AJÁNLÓ
 
12:38
2015. 01. 24.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:38
2015. 01. 24.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:38
2015. 01. 24.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:38
2015. 01. 24.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:38
2015. 01. 24.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2015. január 24. piros betűkkel írta be magát a magyar téli sportok történetébe: megvan az első Világkupa-dobogónk alpesi síben! Miklós Edit a svájci Sankt Moritzot választotta a történelmi siker színteréül, a mai lesiklóversenyen végre jó rajtszámmal síelve egészen a szakági legjobbakig vezette a versenyt. Lara Gut hazai pályán verhetetlen volt, majd Anna Fenninger is befért elé, de a 3. helyet már sem Maze, sem Vonn, sem más nem vehette el tőle. Edit élete formájában készülhet a VB-re!


A női alpesi síelők Világkupa-mezőnyének ezen a hétvégén a kelet-svájci városka, Sankt Moritz ad otthont. A Keleti-Alpok legmagasabb csúcsa, a Piz Bernina lábánál fekvő festői Engadin-völgy központja egyben a téli sportok nagymúltjú központja is, elég csak két téli olimpiáját (1928, 1948) említeni. Az alpesi sí legjobbjai is rendszeresen felkeresik a várost, az elmúlt évek győzteseinek listáján ott találjuk Vonnt, Mazét, Gutot és Weirathert is.

A mai leiklásra 64-en neveztek, köztük - végre szerencsés rajtszámmal, 2-essel - ott szerepelt Miklós Edit is. Az a Miklós Edit, aki itt szerzett először pontot Magyarországnak egy kombinációs 30. hellyel 2012-ben. Ideálisnak tűnő körülmények, tiszta, hideg (-10°C) idő fogadta a versenyzőket. Menet közben kiderült, a szél azért megtréfálhatja a síelőket.

Nadia Fanchini indulhatott elsőként, különösebb gond nélkül leért, és megadta az alapidőt (20.). Miklós Edit a felső, csúszós szektorban már 8 tizedet adott az olasznak, két szektor után már 1,3 is volt az előny, a végén 1,24-gyel vette át a vezetést (3.). A harmadik szektor lehetett volna talán kicsit jobb is, de már ekkor is azt mondhattuk: soha rosszabbat! Utólag visszagondolva talán egy hely múlhatott volna ezen. Nadja Jnglin-Kamer az elején beszedett 3 tizedes hátrányát majdnem visszahozta, ám az utolsó ugratót elrontotta (6.). Cornelia Hütter egyetlen szektor alatt megnyugtatott bennünket, egész jól sikerült alsó résszel is másodpercen túl zárt (15.). Alice McKennistől is csak az első részidőig kellett féltenünk Editet, az amerikai végül senkit nem előzött meg (22.).

Az első olasz, Verena Stuffer is rögtön gondoskodott lelki nyugalmunkról, nagyot küzdött az utolsó hely elkerüléséért, ám végül majd két másodpercet kapott (30.). Marie Jay Marchand-Arvier már 1,6-os hátrányt szedett be felül, talán kicsit a felerősödő szél miatt is - no de a 2,67-es hátrányt mégse lehet erre fogni (37.). Laurenne Ross fél másodperc hátrányról indult - lefelé, a kanyarok sem voltak szépek, Edit újabb nagy nevet húzhatott ki (12.). Viktoria Rebensburg is beszedett felül majd fél másodpercet, ám a kanyargós részen szokás szerint remekelt, egálba került Edittel - az utolsó kanyarokban viszont nagyon lesodródva egyetlen tizeddel ő is kikapott (4.)! Julia Mancuso volt a következő sztár, aki nézhette az eredményjelzőt - egyetlen pillanatig se volt esélye, ráadásul hatalmasat hibázott egy jobbosban (25.).

Az amerikaiaknak az európai hó soha nem előny, Stacey Cooktól így nem is vártunk nagy eredményt, két másodpercen túlra csúszott (34.). Kamerből - no és a hazai lejtőből - kiindulva a svájciak jobban reménykedhettek, ám Fabienne Suter is beszedett egy akkora hátrányt felül, amit egyszerűen nem lehetett visszahozni a kanyargósabb részen (5.). Larisa Yurkiw rég nem látott jó felső rész után fékezett néhány nagyobbat, másodpercen túli hátrány lett a vége (19.). Kajsa Kling  két tizedre tartotta magát Edittől,  svédtől tehát volt okunk félni. A kanyarok azonban nála is igencsak kövérnek tűntek, és az óra is ezt mutatta: 7 tizedes hátránnyal ért célba (10.). A reklámszünet előtt még egy svájcit kellett kiszurkolni: Marianne Abderhalden is egész jól kezdett, ám utána érthetetlenül sokat veszített (31.). A szakági legjobbak előtt Miklós Edit nevével kezdődött a tabella!

Lara Gut nyitotta a legjobbak sorát, kezdésként fél másodperces hátránnyal. A folytatásban viszont olvadozni kezdett Edit előnye, három szektor után már Gut vezetett - a végén fél másodperccel át is vette a vezetést (1.). Elisabeth Görgl egy szektor után elszállt Guttal szemben, és nagyjából a pálya felére már nekünk se volt okunk tartani tőle, másodpercen túli hátránnyal ért célba (8.). Tina Maze a csúszós részen úgy ment, mint Edit, utána viszont hibázott egyet, a kanyarokban pedig újabb hibák sorjáztak, a középmezőnybe csúszott (18.). A hátszél által megtolt Anna Fenninger is remek csúszással nyitott, csúnya kanyarokkal ezt az előnyt ugyan eladta, de befért Gut és Miklós közé (2.).

Tina Weirather az elejétől hátrányban volt, a kanyargós rész elejétől már Edittel szemben se volt esélye, másodpercen túl zárt (9.). Elena Fanchininál a csúszós felső résszel még nem volt gond, ám a kanyarok aztán láthatóan nem ízlettek neki, a középmezőnybe érkezett (17.). Lindsey Vonn választotta csak el Editet a dobogótól - no de épp ő volt a fő esélyes. Kezdésként két tizedet kapott ugyan Edittől, de aztán Guttal küzdött, míg az egyik kanyarban kicsúszott, szinte leállt - két másodperc lett a hátránya (23.)!

7 síző volt még hátra a top-30-ból, majd utána még 34.  Mirjam Puchner mellett előzetesen leginkább osztrák nemzetisége szólt - ám rögtön a leggyorsabb első szektorral nyitott. A kanyargós részen aztán veszített becsülettel, a végén csak a középmezőnyre volt esélye (13.). Miután Carolina Ruíz Castillo is óriási előnnyel nyitott, egyértelművé vált, hogy felül ideiglenesen jobbá váltak a körülmények. Igaz, cserébe a spanyol is veszített a kanyargós részen, így is előkelő helyre érkezett (7.). Ilka Štuhec hasonló utat járt be, épp csak pár tizeddel lassabb részidőkkel (11.). Andrea Fischbacher már felül hátrányba került, a mezőny végével küzdött, vagy inkább küszködött (28.).

Johanna Schnarf rögtön a felső részen elcsúszott, gond nélkül megúszta, ám rövid ideig így is állt a verseny. Nicole Hosp volt talán az utolsó, akitől még félthettük a magyar dobogót, ám az ő kezdése se volt az igazi - mire a kanyarokhoz ért, már nyugodtan nézhettük az osztrák küzdelmét a két másodperces álomhatárért (21.). Még két osztrák volt hátra a 30-ból: Nicole Schmidhofer az elejétől a mezőny végével küzdött (33.), Regina Sterznek viszont eleinte emlegettük a lánykori nevét...  Az egykori Mader kisasszony anyukája a kanyargós részen abbahagyhatta a csuklást, igaz, szomorúan láthatta, hogy lánya a sokak számára kritikus jobb-bal kanyarban nagyot hibázik (29.).

Jöhetett az újabb reklámszünet, a rajtlista böngészésével: ki lehet még hátra? Sejersted sérült, de épp vele kapcsolatos múltbéli rossz emlékeink miatt honfitársától, a 32-es Ragnhild Mowinckeltől félhettünk még egy kicsit. Előtte Corinne Suter küzdött egy jót (46.), majd következett a norvég. Nem is jött rosszul, ám a kanyargós részen talán már nem is lehetett úgy síelni, mint korábban, maradt neki a középmezőny (14.). A 33-as Margot Bailet beállította felül a leggyorsabb részidőt, hogy aztán a kanyarokba teljesen belevesszen (26.).  A pontszerző zónába érkezett Ramona Siebenhofer (24.), majd a német Michaela Wenig is (27.). A mezőny utolsó nagy dobását egy újabb norvég, Therese Maria Tviberg produkálta, a dobogósoknak azért nála sem kellett aggódni (16.). Nem sokkal később Jacqueline Wiles esése hosszú időre megakasztotta a versenyt, ezt követően pedig már nem akadt említésre méltó menet. Az utolsók közt induló német Marina Wallner célközeli esése még tovább hosszabbította a számunkra így is végtelennek tűnő versenyt. Vélhetően soha többé nem fogjuk ennyire várni a szlovén Ana Bucik célbaérését (58.) - a szlovén lány volt az utolsó induló, őt követően hivatalossá vált a végeredmény: Magyarország történetének első dobogója az alpesi sí Világkupában, egyben bármelyik havas sportban.

Lara Gut 148. Világkupa-versenyén kereken 20. alkalommal állt fel a dobogóra, 11. győzelmét aratta ma. Kétségtelenül a mai az ő napja volt (persze számunkra nem), ezzel a menettel nem lehetett versengeni. Külön jó pont a svájci lánynak, hogy a tévéközvetítésben látványosan rámutatott a balján álló magyar lányra, kiemelve annak dobogóját. Anna Fenninger 191. versenyén 34. alkalommal állhatott fel a pódiumra.


Miklós Edit a FIS hivatalos statisztikái szerint 52. Világkupa-versenyén szerezte meg élete első dobogóját (2011-ben az ismert okokból "lenullázták" eredménysorát). Öt nappal azután, hogy Cortinán szuper-G-ben javított szakági legjobbján, most lesiklásban is ezt tette - a tavalyi crans montanai 5. hely került így hátrébb a dicsőséglistán, sőt, FIS-pontokat tekintve az olimpiai 7. helynél is értékesebb ez a dobogó. Edit mostani 60 pontjával az összetett tabellán a 37. helyre ugrott előre, szakágiban pedig már a 18. helyet foglalja el. Jöhet a világbajnokság!

Miklós Edit: - Számomra ez egészen hihetetlen érzés. Voltak azonban már korábban is jól sikerült versenyeim. A szél ellenére megpróbáltam távolra ugrani és hagytam, hogy menjen a léc.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk