AJÁNLÓ
 
13:30
2015. 07. 29.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2015. 07. 29.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2015. 07. 29.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2015. 07. 29.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2015. 07. 29.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Péntek este a wisłai nyitófordulóval megkezdődik a Világkupa nyári „kistestvére” a Grand Prix sorozat, így illő, hogy mi is felvezessük a nyitányt egy rövid előzetessel, még akkor is ha ezúttal a FIS illetékesei nem sok munkát adtak, tekintve, hogy az elmúlt évekhez képest már-már feltűnően kevés szabálymódosítás történt az új évadra.

 

Kesztyűben nyáron is

Nem mintha ez egyébként olyan nagy baj lenne, sőt, hiszen például a tavalyi „nagy dobás”, a 4G-rendszer (ha még emlékszik rá valaki) méltán került vissza valahová az íróasztalfiók mélyére, s talán magukat az illetékeseket is ez a fiaskó sarkallta idén némi visszafogottságra a módosításokat illetően.

Néhány kisebb változás persze azért akad, elsősorban a felszerelésekre vonatkozóan, amelyek közül a leginkább szembetűnő valószínűleg a kesztyű viselésének kötelezővé tétele lesz, hiszen sok versenyző éppen a nyári időszakban szabadult meg előszeretettel tőle, amit most már – legalábbis az ugrás idejére – nem tehetnek majd meg. Emellett újdonság lesz többek között az is, hogy a FIS az ugróruhákat immár az ugrás előtt is ellenőrzi majd, (egészen pontosan a ruhák a versenyző lábaihoz való illeszkedését), ami eleinte, mint a legtöbb új eljárás, amíg a csapatok is kikísérletezik erre a megoldásaikat, elképzelhető, hogy okoz majd egy-két kizárást, az összkép szempontjából mégiscsak amolyan finomságnak tekinthető.

Keleti túlsúly a naptárban

Na de nézzük most már, hogy milyen versenyek várnak ránk pontosan a nyáron, annál is inkább, mert nem sokkal a nyitány előtt igen „érdekes” (khm ez elég diplomatikus megfogalmazás volt) fejlemények voltak ezzel kapcsolatban, olyannyira, hogy gyakorlatilag csak néhány napja vált véglegessé a menetrend.

Abban még semmi rendkívüli nincs, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Wisła adhat otthont az első állomásnak (egy csapat és egy egyéni versennyel), az eredeti tervek szerint azonban a Beszkidekből még ugyanazon a hétvégén Zakopanéba is átment volna a mezőny, amely így néhány év kihagyás után térhetett volna vissza a GP sorozatba. De csak így feltételes módban, mert két héttel a rajt előtt bombaként robbant a hír a lengyel médiában: a nem túl rózsás állapotban levő sánc nem kapta meg a hosszabbítást a FIS-től a nyáron lejáró engedélyére (avagy homologizációjára, hogy a FIS-funkcionáriusoknak is tessen), így a szervezők kénytelenek voltak lemondani a versenyt, ami nem csak azért kínos, mert így minden bizonnyal az egyik legjobb hangulatú versenyről kell lemondanunk, hanem azért is, mert az előállt helyzet egyes hírek szerint a téli verseny megrendezését is veszélyeztetheti (annak ellenére, hogy téli engedélye hivatalosan 2016 végig még van a lengyeleknek), amit azt hiszem nem nyelne le könnyedén a síugró közösség.

Ennél sokkal örömtelibb változás, hogy a tavaly pénzügyi gondok miatt kimaradó, ám a GP egyik bölcsőjének számító Hinterzarten idén újra vendégül látja a mezőnyt, a nyitó hétvégéhez hasonlóan itt is egy csapat és egy egyéni verseny apropóján, majd a nagyjából szokásos menetrend szerint Couchevel és Einsiedeln, két alpesi helyszín, következnek még augusztus közepén.

Ezt követi majd augusztus legvégén, illetve szeptember első felében a „nagy keleti túra”, amikor is három egymást követő hétvégén Japánba (Hakuba), Oroszországba (Chaikovsky) és Kazahsztánba (Almaty) vezet a versenyzők útja, vagyis hát azoké, akik vállalkoznak a kirándulásra, majd szeptember 27-én már a finálét rendezik Hinzenbachban, ugyanis a sokáig állandó befejező helyszínként szolgáló Klingenthal ezúttal nem szerepel a naptárban.

Hogy aztán ebből végülis milyen sorozat sül ki, azt előre még csak megtippelni sem mernénk, elsősorban azért, mert mint a fentiekből is látszik a FIS „keleti nyitása” következtében az elmúlt években szép lassan túlsúlyba kerültek az ázsiai fordulók a közép európaiak rovására (most épp 6-5-re „nyertek”).

Azt persze értjük, hogy a FIS-nek sportdiplomáciai szempontból fontosak ezek az országok (nem véletlenül rendezhet most már mindegyikük VK-futamot is), csak azt felejtették el figyelembe venni az illetékesek, hogy a nyári fordulók elsősorban a felkészülést szolgálják a legjobbaknál, akik egyébként még télen is vonakodnak néha elutazni a távolabbi helyszínekre, így aztán néha igen furcsa mezőnyök jöttek össze az elmúlt években ezeken a versenyeken. Ez persze még elmenne, ami nagyobb gond, hogy így az összetett versenyt is – legalábbis a nagyok részéről – egyfajta érdektelenség övezi, s némi túlzással azt is lehet mondani, hogy az nyer, aki (mondjuk a középmezőny elejétől felfelé) éppen hajlandó hozzá elég versenyre elutazni. Sajnos. (Pedig korábban, 2005 és 2009 között volt 6 olyan év, amikor a GP olyan jó indikátornak bizonyult az erőviszonyokat illetően, hogy a nyári győztes végül télen is ünnepelhetett!)

Folytatódik-e a lengyelek jó sorozata?

Ettől függetlenül azért az egyes versenyek bőven tartogathatnak izgalmakat (minden bizonnyal fognak is), hiszen mindjárt a nyitóversenyre egészen jó kis mezőny jött össze, Prevccel, Krafttal, Hayböckel, Veltával, Fannemellel, Wellingerrel, Freitaggal, na meg a "veterán" Ahonennel csak, hogy a jobb neveket említsük. És persze a házigazda lengyelek legjobbjaival, akik közül a vitathatatlanul legnagyobb sztár, azaz Kamil Stoch mellett érdemes lesz Dawid Kubackit is figyelni, aki a GP felvezetéseként kettős győzelmet aratott a kranji COC versenyen (többek között Prevcet is verve) és a wisłai lengyel bajnokságon sem talált legyőzőre.

A hazaiak egyébként erre a versenyre általában hagyományosan felszívják magukat, amit mi sem mutat jobban, minthogy az elmúlt két évben ők nyerték a csapatversenyt, a szurkolók pedig alighanem nem bánnák, ha pénteken folytatódna akár ez a sorozat, akár szombaton Kubackié, de azért ne gondoljuk hogy a többieknek nem lesz ehhez egy-két keresetlen szava…

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk