AJÁNLÓ
 
16:30
2015. 01. 23.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2015. 01. 23.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2015. 01. 23.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2015. 01. 23.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
16:30
2015. 01. 23.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy nap - két verseny: Kitzbühelben a tavalyi év után ismét úgy döntöttek, hogy a történelmi Hahnenkammrennen kombinációját átértelmezve önállóan is a Világkupába beszámító szuper-G-t rendeznek, megdobva egy szlalomfutammal, amely összességében kombinációs Világkupa-versenyt alkot. A szuper-G győztese a házigazdák nagy bánatára Dominik Paris lett, megelőzve két osztrák kedvencet, Matthias Mayert és Georg Streitbergert. Kombinációban Alexis Pinturault végre teljesíteni tudott egy szlalomot, ezzel nyert is. Hirscher mérsékelt menettel is 2. lett, Ondřej Bankot megelőzve.


A tavalyi évben még az időjárás is közrejátszott a hagyománytipró lebonyolítási formában, idén viszont már előre eltervezetten rúgtak egyet a kitzbüheli szervezők az egykor fő attrakciónak számító kombinációs verseny havatlanul zöldellő hantjába. Maradt tehát a tavalyi módi: rendeztek egy szuper-G versenyt, mely nemcsak önálló versenyként, de a szuper-kombináció gyors számaként is szolgált, majd délután hozzácsaptak egyetlen szlalomfutamot a kombináció kiegészíőjeként. A kettős versenynek köszönhetően most is rengeteg, 74 versenyző nevezett a szuper-G-re - igaz, egy részük előre jelezte, nem indul kombinációban. (A továbbiakban a helyezéseknél a szuper-G-s eredmény után az érintetteknél ott szerepel az is, kombinációban ez hányadik helyet jelentett.)

Furcsa dolog a ranglista. Hinné bárki is, hogy szuper-G-ben Hirscher top-30-ban van, Kostelić viszont nincs? A mai szuper-G ugyanis fényt derített erre a furcsaságra. Ráadáképp Hirschernek a rajtszámával is szerencséje volt, emiatt még a verseny előtt a kombináció fő esélyesévé lépett elő.

A szuper-G első indulója a gödörben lévő Ted Ligety volt, nagyobb gond nélkül az alsó szektorig eljutva ott aztán kihagyott egy kaput. Johan Clarey lett így az első célbaérő, ám a francia tempója nem tűnt igazán meggyőzőnek (15.). Marcel Hirscher egy ugratónál bemutatta, mennyire nem az ő terepe a gyorssíelés, ám talpon maradt, és csak 1,6-ot kapott a franciától (44., 23.). Az első értékelhető menetet a svájci Beat Feuztól várhattuk volna, ám túl óvatosra vette a kezdést, a végén már hiába jött, 7 századdal Clarey mögé szorult (17., 7.). Ondřej Bank sokáig Feuz menetét másolta, ám alul még jobban begyorsulva 5 századdal átvette a vezetést (12., 5.).

Vincent Kriechmayr ugyanolyan féloldalasan vette az ugratót, mint Hirscher, ezen múlt, hogy pár századdal még Feuz is megelőzte (20., 9.). A harmadik osztrák, Joachim Puchner egy-két elrontott ív miatt csak a Hirscher előtti senkiföldjére volt esélyes (37., 20.), majd a hazai sort folytató Romed Baumann rengeteg hibával együtt is csak az utolsó métereken kapott ki - igaz, a szoros versenyben egy századdal még Feuz is megelőzte (18., 8.). Alexis Pinturault szakította meg az osztrákok sorát, lassú kezdés után hiába hozta vissza magát, az alján túl sokat vesztett a sebességéből (25., 12.). Max Franz is hozta az osztrákoktól megszokott elrontott ugratót, ám ez is belefért, két tizeddel átvette a vezetést (10.).

Christof Innerhofer rögtön lelohasztotta a házigazdákat, gerincbántalmak ide vagy oda, az aljára belassulva is két századdal átvette a vezetést (9., 4.). Carlo Janka csalódást keltett, lassú kezdés után a századokkal sem volt szerencséje (21., 10.). Georg Streitberger is hozta az osztráktól elvárt megbillenést az ugratónál, ám ő nem rontotta el a pálya alját - összességében ez fél másodperces előnyt ért (3.). Thomas Mermillod Blondin már felül vészesen közel került a hálóhoz, az ugratónál pedig alaposan irányt tévesztve kiesett. Andrew Weibrecht sajátos nyomvonallal előnnyel fordult a végére, ám ennek alacsonyabb sebesség volt az ára, így végül két tizeddel kikapott (5., 2.).

A szakági legjobbak sorát Dominik Paris nyitotta, remekül végigvitt tempóval 3 tized feletti előnnyel átvette a vezetést (1., 1.). Patrick Küng igencsak szélesre vett ívekkel tovább gyarapította a svájci betlik számát, 8 tizedre nőtt a hátránya a célig (8.). Otmar Striedingernél se maradhatott el a bénázás az ugratónál, nagyot mentett, így is befért Küng elé (6.). Hannes Reichelt viszont már az elején hibázott egy nagyot, hatalmas hátrányán az se segített, hogy első osztrákként nem került bajba a szokott ugratónál (24.). A mai napon túltengő osztrákok sorát folytató Matthias Mayer zárta (már ami a top-30-at illeti), végig tartva a lépést Parisszal végül 6 századdal szorult az olasz mögé (2.).

Kjetil Jansrud hiába hangolt lesiklógyőzelmekkel a hétvégére, gyengén kezdett, valójában pillanatnyi esélye sem volt még az élbolyra sem (7., 3.). Érthetetlenül visszaesett a norvég formája, az összetett reményeit talán most kukázta végképp... Didier Dèfago hasonlóan harmatos menete zárta a legjobbak sorát, Parisék pedig félig-meddig megnyugodhattak (10.). A reklámszünet után Morgan Pridy következett volna, ám a kanadai el sem indult, az őt követő Travis Ganong pedig ártalmatlan helyen búcsúzott. Werner Heel nagyobb hiba nélkül, ám egy fokozattal lassabban végigment, másodpercen túli hátránnyal (16.).

Sandro Viletta egész jó részidő után az alját nagyon elrontotta, ezzel egy jó kombinációs eredmény esélyét is eldobta (23., 11.). Adrien Thèaux remekül jött egészen a pálya aljáig, ám ott ő se tudta tartani a lépést Parisszal (4.). Matteo Marsaglia az utolsó hely elkerüléséért harcolt, míg végül az utolsó kapuk egyikébe be se fért. Brice Roger centikkel kerülte el felül a hálót, utána talán túlzottan is visszavett, az alján viszont így is búcsúzott. A top-30-at záró Dustin Cook szokott amerikai módit produkált, azaz őrült tempóban vágott neki a pályának - egy szektor után jöttek is a várható hibák (19.).

Magasabb rajtszámoknál csak még tovább nőtt a kiesési arány. Kiemelkedően teljesített az amerikai Steven Nyman (13.) és Mauro Caviezel (13., 6.) - holtversenyben szerezték meg a 13. helyet. A német Josef Ferstl esetén már-már papírforma a stabil pontszerzés (22.), Natko Zrnčić-Dim pedig pár pontja mellett leginkább a kombinációt tekintve örülhetett (26., 13.). Pontszerző lett még Markus Dürager (27.), Guillermo Fayed (28.), Klemen Kosi (29., 14.) és Siegmar Klotz (30., 15.). Ivica Kostelić 2 másodperces hátránnyal zárt (34., 18.), Victor Muffat-Jeandet (47., 26.) és Silvan Zurbriggen (49., 28.) viszont kombinációs esélyeit is eldobta.

Marc Gisin sajnos ennél is többet  dobott el: saját magát. A svájcit mentőhelikopter vitte el, utóbb kiderült, zúzódásokkal megúszta az esést.

Dominik Paris 99. versenyén 9. alkalommal állhatott fel a dobogóra (az idényben már hatodszor), 4. győzelmét szerezte. Matthias Mayer 83 verseny után 8 dobogónál jár, Georg Streitberger mérlege 141 verseny és 10 dobogós helyezés. A szakági tabellán Jansrud még mindig vezet, ám Paris immár lőtávolon belülre került.

-------------------------------------------------------------

A sok kieső, na és az obligát gyorssízők miatt a kombinációra (ha így jobban tetszik: alpesi összetettre) a népesnek induló mezőny már csak Nyugat-Szahara népszerűségét idézte. 30 célbaérő, előzetesen a kombinációra is nevező síelőről indultunk, és jó néhányan (Paris, Innerhofer, Feuz) visszaléptek még a szlalomfutam előtt. A szép idő is úgy döntött, hogy kihagyja a kombi zárórészét, vacak, havas esővel nehezített körülmények fogadták az indulókat. A pályát a svájciak edzője, Roten jelölhette ki.

A kombinációt a cseh Martin Vráblik nyitotta, egész jó, bevállalós síeléssel (24.). Honfitársa, Kryštof Krýzl nála is sokkal jobb lett volna, ám túlvállalta magát - hegyet kellett másznia, a szintidőbe se fért be (27.). Silvan Zurbriggen a szlalomban is igen gyenge volt, csak hozott előnye miatt bizonyult jobbnak (21.), fiatalabb honfitársa, Justin Murisier viszont remek menettel, másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést (16.). Muffat-Jeandet most is hatalmas szlalomot ment, ezután sajnálhatta igazán elrontott gyorssízését - alighanem első helyet dobott el vele (5.).

Tim Jitloff csak a pontszerzésének örülhetett (25.), Adam Žampa viszont vérbeli szlalomosként versenyre kelt a francia éllovassal - egyetlen tized hiányzott neki (7.). Hirscher meglepetésre egyáltalán nem emelkedett ki a környező szlalomosok közül, ám hozott előnye elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést (2.). Ezúttal köszönetet mondhat a később jövőknek és visszalépőknek az osztrák a dobogóért... A lengyel Maciej Bydliński példának okáért csak másfél másodpercet kapott az osztráktól, tőle ez alighanem élete szlalomjának - és élete eredményének - minősül (12.). A francia Maxence Muzaton se lehetett igazán elégedetlen (17.), Joachim Puchner viszont osztrákhoz méltatlan szlalomot produkált (26.). Jared Goldberg esetén is csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses (19.), majd jött a reklámszünet.

A szünet után pedig jött Ivica Kostelić - megszokott módon legmagasabb sebességfokozatai nélkül, jó munkás menettel végül 3 tizeddel szorult Hirscher mögé (4.). Az olasz Mattia Casse számára is túl sűrűn jöttek a kapuk (20.), majd Patrick Schweiger menete is aláhúzta, hogy Ausztriában mintha elfelejtődött volna a szlalomos képzés (23.). Siegmar Klotz alighanem többet várt magától (22.), a szlovén Klemen Kosi viszont alighanem kihozta szlalomjából a maximumot (16.). A szlalom horvát csalódása ezúttal nem Ivicához kapcsolódott, hanem Natko Zrnčić-Dimhez: a szuper-G-ben nyújtott várakozáson felüli teljesítményét magához képest bátortalan műlesiklással majdhogynem semmivé tette (8.).

Hirscher már-már kezdhette elhinni, hogy ebben a mezőnyben ennyi is elég a győzelemhez, mikor jött Alexis Pinturault. A franciát ismerve nem lehetett kérdés, hogy ha célbaér, akkor átveszi a vezetést - az viszont annál kérdésesebb volt, kivételeen végigmegy-e. Végigment (1.)... Sandro Viletta is azok közé tartozik, akik szlalomos tudásuk alapján simán győzhettek volna ma, ehhez képest hatalmas hátrányt szedtek be (11.). Janka is némiképp ez a kategória, igaz, nála leginkább a múlt heti wengeni produkció tette magasra a lécet (6.). Kriechmayr a kötelező visszaesést hozta (13.), Baumann hasonló mélységbe zuhanása viszont már alighanem komoly csalódást jelentett az osztrákoknak (14.).

Mauro Caviezel nem jött rosszul, befért Viletta elé a svájci háziversenyben, ezzel alighanem előzetesen is kiegyezett volna (10.). Bank kombinációban sokszor került már nagyon közel a győzelemhez, ám a cseh soha nem volt képes ilyenkor megfelelő szlalomot bemutatni - most se jött össze, épp csak hogy felfért a dobogó legaljára. Jansrud volt az utolsó, aki reálisan pályázhatott a győzelemre, ám az önbizalmát és talán formájátis vesztett norvégtól a célbaérés is már pozitv csalódásnak hatott (9.). A rend kedvéért be kellett még várni az utolsóként induló Weibrechtet, ám az amerikai persze már nem tett csodát (18.).

Alexis Pinturault 110. Világkupa-versenyén 8. győzelmét aratta, 27. alkalommal állt fel a dobogóra. Marcel Hirscher 141 verseny után már 68 dobogónál jár, Ondřej Bank 171. versenyén másodszor fért fel a dobogóra (2007-ben Beaver Creekben is 3. volt, persze ugyanígy kombinációban).

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk