Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jóllehet persze a címben említett "menetelés", mindössze két versenyre vonatkozik, hiszen ennyi csapatverseny volt eddig idén, de hát mégiscsak kettőből kettőt nyertek Freundék, ám itt Willingenben be kellett érniük a 2. hellyel, ugyanis a szlovénok, ha sokkal nem is, de annyival azért kiegyensúlyozottabbak voltak náluk, amennyivel a győzelemhez kellett. Az első helyért folyó versenybe az említett két csapaton kívül még a norvégoknak volt reális esélye beleszólni, ám végül Alexander Stöckl együttese be kellett, hogy érje a 3. hellyel.

Kommentek: 0 komment

Kamil Stoch bizonyult a legjobbnak péntek este Willingenben Peter Prevc és Severin Freund előtt. A lengyelek 27 éves klasszisa az első ugrásával alapozta meg a győzelmet, ugyanis már az első kör után majd 10 ponttal vezetett a többiek előtt, így a második sorozatban mondhatni már "csak" fel kellett tennie az i-re a pontot, amivel egyébként sorozatban harmadik győzelmét aratta ezen a helyszínen, hiszen egy évvel ezelőtt duplázni tudott a Mühlenkopfschanzén.

Kommentek: 0 komment

A hagyományos schladmingi éjjeli szlalom várt a férfi alpesi síelők mezőnyére ma este. A Planai csodát látott: a szovjet korszak óta először nyert orosz férfi alpesi síző, a legjobb osztrák pedig csak a 14. lett. Alekszander Horosilov az első futambéli űrsízésével alapozta meg a győzelmét, végül hirscheri szinten alázta a mezőnyt (apropó: az a bizonyos 14. épp Hirscher). Stefano Gross hatalmas második futama 2. helyet ért, mögötte három (!) német sorjázik: Felix Neureuther, Fritz Dopfer és Linus Strasser. A VB előtt aligha kavarodhattak volna össze ennél jobban az erőviszonyok! Samsal Dalibor viszont nem változtatott VB-reményeinken (vannak ilyenek vele kapcsolatban?), kiesett.


Kommentek: 0 komment

Valószínűsíthetően nincs olyan szurkoló, (még ha éppen csak most szeretett bele ebbe a gyönyörű sportágba, akkor sem), aki ne tudná, hogy mekkora szerepet játszik a versenyek alakulásában a szél, hiszen manapság, főleg mióta a kompenzációs szabályokat alkalmazzák, szinte "minden" erről szól. Nem csoda, ha az utóbbi időben nem csak a sportág berkein belül, hanem a különböző fórumokon is olykor komoly viták tárgyát képezi az időjárás, vagy éppen a zsűri egy-egy döntése. Ennek ellenére (legalábbis tapasztalataim szerint) viszonylag kevesen ismerik igazából a szélmérés, a szélkompenzáció, illetve a zsűri döntéseinek hátterében álló mechanizmust, így ebben a posztban ennek a témakörnek jártunk részletesen utána, egyfajta ismeretterjesztő szándékkal is. A síugrást már régóta rendszeresen követők számára azért a legtöbb dolog feltehetően nem lesz teljesen ismeretlen, hiszen azért sok szó esik erről a témáról, mégis abban bízom, hogy még számukra is tudunk egy-két érdekes újdonsággal szolgálni.

Két évvel ezelőtt, amikor még éppen csak, hogy elkezdem írni a Síparadicsom Blogra, megjelentettem már ezt az írást, (persze már elég régen ahhoz, hogy feledésbe merüljön). Aktualitása ugyanakkor a témának még ma is ugyanúgy van, ezért talán nem hiábavaló leporolni az akkori cikket, természetesen a jelenleg aktuális helyzet szerint kiegészítve és pontosítva, amit akkor írtam.

Kommentek: 0 komment

A második verseny napon új győztest ünnepelhetett a sapporói közönség Roman Koudelka személyében, aki előző nap egy bronzéremmel nyitott, ma pedig két nagyon stabil és ponterős ugrást végrehajtva megszerezte pályafutása és szezonbeli 4. győzelmét a Világkupában. Őt Kamil Stoch követte a dobogón, aki az első körben beállította az aktuális sáncrekordot, mellyel elsőként fordult a fináléra. Harmadik helyen az elmúlt napi győztes, Peter Prevc végzett.

Kommentek: 0 komment

Sok időnk nem volt felocsúdni Miklós Edit tegnapi fergeteges teljesítménye, a magyar sísport első Világkupa-dobogója óta, ma következett a hölgyek utolsó VK- versenye a világbajnokságot megelőzően. A Szuper-G őrült versenyt hozott papírforma eredménnyel. Lindsey Vonn nagy mentése ellenére magabiztosan nyerte a futamot, megelőzve a szakági tabella éléről ezzel lekerülő Anna Fenningert, míg a dobogó alsó fokára Nicole Hosp állhatott fel - immáron másodpercen túli hátránnyal. S mitől volt őrült egy verseny? 62 indulóból mindössze 36-an zártak helyezettként. Két biztató szektor után sajnos Miklós Edit sem folytathatta.

Kommentek: 0 komment

A férfi alpesi sízők kitzbüheli hétvégéje műlesiklással zárult. Kétszeresen is meglepetést hozott a verseny. Marcel Hirscher úgy kapott ki valakitől, hogy egyik futamban se vétett igazán nagy hibát, sőt, nagy fölénnyel nyerte az elsőt. Ennél csak a győztes személye meglepőbb: az egyébként kétségkívül a legjobbak közé tartozó Mattias Hargin számos elpuskázott esély után most elbírta a tétet, és megszerezte élete első győzelmét. Hirscher lett a második, Neureuther a harmadik. Samsal célbaért, továbblépésre egyetlen pillanatig sem volt esélye.


Kommentek: 0 komment

A szezon egyetlen Európán kívüli helyszínére, a távoli Sapporóba utazott a Vk mezőnye, ahol a mai versenyen elsősorban a top10-es ugrók vitték a prímet! Közülük is a legjobb teljesítményt a tavalyi sapporói győzelmét megismétlő Peter Prevc nyújtotta, aki a szezon során első alkalommal érezhette meg a győzelem ízét! Ezüstérmes helyen a zsinórban hatodszor is dobogós helyen végző Vk listavezető Stefan Kraft végzett, míg a dobogó harmadik fokára a csehek legjobb formában lévő versenyzője, Roman Koudelka ért föl!

Kommentek: 0 komment

A köd miatt 1 percesre rövidített pályán rendezték a patinás Hahnenkammrennent, melyet nagyon szoros versenyben, 2 századnyi különbséggel a szakági tabellát is vezető Kjetil Jansrud nyerte. A tegnapi Szuper-G-n diadalmaskodó Dominik Parisnak ezúttal a második hely jutott, míg a dobogó alsó fokára Guillermo Fayed állhatott fel. Mi tagadás, sokáig nem fogunk emlékezni erre a versenyre.

Kommentek: 0 komment

2015. január 24. piros betűkkel írta be magát a magyar téli sportok történetébe: megvan az első Világkupa-dobogónk alpesi síben! Miklós Edit a svájci Sankt Moritzot választotta a történelmi siker színteréül, a mai lesiklóversenyen végre jó rajtszámmal síelve egészen a szakági legjobbakig vezette a versenyt. Lara Gut hazai pályán verhetetlen volt, majd Anna Fenninger is befért elé, de a 3. helyet már sem Maze, sem Vonn, sem más nem vehette el tőle. Edit élete formájában készülhet a VB-re!


Kommentek: 0 komment

Egy nap - két verseny: Kitzbühelben a tavalyi év után ismét úgy döntöttek, hogy a történelmi Hahnenkammrennen kombinációját átértelmezve önállóan is a Világkupába beszámító szuper-G-t rendeznek, megdobva egy szlalomfutammal, amely összességében kombinációs Világkupa-versenyt alkot. A szuper-G győztese a házigazdák nagy bánatára Dominik Paris lett, megelőzve két osztrák kedvencet, Matthias Mayert és Georg Streitbergert. Kombinációban Alexis Pinturault végre teljesíteni tudott egy szlalomot, ezzel nyert is. Hirscher mérsékelt menettel is 2. lett, Ondřej Bankot megelőzve.


Kommentek: 0 komment

Szuper-G-vel zárult a női alpesi sízők hosszúra nyúlt hétvégéje Cortina d'Ampezzóban. A tegnapi naphoz hasonlóan Lindsey Vonn most is megközelíthetetlennek bizonyult, a 63. győzelmét arató amerikai mögött Anna Fenninger és Tina Weirather zárt. Tina Maze 4. helyével is tovább növelte előnyét összetettben. Vonn-rekordok ide vagy oda, bennünket ma jobban érdekelt egy másik rekord: első alkalommal szerzett Vk-pontot Magyarországnak ebben a szakágban Miklós Edit.


Kommentek: 0 komment

Annak ellenére, hogy az elején még akkora szél volt, hogy még azzal kapcsolatban is szkeptikusak voltunk, hogy egyáltalán lehet-e ugrani, végül két remek versenyt hozott a zakopanei hétvége a síugró világkupában. Szombaton az olimpiai bajnok német csapat aratott nagy küzdelem után egy újabb győzelmet, és bár előzetesen talán csak az igazán fanatikus szurkolók bíztak benne, a vasárnap is egy olimpiai bajnokról szólt, ugyanis Kamil Stoch sérülését követően hazai pályán tért vissza a síugró világ tetejére.

Kommentek: 0 komment

Legendás helyszínen, a svájci Wengenben időzik a hétvégén a férfi alpesi sí Világkupa-mezőnye. A mai lesikláson sokáig úgy tűnt, minden a házigazdák kezére játszik a Lauberhornon, ám az osztrák Hannes Reichelt az utolsó kanyarokat jobban síelve elorozta a győzelmet Beat Feuz és Carlo Janka elől. Hét svájci végzett a top-12-ben. Jansrud továbbra is gödörben, másodpercen túli lemaradással zárt az 5. helyen. Nagyon hosszúra nyúlt a verseny - ami érthetetlen, hogy ezért most nem elsősorban a bukások, inkább a szervezők szerencsétlenkedései voltak okolhatók.


Kommentek: 0 komment


Második nekifutásra csak összejött a hétvége előtt sokak részéről várt pillanat: 62. Világkupa-győzelmével befogta az örökranglista élén eddig egyedüliként álló Annemarie Moser-Pröllt, s holnap akár minden idők legeredményesebb alpesi sízőjévé léphet elő Lindsey Vonn. Az amerikai utolérhetetlen menetet rakott le az asztalra, így hiába volt Elisabeth Görgl kifogástalan, no meg Daniela Merighetti hibátlan sízése, ellen mindketten esélytelenek voltak. S hogy mi magyarok is örömködhessünk kicsit, Miklós Edit megmutatta, normál körülmények mellett is képes felvenni a versenyt a középmezőny elejével, alig több, mint másfél másodperces hátránnyal a 16. helyen zárta a mai versenyt.

Kommentek: 0 komment

Izgalmas, fordulatokban bővelkedő versenyt hozott a wengeni szlalom az idei évben is. A 4. Összetett VK- elsőségére hajtó Marcel Hirscher űrsízésének utolsó harmadában lába közé vett egy kaput, s az osztrák hibáját maximálisan, vagyis győzelemmel használta ki a nagy vetélytárs, Felix Neureuther. A német klasszis 2013 után másodjára győzött a Männlichen- lejtőn. Mögötte az egy hete élete első sikerét arató Stefano Gross, valamint a visszatérőben lévő Henrik Kristoffersen végzett, míg az első futamot követően még vezető Matthias Hargin a dobogóról is lecsúszott. Samsal Dalibor pedig a második futamról, ezúttal gyönge idejének köszönhetően.

Kommentek: 0 komment


Szűkös szezonját futja idén (is?) a svájci alpesi síelés, vagyis minden apró sikert hosszasan kell dédelgetniük. Különösen, ha az a bizonyos Wengenben születik meg. Carlo Janka régi önmagát idézően szerepelt lesiklásban, amivel tekintélyes előnyre tett szert a szlalomos specialistákkal szemben; s szlalomban, melynek során technikai sízőként is megcsillogtatta tudását. A napi trendnek megfelelően a nem várt győztes mellé egy dobogón debütáló fiatal, Victor Muffat-Jeandet, valamint egy papírformát igazoló rutinos síző, Ivica Kostelić zárt a legjobb három közt.

Kommentek: 0 komment


Ködös időben, megcsonkított pályán rendezték a naptári év első lesiklását Cortina d'Ampezzón, melynek végén csupán két dolognak örülhettünk igazán: hogy egyáltalán versenyt tartottak ma, s persze Miklós Edit szép szereplésének, a sérülését lassan maga mögött tudó erdélyi lány egy 20. hellyel igazolta, változatlanul van miért szorítani érte. Az olaszok is örvendhettek ma, hisz' Elena Fanchini révén hazai győztest avattak. Larisa Yurkiw révén debütáló is akadt a dobogón, egyedül Viktoria Rebensburg pódiuma húzható be papírformának, igaz, a német sportoló eredményében is nagyban közrejátszott az időjárás szeszélye. Mást ne mondjuk, ma a komplett elitcsoport betlizett, Lindsey Vonn 10. hellyel nyitotta a sporttörténelmiként beharangozott hétvégét.

Kommentek: 0 komment

Stefan Kraft nyerte a szél miatt egysorozatosra rövidült wisłai világkupa fordulót, amelynek köszönhetően a Négysánc-győztes osztrák a világkupában is megelőzte a ma a 4. helyig jutó Michael Hayböcköt. Kraft mellé Peter Prevc érkezett meg a dobogó második fokára, míg a "bronzérem" a kulmi győztes Severin Freundé lett.

Kommentek: 0 komment

Nem hozott nagy meglepetést a 2015-ös Tour de Ski záróhétvégéje Val di Fiemmében: mind a hölgyeknél, mind az uraknál a legjobb győzött, avagy először a trónon Marit Bjørgen, zsinórban másodjára a Cermis királya, Martin Johnsrud Sundby.

Tour de Ski 2015 ladies overall podium

Kommentek: 0 komment

A Vk szezon harmadán túl jutva elérkeztünk az első sírepülő verseny helyszínére, a nemrég átalakított bad mitterndorfi mamut sánchoz, melyen az elmúlt évi sírepülő világbajnok, Severin Freund diadalmaskodott, méghozzá elképesztő fölénnyel! A német ugrót csak a kíváló formáját repülő versenyre is átmentő újdonsült Négysánc bajnok, Stefan Kraft tudta megszorongatni, többi vetélytársa kénytelen volt fejet hajtani kimagasló teljesítménye előtt! Freund ráadásul a tréning ugrása alkalmával új sáncrekordot állított föl 237,5 m.-rel, mellyel több mint 20 méterrel szárnyalta túl a korábbi rekordot! A harmadik helyen a kvalifikáció győztese, Jurij Tepes végzett!

Kommentek: 0 komment

A mostoha időjárási körülmények ellenére többé-kevésbé rendben lezajlott Adelbodenben a férfi alpesi síelők műlesiklása. A verseny komoly meglepetést hozott - nemcsak azért, mert nem Marcel Hirscher zárt az élen, hanem azért is, mert az olasz Stefano Gross élete első győzelmét aratta. A német Fritz Dopfer viszont hiába hajt ugyanerre, másodperces előnyt adott el a második futamban. Hirscher a dobogóra azért felfért, Samsal Dalibor pedig célbaért - nagy hátránnyal, a 44. helyen.


Kommentek: 0 komment

Legendás helyszínre érkeztek a férfi alpesi sízők: a Berni-Alpokban, Adelboden mellett a Chuenisbärgli lejtőjén mérik össze magukat ezen a hétvégén. Óriás-műlesiklással nyitottak, és szokás szerint Marcel Hirscher első helye borítékolható volt. Másodperc feletti hátrányban követte a mezőny, amelyet ezúttal Alexis Pinturault vezetett, Henrik Kristoffersen fért még fel a dobogóra. Samsal Dalibor ezúttal is kiesett.


Kommentek: 0 komment

Célegyeneséhez közeledik a 2015-ös Tour de Ski, hisz a sífutók már Toblachot is maguk mögött tudhatják. Az első olaszországi állomás a hölgyeknél tovább lazította, az uraknál ugyanakkor még tovább feszítette a versenyt: amennyire Marit Bjørgent nem lehet legyőzni, annyira megtippelhetetlen, kit lehet majd beírni mellé a rubrikába mint bajnokot…

Sprint finish in Toblach 25 km pursuit

Kommentek: 0 komment

Az osztrák csapat két főhőséről, Michael Hayböckről és Stefan Kraftról szólt a 63. Négysáncverseny fináléja, mely így kettős osztrák sikerrel zárult! Míg a versenyt a sokadik próbálkozásra végre sikeresen behúzó Hayböck nyerte izgalmas véghajrában, addig az összetett címet a mindössze 21 éves Stefan Kraft zsebelte be a várakozásoknak megfelelően, aki harmadik helyen végzett a versenyen. Az ezüstérmet az "örök ifjú" Noriaki Kasai szerezte meg, akinek nem sokon múlt összetettbeli dobogós helyezése. Az osztrák dominancia tehát tovább folytatódott a Négysáncversenyen, a "sógorokat" immár 7. éve nem tudják letaszítani a trónról!

Kommentek: 0 komment

Féltávnál tart az idei Tour de Ski-sorozat. A sífutók "Négysáncversenyének" mezőnye eleddig Oberstdorfban, valamint Val Müstairben is megmutatta magát a publikumnak, a németajkú versenyeket követően pedig Olaszország felé veszi az irányt. Jelen pillanatban egyértelmű a norvég fölény, a hölgyeknél lényegében eldőlni látszik a kérdés, az uraknál ellenben rendkívül izgalmas a helyzet.

FIS Tour de Ski 2015

Kommentek: 0 komment

Idén is Horvátországban kezdődött az alpesi síelők naptári éve. Ma a Sljemén a férfiak villanyfényes szlalomjára került sor. Samsal Dalibor kiesett az első futamban. Új év, ám a kép a régi: ha Marcel Hirscher nem hibázik, a mezőnynek esélye sincs ellene. Az osztrák mögött Felix Neureuther és a norvég Sebastian-Foss Solevåg zárt. Búcsúzott Horvátországtól a helyiek legendája, Ivica Kostelić - 18. hellyel, második legjobb horvátként. Samsal Dalibor kiesett az első futamban.


Kommentek: 0 komment

A Négysánc harmadik állomásán is túl jutva a legfontosabb kérdésre, miszerint ki nyerheti az összetettet szinte nagy bizonyossággal választ is kaptunk, hiszen óriási csatát folytatott egymással a verseny két kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzője, Richard Freitag és Stefan Kraft. Előbbi kissé meglepő módon rajt-cél győzelmet szerzett egy 12 éves német átkot megtörve, míg egy újabb ezüsttel gazdagodó Stefan Kraft nagy riválisait jelentősen maga mögött hagyva bejelentkezett a Négysánc aranyért, amivel tovább gyarapíthatja az osztrákok arany kollekcióját. Harmadik helyen a szezonban immár másodszor is holtversenyben végző Simon Ammann és Noriaki Kasai végzett.

Kommentek: 0 komment

Zágráb mellett, Sljeme "Vörös lejtőjén" a Hókirálynő címéért, és a Világkupa-sorozat második legmagasabb pénzdíjáért küzdöttek a hagyományos évnyitó viadalon a női műlesiklók. Az első futamot követően szokatlanul nagy különbségek alakultak ki, csaknem 4 másodpercnyi különbséggel második futamot lehetett síelni. Mikaela Shiffrin dominanciája lassan nem ismer határokat, az elmúlt hat siklásából ötször ő síelte a legjobb időt. Toronymagasan győzött ma is Kathrin Zettel, valamint a Világkupában először dobogóra álló Nina Løseth előtt.

Kommentek: 0 komment

Az oberstdorfi verseny után kíváncsian várta mindenki tovább folytatódik-e az osztrákok dominanciája a következő helyszínen, Garmischban is. Az osztrákok most is jók voltak, de kimagasló teljesítményt a norvégok két ugrója, Anders Jacobsen és Rune Velta ért el, kik közül előbbi magabiztosan győzte le a Négysánc aranyért versengő favoritokat. Simon Ammann végzett a második helyen régi önmagát idézve, aki már tét nélkül versenyezhet tovább az oberstdorfi bukása miatt. Bronzérmével Peter Prevc szorosabbá tette a Négysánc összetett állását és 1,1 pontra megközelítve az éllovas Kraftot bejelentkezett az összetett győzelemért!

Kommentek: 0 komment

A sikertelen vasárnapi rajt után hétfőn sikerült az idei Négysánc első állomásán túl jutnunk, melyen a várakozásoknak megfelelően a legfőbb esélyesek közül kerültek ki a dobogósok. Szenzációs versenyt tudhatunk magunk mögött, izgalmakban szerencsére nem szenvedtünk hiányt. Az osztrákok tovább folytatták sikerszériájukat, hiszen a sűrű havazásban a top favoritok legfiatalabbika, a mindössze 21 éves Stefan Kraft nyerte a Négysánc nyitóversenyét, aki egyúttal első győzelmét szerezte meg a Vk-ban, a lehető legjobbkor! Csapattársa, Michael Hayböck végzett a második helyen, mellyel egyéni legjobb helyezését értel el egy rakásnyi bronzérem után, míg a dobogó legalsó fokára a szlovének legjobbja, Peter Prevc kapaszkodott föl. Ők hárman egyúttal legfőbb esélyesként jelentkeztek be a Bischofshofenben megszerezhető "Arany Sas" szobrocskáért!

Kommentek: 0 komment

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk