Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tulajdonképpen sok kérdést nem hagyott az Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel, Rune Velta összeállítású norvég négyes afelől, hogy ki a legjobb ezen az estén, elvégre messze a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtva tudtak diadalmaskodni a világbajnokság utolsó éremosztó versenyén (már ami a síugrást illeti). Ezzel szemben a dobogóért kifejezetten nagy csata volt az osztrák, a lengyel és a japán csapat között, amelyből végül előbbi kettő távozhatott elégedetten, azaz medáliával a kezében, míg némi meglepetésre a sokak által az egyik favoritnak tartott Németország megragadt az 5. helyen.

Kommentek: 0 komment

Többórás huzavona után, ha nem is a pálya teljes hosszán, de legalább sor kerülhetett a várt lesiklásra Garmisch-Partenkirchenben. Akárcsak egy hete hazai havon, az északi szomszédnál is taroltak az osztrákok, kisajátították maguknak a dobogót, mi több, hatan végeztek a TOP10-ben! A győzelmet az előzetes esélylatolgatásokat igazolva Hannes Reichelt aratta le, igaz, a veterán síző a lehető legcsekélyebb különbséggel, vagyis egyetlen századmásodperccel utasította maga mögé Romed Baumannt. A harmadik helyre az olimpiai bajnok, előző hétvégén duplázó Matthias Mayer futott be. A negyedik osztrák győztest pedig Marcel Hirschernek hívják, aki Kjetil Jansrud mai 19. helyével anélkül is hatalmasat lépett negyedik összetett elsősége felé, hogy egyáltalán lécet csatolt volna lábára.

Kommentek: 0 komment

A 32 éves osztrák sokáig utazott riválisain, majd az utolsó emelkedőn mindenkit faképnél hagyott. A normál sánc győztese, Johannes Rydzek remek hajrája ezúttal "csak" egy bronzra volt elegendő.


Kommentek: 0 komment

Egyértelműbb végeredmény aligha születhetett volna ma este Falunban, a síugrók nagysáncon rendezett egyéni versenyén, hiszen a német klasszis több, mint 22 pontot vert legközelebbi riválisára, az ezüstérmet megszerző Gregor Schlierenzauerre, aki további 3,5 egységgel múlta felül a normálsáncon aranyérmes, ma pedig bronzéremért jutó Rune Veltát.

Kommentek: 0 komment

Huszonnyolc éves átkot megtörve Falunban már nem volt pardon, Ronny Ackermann fiai végre felértek a csúcsra, az elmúlt évek világversenyeivel ellentétben semmit nem bíztak a véletlenre.


Kommentek: 0 komment

Nagy meccset vívott egymással a német és a norvég négyes a vegyescsapatok-versenyén, amely végül előbbi egy a tegnapihoz hasonlóan kiélezett végjátékot hozott, amelyben a főszerepet stílszerűen ismét Sevrein Freund és Rune Velta játszották. A nagy meccs kimenetele viszont fordított lett mint tegnap, azaz Németország nyerte az aranyérmet, a norvégok az ezüstöt, míg a bronzérmet a címvédő japán négyes szerezte meg.

Kommentek: 0 komment

Folytatódott az osztrák sikersztori Saalbachon, öten zártak a legjobb tucatban, egy közülük, Matthias Mayer pedig meg sem állt a duplázásig, a tegnapi lesiklás után ma Szuper-G-ben sem talált legyőzőre. A második helyet a franciák képviseletében Adrien Théaux happolta el, pár századdal megelőzve a szakágit vezető Kjetil Jansrud előtt. Hab a tortán osztrák szemszögből nézve Hirscher 17. helye, minek köszönhetően a norvég érdemben nem tudta csökkenteni hátrányát összetettben, a különbség változatlanul meghaladja a 100 pontot.

Kommentek: 0 komment

Mariborban szlalommal zárult a női alpesi sízők hétvégéje. A körülmények a tegnapi naphoz képest talán még rosszabbá váltak, olvadozó pályán, csepergő esőben küzdhettek a hölgyek. Mikaela Shiffrint ilyen körülmények közt se tudta megszorítani senki. A megboldogult Csehszlovákia ünnepelhet: a szlovák Veronika Vélez-Zuzulováé az ezüst, a cseh Šárka Strachováé a bronz. Maze pocsék síelés végén kiesett, a svédek szenvedtek, az osztrákok szintén a vert mezőnyben. Érdekesség: 2011-ben a mostaninál aligha rosszabb körülmények között botrányos módon félbeszakítottak egy óriás-műlesiklást ezen a helyszínen. Akkor azt diktálták a FIS sportpolitikai érdekei, most nem - és láss csodát, rendben lezajlott a második futam...


Kommentek: 0 komment

Különösebb kétségek nélkül állíthatjuk, hogy élete legnagyobb sikerét érte el Rune Velta ma este, amikor késhegyre menő küzdelemben végül lenyomta Severin Freundot a világbajnoki aranyért folytatott csatában, hiszen a 25 esztendős norvég versenyző mindezidáig három dobogós helyezésig jutott a világkupában, és bár az utóbbi hetek formája alapján lehet azt mondani, hogy érett már neki egy siker, arra talán még ő sem számított, hogy ez pont a világbajnokságon fog összejönni. Az ezüstérmet, mint már említettük Severin Freund, a bronzérmet Stefan Kraft szerezte meg, nézzük hát a részleteket.

Kommentek: 0 komment

Múlt csütörtökön még világbajnokságon szerepeltek a hölgyek, 9 nap elteltével már Világkupán csaptak össze óriás-műlesiklásban. Nagyot nem fordult a világ azóta, ugyanúgy Anna Fenninger nyert az akkori ezüstérmes Viktoria Rebensburg előtt 4 századdal. Egyedül a dobogó harmadik fokán történt változás Mariborban, a vb-negyedik Tina Weirather lépett egyet előre, s végzett több mint egy év elteltével újra pódiumom GS-ben. Minekután Eva-Maria Brem csupán tízedikként zárt, Maze pedig kiesett, Fenninger átvette a vezetést a szakágiban, illetőleg megközelítette a szlovént az összetett pontversenyben.

Kommentek: 0 komment

Rég nem látott helyszínre, az ausztriai Saalbachba látogat ezen a hétvégén a férfi alpesi sízők Világkupa-mezőnye. A mai lesiklás után az osztrákok alighanem állandó helyet követelnek majd a naptárban ennek a helyszínnek, ám a többi nemzetnek aligha tartozik majd a kedvencei közé. Sokak által kritizált, brutális pályán hármas osztrák győzelmet hozott a lesiklás: Matthias Mayer Max Franzot és Hannes Reicheltet előzte meg. A foghíjas mezőny emblematikus képviselője, Kjetil Jansrud magával hozta gyenge formáját az Újvilágból, csak 14. lett.


Kommentek: 0 komment

Annak ellenére, hogy az első sorozat után még hátrányban volt, egy jó második ugrásnak köszönhetően Carina Vogt nyerte a hölgyek versenyét Falunban Yuki Itot, és az első sorozat után még biztosan vezető Daniela Irascko-Stolzot megelőzve. Mögöttük az a Sara Takanashi lett a negyedeik, aki így Szocsi után egy újabb világversenyen csúszott le éppen a dobogóról, míg a címvédő, ám a 2013-as győzelme óta egy komolyabb sérülést átvészelő Sarah Hendrickson a 6. helyen végzett.

Kommentek: 0 komment

A címvédő Lamy Chappuis még felért a dobogóra, a legfőbb favorit Frenzelnek viszont várnia kell az újabb nagy dobásra.

Kommentek: 0 komment

  Orosz fricska Lochéknak

A megszerezhető 4 aranyéremből "csak" 3-at vihettek haza a sportág legnagyobbjának számító németek.

Kommentek: 0 komment

Érdekes, sok szempontból sporttörténelmi hétvégén vagyunk túl, és nagy valószínűséggel az lehet majd az előttünk álló durván két hét is, hiszen egyrészt a mögöttünk hagyott hétvégén Vikersundban kétszer is megdőlt a világcsúcs, a mostani hét végén viszont már Falunban osztanak érmeket a világbajnokságon. Két, lényegében teljesen különböző műfaj, amit most egy huszárvágással mégis csak megpróbálunk egy közös cikkben elemezni, nézzük hát a részleteket.

Kommentek: 0 komment

A férfiak műlesikló versenyével zárult a 2015-ös alpesi sí VB programja Beaver Creekben. Egészen a legvégéig úgy tűnt, ezúttal is az osztrákok örülhetnek, hisz az elsőként induló Marcel Hirscher kényelmes előnnyel várta a második futamot, és egyetlen kihívója, Alekszander Horosilov ronda lámpaláztól tett tanúbizonyságot a második futamban. Csakhogy Hirscher is képes hibázni: kapura lépett, így a franciák egykori (?) világklasszisa, Jean-Baptiste Grange szinte esélytelenül, 14-es rajtszámmal, remek második futammal megszerezte a VB-címet. Németek vannak még a dobogón: Fritz Dopfer lassan ezüstbe öntheti magát, a bronz pedig Felix Neureutheré lett. Ausztria egyetlen célbaérővel, a 12. Reinfried Herbsttel büszkélkedhet. Ivica Kostelić szépen, 15. hellyel búcsúzhat, átadva a helyet az őt megelőző új horvát reménységnek, Zubčićnak. Samsal Dalibor eredményét aligha kell ismertetnünk azokkal, akik ismerik az előéletét. Igen, megfelelt a várakozásoknak...


Kommentek: 0 komment

Ha egyszer egy üztlet beindul… Ted Ligety pénteki győzelme után egy nappal újabb amerikai aranyérmest köszönthettek Beaver Creeken, a papírformát igazolva védte meg világbajnoki címét a 20. életévét csak hetek múlva betöltő Mikaela Shiffrin. Laza eleganciával kezelte az esélyesség terhét az olimpiai bajnok, így hiába helyeztek rá nyomást többen nagyszerű sízésükkel, a sikersztoriba ezúttal sem került homokszem. Frida Hansdottert az örök második szerepkörére kárhoztatja a sors, újabb ezüstéremmel gazdagodott, míg a bronz a csehek nagy visszatérőjének, Šárka Strachovának jutott. Egy másik szláv, Veronika Vélez-Zuzulová éppen csak lekerült a dobogóról, míg a legjobb osztrákként Kathrin Zettel az 5. helyen fejezte be a vb-t. A magyar lányok nem kerültek a második futamba.

Kommentek: 0 komment

Ha csak annyit mondunk, hogy sporttörténelmi, ami ma este történt Vikersundban - hiszen egy világcsúcs mindig az - akkor talán még keveset is mondunk, hiszen a 250 méter, ahol ma Peter Prevc az addig relatíve csendesen csordogáló verseny végén landolt, egy olyan álomhatár volt egészen eddig a síugróknak, mint mondjuk a 90-es évek elején a 200 méter, és bizony az elmúlt években, kiváltképp, mióta 2011-ben átadták az újjáépített vikersundi sáncot elég sok véleményt lehetett hallani pro és kontra egyaránt, hogy vajon a jelenlegi szabályok, és a jelenlegi keretek között lehet-e ekkorát repülni. Mindez Prevcnek köszönhetően mától nem kérdés, aki ezzel természetesen simán nyerte a mai versenyt Anders Fannemel és Noriaki Kasai előtt, s miután az eddigi éllovas Stefan Kraft a VB-felkészülés jegyében ezúttal távol maradt, a szlovén amolyan bónuszként még a sárga trikót is magára húzhatja.

Kommentek: 0 komment

Óriási izgalmak közepette dőlt el az utolsóelőtti férfi szám aranyérme, Ted Ligety azok után nyert zsinórban harmadszorra az óriás-műlesiklás világbajnoka, hogy az első futamot követően még csupán az 5. helyet foglalta el. Igen, ám hátránya nem volt jelentős, amit egy parádés csúszással magától értetődő módon a maga javára is tudott fordítani. Hiába a Világkupán tapasztalt tündöklés, Marcel Hirscher részéről ezúttal válasz nélkül maradt ez a hatalmas kihívás, a dobogó második fokát azért természetesen kikövetelte magának az osztrák. A bronzérmes személye sem okozott igazán meglepetést, Alexis Pinturault révén a franciák eredménylistája bővült egy medáliával. Farkas Norbert egyetlen hellyel, de 2 másodperces különbséggel lemaradt a második futamról, a 61. helyen zárt.

Kommentek: 0 komment

Anna Fenninger nyerte a női óriás-műlesiklást az alpesi sí VB-n Beaver Creekben. Az osztrák az első futamban behozhatatlan előnyre tett szert az egész mezőnnyel szemben, és a másodikban - hajszál híján ugyan, de - nem hibázta el az esélyt. Viktoria Rebensburg hatalmas második futammal szerzett ezüstöt, Jessica Lindell-Vikarby viszont szintén első futamának köszönheti a bronzérmet. Tina Maze most először szorult le a dobogóról, kifejezetten rosszul jött neki, hogy edzője tűzte az első futam pályáját. Furcsa egy nap volt ez: hasonló kudarcot jelentett a második futamban a svéd pályatűzés a svédeknek. A magyarok közül Miklós Edit befért a 60 fős második futamba, ezzel kihozva esélyeinkből a maximumot.


Kommentek: 0 komment

A női szuper-kombinációval zárult az alpesi sí VB első része. Egyértelműnek tűnt, hogy ez Tina Maze száma lesz, és a szlovén lány be is húzta a győzelmet. Nem volt azért olyan egyszerű a dolga, a kanyargós lesiklópálya komoly esélyt jelentett az oszták szlalomosoknak, azonban csak megszorítani tudták Mazét. Nicole Hosp lett a második, Michaela Kirchgasser a harmadik. Anna Fenninger és Lara Gut hiába tett meg mindent, ebben a kombinációban a gyorssízők csak a dobogós hely mögé férhettek. Miklós Edit eddigi eredményeihez mérten gyengén jött a lesiklásban, ráadásul a jeges pálya kikészítette a térdét, így szlalomban el sem indult.


Kommentek: 0 komment

Sokáig emlékezetes versenyt hozott az alpesi összetett férfi versenyszáma. Ondřej Bank félelmetes bukása kétszeres is eldöntötte azt, egyfelől a cseh addig nyerő pozícióban érezhette magát, másrészt a versenybíróság döntése, tudniillik a sportoló kizárása miatt Marcel Hirscher szűzpályán startolhatott. Amivel maximálisan élni tudott az osztrák, vagyis a legkevésbé várt szakágban hódította el a világbajnoki címét. Mögötte a lesiklás után jelentős előnnyel vezető, az első vb-érmét jegyző Kjetil Jansrud, majd a rögtön utána érkező, egy nagyobb hibát elkövető Ted Ligety futott be. Világversenyeken ritkán látható mázlival szerezték negyedik aranyukat a sógorok.

Kommentek: 0 komment

Nem hiszem, hogy előzetesen túl sokan fogadtak volna arra, hogy ma Anders Fannemel ünnepelhet győzelmet Titisee-Neustadtban, nem is annyira a norvég miatt, hanem elsősorban azért, mert volt ennek a mai versenynek egy sokkal nagyobb esélyese az elmúlt két versenyt megnyerő Severin Freund személyében, aki azonban hiába "ütötte ki" gyakorlatilag a teljes mezőnyt az első sorozatban, a technikai ellenőrzésen (szó szerint) könnyűnek találtatott, így kizárták a versenyből. A dobogó második fokára egyébiránt Kamil Stoch, a harmadikra Roman Koudelka állhatott fel, míg Stefan Kraft egy 5. hellyel őrizte meg elsőségét az összetett pontversenyben.

Kommentek: 0 komment

Willingen után egy újabb német sáncon ünnepelhettek győzelmet a hazaiak, ugyanis Severin Freundon ma sem találtak fogást a többiek. Eközben a 2. helyet az első sorozat után nagyot zárkózó Stefan Kraft szerezte meg, aki ezzel egy kicsit növelni tudta összetettbeli előnyét Peter Prevccel szemben, aki azért nagyon nem maradt le mögötte, hiszen a 3. helyen végzett.

Kommentek: 0 komment

A 2015-ös alpesi sí VB-n a mai napon a férfi lesiklással zárult a gyors számok programja. A szuper-G osztrák fiesztája után nagyot fordult a világ: két svájci a dobogón, és nem mellékesen mind a négy svájci induló a legjobb osztrák előtt. Patrick Küng némi meglepetésre lett világbajnok, a hazai pályán versenyző Travis Ganongot, és egy másik helvétet, Beat Feuzot megelőzve. Svindal megint szépet jött, Jansrud megint leszerepelt.


Kommentek: 0 komment

Tina Mazénak visszadta a sors a kölcsönt: a hajszállal elbukott szuper-G után hajszállal megnyerte a lesiklást a beaver creeki alpesi sí VB-n. Hogy teljes legyen a szimmetria, a szuper-G-t nyerő Anna Fenninger szorult 2 századdal a második helyre. Csak Lara Gut az új arc a dobogón, aligha véletlenül - ez a lesiklópálya főleg a középső részen szuper-G-nek is elment volna. Mindez azért meglepő, mert az amerikai szervezők ezzel a frissen épült lejtővel alaposan keresztbetettek fő esélyesünknek, Lindsey Vonnak, aki csak 5. lett. Miklós Editnek sem erőssége a rengeteg kanyar, nem vagyunk biztosak benne, hogy elégedett az egyébként remek 13. helyével. Pedig - újabb sporttörténelem, magyar VB-rekordot döntött. Épp csak evés közben jön meg az étvágy...


Kommentek: 0 komment

Egy napos halasztás után ma végre versenyre alkalmassá vált az időjárás, így rendben lezajlott a férfi szuper-G az alpesi sí VB-n Beaver Creekben. Észak-amerikai hó ide vagy oda, a dobogón csak egy kanadai meglepetésember, Dustin Cook képviselte a kontinenst, méghozzá a második helyen. Az osztrák Hannes Reichelt remekül kihasználta, hogy az ő edzőjük jelölhette ki a nyomvonalat, és magabiztosan előzte meg legfőbb riválisait. A dobogó harmadik fokára a francia Adrien Thèaux állhatott fel. Svindalnak sikerült a visszatérés (6.), Bode Millernek sikerült leglátványosabb eséseit felidéznie, Kjetil Jansrud pedig bizonyította, hogy fejben ő sokszor kevés egy fontos versenyen. Kékesi Márton sikerrel teljesítette a pályát, a 49. helyet szerezte meg.


Kommentek: 0 komment

Ha nehezen is, de végre elkezdődött Beaver Creekben a 2015-ös alpesi sí VB. az első versenyszám, a női szuper-G félórás csúszással és megcsonkított pályán zajlott, így is rengeteg volt a megszakítás az erős szél miatt. Végül az osztrák Anna Fenninger jött ki legjobban a szélrulettből, mindössze 3 századdal megelőzve a címvédő szlovén Tina Mazét és a hazaiak favoritját, Lindsey Vonnt. Miklós Edit a pálya közepén búcsúzott.


Kommentek: 0 komment

Most már csak órák kérdése, s kezdetét veszi a téli szezon legjobban várt sporteseménye - az északi síelésről tudósító kollégánkat nem kérdeztük meg erről -, a 43. Alpesi Sí Világbajnokság egyenesen Beaver Creekből. Amennyiben az előző hetek eseményei hű tükröt festettek az erőviszonyokról, szinte valamennyi számban kiélezett küzdelemre van kilátás, az esélyesek tábora a legtöbb esetben bővelkedő, s ami különösen örömteli, magyar szemszögből is kiemelt jelentőséggel bír ez a világverseny, különösen a jövő hét péntekje, a női lesiklás, amikor is Miklós Edit újból felírhatja nevét a magyar sport aranylapjaira. Statisztikai érdekességekkel kezdünk, majd a helyszín bemutatása után következnek az egyes versenyszámok kronológiai rendben. A végén pedig kitérünk a magyar csapat esélyeire.

Kommentek: 0 komment

Hazai győzelemnek örülhetett a szép számban összegyűlt willingeni publikum vasárnap délután, ugyanis Severin Freund kerek egy ponttal felülmúlta az idei legjobb eredményét elérő Rune Veltát, míg a harmadik dobogós pozíció ezúttal Roman Koudelkáé lett.

Kommentek: 0 komment

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk