AJÁNLÓ
 
14:32
2015. 01. 18.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
14:32
2015. 01. 18.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:32
2015. 01. 18.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
14:32
2015. 01. 18.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
14:32
2015. 01. 18.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Második nekifutásra csak összejött a hétvége előtt sokak részéről várt pillanat: 62. Világkupa-győzelmével befogta az örökranglista élén eddig egyedüliként álló Annemarie Moser-Pröllt, s holnap akár minden idők legeredményesebb alpesi sízőjévé léphet elő Lindsey Vonn. Az amerikai utolérhetetlen menetet rakott le az asztalra, így hiába volt Elisabeth Görgl kifogástalan, no meg Daniela Merighetti hibátlan sízése, ellen mindketten esélytelenek voltak. S hogy mi magyarok is örömködhessünk kicsit, Miklós Edit megmutatta, normál körülmények mellett is képes felvenni a versenyt a középmezőny elejével, alig több, mint másfél másodperces hátránnyal a 16. helyen zárta a mai versenyt.

Pályamunkások megfeszített munkával tették a dolgukat este, takarították fel a pályát a tegnap érkezett jelentékeny hómennyiségtől, minden köszönet megilleti őket, nélkülük ma sem rendeztek volna versenyt. Ráadásul a teljes, másfél kilométeres pályán. A látási viszonyok sajnos időről időre változtak, de mint tudjuk az alpesi síelés nem terepsport, ennyi mindenkor benne van a pakliban. Eredményt döntően ma egyébként sem befolyásolta az időjárás.

Stacey Cook (16.) több helyen besokallt, de összességében kompakt pályát síelt. Johanna Schnarf (7.) sízése előrevetítette, erős napot zárnak ma az olaszok, jóval könnyedébben húzta az íveket, mint amerikai társa, 63 százados előnyével idei legjobb helyezését érte el. Alice McKennis (11.) sem panaszkodhatott, mert dacára annak, hogy a buckákat nem mindig tudta kirugózni, nem egyszer lekerült az ideális ívről, tempóval egyensúlyozta hibáit. Daniela Merighetti (3.) a traverzen csak enyhe fékezéssel tudott boldogulni, egyéb hibát nem lehetett feljegyezni sízésében, bátor tempó mellett 54 százados előnnyel ugrott a tabella élére.

S egy jó darabig ott is maradt, a látási viszonyokra is hivatkozhattak többen, de valljuk meg, remek szintidőt állított fel az olasz. Jelenlegi formájában Marie Jay Marchand-Arvier (31.) abszolút sansztalan érdemi eredmény elérésére, tapintható bizonytalansággal vergődött le a pályán. Regina Sterz (26.) és Carolina Ruíz Castillo (21.) csúszását sem érdemes sokat dicsérni, előbbi többször letévedt a porhanyós hóra, a spanyol bár a pályán maradt, de csak jókora késések kíséretében bírt befordulni. Julia Mancuso (18.) felemásan szerepelt, akadtak éppúgy szép magasan vett kapuk, de nem egyszer csúnyán hátrakerült súlypontja. Összességében joggal mérgelődött a célban, kedvenc lejtőjén ennél többre számítottunk tőle. Marion Rolland (27.) lankáson elkövetett korrigálásai nagy időveszteséggel jártak, célba érésével két francia állt a lista végén.

Marianne Abderhalden (19.) érkeztével tejköd ereszkedett a pálya emblematikus részére, a két szikla közé. Hiába a méretes késések, aránylag korrektül teljesített a hórihorgas svájci. Viktoria Rebensburg (23.) viszont besült a mai napon, két tűrhető szektort követően egyetlen túlfordulással bukott egy másodpercet, onnan már nem volt visszaút. Fabienne Suter (13.) rendre elkóricált a pályáról, érdekes módon egyre többen verték az olasz fent, ami a ködre való tekintettel minimum furcsának hatott. Rövid technikai szünet következett, a munkások egy kaput igazítottak helyére.

A várakozás megviselhette kicsit Kajsa Klinget, az idén a stabilitás mintapéldáját hozó svéd lány a pálya első harmadánál pályán kívül rekedt a sokadik késéssel vett kaput követően. Dominique Gisin (6.) nagy erőkifejtés mellett 4 tizedes hátrányt szedett össze, jó ritmusban síelt, végül legjobb svájciként zárta a napot. Larisa Yurkiw (24.) meg sem tudta közelíteni tegnapi teljesítményét, sokat bizonytalankodott ívválasztáskor.

Défaju keríthette hatalmába az olaszokat, elvégre megint úgy érkeztünk az elitcsoporthoz, hogy egy olasz állt a lista élén. Az álomszerű győzelem lehetősége Tina Maze (5.) csúszása után is aktuális maradt, a szlovén erős kezdés, s némi előny birtokában több necces kapuvételt produkált, s valahol sebességét is elveszítve gurult célba. Tina Weirather csúszása eleve nem volt valami bizalomgerjesztő, Kling helyén kísértetiesen hasonló módon lelte végzetét. Elena Fanchini (4.) becsülettel megharcolt honfitársával, valamit piszkosul eltalálhattak az olaszok. A pálya alján parádésan síelt újfent, 4 tizedről tornázta le magát Merighetti közvetlen közelébe.

Meggyűlt a baja Anna Fenningernek (9.) a buckákkal, egy pillanatra úgy megdobta, hogy kinézett neki egy kiadós bukás, végül célba ért, de az olasz kettős vezetést semmi nem veszélyeztette. Lindsey Vonn (1.) kissé idegesen kezdett, fent csúnyán megdobta egy egyenetlenség lábát. Amit viszont utána művelt, az sérülése előtti önmagát idézte, a kritikus részeken tökéletes technikával suhant végig, a csúszós részen pedig ugyebár verhetetlen eleve, 54 százados előnyének láttán a közvetítők elkönyvelték már győztesnek.

Pedig kis híján elhamarkodták magukat. No, nem Lara Gut (8.) hozta rá a frászt az amerikaira, hiába vezetett egy szektor után (ezt többek megismételték, köztük a mi Editünk is), termeténél fogva a csúszkálós részen eleve sansztalan volt, no meg a svájci formája sem kielégítő idén. Ellenben Elisabeth Görgl (2.) kevés híján csodát tett, valószerűtlen 45 százados előnyt gyűjtött be fent, aminek fele a traverzek után is megmaradt. A végén persze ő is bukott, ezzel együtt befért a második helyre.

Honfitársai finoman szólva nem muzsikáltak jól, Andrea Fischbacher (29.) harmatos szereplésével lassan kizárja magát a vb-csapatból, de hamar kiderült az is, nem ez lesz az a verseny, ahol összejön az első lesikló siker Nicole Hosp (14.) számára. Verena Stuffer (15.) olasz lévén sziporkázott fél távig, tekintélyes előnyt szerzett fent, a végére tán elfáradt kicsit fejben, eredménye ezzel együtt önmagáért beszélt.

No, meg a javuló látási viszonyokról is, amit Miklós Edit (16.) is szépen kihasznált. Odafent kevéssel Vonn előtt járt, majd következett egy rosszkor, rossz helyen, a lankás rész nyitányán elkövetett túlfordulás, amivel sok időt vesztett. A végén alig-alig kapott Vonntól, 1,71-es hátránnyal idei legjobb lesikló eredményének örülhetett. Világ- és olimpiai bajnokok egész sorát tudta maga mögé utasítani, úgymint Mancuso, Fischbacher, Rolland, Rebensburg, vagy épp Abderhalden.

Utóbb két pozíciót még hátrébb esett az MTK sportolója, előbb Laurenne Ross (9.) síelte magát a TOP10-be, majd Cornelia Hütter (12.) igazolta újfent tehetségét. Ilka Štuhec (30.) és Nicole Schmidhofer (26.) már nem veszélyeztette a mi lányunkat.

Harmincon túlról pontokat csipegetett még az osztrák Ramona Siebenhofer (35-össel a 22.), Nadia Fanchini (38-assal a 20.), s némi meglepetésre Monaco képviseletében Alexandra Coletti (45-össel a 28.). 46 indulóból harmincheten értek célba.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

62. Világkupa-győzelmével újabb fontos lépést tett a rekorddöntés irányába Lindsey Vonn, holtversenyben máris vezeti az örökranglistát, s ami aktuálisan még fontosabb, a szakági tabellán is jókora előnyre tett szerint. Elisabeth Görgl idén harmadszor, összesen 41. alkalommal állhatott dobogóra. Daniela Merighetti karrierje során még csak az ötödiknél tart, legutóbb is szűk 2 esztendeje végzett a TOP3-ban, idei eredményei elnézve érett már számára ez a siker.

Holnap délelőtt pótolják a Szuper-G-t, ha az idő is engedi.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk