AJÁNLÓ
 
00:50
2015. 12. 06.
Érdemi hiba nélkül síelt tegnap az amerikaiak világsztárja, nem is lehetett másodpercen...
A bejegyzés folyatódik
 
00:50
2015. 12. 06.
Kevés híján bukást szenvedett, hatalmas mentése után mégis a szokott fölénnyel behúzta...
A bejegyzés folyatódik
 
00:50
2015. 12. 06.
Kettős norvég sikerrel vette kezdetét a hétvége a férfiak számára. Aksel Lund Svindal...
A bejegyzés folyatódik
 
00:50
2015. 12. 06.
Október utolsó hétvégéjén vette kezdetét az Alpesi Sí Világkupa idénye, méghozzá...
A bejegyzés folyatódik
 
00:50
2015. 12. 06.
Itália büszkeségét hirdették szombaton az olasz alpesi sízők, Nadia Fanchini szenzációszámba...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund SvindalSzezononként mindig akad legalább egy olyan verseny, aminek a forgatókönyvét átírja az időjárás szeszélye. Ilyen alkalom volt a mai. A megkurtított pályán az elsők közt rajtolók komoly előnyt élveztek, ami fényesen jelez a tény, hogy az érdemi eredményre korábban képtelen, semmi rendkívülit nem produkáló Mattia Casse 1-es rajtszámmal kis híján dobogóra állhatott. Eljött a nagy nap Marcel Hirscher számára, remekül meghúzta a kanyargós szakaszt, a vele azonos körülmények közt indulókat lazán verte, az már a szerencse műve, hogy egy erős TOP15 helyezésből győzelem kerekedett. Külön pozitívum osztrák részről a norvégok szereplése, Aksel Lund Svindal csupán a 21. helyen végzett, míg Kjetil Jansrud pont nélkül zárt.

 

A klímacsúcs hetében érdemes lamentálni picit az idei télről sportszempontból. Hóhiány miatt elmaradtak ugyebár a versenyek az Északi sarkkör vidékén fekvő Leviben, majd múlt héten azon kaptuk magunkat, hogy a megszokott mínusz 10-20 fok helyett alig somfordált fagypont alá a hőmérséklet a Kordillerák tájékán. A hírek szerint durva felmelegedés várható Európában. Epedve várjuk, mit tartogat még számunka a december…

A versenyigazgatóság a futam megtartása mellett döntött. A leszálló köd, s a hóesés együttesében persze csak alaposan lerövidített pályán mérhették össze tudásukat a fiúk. Vagy mi a fenét, nehéz megítélni, 1 perces pálya, több helyütt óriás-műlesiklásra hajazó vonalvezetés várta a versenyzőket. A másfél percenkénti indítás jól jelezte, mielőbb le kell zavarni a futamot.

Mattia Casse (4.) a későbbiekhez mérten még egészen kulturált viszonyok közt síelhetett, amolyan jó erős közepeset. Tény, nem követett el látványos hibát, de a kiemelkedőtől távol állt mutatványa. Mégis kevés híján dobogót ért. Travis Ganong (6.) csúszása elmaradt a várakozásoktól, botrányos felső szakasszal nyitott, amit ugyan kompenzált az utolsó letörést követően, 6 századdal mégis kikapott az olasztól. Egy reális versenyen alighanem a pontokért kellett volna izgulnia, roppant zaklatott sízése mégis erős középmezőnyt ért ezúttal Christof Innerhofer (14.) számára.

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund Svindal

Marcel Hirscher (1.) kapva kapott az alkalmon, vagány kezdéssel az alaphangot megadva egy apró megtorpanást kivéve remek dinamikával teljesítette a pályát. Fél másodperccel ugrott a lista élére, környékén indult versenytársait faképnél hagyta. Menete objektíve azonban korántsem volt kiemelkedő. Erik Guay (9.) kellő tempó hiány a pálya bizonyos részein csak vánszorgott, helyezésén ez sem látszódott. Otmar Striedinger (31.) nyújtotta a nap egyik leggyengébb teljesítményét, elvégre még a hóesés fokozódása előtt ment egy kritikán aluli pályát.

Matteo Marsaglia (18.) és Georg Streitberger (17.) idején kezdett el szakadni, a pálya bizonyos pontjain lassan látni is alig lehetett – legalábbis tévékészüléken át semmiképp. Az olasz azért igazolta, Hirscher pálya végi részidői simán felülmúlhatók. Peter Fill (26.) ma nem tudott mit kezdeni a helyzettel, egymást követték a túlsodródások, nemhiába, őrült tempót vállalt. Andrew Weibrecht (3.) agresszivitását persze ez sem mulasztotta el, vagányon tette léceit a kanyarokba, pár tizeddel azonban így is csak a pillanatnyi második helyre volt elég a mai napon. Alexis Pinturault-t nagy tempó mellett megdobta egy bucka, a pályán kívül rekedt. Vincent Kriechmayr (10.) szép, életerős íveket húzott, objektíve jobbat ment a listavezetőnél, mindez ma kevés volt.

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund Svindal

Brice Roger (25.) csúszása közben már szakadt a hó, a kritikus részeken visszafogta inkább lendületét. Carlo Janka (8.) igazolta, remek formának örvend, a rosszul látható részeken jöttek a térvesztések, ezzel együtt bő fél másodperccel szorult csak Hirscher mögé. Romed Baumann (20.) erőlködősre vette a figurát, rosszabbul járt így.

Az elitcsoportot a szakági címvédő nyitotta. Kjetil Jansrud (55.) a kelleténél többet kockáztatott, az első két szektor sziporkája után aztán úgy elmért egy fordítót, hogy alig tudott visszavánszorogni a pályára. Max Franz (15.) és Hannes Reichelt (16.) kapcsán a másodpercen belüli hátrányt meg lehetett süvegelni, utóbbi egy nagyobb hiba mellett hozta ezt a szintet. Adrien Théaux (4.) szépen tartotta Hirschert a pálya közepéig, az utolsó szektorban kevéssel felül is múlta. Cassével holtversenyben birtokolta innentől a harmadik helyet.

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal (21.) mindent feltett – mondhatni – egy lapra, támadta a pályát. A passzázs trükkös tűzése azonban rajta is kibabrált, az ott felgyülemlett 1 másodpercet képtelen volt már eltűntetni. Dominik Paris (13.) az alján bukta el a bravúreredmény lehetőségét. Matthias Mayer (54.) minden tekintetben lekopírozta Jansrud teljesítményét.

Eztán jött el a reklámszünet ideje, Sandro Viletta (29.) pedig köszönte szépen, a friss, porhanyós hóval dúsított pályán sansztalan volt minden jóra. Habár határozottan javulóban voltak a körülménye, három összeszedetlen menet követte egymást. Patrick Schweiger (49.), Manuel Osborne-Paradis (46.) és Patrick Küng (32.) sem szerzett ma pontot. Thomas Mermillod Blondin fájdalmasnak tűnő, ám végül sérülést nem előidéző bukása miatt ismét percekig állt a verseny. Olyannyira, hogy Aleksander Åmodt Kilde (7.) bizonyára remekbe szabott menetének csak a befutóját volt alkalmunk szemügyre venni.

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund Svindal

A hazai nézősereg legnagyobb örömére ihletett formában síelt ma Ted Ligety (2.), a javuló időjárási helyzet mellé kellettek azok a pazar óriás-műlesikló kapuvételek is. Johan Clarey (37.) gyöngécske siklása zárta a legjobb harmincast.

Ám korántsem a verseny érdemi részét. Amint kikandikált a napocska a felhők közül, egy világszenzáció is benne volt akár a pakliban. A kiesők szaporodása jelezte, többen életük sanszát látták maguk előtt. A németek például valósággal vért ittak start előtt, Josef Ferstl (32-essel a 27.) még valamicskét kontrollálta léceit, a brutális tempóval nyitó Klaus Brandner (53.) lendülete nem tartott sokáig, míg Andreas Sander (41-essel a 22.) szintén nem óvatoskodta túl a dolgot.

Mg Jared Goldberg, s a hátralévő amerikaiak jó része nem használta a fejét, amire kellett volna, Thomas Biesemeyer (42-essel a 11.) őrült tempó mellett is végig uralta léceit. Pontot szerzett még a svájci Fernando Schmed (33-assal a 23.), az olasz Riccardo Tonetti (39-essel a 24.), egy másik fiatal svájci, Thomas Tumler (45-össel a 12.), a szlovén Martin Čater (54-essel a 18.), az amerikai Tommy Ford (58-assal a 28.), s legvégül az utolsóként elrajtolt cseh Kryštof Krŷzl (66-ossal a 29.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Világkupa alpesi síelés Alpesi Sí Világkupa Szuper-G Marcel Hirscher Ted Ligety Andrew Weibrecht Mattia Casse Adrien Théaux Travis Ganong Aksel Lund Svindal

Marcel Hirscher életében először győzött gyors szakág Világkupa-versenyén, nem kis szerencsével. Ez volt összességében a 32. sikere. Összetettben így alig 150 pontos hátránynál tart Svindal viszonylatában. Ted Ligety a szám egykori világbajnokaként mindössze másodjára állt dobogóra Szuper-G-ben, karrierje során ez az 51. a sorban. Andrew Weibrecht pályafutása is fontos sarokpontjához érkezett, 9 év elteltével végre összejött a dobogó a Világkupában. Mint ismeretes, két olimpiai érem azért már kijutott neki.

Holnap/ma óriás-műlesiklást rendeznek, ha az időjárás végre kegyeibe zárja a helyszínt.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk