AJÁNLÓ
 
20:04
2014. 02. 19.
A szocsi téli Olimpia utolsó versenyszámát rendezték meg a férfi váltóversennyel, ami a...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2014. 02. 19.
Egységben az erő! Ez a mondás akár az ukrán női biatlonváltóra is vonatkozhat, ugyanis egy...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2014. 02. 19.
Vasárnapról előbb hétfő reggelre, onnan hétfő délutánra száműzték a férfiak 15 kilométeres...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2014. 02. 19.
Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte...
A bejegyzés folyatódik
 
20:04
2014. 02. 19.
A hölgyek számára a 15 kilométeres egyéni indításos versennyel folytatódott a szocsi téli...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyek lebonyolításához. Első ilyen szám a vegyesváltó volt, mely szám először szerepelt az olimpiai programban. Lényege, hogy két nő és két férfi alkot egy csapatot, a hölgyek számára az ismert 6 kilométeres táv, míg az uraknak a 7, 5 km-es táv volt kijelölve.

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/b860I6/470375511-693X520.jpg?full=1

A versenyen csak azok kvalifikálták magukat, akik a világkupában legalább egy TOP8-as eredményt tudtak elérni az elmúlt évben (ez csak erre vonatkozik, a két váltóban TOP10-es eredményt kellett elérni az idei szezonban), ez összesen 16 kvalifikált nemzetet jelentett. Meglepetésre hiányzott Svédország, vagy például Szlovénia, mely sokáig ki sem állt semmilyen váltóban.

Ott voltak viszont a csehek, vagy a norvégok, akik a lgnagyobb esélyesnek számítottak. Előbbiek a Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Jaroslav Soukup és Ondrej Moravec összeállításban indultak el. Míg Norvégia a Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Björndalen és Emil Hegle Svendsen négyessel álltak ki.

A verseny elején a csehek diktálták a tempót, akik az első lövészet után az élen álltak az olaszok, a franciák és a norvégok előtt. A második lövészetben a franciák kezdtek elszállni, Bescond kétszer is rontott, de büntetőkört nem kellett futnia, hiszen mindenkinek három póttöltény áll rendelkezésére, annak felhasználása után, és esetleges rontása után kell csak bünetőkört futni. Az olaszok keveredtek az élre, megelőzve a cseheket. A norvégok két póttöltényt használtak fel.

A második embereknél Gabriela Soukalova ért oda először a lőállásba, de hármat (!) is rontott, így mindhárom póttöltényét fel kellett használnia, utána mehetett csak tovább. Így az élre Tiril Eckhoff került, aki a váltó gyenge pontjának számíthatott volna, de erre erősen rácáfolt. Soukalova azonban jobban futott, és mivel az álló lövészetben nem hibázott (norvég riválisához hasonlóan), már csak öt másodperc volt a hátránya a lőállásból kifelé jövet, majd az utolsó körben megelőzte a norvégot, így ha 1,1 másodperccel is, de elsőként váltotta Soukupot.

A harmadik emberek már a férfiak voltak, ekkor kialakult egy élmezőny, egy üldözőboly, és egy leszakadó brigád. A csehek és a norvégok haladtak az élen, mögötte az olaszok és a (!) lengyelek érkeztek a szlovákok előtt. De azért a férfiaknál más erőviszony uralkodik...

Az ötödik lövészetben Soukup egy lövőhibát elvétett, így Björndalen 11 másodperccel szerezte meg az első helyet. Ezek után viszont elképesztően mentek mind a ketten...

A harmadik helyért már nagyobb volt a harc, de az olaszoktól Dominik Windisch négyszer is hibázott (egyet és hármat), azonban egyszer sem kellett büntetőkört futnia. A lengyelek teljesen visszaestek, így a negyedik helyért a németek és a szlovákok harcoltak. Pavol Hurajt sokkal jobban lőtt, mint Daniel Böhm, de a német mindig visszaelőzte riválisát. A lengyeleket az ukránok és az oroszok duója kikerülte, majd őket is Jean Guillaume Beatrix, aki a francia váltót hozta fel az ötödik helyig.

A hatodik lövészetben Björndalen nem rontott, így magabiztos előnnyel adhatta át a stafétát a norvégok befejező emberének, Emil Hegle Svendsennek. A csehek 43 másodperces hátrányba kerültek, az olaszok már 1:14 perc hátránnyal jöttek a harmadik helyen, míg a németek 1:46, a szlovákok 1:57 hátrányban követték őket. A franciák 2:09-el érkeztek.

A hetedik lövészetben valami elképesztő dolgot műveltek a versenyzők, ugyanis az első hat egyszer sem rontott, így Svendsen, Moravec, Hofer, Schempp, Martin Fourcade és Kazar sem. A nyolcadik, egyben utolsó lövészet után viszont annál izgalmasabb dolgok is kialakultak. Na nem az élen. Emil Hegle Svendsen nagyon magabiztosan, hibátlanul lőtt, és még ünnepltetni is volt ideje magát. Moravec egyet rontott, de nem volt veszélyben harmadik helye, annak ellenére sem, hogy az olasz Lukas Hofer hibátlan maradt. A németektől Schempp sem rontott, de esélye sem volt a dobogóra, fél perc hátrányban volt az olasz váltóhoz képest. Martin Fourcade hibátlan maradt, de már semmi sem motiválta és olyan tempóban állt fel a lőállásból, majd teljesítette utolsó körét, mintha elfáradt volna.

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/epn0lM/470351933_10-693X520.jpg?full=1

Pedig közel sincs így, csupán tartalékolt a szombati férfi váltóra. Így még az oroszok és a szlovákok is előtte végeztek végül. Melyet a norvégok nyertek meg, megelőzve a cseheket és az olaszokat. Nagy kérdés, melyik váltó volt boldogabb. A negyedikek a németek lettek. Na ők biztosan, csaódottak voltak. A hazaiak lettek az ötödikek, a szlovákok a hatodikak, akik Kuzminának köszönhetik inkább a jó eredményt, a franciák végül a hetedikek lettek, Fourcade ugyais a végén lehajrázta még az ukrán Semenovot.

Az Olimpia pénteken a biatlonosok számára a női váltóval folytatódik.

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk