OLVASTAD MÁR?
 
A VK legjobbjai – Évadösszefoglaló 2. rész
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már megtárgyaltuk, térjünk át az idei VK legjobb 10 versenyzőjére. Az eleinte roppant izgalmasan induló Világkupa végül szinte sima Stefan Kraft győzelmekkel dőlt el, de Kraft,...
 
Kuusamótól Planicáig – Évadösszefoglaló 1. rész
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket, világcsúcsokat is hozott, na meg Stefan Kraft remeklését, aki a két kristálygömb megnyerése mellett a világbajnokságon is duplázni tudott! Na de, hogy hogyan emelkedett...
 
Sima norvég győzelem és sáncrekorddöntés az idény utolsó csapatversenyén!
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket ("féltávnál" vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre...

Erős hátszélben zajlott le a szokásos Karácsony előtti engelbergi hétvége első versenye, mely Michael Hayböck győzelmével zárult. Dobogóra állhatott még a VK éllovas Domen Prevc is, aki a második sorozatban nagyot robbantott, illetve az az Andreas Kofler, aki több mint két év után tért vissza a top háromba!

 

Folyamatos, erős hátszélben kellett helytállniuk ma a versenyzőknek a Négysáncverseny előtti utolsó versenyhétvégén. A zsűri az első sorozat vége felé kicsit beleszólt a verseny alakulásába, de összességébe véve szép versenyt láthattunk. A szép ugrások mellett viszont egy történelmi pillanat tette igazán különlegessé a mai versenyt. Testvérpárokat már többször is láthattunk a Világkupa történetében, de három testvért még egyszer sem. A Prevc név ezúttal is bekerült a történelemkönyvekbe a három testvér, Peter, Cene és Domen révén, ám hiába a különleges, történelmi nap a mai verseny középpontjában mégsem a Prevc család állt.

Az első sorozat az elmúlt hetekhez képest hozott némi meglepetést. A japán ugrók még mindig nem találták meg régi formájukat, de Daiki Ito első ugrása (135m), mellyel az első sorozatot a harmadik helyen zárta, talán reménysugár lehet számukra a továbbiakra nézve. Csakúgy, mint a szigetország, Norvégia is árnyéka önmagának: Stjernen (123m) és Johansson (122,5m) már az első körben búcsúztak, viszont pozitívum lehet, hogy a VK-ba visszatérő Tom Hilde legalább első versenyén bejutott a legjobb 30 közé. A hazai szurkolók szomorkodhattak csak igazán, hiszen a svájci legenda, Simon Ammann mindössze 125 métert ugrott, ami nem volt elég a továbbjutásra.

A lengyelek azonban folytatják jó szereplésüket. Az első sorozatban kiemelkedően teljesített Dawid Kubacki (135,5m), aki a negyedik helyen várta a második sorozatot, Kamil Stoch (134m) és Stefan Hula (131m) is, ám a múlt heti második helyezett, Maciej Kot ezúttal gyengébben kezdett, csak a 24. helyen zárta az első sorozatot.

A szlovének közül ismételten a Prevc família tagjai hozták az eredményt, Peter 128,5 méterig jutott, Domen pedig 132 méterig, amivel mindketten a top 10-ben zárták az első kört. Testvérük, Cene Prevc is bejutott a top 30-ba, de ahogy ő, úgy Jurij Tepes sem tudott ma maradandót alkotni.

A németek közül Freitag szerepelt a legjobban, aki a verseny leghosszabb ugrását, 140 métert mutatott be az első sorozatban. A zsűri a gyengébb hátszél megérkezése közben azonban jobbnak látta, ha lejjebb viszi a beülőt, így a 36-os rajtszámmal induló Kubackitól kezdve Eisenbichlerig a 20-as beülőből ugrottak a versenyzők. Ezzel a változtatással végül csak Michael Hayböck járt igazán jól, aki 138 méterig repült, ezzel átvette Freitagtól a vezetést, és ezzel megnyerte az első kört.

Az első sorozat végeredménye

A második kör aztán a nagy javításokról szólt leginkább, a 23. és a 24. helyen álló Eisenbichler és Kot egy-egy nagy ugrással (a lengyel 132 métert ugrott, Eisenbichler 137-et) nagyot léptek előre. Eisbenbichler végül a 7., míg Kot a 12. helyen zárta a versenyt. Javítani tudott még Freund is, aki 131 métert ugrott a második körben, így a 20. helyről a 10. pozícióig felküzdötte magát.

Nem sikerült viszont ilyen jól a második sorozat Peter Prevcnak, aki nemcsak hogy rövidet ugrott, de még el is esett. Szerencsére a léce hamar leoldott, így nagy baj nem történt, és a saját lábán hagyhatta el a landoló zónát. Az azonban kétségtelen, hogy Prevc nincs kirobbanó formában, és ne felejtsük el, hogy idén ez már a második esése volt, ami ugyancsak nem segít egy versenyző önbizalmán.

Akiknek az önbizalmával viszont nem lehet baj, az Andreas Kofler és Domen Prevc. Kofler 139,5 méteres ugrásával ”felugrotta” magát a dobogó harmadik fokára, arra dobogóra, amelyen már nem állt 2014 márciusa óta! Domen Prevc pedig továbbra is remekül helyáll a nagyok között: második ugrása 137,5 méter volt, amellyel a második helyen végzett.

Úgy tűnik azonban, Michael Hayböck ellen még a kis Prevc sem tud ellenszert találni Engelbergben. Miután Klingenthalban pontot sem tudott szerezni, a múlt hétvégén már kezdett egyre jobban ugrani az osztrák, most pedig eddig dominálta az összes sorozatot, és a versenyt is két remek ugrással nyerte meg (138m, 134m). Úgy néz ki, lassan, de biztosan megtalálja legjobb formáját, és emlékezzünk csak vissza, hogy a tavalyi évben is december közepére időzítette a formáját, hogy aztán a Négysáncon remekül tudjon szerepelni. Ha így folytatja, akkor könnyen az idei Négysánc egyik nagy esélyese lehet.

  1. A verseny végeredménye
  2. A Nemzetek Kupája jelenlegi állása
  3. A Világkupa jelenlegi állása
Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk