AJÁNLÓ
 
14:56
2014. 02. 18.
A szocsi téli Olimpia utolsó versenyszámát rendezték meg a férfi váltóversennyel, ami a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 18.
Egységben az erő! Ez a mondás akár az ukrán női biatlonváltóra is vonatkozhat, ugyanis egy...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 18.
Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyek lebonyolításához....
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 18.
Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte...
A bejegyzés folyatódik
 
14:56
2014. 02. 18.
A hölgyek számára a 15 kilométeres egyéni indításos versennyel folytatódott a szocsi téli...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vasárnapról előbb hétfő reggelre, onnan hétfő délutánra száműzték a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos viadalát - amiből végül kedd lett. Így is negyedórás késésssel tudták csak elrajtoltatni a mezőnyt, mivel annyi hó esett, hogy a pályagépeknek kellett letakarítaniuk a pályát. A verseny elrajtolt a 30 legjobb versenyzővel, és a végén a két óriás összecsapott!

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/LSb_Wi/470052623-693X520.jpg?full=1

Szocsi úgy lett beharangozva, mint a legmelegebb Olimpia. Ez egy hétig állt is, hiszen a múlt héten 10 Celcius fokos melegben rendezték meg a versenyeket. Ez nagyrészt azoknak a nemzeteknek kedvezett, akik nagyrészt melegben készülnek nyaranta. Na nem mintha például Norvégiába -20 lenne nyaranként.

De azért vasárnap mutatott valamit az időjárás abból, milyen évszak és milyen Olimpia is van. Mert az nem járja, hogy gyorskorcsolyázóink rövidnadrágban, a norvég hokisok pedig jégkrémmel a kezükben állnak az Olimpiai Parkban. Ezt az arcot azok a versenyszámok látták kárát, melyeket a szabadban rendeznek. Így a hódeszkázók, az alpesi síelők és a biatlonosok. A férfiak 15 kilométeres viadala talán az egész sportág legizgalmasabb versenyszáma, ezt várta a nép - és elmaradt. Előbb eltolták egy órával, majd másnap reggel 10 órára, majd délutánra, és kikötöttünk ott, hogy kedd lett belőle.

Egy olyan kedden, ahol a ködöt felváltotta a hóesés - legalább. Helyi idő szerint 14:30 perckor kellett volna elrajtolniuk, azonban a gépeknek volt még ekkor jelenésük a pályán, akik kotorták a felső részről le a havat, ugyanis egyes kanyarokban fél méteres hó állt. 11 óra 40 perckor a versenyzők felálltak a ,,rajtrácsra". Az első sorból Ole Einar Björndalen, Martin Fourcade, Dominik Landertinger, Ondrej Moravec, Erik Lesser, Jaroslav Soukup, Jean Guillaume Beatrix, Evgeniy Garanichev, Emil Hegle Svendsen és Simon Schempp rajtolt. A másodikból Eder, Johannes Boe, Shipulin, Ustyugov, Malyshko, Peiffer, Hofer, Lindström, Smith és Sumann indult el, míg a harmadikból Rastorgujevs, Le Guellec, Ferry, Simon Fourcade, Fak, Dominik Windisch, Kazar, Green, Bailey és Burke.

A rajt után a norvégok álltak az élre, előbb Svendsen, majd pedig a hátulról előrecsordogáló Johannes Thinges Boe került előre, mogöttük Björndalen érkezett, tehát a három norvég diktálta a tempót. Nem is bírta az egész mezőny, hátul a kanadai Nathan Smith összeakadt Simon Fourcade-dal, Smith elhagyta az egyik sílécét, és jelentős hátrányba került, több mint két percet szedett össze. Evgeniy Ustyugov pedig egyszerűen lemaradt a mezőnytől.

Az első lövészetben Martin Fourcade rontott, akárcsak Björndalen, így mindketten hátrányba kerültek. A norvég kettőt is hibázott. Anton Shipulin jött ki először a lőállásból, Svendsen és Garanichev előtt. Mögöttük Lesser, Le Guellec és Moravec érkezett. A második körben Landertinger és Martin Fourcade egyszerre próbálták ledolgozni 38 másdoperces hátrányukat, ezen volt a kétszer hibázó Björndalen és Simon Schempp is, csak ők 51 másodpercet próbáltak lefaragni. Ebben a körben Simon Fourcade gyenge teljesítménye mellett (lassan futott, és kétszer rontott) úgy döntött, feladja a versenyt.

A második körben Garanichev vette át a vezetést, és mögötte jött Svendsen, majd a Shipulin, Beatrix, Moravec, Lesser és Le Guellec féle csoport. A második lövészetben azonban a két orosz hibázott, a hazaiak bánatára, a többiek viszont hibátlanok maradtak, így kialakult egy vezető ötös csoport. Svendsen, Moravec, Beatrix, Lesser és Jean Phillipe Le Guellec. Martin Fourcade hibátlan maradt, akárcsak Ole Einar Björndalen, így a férfiak mindkét szocsi olimpiai bajnoka feljebb zárkózott. Hátrébb kritikussá vált a verseny, mivel a 2+3-mal álló Nathan Smith feladta a viadalt.

A harmadik lövészetig nem változott semmi, csupán az élen álló ötös egymásnak adta a stafétabotot, ki vezessen, ugyanis senki sem akart a másik előtt menni. Ezzel Martin Fourcade-nak adtak még egy esélyt, hogy felzárkózzon, és valóban, már csak 12 másodperces hátrányban volt. De már csak Svendsen és Moravec mögött! Lesser és Beatrix ugyanis kétszer is hibázott, míg Le Guellec egyszerűen lassult, így Fourcade keveredett a harmadik helyre.

A negyedik körben pedig Svendsen addig-addig taktikázott Ondrej Moraveccel, míg utolérte őket Martin Fourcade, és a lövészetből 17 másodperces hátránylban kijövő Björndalen is felzárkózott mögéjük. Kettővel többet rontva! Óriási versenynek nézett ki, négy igen komoly erőt képviselő biatlonos dönthette el az olimpiai bajnoki címet!

Az utolsó lövészetre is négyen érkeztek meg az élcsoportban, az üldözők meg rengetegen voltak, Garanichev, Shipulin és Fak is várt a lepattanóra többek között. Martin Fourcade nagyon gyorsan lőtt az álló testhelyzetben, és mire Svendsen és Moravec elkezdték (egyébként szinte tökéletesen egyszerre lőttek), már hármat is leszedett. Nem hibázott, így az élre került. Svendsen és Moravec sem rontott, így mehettek a francia után. Ellenben Björndalen négyet (!) is hibázott, így Jakov Fak került a negyedik helyre, tisztes távolságból követve a dobogóesélyeseket.

Az utolsó körben Fourcade-ot utolérte Svendsen, majd mivel egyik sem akart vezetni, Moravec is felzárkozott. A csehet előre küldték, hogy vezessen, addig pedig a másik két nagyágyú ,,kipihente" magát. Fél körrel a vége előtt Svendsen aztán robbantott, amit Fourcade olyan hevesen lekövetett, hogy még rá is lépett a norvég botjára, aki azonban tovább tudott menni. Ezzel végleg leszakították Moravecet, akinek célja innentől a bronzérem maradt.

Beértek a stadionba, ahol is a francia vezette be őket. Volt még egy bal kanyar a célvonal előtt, ami Svendsennek jött ki jobban, és bebújt a francia mellé. Fourcade úgy okoskodott, hogy lehajrázza látszólag fáradt riválisát, de hát ő is elkészült az erejével, így Svendsen látszólag könnyedén ért be a célba. Igen ám, de Fourcade még odatette a lécét, de ez is kevés volt, így ha centiméterekkel is, de lemaradt a bajnoki címről. Emil Hegle Svendsen lett az Olimpia bajnok!

A harmadik helyre Ondrej Moravec csordogált be, negyedik Jakov Fak lett 13 és 28 másdoperces hátrányban érkeztek meg. Ötödik a legjob orosz, Evgeniy Garanichev lett, hatodik Lindström, hetedik Landertinger, nyolcadik Johannes Thinges Boe, aki még bukott is az utolsó körben, így amellett hogy egyszer hibázott, nagyon lemaradt. A kilencedik-tizedik helyen két kanadai, Brendan Green és Le Guellec zárt. Björndalen csak a 22. helyen végzett.

http://img.bleacherreport.net/img/images/photos/002/760/975/hi-res-3d4e12e9f758d13db4e74e1d29ba8fe5_crop_north.jpg?w=630&h=420&q=75

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk