AJÁNLÓ
 
18:15
2016. 12. 27.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2016. 12. 27.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2016. 12. 27.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2016. 12. 27.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
18:15
2016. 12. 27.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Két év elteltével nyert újra óriás-műlesiklásban. Mi az, hogy nyert, szlalomban megszokott könnyedséggel győzött Mikaela Shiffrin, s minthogy Lara Gut egy rontott futam miatt csak a 4. helyet tudta megszerezni, továbbnövelte előnyét az összetett pontversenyben. Másodikként a szakági éllovas Tessa Worley végzett, míg a dobogó legalsó fokára az a Manuela Mölgg állhatott fel, akinek ez legutóbb uszkve 6 esztendeje jött össze. Folytatás következik holnap ugyanebben a szakágban – szintúgy Semmeringen.

 

Két ünnep közt hagyományosan valamely osztrák síparadicsomban gyűlnek össze a lányok, hogy a két technikai számban bizonyítsák rátermettségüket. Páros évről lévén szó idén Semmering volt soron (a váltópartner ugyebár Lienz). Utólagos karácsonyi ajándékként egy bónuszversenyt is kaptak a helyiek, a Courchevelben az erős szél miatt elmaradt óriás-műlesiklást pótolták be ma. De ami ennél sokkal örvendetesebb, 14 hónap kényszerszünet után ismét sílécet csatolt a Világkupában az osztrákok klasszisa, Anna Veith, születési nevén Anna Fenninger.

Az első futam pályáját a norvégok kötelékébe tartozó Tim Gfeller, míg a délutánit az olasz Giovanni Rulfi tűzte.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Lehangolóan síelt délelőtt a szakági élmezőny java. Kezdésként Viktoria Rebensburg (24.) léce rendre lesodródott az ideális ívről, tempója sem volt az igazi. A tényleg alapidőt így Ana Drev (7.) állította fel Szlovéniából. Szemre is jóval dinamikusabb volt a németnél, más kérdés, hogy az etalontól még mindig távol voltunk. Nina Løseth (14.) nem tudott élni a kvázi hazai nyomvonal előnyével, nehezen tartotta az ívet, igaz, legalább a tempója kielégítő volt. Tina Weirather (29.) ritmustalan vergődésével már a továbbjutásnak is örülhetett. Lara Gut (17.) arcáról sem lehetett leolvasni mosolyt. Hiába kezdett ütősen, amint elérte az első szektor végét, a kiesés széléről jött vissza egy derekas mentést követően. Így sem kapott több 4 tizednél, elmondható tehát, valós győzelmi esélye volt a mai napon. Tessa Worley (6.) már egy kifejezetten konszolidált menettel jelentkezett. Úgy állt a lista élére, hogy a fölső szektorban bágyatagan nyitott, a meredeken pedig elkövetett pár hibát.

Federica Brignone nyaka körül kezd szorulni a hurok, túl sok erős olasz lány harcol a 4 vb-jegyért, hogy még egy kiesés beleférjen. Márpedig Fede megint csak nullázott, tetemes előny birtokában elkövette a legbugyutább hibát, amit óriás-műlesikló elkövethet: kirúgta támaszlábát. Maria Pietilä-Holmner (4.) fórja már csaknem 7 tized volt egy szektor után, amiből a szélesedő kapuvételek ellenére megmaradt 11 század. Honfitársa már nem járt ekkora sikerrel, igaz, Frida Hansdotter (13.) legalább betagozódott a roppant szoros középmezőny derekába. Michaela Kirchgasser (9.) személyében végre érkezett az első hazai versenyző. Voltak biztató momentumai, de világossá vált, középszerű nyitószakasszal nem lehet konkurálni a svéddel.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

A népes olasz küldöttségből zsinórban hárman voltak soron. Sofia Goggia alighanem tisztes előnnyel a lista élére ugrott volna (tán ott is maradt volna), ha nincs egy ronda késés a legeslegvégén. Kaputévesztés lett a dolog vége, meg egy vérző orr. Társai helyre tették Itália becsületét. Marta Bassino (3.) habár valamivel alacsonyabb fordulatszámon, de jóval pontosabb sízéssel 2 tizednyi előnnyel beelőzte a svédet. Manuela Mölgg (2.) lassabb kezdés után pörgött fel igazán, a néhol széles ívek ellenére tempóban maradt. 22 század mellette döntött a célban. Odapiszkított kicsit a fiatalok orra alá.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Ekkor még hátravolt két világklasszis, pontot még véletlenül sem lehetett tenni az első futam végére. Anna Veith (49.) nagy visszatérése nem sikerült valami emlékezetesre. Végig távol volt a kapuktól, a kimeneteknél pedig rendre bizonytalanul mozgott. Meglátszott rajta a kihagyás, igaz, csodát ő sem várt. Kíváncsian várjuk, mire lesz képes holnap. Mikaela Shiffrin (1.) ellenben a jelenben élt: topszektorral nyitott, kockázatvállalása egészen más ívekre vezette. De jól lette, 27 századdal beelőzte az olasz veteránt, megnyerve a délelőtti futamot. Érdekességként jegyezzük meg, hogy Shiffrin a Mölgg- família terepén karácsonyozott, majd edzegetett. Az együttműködés kölcsönös hasznot hozott a jelek szerint.

A reklámszünet után Nadia Fanchini döntötte túl léceit, Brignone alighanem nyomott egy „tetszik”-et a mutatvány láttán. A folytatásban láttunk jó pár olyan menetet, amit elirigyelhettek volna a szakág ún. élmenői. Külön említésre érdemes a legerősebb francia, Taïna Barioz (5.) két szektor után még az éllovast veszélyeztette, s ha nincs egy késedelem, még többre vihette volna. Ha már franciák, Adeline Baud Mugnier (8.) révén hárman várhatták TOP10-ben a folytatást. S hogy a helyiek is örvendjenek valaminek, Stephanie Brunner (10.) is jelentkezett egy egészen pofás csúszással.

Harmincon túlról nem láttunk egetverő szenzációt. Továbblépett Riccarda Haaser (16.), magától értetődő módon Ilka Štuhec (23.) és Tina Robnik (25.). A legnagyobbat Estelle Alphand (25.) eredménye szólt, nemcsak az 53-as rajtszám miatt. Habár szerzett már egyszer pontot az egykori ifjúsági olimpiai bajnok, Luc Alphand (tucatszoros VK- győztes lesikló, majd Dakar-győztes pilóta) lányára mindig felkapja fejét az ember.

 ----------------------------------------------------------------------------

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Elmondható, az első futamon rontó sztárok javának összejött a javítás délután. Kezdésként Tina Weirather (12.) egy jóval épületesebb pályát, illetve nevezzük nevén a dolgot: nála gyorsabban senki sem síelt másodjára. Truppe kiesésével sújtotta le az osztrák kedélyeket, majd egy újabb remek menet volt soron, Marie-Michéle Gagnon (14.) is jelentősen kozmetikázta mai szereplését. Marsaglia (19.) körülményes, Robnik (27.) egy döntő hibát hozó, míg Alphand (24.) egy zaklatott menettel komoly előrelépésben nem reménykedhetett.

Viktoria Rebensburg (7.) sisakján a Milkával nagyot hasított, a pálya legvégén még a liechtensteininél is gyorsabb tudott maradni. Štuhec (26.) túl nagy drukkal küzdött a jó ívekért, a két szlovén zárta a sort ekkortájt. Petra Vlhová (8.) tőle már-már átlagosnak számító délelőtt után igazán odatette magát második nekifutásra. Nagy lendülettel, jó technikával síelt, 4 századdal szorult csupán a német mögé. Elmondható, a szlovák leányzó mind jobban kezdi megvetni lábát óriás-műlesiklásban is. A francia Frasse Sombet (22.) felejtésre ítéltetett menete után két hasonló következett. Simone Wild (18.) a sok sehova nem vivő kockázat, Kajsa Kling (20.) a ritmustalanság miatt maradt kb. a helyén.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Lara Gut (4.) természetszerűleg ennél jóval többre vágyott. Sok energiát tett csúszásába, technikával, meg kicsit dacból végigvitte a pályát. A célban mégsem volt teljesen elégedett, való igaz, a meredeket láttuk már szebben síelni. A nagy előrelépés ekkortájt még körvonalazódott igazán, Elena Curtoni (21.) nyögvenyelős és Haaser (16.) a végére belassuló futama nem jelentett mértékadó viszonyítási pontot.

Az a tény viszont, hogy a reklámszünet után Nina Løseth (10.) is sima fél másodpercet kapott Guttól, már óvatos bizakodással tölthette el a csokit majszoló svájcit. A norvéghoz hasonlóan Wendy Holdener (23.) is rendre távolkerült a kapuktól, futamuk a legnagyobb jóindulattal sem volt nevezhető tisztának. (Lényegi különbség, a svájci tempóval sem bírta sokáig a lépést.) Handdotter (25.) irtó lagymatag menetével csupán a két szlovént bírta maga mögött tartani. A sorsdöntő versenyek megviselik a jól bejáratott olasz idegeket, Irene Curtoni volt a következő áldozat. A pálya közepi letörésnél döntötte túl léceit. Ragnhild Mowinckel (9.) becsülettel végigtolta a pályát, ha nincs egy durva térvesztés a végén, az aktuális dobogót is megcélozhatta volna. Így is ő lett a legjobb norvég.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

A mezőny középső szegmensét a hátramaradt osztrákok zárták. Méghozzá elég dicstelenül. Brunner (15.) kapcsán az akaratot lehetett dicsérni, az iskolás hibákat még ki kell nőnie. Kirchgasser (17.) közelében járt egy tűrhető eredménynek, mondhatni már-már veszélyt is jelentett Gutra. A véghajrá előtt aztán késésbe került, annyira, hogy az osztrákok rangsorában is lecsúszott a harmadik helyre. Österreich 15-16-17. Történelmi mélypont Semmeringen! (Persze ennek hátterét is tudjuk…)

Lara Gut arcán megjelentek az első mosolyjelek. Nem csoda, hisz’ ő is, mi is pontosan tudtuk, a legjobb nyolcban azért bőven akad egyfutamos síző. Baud Mugnier (11.) egy volt ezek közül: folyamatos küzdelmet folytatott a normális ívekért. Ana Drev (6.) két szektorban tartotta, sőt fel is múlt Gut tempóját; kár a bizonytalan fölső szakaszért. Az újabb TOP10 azért jött menetrend szerint.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Tessa Worley (2.) ellenében már nem volt sok esélye a svájcinak, a francia olyan iramban hasította végig a pályát, mint azt idén megszokhattuk tőle. Tükörsimán és agresszíven használta az íveket a meredeken. Fontos ezt leszögeznünk, mert egyik jelzővel sem illethetjük Barioz (13.) mutatványát. Maria Pietilä-Holmner nagyon ráérzett a felső szektorra, megtriplázta kevéske hozott előnyét. Eztán viszont belebonyolódott a nyomvonalba, a legvégén pedig jött egy fájdalmas esés. Jobb lábával fennakadt a végétől számított harmadik kapun, onnan pedig nem volt megállás: jött a háló, majd a „szivacs”. A svéd veterán térde állapotára való érdeklődésre egy „Nem néz ki jól.” választ adott. Nemsokára kiderül, láthatjuk-e még idén.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Marta Bassino (5.) dobogós reményeit szertefoszlatta több necces kapuvétel, kicsit mintha ráparázott volna a dologra. Ugyanez a veszély nem fenyegette Manuela Mölggöt (3.). Egy komoly korrigálást tőle is láthattunk, gyakorlatilag teljesen kisodródott helyzetből maradt talpon. Mi több, kevéssel befért Gut elé, ami hosszú idő elteltével biztos dobogót jelentett a számára. Mikaela Shiffrin (1.) persze ezúttal sem kegyelmezett. A meredeken másodperc fölé tornázta előnyét, hogy aztán egy valamivel lazább záró etappal is fölényesen, 78 század előnnyel nyerje meg a versenyt.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi sí óriás-műlesiklás Semmering Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin statisztikája egészen döbbenetes: 90 Világkupával a háta mögött 24. győzelmét és 35. dobogóját számolja már. Erre mondják azt: győztes típus. Elsősorban szlalomban, óriás-műlesikló minőségében másodszorra végzett élen. A 2014-es söldeni idénynyitón emlékezetes módon, Fenningerrel holtversenyben győzött. Tessa Worley zsinórban harmadjára áll dobogón óriásban, ez már összességében a 16. a sorban. Manuela Mölgg a mezőny egyik legrutinosabbja, 258 Világkupán indult már anélkül, hogy bármelyiken győzött volna. Ez a mostani a 11. pódiuma, legutóbb elég régen, a 2011-es zágrábi szlalomon állt dobogón.

Holnap újabb óriás-műlesiklás következik.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk