AJÁNLÓ
 
17:17
2014. 02. 22.
Egységben az erő! Ez a mondás akár az ukrán női biatlonváltóra is vonatkozhat, ugyanis egy...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2014. 02. 22.
Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyek lebonyolításához....
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2014. 02. 22.
Vasárnapról előbb hétfő reggelre, onnan hétfő délutánra száműzték a férfiak 15 kilométeres...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2014. 02. 22.
Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2014. 02. 22.
A hölgyek számára a 15 kilométeres egyéni indításos versennyel folytatódott a szocsi téli...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szocsi téli Olimpia utolsó versenyszámát rendezték meg a férfi váltóversennyel, ami a biatlont illeti. Az eddigi tapasztalatok alapján norvég aranyérmet lehetett várni, hiszen mind Ole Einar Björndalen, mind Emil Hegle Svendsen gyűjtöt már egy-egy egyéni aranyat, nem beszélve arról, hogy mindketten bajnokok lettek az először megrendezésre kerülő vegyesváltóban. Martin Fourcade hiába szerzett két aranyérmet is, a francia váltó nem csak Fourcade szintű versenyzőkből áll, így szinte esélyük sem volt. A hölgyeknél tegnap Ukrajna győzött, és ma is győzött az egység.

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/qGel9b/474158839-693X520.jpg?full=1

Az első sorból Németország, Svédország, Ausztria, Oroszország, Norvégia, Franciaország, Csehország, Svájc, Szlovénia és Ukrajna indulhatott, de nem lehetett leíri a 12-essel induló Kanadát, és a 16-osként induló Olaszországot sem. Az első emberek közül Erik Lesser és Tarjei Boe diktálta a tempót, de az első lövészetig érdemi esemény nem történt, csupán annyi, hogy a svájci Böckli egyszer úgy meghúzta a sort, hogy hirtelen egy-két másodperces előnybe került. Rövid ideig... Az első lövészet után sem sem igazán történt komoly meglepetés, viszont Lowell Bailey és az amerikai váltó került az élre. A második lövészetben a jól álló kanadaiaknak be kellett mennie egy büntetőkörre, Jean Phillipe Le Guellec hibázott négyszer is, és egy büntetőkört kellett megtennie. Ekkor már Norvégia vezetett Németország és Franciaország előtt.

Az első váltás után tehát Norvégia volt az élen, Tarjei öccsét, Johannes Thingest váltotta. A németeknél Daniel Böhm, míg az oroszoknál Evgeniy Ustyugov volt a pályán. A svédek, akik rajtszámuk alapján igen nagy erőt kellett volna, hogy képviseljenek, csak a vert mezőnybe kerültek, egy perces hátránnyal. Johannes Boe és Böhm egyszerre érkeztek meg a lőállásba, de a norvégnak szüksége volt egy tartaléklőszerre, míg német kollégájának nem, így a németek kerültek az élre. A két üldöző, az oroszok és az amerikaiak közül az oroszok voltak jobbak, és a harmadik helyre jöttek fel, míg Russell Currier 3(!) büntetőkört is kellett hogy fusson, végleg elszállt az esélye egy jó eredmény elérésére az amerikai négyesnek. Hátulról zárkóztak a szlovénok, Jakov Fak a 14. helyről a 10. helyig, majd a második köre alatt a hetedik helyig hozta fel a szlovén váltót.

A negyedik lövészetben Boe nem rontott, Böhm viszont igen, így megint a norvégok kerülek az élre. Ekkor alakult ki egy olyan sorrend, amely egészen a hetedik lövészetig tartós volt, elől a norvégok, mögöttük a németek, aztán az oroszok és az osztrákok, majd a többi. Jakov Fak érkezett az ötödik helyen, és így adta át a váltót Klemen Bauernek. Ustyugov egyébként átvehette volna a vezetést a negyedik lövészet után, de két póttöltényre is szüksége volt, maradtak harmadikok.

A harmadik embereknél érkezett Ole Einar Björndalen, akit Svendsen követett a váltóban, így ekkor nehezen lehetett elképzelni, hogy bárki is letaszítsa a norvég váltót a dobogó legtetejéről. Björndalen jól is lőtt, hibátlan maradt az ötödik lövészetben, akárcsak Arnd Peiffer és Dmitry Malishko. Simon Eder is, így Peiffer elé ugorva a harmadik helyre jött fel. A hátrányok 22, 23 és 23 másodperc voltak.

Björndalen az álló testhelyzetben sem rontott, így magabiztosan vezetett, megelőzve a hibátlan Peiffert (maradt a 22 másodperces különbség), majd az oroszokat és az osztrákokat, akik Eder ügyetlenkedésének köszönhetően háromnegyed perces hátrányt szedtek össze. A váltásig azonban volt egy kör, és valami elképesztő dolog történt. Peiffer ugyanis előbb 10, majd 5 másodperc alá hozta hátrányát, és Simon Schemppnek mindösszesen két szekundumos hátrányból kellett követnie Svensent. Az oroszoknál Anton Shipulin volt a soros, akit a szlovénok és az osztrákok követtek, egyaránt 15-20 másodperces lemaradással. Ennyire lassan futott Björndalen, Eder péládul megfelezte hátrányát.

A hetedik lövészetig Svendsen és Schempp egymás mögött haladtak, őket tisztes távolságból követték a többiek. A lövészetben Svendsen hibátlan maradt, akárcsak Dominik Landertinger és Janez Maric. Schemppnek egy, Shipulinnak két póttöltényre volt szüksége, de számottevő különbség nem alakult ki. A szlovén mondjuk kezdett leszakadni az élen álló négyestől, de ez várható volt. Az utolsó lövészet előtt négyen voltak együtt az élen! Na de mit csináltak...

Simon Schempp haladt elől, de esze ágában sem volt a többiek előtt menni, így volt olyan egyenes, ahol Shipulin, Svendsen és Landertinger is keresztbe kacsázott a német mögött, aki a pálya egyik oldalától a másikig ,,csúszogatott". A német edző rá is ordított Schempp-re, hogy ,,Simon, mit csinálasz, jönnek az olaszok!". És valóban, Lukas Hofer nem kis tempóban közledett a hatodik helyen. Végül Shipulin megunta a totojázást, és az élre állt, meghúzva a sort. Tehát négyen álltak be együtt a lőállásba. Svendsennek és Landertingernek volt hibája, Schemmp-nek és Shipulinnak viszont nem, így, mivel a német volt a gyorsabb, az élre állt. Az oroszokat meg persze biztatták a hazaiak, akik önkívületi állapotba kerülek. Landertinger gyorsan leszedte azt az egy korongot, nem úgy Svendsen, akiknek negyedjére sem sikerült eltalánia a koronot, így büntetőkört futottak a norvégok! 43 másodperces hátrányba kerültek, és esélyük sem volt a dobogóra. Ezt senki se gondolta volna a második váltás után.

Na de vissza az élre, ahol a gyorsabban futó Shipulin hamar utolérte német riválisát, majd a stadionba érve ott is hagyta. Schempp kapaszkodott, de a célegyenesbe érve esélye sem volt utolérni Anastasiya Kuzmina öccsét, aki megszerezte Oroszországnak az első biatlonos aranyérmet Szocsiban. A másodikak az igen boldog németek, míg harmadik helyen Ausztria végzett, akik szintén boldogok voltak. Svednsen viszont borzasztó csalódottan érkezett be negyediknek. Az olaszok lettek ötödikek, Szlovénia pedig a hatodik. A hetedik helyért óriási csata folyt, végül Nathan Smith lehajrázta (!) Martin Forcade-ot és a francia váltót, Kanadát behozva a hetedik helyre. Kilencedik Ukrajna, tizedik pedig Svédország lett. A svájciakak 14.-ek, az amerikaiak 16.-ak lettek.

Ezzel a biatlonos versenyszámok véget értek Szocsiban, Norvégia és Fehéroroszország 3-3, Franciaország 2, míg Szlovákia, Ukrajna és Oroszország egy aranyérmet gyűjtött be.

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/zhyz80/474152981-693X520.jpg?full=1

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk