AJÁNLÓ
 
14:28
2014. 12. 13.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2014. 12. 13.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2014. 12. 13.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2014. 12. 13.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2014. 12. 13.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mai napon női szlalommal folytatódott az alpesi síelők Világkupa-programja Svédországban, Åréban. A hazai nézők nagy örömére otthon tartották a győzelmet, Maria Pietilä-Holmner főleg első futamának köszönhetően tartotta hajszállal maga mögött az összetett éllovas Tina Mazét. A svéd örömöt csak fokozta, hogy Frida Hansdotter is felállhatott a dobogóra.


Az első futam pályáját a kanadai Jim Pollock, a másodikét az osztrák Stefan Bürgler tűzhette. Túlzás lenne állítani, hogy ez alkalommal a pályatűzők személye sokat számított volna. A farkasordító hideg miatt a rajtszám jelentősége is kisebb volt a szokottnál, mindenkinek elsősorban a jeges pálya jelentette a fő kihívást.

Az első futamról ezúttal a szokottnál rövidebb a beszámoló - sajnos, most csak az eredménysor alapján tudunk írni róla. A versenyt nyitó Mikaela Shiffrin alapideje a későbbiekben a vártnál kevesebbet ért (6.), Kathrin Zettel pedig egy méretes hibával gyakorlatilag elvesztette győzelmi reményeit (20.). Az újabb osztrák, Nicole Hosp még rosszabbul járt, lába közé vett egy kaput és kiesett (a későbbiekben egyébként Marmottan lemásolta ugyanezt a produkciót). Az első igazán jó idő így Tina Maze nevéhez fűződött (2.), utána pedig a kanadai Marie-Michele Gagnon szállított egy elfogadható eredményt (7.). A futam legjobb idejét Maria Pietilä-Holmner mutatta be, a pálya alján szerzett két tizedes előnyt Mazéval szemben (1.). Rögtön utána a másik svéd, Frida Hansdotter is bejelentkezett, két tizeddel Maze mögé jött, szimmetrikus svéd szendvicsbe záródott a szlovén (3.). 8-assal jöhetett Bernadette Schild, nehezen magyarázható módon viszont a második futam mezőnyébe se fért be (33.)

A későbbiekben kiemelendően teljesített Wendy Holdener, aki egyetlen századdal szorult csak le a dobogóról (4.), a lehangoló osztrák teljesítményt pedig a 22-essel induló Carmen Thalmann mentette (5.). Top-10-es lett az olasz Chiara Costazza (8.), az osztrák Michaela Kirchgasser (9.) és egy újabb svéd, Anna Swenn-Larsson (10.).

Tovább nézve az eredménysort, kezdetben még nem volt semmi meglepő: Veronika Vélez-Zuzulová (11.), Michelle Gisin (12.), Šárka Strachová (13.), Christina Geiger (14.) és Nastasia Noens (15.) fért be a második futamon indulók "jobbik felébe". A folytatásban viszont bőséggel jöttek a magas rajtszámmal indulók, igaz, kivétel nélkül szebb napokat látott, rutinos hölgyek: Anne-Sophie Barthet (16.), Manuela Mölgg (17., 52-essel!), Erin Mielzynski (18.) és Lena Dürr (19.). Már-már idegen testnek tűnt a sorban Resi Stiegler, aki 24-essel jött be a 21. helyre. Életében először mehetett második futamot a német Marlene Schmotz (22.) és a szlovén Ana Bucik (24.). A második futam mezőnyét Barbara Wirth (23.), Denise Feierabend (25.), Alexandra Daum (26.), Adéline Baud és Christina Ager (27.-27.), Irene Curtoni (29.) és Laurie Mougel (30.) tette teljessé. Minden azért a svédeknek se jött össze: Emelie Wikström kiesett, Charlotta Säfvenberg 41., Nathalie Eklund pedig csak a 43. helyen zárt. A kiesők táborát gyarapította a norvég Nina Løseth is.

---------------------------------------------------

A második futamot Mougel kezdte, nagyobb gond nélkül végigment (18.). Irene Curtoninak ez nem sikerült, több hibája ellenére másodpercen belül maradt (24.). Ager picit túlóvatoskodta (21.), majd Baud megmutatta ennek ellentétét: túl nagy volt a tempó, oldalán csúszva fejezte be a napot. Daum a kiesés másik válfaját, a kapukihagyást prezentálta a sportág sajátosságai iránt érdeklődőknek, Feierabend pedig sok hibával, az alján szinte megállva vergődött el a célig (25.). Bucik magas rajtszámával érthetően óvatos volt (26.), Wirth pedig alacsony rajtszámához hűen próbált többet vállalni - Mougel idejével így sem tudott mit kezdeni (19.).

Az újabb német, Schmotz a magas rajtszámot ötvözte a bátrabb menettel, igaz, ez is hét tizedes hátrányt ért (23.). Stiegler veteránként már jobban gazdálkodott előnyével, át is vette a vezetést (17.). Zettel az első futam nagy rontása után másodjára igyekezett kiköszörülni a csorbát, a vezetést át is vette (15.). Lena Dürr teljesen lekerült az ívről, méretes fékezéssel valahogy folytatni tudta, de ez csak pár pontra lehetett elég (27.). Mielzynski továbbra is messze van csúcsformájától, de legalább pár pontot behúzott (21.). Manuela Mölgg kellően hátulról indult ahhoz, hogy jó vége legyen: dinamikus volt, s végig bírta (14.). Barthet hamar nagy hátrányba került, mintha nem is törekedett volna sokkal többre (20.).

A reklámszünet után Noens következett, megharcolt a pályával, ám nem tudott eléggé szűk íveket húzni (16.). Geiger már a 4. kapunál megbicsaklott, villámgyors kiesés lett belőle. Strachová viszont folyamatosan növelte előnyét, a legjobb idővel vette át a vezetést (10.). Mégse örülhetett sokáig: Michelle Gisin az alsó részen 5 tizedes hátrányból fordított (9.). Vélez-Zuzulová a végéig őrizte esélyét, ám ott nem tudta tartani a svájci tempóját (13.). Swenn-Larsson is jól állt az utolsó szektorig, ám ott 3 tized is kevésnek bizonyult (12.). Persze, a végtelenségig ezt se lehetett tartani: Kirchgasser 8 tizede már elég volt, hogy maradjon belőle a célig - ettől függetlenül sokat hagyott az osztrák is az alsó részen (5.).

Costazza végig szoros versenyben mindössze öt századdal maradt le az élről (6.). Gagnon görcsös erőlködése jóval nagyobb hátrányt eredményezett (11.), a kanadainak köszönhetően egy kapu reparálása miatt kicsit meg is állt a verseny. Shiffrin ezt aligha bánta, az alsó szektort jobban síelve könnyedén bejött a pillanatnyi első helyre (4.). Thalmann nagyobb lendülettel vágott neki a pályának, ám a végére elfogyott a tudomány, és az előny is (7.). Holdener fent sem hozott semmit, a kelleténél többet fékezett, csalódást keltett ebben a futamban (8.).

Hansdotter viszont a hazai pálya előnyét élvezve, no és Shiffrin gyengeségeit kihasználva még egy bűngyenge alsó szektorral is át tudta venni a vezetést (3.). A két századnyi előnyt a közönség ordítása generálta... Mazét viszont hiába is próbálták kiszurkolni a svédek: hamar hátrányba került ugyan, de középen utolérhetetlen volt, alul pedig még egy megbicsaklással is őrizte előnyét (2.). A végén viszont ismét a házigazdákkal volt az óra: Pietilä-Holmner 6 századot őrzött meg folyamatosan olvadó előnyéből, és nyerte a versenyt (1.).

Szakágiban Hansdotter vezet 11 ponttal Maze és 20-szal Pietilä-Holmner előtt - minden okuk megvan az örömre a svédeknek. No és Mazénak is: összetettben megnyugtató, 250 pont körüli előnnyel vezet. Maria Pietilä-Holmner 9. dobogóját és 3. győzelmét szerezte ma, ha a parallelt nem számoljuk, 2010 (Aspen) után sikerült újra nyernie. Tina Maze 74. dobogóját szállította. Frida Hansdotter 14. dobogóját szerezte, megint nem nyert, most viszont legalább (életében először) nem a második helyen szomorkodott.


Köszönet a segítségért Dave985-nek!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk