AJÁNLÓ
 
18:04
2015. 10. 24.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:04
2015. 10. 24.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
18:04
2015. 10. 24.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
18:04
2015. 10. 24.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
18:04
2015. 10. 24.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak kiböjtöltük, ma délelőtt kezdetét vette az Alpesi Sí Világkupa 2015/2016-os idénye, rögtön egy visszanézésre érdemes versennyel. Federica Brignone két meggyőző siklással mondhatni simán nyerte a söldeni szezonnyitót, a nemzetközi szaksajtó körében nagy tehetségként elkönyvelt, ám mindeddig VK- győzelemmel nem rendelkező sportoló Itália szívét is megdobogtatta. Közel nyolc év elteltével győzött ugyanis újra olasz óriás-műlesikló a nők közt a Világkupában. Mögötte az összetett esélyesei következtek, sorrendben Mikaela Shiffrin, Tina Weirather és Lara Gut. Holnap a férfiak is elkezdik.

 

Hagyományosan Söldenben nyitjuk a téli sportszezont. A Rettenbach- gleccser meredek, jeges lejtőt fabrikált évmilliók alatt, igazi kihívást nyújtva a világ legjobb alpesi sízőinek. Az előző szezonnyitón holtverseny született az élen, Mikaela Shiffrin győzött a héten szalagszakadást szenvedő, 9 hónapos rehabilitációra ítélt Anna Fenningerrel azonos idővel. A szakági specialisták közt már hiába kerestük Kathrin Zettelt és Denise Karbont, mindkét többszörös VK- győztes a visszavonulás mellett döntött. Sérülésük folytán hiányzott két amerikai sztár, Julia Mancuso el sem utazott Európába, Lindsey Vonn igen, ő az első havas edzések után döntött a biztonság mellett.

Hétágra sütött a nap, a pálya pont olyan jeges volt, mint az errefelé megszokottnak számít. A hölgyek bátorságán múlt, ki mennyire mer reszkírozni. A lányok nyilatkozataiból ítélve a vártnál még könnyebbnek is ítélték a körülményeket, már ami a svéd edző tűzését illeti.

Vancouver olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg (12.) avatta fel a pályát, s alaposan meggyűlt a baja a svéd edző tűzte nyomvonallal, erőlködős sízésének egyetlen pozitívuma, hogy legalább célba ért. Federica Brignone (1.) stílusban nem sokkal, hatékonyságban annál inkább felülmúlt a németet. Utolérhetetlen alapidőt állított fel, nem akadt egy szektor, ahol bárki előtte végzett volna. Nadia Fanchini (11.) óvatoskodásával együtt befért a német elé. A hazaiak egyetlen esélye következet, Eva-Maria Brem (9.) tapintható feszültséggel rajtolt, olyan is lett a csúszása, nem igazán találta a lejtő ritmikáját. Mikaela Shiffrin (2.) a mezőnyből egyedüliként másodpercen belül maradt az éllovassal szemben, ragyogó stílusban, bár kétségkívül lényegesen lassabban abszolválta a pályát. Sara Hector (5.) igazolta, idén is a szűk elitben síelne, egy könyökkel bevett kanyart kivéve gond nélkül leért, joggal pályázott a dobogóra. Melynek legalsó fokát ekkortájt Tina Weirather (3.) foglalta el, a lapos részen hozott sokat, hála magas végsebességének.

Marie-Pier Préfontaine (10.) nem feszítette túl a húrt, megfontolt tempóban vette az akadályokat. Irene Curtoni (6.) ellenben csatlakozott az élbolyhoz, igaz, honfitársától 2 másodpercet kapott. Skandináv hölgyek váltották egymást, eltérő stratégiával viszonyultak a körülményekhez. Frida Hansdotter (20.) óvatoskodott, Maria Pietilä-Holmner (19.) bevállalós kezdés után satuféket vett, a két svédet végül csupán századok választották el egymástól. Nina Løseth (25.) ugyanott csak nagy bravúrral kecmergett vissza a pályára. Ragnhild Mowinckel (8.) vitte a prímet közülük, harcos stílusához elképesztő egyensúly társult, több kiesésre hajló szitut mentett meg.

Eljutott az osztrák alpesi síelés odáig, hogy a mindenféleképpen szlalomos Michaela Kirchgassert (16.) úgy várták, mint második számú óriás-műlesiklót. Az utolsó helyek egyikére ért be. Magas rajtszámmal is lehetett alkotni, jól jelezte ezt Tessa Worley (7.) összeszedett sízése. Egy kevéssel nála is jobban teljesített Lara Gut (4.), nála inkább az volt a kérdés, össze tud-e rakni még egy ilyen menetet. Két kieső azért jelezte, esztelen kockázattal nem lehet itt mit kezdeni. Manuela Mölgg (17.) a rajtszámának megfelelő helyről várhatta a folytatást. A junior-világbajnok Marta Bassino csúszása nem tartott sokáig, Ana Drev pedig késésbe került a meredeken, a folytatás már törvényszerű volt. Taïna Barioz (14.) a középmezőnyt lőtte be elérendő célként, beváltak számításai.

Jasmina Suter a legfiatalabb továbbjutóként folytathatta

Erős napot fogott ki az olasz csapat, három fiataljuk, Nicole Agnelli (18.), Elena Curtoni (15.), valamint Sofia Goggia (42-essel a 13.) is teljes pontszerzésnek nézett elébe. Felemás délelőttöt zártak a svájciak, Wendy Holdener (38-assal a 28.) és Jasmina Suter (49-essel a 22.) magas rajtszámmal került tovább, utóbbi a mezőny legfiatalabbjaként, az idénynek vérmes reményekkel nekivágó Michelle Gisin (43.) ugyanakkor nagyot rontott. A futam menete két alkalommal megszakadt, mindkétszer osztrák síző jóvoltából. Előbb Cornelia Hütter, majd Ricarda Haaser kötött ki a hálóban.

 _____________________________________________________________

Worley idén újra a régi?

Minden adott volt az olasz sikernap megrendezéséhez, elvégre a délutáni pályát talján edző tűzte. Kajsa Kling (21.) nekirontott a pályának, nem volt oka tartogatni erejét. Öt szakági specialistát maga mögé utasított. Egy, s csak egy leány maradt hírmondónak a szlovén csapatból, Katarina Lavtar (27.) túlóvatoskodta a dolgot, a tökutolsó hely jutott neki a végén. Marie-Michéle Gagnon (25.) csak a pálya végére találta meg úgy-ahogy a ritmust, csalódást keltő napot zárt, hiszen még a japán Haszegava Emitől (24.) is kikapott kevéssel. Nina Løseth (18.) a meredeken rendre besokallt, így vezetése tiszavirág életűnek bizonyult, méghozzá Anne-Sophie Barthet (17.) jóvoltából. A kis francia csúszása sem hasított csúcsokat, megjegyezzük.

Alexandra Tilley személyében érkezett az első délutáni kieső, vágyai is sízési tudása nem harmonizált, amint elemelkedett a hóról, esélye sem volt pályán maradni a britnek. Svájci-osztrák pár volt soron, de sem Jasmina Suter (20.), sem Ramona Siebenhofer (23.) nem tudta ordító hibák nélkül végigvinni a pályát. A délután egyik legjobb menetét Frida Hansdottertől (10.) láthattuk, a svéd műlesikló magabiztosan tartotta előnyét meredeken, hogy aztán a végén megsokszorozza azt. Pietilä-Holmner (22.) eztán is gyengélkedett, igaz, Agnellivel ellentétben legalább elérte a célvonalat. Manuela Mölgg (12.) másodjára is összeszedettnek mutatkozott, Kirchgasser (19.) már hiába javított a végén, másodpercen túl ért célba.

Lara Gut jó formában kezdte az idényt

A reklámszünet után a legjobb 15 továbbjutó volt soron. Az első három nem tett csodát, bár maxon pörögtek, döntő hibákat vétett mind: Curtoni (14.), Barioz (13.), Goggia (18.). Másodjára valamit helyreállított renoméjából Viktoria Rebensburg (6.), ez már hasonított arra a siklásra, minek hála Vailben szinte a semmiből vb-ezüstöt vágott zsebre. Ma túlontúl nagy hátrányból indult, erre esélye nem lehetett. Jól fémjelezte a német menetét, hogy Fanchini (11.) sem tudott mit kezdeni vele. Préfontaine (12.) felejtős napot zárt, de az osztrákok bánatára Brem (8.) sem járt sokkal jobban, komolyabb átütő erő nélkül síelt a szőkeség.

A TOP8 nyitányaként Mowinckel izgulta túl a dolgot, addig húzta a dolgot, mígnem pályán kívül rekedt. Tessa Worley (5.) már élni tudott az eséllyel, magabiztosságából ítélve kezdi újra megtalálni régi dinamikáját. Úgy legyen, az egyik legszebben síelő GS- specialistáról beszélünk. Irine Curtoni (9.) sem remekelt különösebben edzője pályáján, bőven másodpercen túl zárt. Hector (7.) bizonytalanabbik énjét mutatta délután, kevéssel még Rebensburgtól is elmaradt.

Lara Gut (4.) a záró szakaszt kivéve parádésat síelt, így bár kicsattanó örömmel konstatálta eredményét, sejteni lehetett, ha nem bénázza el, Tina Weirather (3.) szállítja a meglepetésdobogót a mai napon. Valóban így lett, bár a liechtensteini meg a célra fordító szakasznál bicsaklott meg, nem mintha oly sok múlt volna ezen.

Mikaela Shiffrin (2.) szemmel kivehető hiba nélkül, szép stílusban hozta le a pályát, lényegében megőrizte hozott előnyét. Federica Brignonéra (1.) nem helyezett különösebb terhet, igazából csakis az olaszon múlt, élni tud-e élete esélyével. Az első pár kapunál elkövetett rontása után még kétségeink támadhattak, a folytatásban aztán minden ilyesmit elhessegetett Fede. Stabilan tartotta a 8 tized környékén mozgó különbséget.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

A nap pódiuma: Shiffrin, Brignone és Weirather

Federica Brignonét a szaksajtó egybehangzóan sokra hivatott óriás-műlesiklóként tartotta számon, a várt eredmények azonban eddig elmaradtak. Világbajnoki ezüstéremre és hét Világkupa-dobogóra futotta ugyan, de az olasz hagyományok ismeretében ennél is többre számítottak sokan. Milánó szülöttje idén csúcsra érhet, de ez már a jövő zenéje. Ami tény, Danise Karbon 2008 januári ofterschwangi sikere óta nem győzött olasz hölgy óriás-műlesiklásban.

Mikaela Shiffrin negyedszázadossá lépett elő, 25. alkalommal állt dobogóra, ötödére GS-ben, Tina Weirather néggyel kevesebbnél tart. Könnyen lehet, épp az óriás-műlesiklás döntheti el az összetett pontversenyt kettejük viszonylatában?

Folytatás következik 3 hét múlva Leviben. A férfiak holnap kezdenek.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk