OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

Péntek este a wisłai nyitófordulóval megkezdődik a Világkupa nyári „kistestvére” a Grand Prix sorozat, így illő, hogy mi is felvezessük a nyitányt egy rövid előzetessel, még akkor is ha ezúttal a FIS illetékesei nem sok munkát adtak, tekintve, hogy az elmúlt évekhez képest már-már feltűnően kevés szabálymódosítás történt az új évadra.

 

Kesztyűben nyáron is

Nem mintha ez egyébként olyan nagy baj lenne, sőt, hiszen például a tavalyi „nagy dobás”, a 4G-rendszer (ha még emlékszik rá valaki) méltán került vissza valahová az íróasztalfiók mélyére, s talán magukat az illetékeseket is ez a fiaskó sarkallta idén némi visszafogottságra a módosításokat illetően.

Néhány kisebb változás persze azért akad, elsősorban a felszerelésekre vonatkozóan, amelyek közül a leginkább szembetűnő valószínűleg a kesztyű viselésének kötelezővé tétele lesz, hiszen sok versenyző éppen a nyári időszakban szabadult meg előszeretettel tőle, amit most már – legalábbis az ugrás idejére – nem tehetnek majd meg. Emellett újdonság lesz többek között az is, hogy a FIS az ugróruhákat immár az ugrás előtt is ellenőrzi majd, (egészen pontosan a ruhák a versenyző lábaihoz való illeszkedését), ami eleinte, mint a legtöbb új eljárás, amíg a csapatok is kikísérletezik erre a megoldásaikat, elképzelhető, hogy okoz majd egy-két kizárást, az összkép szempontjából mégiscsak amolyan finomságnak tekinthető.

Keleti túlsúly a naptárban

Na de nézzük most már, hogy milyen versenyek várnak ránk pontosan a nyáron, annál is inkább, mert nem sokkal a nyitány előtt igen „érdekes” (khm ez elég diplomatikus megfogalmazás volt) fejlemények voltak ezzel kapcsolatban, olyannyira, hogy gyakorlatilag csak néhány napja vált véglegessé a menetrend.

Abban még semmi rendkívüli nincs, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Wisła adhat otthont az első állomásnak (egy csapat és egy egyéni versennyel), az eredeti tervek szerint azonban a Beszkidekből még ugyanazon a hétvégén Zakopanéba is átment volna a mezőny, amely így néhány év kihagyás után térhetett volna vissza a GP sorozatba. De csak így feltételes módban, mert két héttel a rajt előtt bombaként robbant a hír a lengyel médiában: a nem túl rózsás állapotban levő sánc nem kapta meg a hosszabbítást a FIS-től a nyáron lejáró engedélyére (avagy homologizációjára, hogy a FIS-funkcionáriusoknak is tessen), így a szervezők kénytelenek voltak lemondani a versenyt, ami nem csak azért kínos, mert így minden bizonnyal az egyik legjobb hangulatú versenyről kell lemondanunk, hanem azért is, mert az előállt helyzet egyes hírek szerint a téli verseny megrendezését is veszélyeztetheti (annak ellenére, hogy téli engedélye hivatalosan 2016 végig még van a lengyeleknek), amit azt hiszem nem nyelne le könnyedén a síugró közösség.

Ennél sokkal örömtelibb változás, hogy a tavaly pénzügyi gondok miatt kimaradó, ám a GP egyik bölcsőjének számító Hinterzarten idén újra vendégül látja a mezőnyt, a nyitó hétvégéhez hasonlóan itt is egy csapat és egy egyéni verseny apropóján, majd a nagyjából szokásos menetrend szerint Couchevel és Einsiedeln, két alpesi helyszín, következnek még augusztus közepén.

Ezt követi majd augusztus legvégén, illetve szeptember első felében a „nagy keleti túra”, amikor is három egymást követő hétvégén Japánba (Hakuba), Oroszországba (Chaikovsky) és Kazahsztánba (Almaty) vezet a versenyzők útja, vagyis hát azoké, akik vállalkoznak a kirándulásra, majd szeptember 27-én már a finálét rendezik Hinzenbachban, ugyanis a sokáig állandó befejező helyszínként szolgáló Klingenthal ezúttal nem szerepel a naptárban.

Hogy aztán ebből végülis milyen sorozat sül ki, azt előre még csak megtippelni sem mernénk, elsősorban azért, mert mint a fentiekből is látszik a FIS „keleti nyitása” következtében az elmúlt években szép lassan túlsúlyba kerültek az ázsiai fordulók a közép európaiak rovására (most épp 6-5-re „nyertek”).

Azt persze értjük, hogy a FIS-nek sportdiplomáciai szempontból fontosak ezek az országok (nem véletlenül rendezhet most már mindegyikük VK-futamot is), csak azt felejtették el figyelembe venni az illetékesek, hogy a nyári fordulók elsősorban a felkészülést szolgálják a legjobbaknál, akik egyébként még télen is vonakodnak néha elutazni a távolabbi helyszínekre, így aztán néha igen furcsa mezőnyök jöttek össze az elmúlt években ezeken a versenyeken. Ez persze még elmenne, ami nagyobb gond, hogy így az összetett versenyt is – legalábbis a nagyok részéről – egyfajta érdektelenség övezi, s némi túlzással azt is lehet mondani, hogy az nyer, aki (mondjuk a középmezőny elejétől felfelé) éppen hajlandó hozzá elég versenyre elutazni. Sajnos. (Pedig korábban, 2005 és 2009 között volt 6 olyan év, amikor a GP olyan jó indikátornak bizonyult az erőviszonyokat illetően, hogy a nyári győztes végül télen is ünnepelhetett!)

Folytatódik-e a lengyelek jó sorozata?

Ettől függetlenül azért az egyes versenyek bőven tartogathatnak izgalmakat (minden bizonnyal fognak is), hiszen mindjárt a nyitóversenyre egészen jó kis mezőny jött össze, Prevccel, Krafttal, Hayböckel, Veltával, Fannemellel, Wellingerrel, Freitaggal, na meg a "veterán" Ahonennel csak, hogy a jobb neveket említsük. És persze a házigazda lengyelek legjobbjaival, akik közül a vitathatatlanul legnagyobb sztár, azaz Kamil Stoch mellett érdemes lesz Dawid Kubackit is figyelni, aki a GP felvezetéseként kettős győzelmet aratott a kranji COC versenyen (többek között Prevcet is verve) és a wisłai lengyel bajnokságon sem talált legyőzőre.

A hazaiak egyébként erre a versenyre általában hagyományosan felszívják magukat, amit mi sem mutat jobban, minthogy az elmúlt két évben ők nyerték a csapatversenyt, a szurkolók pedig alighanem nem bánnák, ha pénteken folytatódna akár ez a sorozat, akár szombaton Kubackié, de azért ne gondoljuk hogy a többieknek nem lesz ehhez egy-két keresetlen szava…

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk