AJÁNLÓ
 
19:51
2014. 02. 08.
A szocsi téli Olimpia utolsó versenyszámát rendezték meg a férfi váltóversennyel, ami a...
A bejegyzés folyatódik
 
19:51
2014. 02. 08.
Egységben az erő! Ez a mondás akár az ukrán női biatlonváltóra is vonatkozhat, ugyanis egy...
A bejegyzés folyatódik
 
19:51
2014. 02. 08.
Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyek lebonyolításához....
A bejegyzés folyatódik
 
19:51
2014. 02. 08.
Vasárnapról előbb hétfő reggelre, onnan hétfő délutánra száműzték a férfiak 15 kilométeres...
A bejegyzés folyatódik
 
19:51
2014. 02. 08.
Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Téli Olimpia negyedik bajnoki címét osztották ki a Laura Biathlon & Ski Complex-ben, Szocsiban, a férfiak 10 km-es sprintversenye alkalmából. Mivel Olimpiáról van szó, ezért várható volt, hogy kicsit más eredmények születnek majd, mint ami a világkupában megszokott. Egyrészt kevesebb versenyző indult (mindössze 87 a megszokott 100-110 helyett), másrészt a nagyok az esélyesség terhével nem biztos, hogy mindig megbirkóznak. Jó példa erre Vancouverben, a 2010-es téli olimpia alkalmából a francia Vincent Jay, vagy az orosz Evgeny Ustyugov bajnoki címe.

björnsprisoc

Ami az esélyeseket illeti, két nagy favoritot tartottak számon a verseny előtt, a francia Martin Fourcade-ot, aki az egyéni szakágak felén élen áll a világkupában, és az összetettben is, a másik pedig Emil Hegle Svendsen, aki nagyon készült a tavalyi világbajnokságra, és nyert is Nové Mestoban négy aranyat.

Az első nagy név, aki elindult, Evgeny Ustjugov volt, és a hazai nézőknek nem is okozott nagy csalódást, mindösszesen egyet rontott. Egy másik "egy hibás" orosz versenyző, Anton Shipulin lövészete után sokkal csalódottabbak voltak, de erről később….

A norvég legenda, Ole Einar Björndalen huszonnegyedikként vágott neki a távnak, és nem landerspsocis kezdett rosszul, az ellenőröző pontokon csupán a mai futógépek álltak jobban nála.

Az első lövészetben hibátlan tudott maradni, és az élre ugrott, de nem vezetett sokáig, mivel 29-essel érkezett Emil Hegle Svendsen, aki átvette tőle a vezetést. Majd jött Martin Fourcade tízzel később, mint Svendsen, és rögtön a második korongot elrontotta, ezzel gyakorlatilag el is szállt az esélye a győzelemre, ha csak Svendsen, Björndalen vagy a mindig nagyot hajrázó osztrák Dominik Landertinger nem hibázik. A második lövészetben azonban mindkét norvég hibázott, míg Fourcade nem, de ezzel együtt is Ole Einar Björndalen állt az élre. Ez már csak azért is meglepő, mivel Martin Fourcade a futóteljesítmények tekintetében szorosan Svendsen mögött a második legjobb futó a mezőnyben (illetve az osztrák Tobias Eberhard még náluk is jobb, de ő itt sincs és nem is lő olyan jól), ráadásul nyert ő már úgy is versenyt, hogy többször hibázott, mint a többi esélyes… Svendsent kivéve. De nem Svendsenre kellett figyelni, hanem Björndalenre, aki 1998-ban és 2002-ben már megnyerte ezt a számot, de akkor volt pályafutása csúcsán, míg a 2012-es kontiolahti üldözéses verseny óta még világkupa-győzelmet sem tudott felmutatni az egyéni számokat tekintve. Márpedig az élre állt célba érkezése után, 1,3 másodperccel megelőzve a hibátlanul lövő Landertingert.

Akkor került veszélybe az első helye, mikor az egyetlen magyar, Gombos Károly mögött rajtoló Anton Shipulin érkezett az első lövészethez. Hibátlanul lőtt ráadásul 8 perc 17 másodpercnél ment át az ellenőrzőpontnál, amivel 13 másodperces előnnyel az élre állt. Plusz még ott volt 40-essel a cseh Jaroslav Soukup , aki még a második lövészete után is hibátlan maradt, és az élre állt. Azonban a cseh elfáradt, hiába biztatta edzője eksztázisban üvöltve, végül kikapott, és harmadik lett. De neki ez a harmadik hely felért egy győzelemmel, pláne, hogy pályafutása során csak egyszer végzett dobogón, 2011-ben Östersundban, de az egy világkupafutam volt.

dogobóffisprsoc

És akkor Shipulin. Egy perce volt még a második lövészet megkezdésekor, hogy lelője az öt korongot és áthaladjon az ellenőrzőpontnál. De az utolsót elrontotta így kénytelen volt egy büntetőkört megtenni, amivel az oroszoknak elszállt minden reménye az olimpiai bajnoki cím otthon tartásához. Még megpróbálta az orosz, mindent kiadott magával a harmadik helyért, de a jól hajrázó Landertinger és a lassuló Soukup mögé csak a negyedik helyre jött be.

És a németek? Az talán mindent elmond, hogy az antholz-i sprintet Lukas Hoferrel holtversenyben megnyerő Simon Schempp csupán a 15. lett. Ez nem a németek napja volt… Ahogy Svendsené sem, csupán kilencedik lett, de lazsálni nem lehet, hétfőn az időkülönbségeket továbbvéve üldözik majd egymást a srácok 12, 5 km-en. A többi norvég katasztrofális volt, Tarjei Boe hármat is rontott, amivel csak a 39. lett (ha pontot osztanának, csak 2 pontot kapott volna a világkupában), míg testvére Johannes Boe még nála is rosszabb volt, 55. lett 4 lövőhibával. Ugye ő volt az, aki Ruhpoldingban a férfi váltó során három büntetőkört is futott első emberként, utolsó előtti helyre taszítva akkor a norvég váltót. Elgondolkodható, érdemes-e beállítani a csatasorba két hét múlva. Egy karcsisochiOlimpián...

Gombos Károly lövészete nagyon jól sikeredett, a fekvő lövészetben nem hibázott, míg az állóban csak egyet rontott, a futóteljesítménye gyengesége miatt azonban csak 79. lett. De ne feledjük, ő amatőr sportoló, emellett még dolgozik is, és idén egyszer se indult a világkupában.

A kanadai Jean-Philippe Le Guellec ötödik lett, Martin Fourcade hatodik, a két hibátlanul lövő, az osztrák Simon Eder és az cseh Ondrej Moravec a hetedik-nyolcadik pozícióba kvalifikálta magát az üldözéses versenyre, a kilencedik Svendsen, a tizedik pedig a szlovén színekben induló Jakov Fak lett. Egy percen belül végül 23-an végeztek, ami izgalmas versenyt vetít előre hétfőre.

resultspso

Azonban a férfi üldözőverseny előtt is láthatunk biatlont az Olimpiáról, holnap 15:30-tól a hölgyek sprintversenyére kerül majd sor, melyben ott lesz Szőcs Emőke is!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk