AJÁNLÓ
 
21:00
2017. 03. 18.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2017. 03. 18.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2017. 03. 18.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2017. 03. 18.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2017. 03. 18.
Újabb technikai szám a férfiaknál, újabb osztrák győzelem a Világkupában. Épp a...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját hozta Marcel Hirscher a szezon utolsó óriás-műlesiklásán. Valószerűtlenül ihletett módon síelt az osztrák a tavaszias időben, ellenfele ma sem volt igazán. Felix Neureuther közelítette meg leginkább, míg a dobogóra harmadik fokára Mathieu Faivre állhatott fel, aki ennek és Pinturault újabb kiesésének köszönhetően előreugrott a szakági tabella második helyére.

 

Hétvégén a technikai számokban versengenek egymással a férfiak az idény utolsó két napján. Érdemi izgalmat már sem az óriás-műlesiklás, sem a szlalom nem tartogathatott, elvégre mindkét szakágat behúzta Marcel Hirscher. A szakági pontverseny dobogósainak személye itt-ott még kérdőjeles, ez azonban csak keveseket hozott lázba. A nemzetközi sportcsatornát sem, élő közvetítést csak a második futamról találhatott az egyszeri sportszerető.

(Mi tagadás, eme érdektelenség meglátszódott az internetes élő adások keresgélése közben is: szokottnál lényegesen nehezebben lehetett találni használható streamet…)

Michael Pircher, az osztrákok egyik edzője állította össze a pálya nyomvonalát. Nem volt könnyű dolga, hogy valami Világkupa-szintűt alkosson. Délután a francia tréner kapta ugyanezt a feladatot.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Kezdésként a két francia esélyes gyürkőzött neki a pályának.  Alexis Pinturault (3.) egészen pattogós menettel nyitott, igaz, januári önmagát azét nem idézte dinamikája. Mathieu Faivre (4.) végig közel tartotta honfitársát, s lényegében délutánra halasztotta a döntés idejét.

Stefan Luitz (5.) elkövetett egy komolyabb térvesztést a letöréshez érve, onnantól kezdve lemondhatott a két francia megelőzéséről. A vége azért szoros lett. Leif Kristian Haugen (9.) menetét komplexen jellemezte a pontatlanság, a norvégok szezon végéhez érve a legjobb formába lendülő óriás-műlesiklója már közel másodpercnyi hátrányt szedett össze.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Marcel Hirscher (2.) csúszását érdemi kritikával ezúttal sem lehet illetni. Száguldott végig, mint a veszedelem, közben törvényszerűen jött néhány besokallás, de nincs miről beszélni, ez az ő stílusa. Bő két tizeddel szorította lejjebb az etalont. Henrik Kristoffersen (11.) nem rúgott labdába, ó néhány mentése volt lejtmenet, sebessége sem volt az igazi. A szakág legjobbjainak sorát Felix Neureuther (1.) zárta, méghozzá egy meghökkentően erős menettel. Valamennyi szektorideje erős volt, egy tized feszült átlagosan közte és osztrák haverja közt, ami a legvégén egyetlen századnyi előnnyé fordult.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Victor Muffat Jeandet (12.) baja több helyütt meggyűlt az ívvel, egy századdal még a norvégtól is kikapott, sorolt tehát a lista legvégére. Sokáig nem birtokolta ezt a pozíciót, Žan Kranjec (25.) jó másodperccel maradt el még tőle is. Ehhez hozzájárult a tény, hogy a teljes pálya hosszában csak kereste, de nem találta egyensúlyát. Luca de Aliprandini (13.) sízése egészen a záró szektorig egészen épületesen alakult. a végén azonban örült annak is, hogy a célba ért, oly zaklatottan vette csak az akadályokat.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

André Myhrer (7.) edzett már egy jót parallelben, s ott tapasztalt formáját átmentette mára. No, nem döntőbeli kiesésére gondolunk: precízen bátor sízéssel befért az aktuális TOP-6-ba. Philipp Schörghofer (8.) becsülettel támadta a kapukat, de nála becsúszott néhány kövér kapuvétel. Jól mentek a svédek a porhanyós havon, Matts Olsson két szektorban veszélyesen megközelítette, sőt a legmeredekebb részen felül is múlta Neureuthert, nem is adta alább a 6. helynél. Manuel Feller (14.) kapcsán ritkán kell ilyet leírnunk, de az első futamban célba ért, tette mindezt viszonylag eseménytelen sízés végén. Csupán a szlovén fiút tudta megelőzni, továbbá az utána érkező dél-tiroli olaszt, Florian Eisath (23.) délelőtt roppant enerváltan síelt.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Rövid reklámszünet után jött a maradék. Manfred Mölgg (16.) óvatosabb kezdés után magára talált a meredeken, még valamicskét fogott is a németen, a legvégén viszont ismét átcsapott körülményesbe. Kjetil Jansrud (21.) sízése inkább hatott erőlködésnek, az összetett dobogós reményei kezdtek tovaszállni. Az előzőek viszonylatában más szintet képviselt Justin Murisier (10.), a fiatal svájci épp becsusszant a TOP-10-be. Cyprien Sarrazin (17.) minden létező kockázatot hajlandó volt vállalni egy jobb eredményért. A kiesés széléről visszatérve csatlakozott a sor végéhez, vagy annak környékére. Carlo Janka neve mellé rajtszáma társult, fásult sízése végén mást nem is érdemelt. Steve Missillier (20.) részéről a Világkupa-finálé is nagy szó, amit láthatóan egy nagy lehetőségként fogott fel. A záró szektorban sokat kapott egy méretes elfékezés következtében. Gino Caviezel nevéhez fűződött a nap első kiesése, egyszerűen túl sokat vállalt, a pálya felénél kisodródott. Roland Leitinger (16.) vb-ezüstérmesként kissé lebőgött, sem a sebesség, sem a koncentráció nem volt a helyén. Tommy Ford (24.) képviselte ma az amerikaiakat – dicstelenül, csupán két embert tudott maga mögé utasítani. Aleksander Aamodt Kilde (18.) hozta a tőle elvárható szintet, a szám junior-világbajnoka pedig nem vallott szégyent. Loïc Meillard (22.) bátor sízéssel sorolt a középmezőny végére. Zárásként összetettes eredményei jogán Dominik Paris (19.) is tett egy próbát az óriással, s 19. helyével meg is lehetett elégedve.

Az első futam teljes egészében

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

A „délutáni” futam elejéről sajnos megint lemaradtunk, ebben közrejátszott a tény, hogy a meleg idő miatt percenként indították a sízőket. Nagy kincs tud lenni ilyenkor a szűrpálya, na, ezzel Janka (21.), Kranjec (20.) és Ford (18.) sem tudott élni. Nem úgy Florian Eisath (5.), aki egy sokáig megközelíthetetlennek vélt időt állított fel, s reális eséllyel pályázott még akár a dobogóra is. Nem csupán a dél-tiroli viszonylatában tűnt más kávéháznak az elkövetkező négy induló mutatványa: Meillard (19.), Jansrud (22.) és Paris (16.) pontot sem szerzett, Missillier (14.) legalább ezt a célját elérte.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Élő adás utáni kutakodásaink Aleksander Aamodt Kilde (23.) startjánál, az első reklámszünetet követően végződtek sikerrel. A norvég nagy nehézségek árán sem bírt ideális nyomvonalon maradni, kibérelte szépen a sereghajtó pozíciót. Sarrazin (10.) sízése szemre is életképesebbnek tűnt, és a stopper is hasonlóan jelzett, Eisath mögé fél másodpercre sorolt a francia. A még mindig méretes hézagba rögtön befurakodott Roland Leitinger (8.): sokáig tartotta a lépést, de a lejtő alján ő sem bírt konkurálni vele. Feller (16.) egy suta kanyarvétellel már fen eladta minden előnyét, így hiába síelte hasonlóan szépen a meredeket, sokra nem vihette. De Aliprandini (11.) délelőttről fórja a pálya feléig tartott ki, a tavaszi napsütéssel súlyosbított lankán esélye nem volt ezen a tendencián fordítani. Muffat-Jeandet (15.) széles kanyarjai inkább szóltak az egyre mélyülő kádaknak, mintsem technikai hibáinak.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Henrik Kristoffersen (7.) szorongatta meg először úgy igazán az olaszt. Azok után, hogy a napsütötte felső szakaszon ő is túladott minden előnyén, a meredeken új ritmust talált, ami meglepő módon a végéig kitartott. Bravúros egyetlen tizeddel szorult csak a második helyre. Példának okáért Murisier (13.) is beleadott mindent, keményen tette be léceit a kanyarokba, az ő sorsa mégis a hátrasorolás lett. Haugen (9.) már egy árnyalatnyival több dinamikát mentett át a lankára, de ez még a pillanatnyi dobogóra sem volt érdemes.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Villámszünet után hamarjában leüldözték a maradék nyolc sízőt a lejtőn. Schörghofer másodpercnyi előnye is úgy olvadt el a tavaszi időben, mint a természetes hó Aspen térségében. Talán érezhette, bajban van, a végén igyekezett új lendületet szerezni, tarolás lett a mutatvány vége. André Myhrer már az elejétől fogva sokat kockáztatott, közelről csapkodta a kapukat, mígnem az egyik el nem tántorította a pályáról. Társaihoz hasonlóan Matts Olsson (5.) is inkább lépkedett a tojáshéjakon, mintsem élvezetes sízést mutatott volna be. Javára legyen mondva, lelkesedését a sokadik gyomorbajos kanyarvétel után sem vesztette el, sőt a legvégén egálra mentette a helyzetet. Eisath uralmának Stefan Luitz (4.) vetett véget, az ifjú német vagánysága bő 2 tizedes előnyt eredményezett a számára.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Újra kellett írnunk a viszonyítási pontot, a kérdés már az volt, ki mer sokat vállalni a szokatlan hóviszonyok közepette?! Mathieu Faivre (3.) felvette a kesztyűt, századonként ugráltak a különbségek, jó tizednyi megmaradt belőle. Fontos futam volt ez, szakági ezüstérmet ért, minekután Alexis Pinturault viszonylag hamar besokallt, joggal forgatta fejét, a házi versenyt is elbukta. Egyetlen apró ponttal.

Marcel Hirscher (1.) futamáról felesleges hosszas elemzésbe bocsátkozni, elég legyen annyi, hogy csak Eisath ment nála jobbat, s egyébként is, íme, itt ez a káprázatos menet:

Felix Neureuther (2.) számára egyetlen reális cél létezett, azt pedig csont nélkül elérte, sőt, a fél másodperces elmaradására még nyugodtan büszke is lehet.

A második futam teljes egészében

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Marcel Hirscher 45. győzelmét aratta a Világkupában, ez volt idénybeli ötödik sikere legerősebb számában, óriás-műlesiklásban. Felix Neureuther dobogók tekintetében érte el a 45-s számot, ezzel keretbe zárva ezt a szezont, legutóbb ugyanis Söldenben zárt pódiumon. Mathieu Faivre idén harmadik, összességében ötödik alkalommal végzett TOP-3-ban.

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Hiába alkotja a mezőnyt egy roppant erős norvég és francia csapat, közte néhány fiatalabb reménységgel, Marcel Hirscher más kalibert képez, az alpesi síelés élő legendája. Közhelyszerű mondaz, de a legnti statisztika önmagáért beszél. Januárig úgy tűnt, izgalmas párharcra lehet kilátás a két technikai szakágban, majd felébredtünk az álomból, s kiderült, az osztrák mindkettőt uralni képes. Kérdés csak az, meddig dominálja, akarja dominálni még a mezőnyt?

Az Óriás-műlesikló és az Összetett Világkupa győztese:

Marcel Hirscher

Született: 1989. március 2., Annaberg-Lungötz

Klub: Skiklub Annaberg

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-)kombináció, szuper-G

Olimpia: ezüstérmes (szlalom; Szocsi 2014), negyedik helyezett (óriás-m., Vancouver 2010 és Szocsi 2014), ötödik helyezett (szlalom, Vancouver 2010)

Világbajnokság: négyszeres világbajnok és aranyérmes (kombináció, Szocsi 2015; szlalom, Schladming 2013; óriás-műlesiklás és szlalom, Sankt Moritz 2017), háromszoros ezüstérmes (óriás-műlesiklás, Szocsi 2015 és Schladming 2013; alpesi összetett, Sankt Moritz 2017), csapatban kétszeres aranyérmes (Schladming 2013 és Vail 2015), világbajnoki negyedik helyezett (óriás-műlesiklás, Val d’Isére 2009)

Junior-világbajnokság: háromszoros aranyérmes (óriás-m., Flachau 2007 és Formigal 2008; szlalom, Formigal 2008), kétszeres ezüstérmes (szlalom, Flachau 2007; szuper-G, Garmisch 2009), bronzérmes (óriás-m., Garmisch 2009)

Világkupa-debütálás: 2007.03.17., Lenzerheide

Világkupa-rajt: 202

Vk- futamgyőzelem: 45 (22 óriás-műlesiklás, 20 szlalom, 2 parallel, 1 Szuper-G)

Vk- dobogó: 91 (49 szlalom, 47 óriás-műlesiklás, 5 kombináció, 3-3 Szuper-G és parallel)

Vk- összetett: hatszoros győztes (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017)

Vk- szakági: az óriás-műlesiklás négyszeres győztese (2011/2012, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017), szlalom négyszeres győztese (2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, 2016/2017), óriás-m. kétszeres ezüstérmese (2012/2013 és 2013/2014), szlalom ezüstérmese (2015/2016), szlalom bronzérmese (2011/2012), a kombináció 5. helyezettje (2016/2017), a Szuper-G hatodik helyezettje (2015/2016)

Európa Kupa: 28 start, 3 győzelem (2 szlalom, 1 óriás-m.), 9 dobogós helyezés

Észak-Amerikai Kupa: három győzelem (mind óriás-m.), kilenc dobogós helyezés

További eredményei: osztrák bajnok (óriás-m., 2010), kétszeres ezüstérmes (szlalom, 2008 és óriás-m., 2007), három győzelem és nyolc dobogó különböző FIS-versenyeken

alpesi sí Aspen USA Marcel Hirscher Felix Neureuther Mathieu Faivre

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk