AJÁNLÓ
 
12:36
2014. 11. 30.
Itália büszkeségét hirdették szombaton az olasz alpesi sízők, Nadia Fanchini szenzációszámba...
A bejegyzés folyatódik
 
12:36
2014. 11. 30.
A norvégok idei szárnyalása Wengenben sem szakadt meg, kettős győzelemmel várják a...
A bejegyzés folyatódik
 
12:36
2014. 11. 30.
Érdemi hiba nélkül síelt tegnap az amerikaiak világsztárja, nem is lehetett másodpercen...
A bejegyzés folyatódik
 
12:36
2014. 11. 30.
Szezononként mindig akad legalább egy olyan verseny, aminek a forgatókönyvét átírja az időjárás...
A bejegyzés folyatódik
 
12:36
2014. 11. 30.
Kevés híján bukást szenvedett, hatalmas mentése után mégis a szokott fölénnyel behúzta...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár október végén hivatalosan elkezdődött, az észak-amerikai versenyekkel indult csak be igazán a Világkupa-idény. A heti vándorlás első állomása a nőknél Aspen, a férfiaknál Lake Louise ezen a hétvégén. A hölgyek óriás-műlesiklásán komoly meglepetést okozva a legjobb esetben is csak harmadik számú osztráknak tartott Eva-Maria Brem győzedelmeskedett, méghozzá simán Zettel és Brignone előtt. A férfiaknál először nyert nem hazai havon Kjetil Jansrud, a norvég mögött holtversenyben a hazai színeket képviselő Manuel Osborne-Paradis, valamint az első pódiumát jegyző Guillermo Fayed végzett.

Miközben vészjósló hírek érkeznek a Francia-Alpokból, a decemberi eleji VK- fordulók megrendezése jelenleg reménytelennek tűnik, Aspen legszebb orcáját mutatta nekünk. A szikrázóan napos égboltot elnézve egy hollywoodi film sejlett fel bennünk, a hóhelyzet is kielégítő volt, minden adott volt, hogy színvonalas versenyt láthassunk.

Jessica Lindell-Vikarby (12.) menetét speciel nem láthattuk a sportcsatornán, 2 és fél másodperces hátrányából ítélve aligha maradtunk le valami fenomenális futamról. Anna Fenninger (7.) magabiztos előnnyel állt a lista élére, ám közben kétszer is vesztett lendületéből, riválisainak adott volt a visszavágás lehetősége. Tessa Worley támadott is becsülettel, de nem bírta sokáig az iramot, hátrakerült súlypontja, ezek után kész csoda, hogy pár tucat akadály mellett elsurranva nem ütötte be magát. Mikaela Shiffrin (10.) első levi futamát idézően kapkodóan kezdett, teljesen ráesett a hóra, kézzel tartotta bent magát a pályán. Sokat sejtetően e hatalmas hibával együtt is megfelezte a különbséget a célig.

Eva-Maria Brem (1.) irdatlanul magas, 1,88-as fölénye ezzel együtt is döbbenetesnek hatott. Maga sem igazán értette, hol, s hogyan adott ennyit VK- címvédő honfitársának, mi már a stopper meghibásodását sejtettük a dolog mögött. No persze rettentő dinamikával síelt Brem, de ez a különbség nem volt benne a levegőben. Maria Pietilä-Holmner (15.) túl sok élt használt, tempója bánta. Remek délelőttöt fogtak ki az osztrákok, a svéd után rögvest Kathrin Zettel (3.) síelt remekül, másfél másodpercen belül követte Bremet, márpedig ez akkor nagy szónak tűnt. Az ekkortájt fennálló osztrák söprés noha megszűnt később létezni, Michaela Kirchgasser (5.) és Elisabeth Görgl (6.) szikrázóan bátor menetének hála így is öt osztrák foglalt helyet a legjobb hét közt!

Lara Gut (11.) a kritikus részeken bizonytalanul mozgott, ezzel együtt alig maradt el Shiffrin idejétől. Tina Maze (4.) minden jel szerint visszatalált a helyes ösvényre, kezdeti lendületét végig meg bírta őrizni, hosszabb távú riválisait mindenesetre szépen elverte. Tina Weirather (25.) elsőként került 3 másodpercen kívülre, neki a továbbjutásért is izgulnia kellett. Felemás mérleggel zárt az olasz hármas fogat. Federica Brignone (2.) bevállalós menetét végig kontrollálni tudta, a középső szektort kivéve hozta Brem mutatóit, 1,14-es hátránnyal befért a második helyre. Nadia Fanchini erős kezdést követően hátrabillent, bukást szerencsésen elkerülte, míg Irene Curtoni (18.) közepes sízéssel rukkolt ki. Viktoria Rebensburg (8.) és Anémone Marmottan (9.) a kötelezőt teljesítették, egyéb pozitívumot nem tudunk írni róluk.

Harmincon túl hengereltek az olasz fiatalok, a Marta Bassino (32-essel a 19.) a szám junior-világbajnokaként alkotott nagyot, Nicole Agnelli (34-essel a 23.) másodjára került a pontszerzés küszöbére, míg az elsősorban gyors számokban jeleskedő Elena Curtoni (47-essel a 30.) épp becsusszant a továbbjutók közé. Az olasz sikersztorit Francesca Marsaglia (13.) és Manuela Mölgg (20.) szereplése tette teljessé. Kellemes meglepetést nyújtott Marie-Pier Préfontaine (14.) azzal, hogy Gagnont 1 tizeddel megelőzve ő lett a legjobb kanadai délelőtt. Harmincon túlról került folytathatta még Andrea Fischbacher (46-ossal a 28.) és Ana Drev (33-assal a 28.).

A délelőtti osztrák fölényben – gondolhattuk – szerepet játszott a tény, hogy edzőjük tűzte a pálya nyomvonalát. Nos, ha ezt a gondolatmenetet folytattuk, délután eljöhetett volna az olaszok napja – s kicsit Maze ideje is, lévén a szlovén ex-edzője, Luca Magoni keze nyomát viselte a pálya.

Szó se róla, Ana Drev (14.) hamarjában megsíelte a délután legjobb idejét, borítékolható volt innentől a jelentősebb előrelépés. Egészen Nina Løseth (9.) érkezéséig mosolyoghatott a reklámfal előtt, a norvég 3 századdal maradt el csupán tőle, ami előrevetített egy pazar helyezést, minekután a TOP10-től alig választotta el 8 tized a norvégot. Sorra jöttek a sízők, közte a jobb nevek, de Ninának nem maradt egyéb feladata, mint integetni szurkolóknak. Gagnon (24.), Préfontaine (26.), Marsaglia (25.), Lindell-Vikarby (27.) és Lara Gut (22.) is a vert mezőnyt szaporították, miközben igazán csak Manuela Mölgg (10.) szorongatta meg igazán a norvég lányt.

Mikaela Shiffrin (6.) révén persze egy másik minőség csúszott lejtmenet, nekirontott a pályának úgy amerikai módra, vezetett már másodperc környéki előnnyel is, amit a végére sikeresen elfelezett. Nyugodtan írhatjuk, máskülönben a semmiből dobogóra érhetett volna. Marmottan (11.) sokáig szépen tartotta magát, a letörést követően sokallt be, így a pillanatnyi dobogóra sem férhetett fel.

Az újabb reklámszünetet követően Rebensburg (7.) vett egy mély lélegzetet, s néhány káprázatos kanyarvétellel felidézte legjobb futamait, 2 tizeddel szorult Shiffrin mögé. Anna Fenninger (12.) lelki szemei előtt az összetett lebegett, ennek tudható be őrült kezdése, ő bizony elsősorban az amerikait szerette volna legyőzni. Vesztére, egyszer csúnyán lekerült az ideális ívről, már az nagy bravúr volt, ahogy összeszedte magát aztán. Görgl (8.) a pálya végére hozott tempójának hála szorossá tudta tenni a dolgot, Michaela Kirchgasser (5.) viszont több necces kapuvétellel együtt meghagyott valamicskét előnyéből. Lassan hat esztendeje nem szerepelt ilyen magasságokban óriás-műlesiklásban!

Sokáig mondjuk nem örülhetett az éllovas szerepének, Tina Maze (4.) a szép stílust remek sebességgel kombinálta, de mindez semmit nem ért Kathrin Zettel (2.) egy utolsó szektorbeli kanyart kivéve verhetetlen menetével szemben. 8 tizedes előnye enyhe nyomást helyezett a többiekre. Federica Brignone (3.) el is követett egy méretes hibát, kifordulását kezével mentette, így is beverekedte magát a dobogóra. Eva-Maria Brem (1.) példás higgadtsággal viselte a szituációt: okosan sáfárkodott előnyével, kontrollálta a történteket.

A verseny részletes statisztikájért kattints erre a linkre!

Eva-Maria Brem Tirol szülöttje, 2005 óta összesen 96 Világkupán állt rajthoz, azóta is rendszeres indulója a sorozatnak. Ám sokat elmond másodhegedűs szerepéről, hogy világbajnokságon még sohasem, de olimpián is csak egyszer, Vancouverben indulhatott. Szocsi távolmaradásán aztán annyira felhúzhatta magát, hogy azóta zsinórban negyedszer állt dobogóra. Karrierjének csúcsára érkezett. Bizonyos tekintetben Kathrin Zettel is, 47. dobogójának köszönhetően az összetett pontverseny élére állt. Federica Brignone hetedjére állt dobogón, anno először 5 esztendeje épp Aspenben ünnepelhetett. No, de mikor jön el az első diadal napja?

.......................................................................................................................................

Míg a lányok Coloradóban síelnek, az urak a juharleveles szomszéd fenséges síparadicsomában, Lake Louise-ban bizonyítanak a hétvégén, természetesen mindkétszer gyors számban. A szombati verseny idejére változóan felhős égbolt köszöntött a Lajos-tó partjára, a néha felerősödő szélmozgás, hóesés azonban nem eredményezett irreális körülményeket. 65 fős mezőny veselkedett neki az olimpiai lesiklópályának. Aksel Lund Svindal sajnos nem volt jelen, a norvég óriás sérülése miatt az egész idényt ki kényszerül hagyni. A lejtő ötszörös győztesének hiányában adott volt tehát a lehetőség mindenkinek.

Beat Feuz (6.) remek visszatérést produkált, hibátlannak nem volt épp mondható sízése, de ügyesen sáfárkodott a meredekről hozott tempójával. Marco Sullivan (5.) végsebessége kevéssel felülmúlta a svájciét, bő 2 tizeddel élre állt az amerikai, s egy jó darabig ott is maradt. Florian Scheiber (17.) a kritikus részeken hiába kereste az ideális íveket, Silvano Varretoni (27.) esetében a tempó sem volt az igazi. Silvan Zurbriggen (12.) már jóval épületesebb futamot síelt, hiába a fél másodperces különbség, újabban tőle már ezt a teljesítményt is meg kell süvegelnünk. Romed Baumann (25.) napja ma jöhet el inkább, képtelen volt átmenteni sebességét, folyamatosan veszített. Tavaly még a győzelemért csatázott Max Franz (18.), ez a csúszása viszont nagyon erőtlenre sikerült. Werner Heel (7.) remek íveket húzott megfelelő tempó mellett, a célban elégedett is volt önmagával, 3 századdal csúszott Feuz mögé.

Adrien Théaux (30.) ellenben nagyot betlizett, csupán az utolsó pontszerző helyre bírt becsúszni. Sorjáztak a nagyobbnál nagyobb klasszisok, de az első három sorrendje csak nem akart változni. Peter Fill (19.) néhány határozottan meghúzott ív mellett lagymatagon síelt, Klaus Kröll (13.) egy csúnya túlfordulással bukta a remek helyezést, Carlo Janka (23.) és Didier Défago (21.) nem boldogította ma a svájciakat, nem beszélve a botrányos futamot síző Georg Streitbergerről (41.).

Még az elitcsoportot megelőző reklámszünet előtt következett a tavalyi győztes. Dominik Paris (4.) síelésén érződött, amit sokan említettek, nevezetesen hogy valósággal rászabták a lejtőt. Igaz, ezzel együtt is csupán 7 századdal került Sullivan elé, de ez inkább az amerikai dicsérete, mintsem az olasz bírálata. Honfitársa pocsék napot fogott ki, a maga szintjén vállalhatatlan módon síelt Christof Innerhofer (52.), de a szám olimpiai bajnoka, Matthias Mayer (15.) sem lehet büszke teljesítményére, a kanyargós részen tapasztaltakra legalább építhet. Travis Ganong (10.) lagymatagabb kezdés után új lendületet szerzett, így jócskán csökkenteni tudta fent beszedett 8 tizedes hátrányát.

Kjetil Jansrud (1.) ellenben egálra hozta a felső szakaszt, márpedig egy Ganong- kaliberű alsó szakasszal törvényszerű volt a fordítás, 4 tizedes előny birtokában már joggal bízott a győzelemben. Noha voltak biztató szakaszaik, Patrick Küng (8.) és Johan Clarey (10.) összességében veszélytelen volt a norvégra, mint ahogy a parádés alsó szakaszával együtt is csalódást keltő Hannes Reichelt (9.) sem termett ma babér.

Sandro Viletta (28.) felejtős menetét David Poisson pályaelhagyása követte. Otmar Striedinger (33.) halovány csúszása után már-már elkönyvelhettük a végeredményt, amikor is váratlanul nagyot síelt Guillermo Fayed (3.). A spanyolból lett francia specialista remek végsebességének hála becsusszant a második helyre, 14 századra megközelítve Jansrudot. Majd ugyanezt tokkal, s vonóval megismételte Manuel Osborne-Paradis (2.), a hazai szurkolók legnagyobb örömére, habár a záró szakaszt megelőzően mi még rá fogadtunk volna, olyan dinamikával közeledett a cél felé. Így szállt tova Sullivan, majd Paris dobogós reménye. Jan Hudec (19.) már kevésbé képesztette el a hazai publikumot, a francia Brice Roger (49.) és az osztrák Markus Dürager (38.) pedig még a pontszerzésről is lemaradt.

Harmincon túlról keveseknek termett babér. Mindközül ki kell emelnünk a német lesiklás zászlóshajójának ígérkező Josef Ferstlt (32-essel a 14.), vagy a pálya feléig még dobogós pozícióban száguldó Steven Nymant (46-ossal a 16.). Pontot csípett még el: Marc Gisin (39-essel a 26.), Ivica Kostelić (42-essel a 30.), a kanadai Benjamin Thomsen (52-essel a 29.), Marc Berthod (53-assal 24.), valamint életében először az amerikai Wiley Maple (56-ossal a 22.).

A verseny részletes statisztikájáért kattints erre a linkre!

Kjetil Jansrud tehát eredményesen pótolta Svindalt, az óriás hiányában is norvég uralom alatt maradt a Lajos-tó. Ezen felül az sem elhanyagolható tény, hogy három kvitfjelli győzelme után végre idegen lejtőn is sikert aratott. Lassan 5 esztendő elteltével állt ismét dobogóra Manuel Osborne-Paradis, a számtalan kisebb-nagyobb sérülésen átesett vancouveri srác kereken 10. pódiumát szerezte. Guillermo Fayed pedig az elsőt karrierje során, mindösszesen hatodjára került a TOP-10-be.

Ma a hölgyeknél szlalom, az uraknál Szuper-G szerepel programon.

 

 

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk