AJÁNLÓ
 
16:02
2017. 02. 25.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:02
2017. 02. 25.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
16:02
2017. 02. 25.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
16:02
2017. 02. 25.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
16:02
2017. 02. 25.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

A szezonzárót megelőző utolsó lesiklásának adott otthont ma Kvitfjell. Ezúttal komolyabb zökkenőktől mentesen zajlottak le az események, s hab a tortán, a hazai favorit győzedelmeskedett végül. Kjetil Jansrud megerősítette helyét a szakági pontverseny élén, ám hátradőlni még butaság lenne részéről, a ma másodikként zárt Peter Fill ugyanis ott liheg a nyakán. A dobogó alsó fokára a világbajnok Beat Feuz állt fel. Klaus Kröll személyében egy egykori kristálygömbös jelentette be visszavonulását a Világkupától.

 

Hideg, felhős, de nagyobbrészt szélcsendes idő várta a sízőket a norvégiai versenyhelyszínen.

Travis Ganong (17.) adta meg a nap alapidejét, de ő maga is érezte, nagy durranásnak nem volt nevezhető menete. Romed Baumann (20.) egy nagyobb rontással együtt is csaknem megcsípte, az pedig manapság nem számít nagy haditettnek, ha valaki megelőzi Adrien Théaux-t (22.), vagy úgy általában véve a francia lesiklókat.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Ágyúgolyóként robbant az első időmérési pontot pásztázó kamera látószögébe Vincent Kriechmayr (10.), s az osztrákok lesiklója a folytatásban sem adta alább. Akadt azért néhány bizonytalan ívvétele, verhetetlen időről nem beszélhettünk.

Kjetil Jansrud (1.) rögtön példát is statuált, újabb sebességfokozatot talált, emellett az ívekkel sem volt probléma, rendíthetetlenül magabiztosan tartotta a magas súlypontot, vagy épp a tojástartást. Patrick Küng (43.) nyomán mi is elintézhetjük egy legyintéssel csúszását: a vb-re még felszívta magát, ma azonban nem tudott túllépni VK- formáján. Vélhetően lemarad a szezonfináléról.

Peter Fill (2.) menete közben már izgulnia is kellett a hazai publikumnak. Néhol úgy tűnt, mintha túl direkt íveket használna, ám ez tempóján nem érződött. Hiába lépte át hátránya a fél másodpercet a lejtő felénél, végsebessége mindent vitt, s csak 8 századdal szorult Jansrud mögé.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Johan Clarey (27.) nem okozott aggodalmat, pár elmért ugratóval aláásta vérmes reményeit. Erik Guay (6.) szinte századra ugyanazokat a szektorokat hozta, mint tette Fill, épp a pálya legvége sikerült visszafogottabbra. Az aktuális harmadik helyre így is befutott. Az első tízes zárásaként a honfitárs következett. Manuel Osborne- Paradis (4.) formáját nem érheti panasz, ma is kompakt csúszást mutatott be. Fájlalhatja, amiért a záró szakaszt megelőzően becsúszott némi hiba a szintegyenetlenségek kirugózásába. Így hiába a remek végtempó, a szoros harmadik helynél többre nem futotta.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

A tegnapi győztes került sorra a reklámszünet után Boštjan Kline (7.) hasonló dinamikával nyitott, mint pénteken, később azonban rendre lekerült az ideális ívről, így bár lendületéből sokat nem vesztett, a kapott tizedekkel ma nem volt esélye dobogóra. Aleksander Aamodt Kilde (8.) gondját az ugratók, pontosabban az onnan való érkezések okozták. Mondhatni, nem tudta átmenteni lendületét, kevéssel a szlovén mögé sorolódott. A regnáló világbajnok hozta még rá a frászt a nézőközönségre. Beat Feuz (3.) neve mellett három szektoron át villogott a zöld lámpa, s a folytatásban sem követett el érdemi hibát. Csak épp óvatosabbra vette a dolgot, mint kellett volna, az ütős végsebesség elmaradt, így csupán egyetlen tizedet tudott adni a norvégnak. A szoros verseny miatt ez csak a dobogó aljára volt elegendő.

A tegnapi szenvedés után sem érzett rá jobban a pályára Max Franz (42.). Rendre késve vette a kapukat, klasszikus hibák sorát követte el. Csupán Küngöt tudta maga mögé utasítani. Dominik Paris (9.) sem remekelt pénteken, s ma sem váltotta meg a világot. Gyakorta letért az ideális ívről, az ugratókról az egylábas, bizonytalan hófogások voltak jellemzők. Igaz, végsebességében senki nem tudta felülmúlni, így legalább a másodpercen belüli hátrány összejött neki. Guillermo Fayed (23.) sem varázsolt mosolyt a franciák szája szélére – már ha az őszinte változatról beszélünk. Sok rizikót vállalt, vesztére, követte hát társait a középmezőny szürkeségébe. Hannes Reichelt (11.) mozgása a legvégére állt össze igazán, ami némileg meglepő, elvégre edzést is nyert a héten. De hiába csipegetett le valamicskét hátrányából, a TOP-10 aljára bírt csak besorolni.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Carlo Janka (5.) megjárta a hadak útját a héten, többek közt egy pályamunkással is ütközött kis híján, ez azonban láthatóan nem vette el ambícióit. Két szektoron át masszívan vezetett, a pálya második harmadán szorosan tartotta a norvégot. A szűkre tűzött kombinációt azonban mélyebbről vette, mint kellett volna, így hiába a jobb végsebesség, épp leszorult a dobogóról. Matthias Mayer (16.) elemében van a kvitfjelli lejtőn, a pálya feléig veszélyes távolságból ostromolta a norvég részidőit. Egy elmért ugratóval, majd az azt követő késéssel azonban kiírta magát az esélyesek közül. Még a végsebessége sem volt az igazi. Andreas Sander (13.) alternatív íveken próbálkozott, s becsülettel megküzdött minden centiméterért a jobb pozíció érdekében. Ez a küzdelem a végére már kínlódásba csapott át, a másodpercen belüli hátrányon kívül másnak nem örülhetett a német.

Két amerikai fenegyerek került sorra eztán. Andrew Weibrecht (41.) sokszor ment túl direkt íveken, sanyarúságában botjait ütlegelte a célban. Jared Goldberg jóval rosszabbul járt. A Russi- ugratót már eleve mélyről kezdte, aminek egy otromba bukás lett a vége. Nyakára-gerincére vágódott, majd még pár szaltó után a hálóba vágódott. Mire az olaszok trénere odaért, már észhez tért, végső soron saját lábán hagyta el a helyszínt.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Hosszúra nyúlt kényszerszünet után Klaus Kröll (35.) következett. Péntek után ma is igazolta, joggal maradt le a világbajnokságról, roppant körülményesen, ezzel együtt sok hibával síelt. Nem sokkal célba érkezése után bejelentette visszavonulását az osztrák köztévé kamerái előtt. Összesen hat Világkupa- versenyt nyert karrierje során, legnagyobb sikere kétségkívül a lesikló kristálygömb elhódítása, amit a 2011/2012-es szezon végén kaparintott meg. Kvitfjell kedven lejtőjének számít, háromszor győzött itt. A wengeni lesikláson aratott győzelme is ide kívánkozik. 156. VK- lesiklás (!) után int búcsút a mezőnynek.

Mauro Caviezel (15.) lelkesedése sokáig vitte előre, ugratóival például igazán elégedett lehetett. A folytatásban már gyakran vesztett teret, a másodpercen belüli hátrány így is összejött neki. Thomas Dressen (11.) bár nem tudta megismételni tegnapi 6. helyét, ismét nagyszerű menettel jelentkezett. A német lesiklás a férfiaknál azért kezd kilábalni a gödörből. A VK- döntőért ezzel együtt még izgulnia kellett.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Három francia síelt le zsinórban. David Poisson (40.) a sereghajtókkal kelt csak versenyre, Blaise Giezendanner (28.) csak egy fokozattal ment dinamikusabban rutinos honfitársánál. Mint a vb-n is láttuk, Brice Roger (29.) nyújtotta a legépületesebb produkciót a gallok viszonylatában. Csakhogy becsúszott egy dadogós kanyarvételt, s tempóveszteség, így páran a franciák közül is elébe kerültek. Az összteljesítmény terített betli, TOP-20-ban nem találtunk francia lesiklót. Bryce Bennett (19.) szokatlan összeszedettségről tanúságot téve rótta le a pályát, egy holtversenyes 25. helyet ért ez számára a szakági pontversenyben. Maxence Muzaton (26.) sem lógott ki a francia keretből, ezt nem dicséretére mondjuk.

Lezárult az első harmincas, de még csaknem ugyanennyien várakoztak a startállásban. Pontszerző helyekre viszont csak kevesen csusszantak be. Josef Ferstl (34-essel a 14.), az élete első VK-pontjait jegyző norvég Stian Saugestad (48-assal a 21.) és Werner Heel (51-essel a 18.) közülük is külön említésre méltó. A legjobb harmincast Christian Walder (39-essel a 25.), Martin Čater (45-össel a 23.) és Felix Monsen (53-assal a 29.) tette teljessé.

A verseny legvégén sajnos jött az manapság elmaradhatatlan horrorbukás. Alexander Sannes Thorsen bukott ugyanott, s kb. ugyanúgy, mint korábban Goldberg. Nagy különbség, hogy hozzá mentőhelikoptert kellett hívni.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Karrierje 19. győzelmét aratta a Világkupában Kjetil Jansrud, ebből immáron a hatodikat hazai havon. Megerősítette vezető helyét a szakági pontversenyben, ám így is felettébb izgalmas véghajrára van kilátás. Peter Fill ugyanis címvédőhöz méltó módon tapad a norvéghoz, 18. VK- dobogóját szerezte ma. Kettejük közt 33 pontnyi a különbség, vagyis egy esetleges Fill- győzelem esetén Jansrudnak nem szabad a másodiknál hátrébb végeznie. Beat Feuznak nagy reményei már lehetnek, újdonsült világbajnokként tán nincs is rá szüksége. 25. alkalommal állt dobogóra a VK-n.

Holnap Szuper-G-vel zárul a norvégiai hétvége.

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

alpesi sí lesiklás Kvitfjell Norvégia Kjetil Jansrud Peter Fill Beat Feuz

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk