat elején érkezők közül a 135-ig jutó Richard Freitag (17.) és a 132,5-nél landoló Nejc Dezman (19.) is. Nem volt rossz Dmitriy Vassiliev (16.) második kísérlete sem, hiszen 135,5 méterig jutott, csak az a fránya talajfogás ne lenne (vagy legalábbis ne számítana a pontszámba), ugyanis a gyenge stíluspontok miatt csak a 2. helyre jött be vele az első helyett. Így aztán Zniszczołtól végül is Jernej Damjan (10.) vette át a vezetést egy 139,5 méteres ugrással, amit aztán meg is tartott egy darabig, hiába ostromolta egy-egy jó ugrással Gregor Deschwanden (136 m 14.) és Anders Jacobsen (138 m 11.) is az elsőségét.

A tizenkettedik helyről érkező Stefan Kraft (7.) viszont már le tudta váltani az élen a szlovént egy 142 méteres ugrással, és ő vezetett az utolsó 10-es csoportot megelőzően is miután az őt követő Gregor Schlierenzauer (13.) másodjára csak 133,5 méterig jutott. Mi több ezt követően Markus Eisenbichler (131 m 12.), Piotr Zyła (122,5 m 23.) és Anders Fannemel (137,5 m 8.) is hiába ostromolták a sárga trikóst, ám Jurij Tepes (5.) előtt még Kraftnak is fejet kellett hajtania, ugyanis a szlovén 140 métert repült másodjára, amivel övé volt a pillanatnyi elsőség.

Severin Freund (3.) viszont még őt is jelentősen túlszárnyalta, mi több a hazai köznöség nagy örömére a második sorozatban ő jutott a legmesszebb, 146 méterre, amivel a dobogó sem tűnt elérhetetlennek, és nem is volt az, hiszen a német ezt követően Kasait (135,5 m 9.) és Koudelkát (138,5 m 6.) is maga mögé tudta utasítani. Jött viszont Peter Prevc (2.), aki egy 144 méteres ugrással már átvette a vezetést, és egyszersmind már biztosan dobogósnak is mondhatta magát, akárcsak nem sokkal később Freund, hiszen a 2. helyen álló Rune Velta (4.) csak 137,5 méterig jutott, ami csak a pillanatnyi 3. helyhez volt elegendő. Stochnak (1.) ugyanakkor egy hasonló ugrás már bőven elég lett volna a győzelemhez, nem mintha a lengyel különösebben visszafogott lett volna másodjára, hiszen 142,5 métert ugrott, ami a 2. legerősebb pontszámot jelentette számára a 2. körben (egyedül Freund volt nála jobb), és persze egy igencsak meggyőző győzelmet, ami Zakopane után idén már a második volt neki, karrierje során pedig már a 15., amivel egyébként olyan neveket ért utol az örökranglistán mint Ernst Vettori, Kazuyoshi Funaki vagy Primoz Peterka.

Így adott ma Stoch mattot a mezőnynek:

Ezzel együtt az összetett szempontjából a legnagyobbat Peter Prevc nyerte a mai versenyen, hiszen 39 pontra megközelítette az éllovas Stefan Kraftot, azaz egy jó szerepléssel akár már vasárnap elérhető közelségben lenne számára a sárga trikó is.

Végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

Ez persze még odébb van, hiszen szombaton még egy csapatverseny szerepel a programban, amelyen az idei szezonban eddig kettőből kettőt nyerő németek ezúttal hazai sáncon próbálhatják meg folytatni a győztes sorozatot avagy (függően attól, hogy ki kivel szimpatizál) itt próbálhatják meg megállítani őket a többiek. Holnap kiderül, ki jár sikerrel.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk