AJÁNLÓ
 
18:55
2014. 02. 21.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2014. 02. 21.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2014. 02. 21.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2014. 02. 21.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
18:55
2014. 02. 21.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női műlesiklással folytatódott az alpesi sí programja ma Szocsiban, és megszületett az újabb amerikai arany. Mikaela Shiffrin győzelme igencsak hasonlít Ted Ligety óriásban aratott sikeréhez: már az első futam után alig behozható előnyre tett szert, másodjára egy biztonsági menettel is bajnok tudott lenni. A dobogóra két osztrák, Marlies Schild és Kathrin Zettel fért fel, Höfl-Riesch egy hatalmas hiba miatt mögéjük szorult. Berecz Anna a 88 indulóból a 35. helyet szerezte meg.

A női alpesi sízők a mai napon be is fejezték olimpiai szereplésüket, utolsóként a szlalom, vagy ha így jobban tetszik, a műlesiklás várt rájuk. A legkanyargósabb pályán a legnagyobb a kijelölt nyomvonal, vagyis a pályatűzők szerepe, ám ezúttal ebből a fő esélyesek kevéssé profitálhattak. Az első futam tűzése a kanadai James Pollock, a másodiké a svájci Werner Zurbuchen nevéhez fűződik - egyik ország sem számíthatott igazán nagy eredményre ebben a szakágban. Sokkal fontosabb szerepet kaphatott így az időjárás, a pozitív hőmérsékletben gyorsan romló pálya, vagyis előnyt jelentett a minél alacsonyabb rajtszám. Az élmezőnyből a rajtszámhúzás Schildnek kedvezett, ám mielőtt az osztrákok túlzottan örülnének, hozzá kell tenni: a fiatalabb Schild-lány, Bernadette kapta az 1-est, az esélyesebb Marlies pedig a lehető legmagasabb, 7-es rajtszámot gyűjtötte be. A svéd Maria Pietilä-Holmner jöhetett 2-essel, a betegeskedő Maria Höfl-Riesch 3-assal, a sokak által fő favoritnak kikiáltott amerikai Mikaela Shiffrin csak 6-ossal. A 10-es svájci Wendy Holdener és a 11-es kanadai Marie-Michele Gagnon tényleg csak a tűzés miatt említendő esetleg a favoritok közt.

88 síző nevezett a viadalra, bőven találhattunk tehát ismét egzotikus ország- és sízőneveket. 44-essel és 45-össel szlovák színekben érkezett Barbara Kántorová és Barbora Lukáčová - származásukat nem nehéz kitalálni. Örök Simari Birknereink képviselőjét, Macarenát az a szégyen érte, hogy egy argentin honfitársa, bizonyos Salome Bancora előbb indulhatott nála - lassacskán nem csak egy család privilégiuma lesz az alpesi sísport az országban? 65-össel jöhetett az egyetlen magyar induló (persze, ha a két Barbarát nem számítjuk ide), Berecz Anna. Miklós Edit ebben a szakágban már nem állt rajthoz. A mezőny vége felé találtunk amerikai virgin-szigetekit (Jasmine Campbell), francia születésű máltait (Elise Pellegrini), togóit (Alessia Afi Dipol), vagy épp libanonit (Jackie Chamoun). A honosítottak közül talán a legextrémebb esetet a kvázi azeriek nélkül érkező, mégis népes azerbajdzsáni csapat vonultatta fel: ezúttal egy olasz születésű veterán, Gaia Bassani Antivari képviselte (volna) őket. A hölgy számára igen keveset jelenthet az anyaország fogalma, lévén korábban Grenada színeiben próbált kijutni egy téli olimpiára, ám a karibi ország hivatalnokai elvétették a papírmunkát. Utolsóként Alexandra Taylor indulhatott (volna) el - ciprusi színekben, és bármily meglepő, ő valóban e sziget szülötte.

Az első futamot tehát Bernadette Schild kezdhette, különösebb hiba nélkül adta meg az alapidőt (4.). Maria Pietilä-Holmner még az első időmérő pontig se jutott el, rálépett egy piros kapura. Maria Höfl-Riesch nagyobb tempót vállalt be, mint az osztrák, három tizeddel át is vette a vezetést, ám az utolsó szektora szemre is lassúnak látszott (2.). A svédek Frida Hansdotter menete után se lehettek valami boldogak, ő legalább célbaért, de majd egy másodperces hátránnyal (8.). A szlovének univerzális sízője, Tina Maze jól sikerült olimpia végén ma sem akart leszerepelni: az első szektort átaludta ugyan, ám hat tizedes hátrányt sikerült aztán a végére két tized alá csökkenteni (3.).

Mikaela Shiffrin kihasználta a német pocsék zárószektorát, így közel fél másodperces előnnyel vette át a vezetést (1.) - a férfi óriás után újabb számban rondított bele a második futam izgalmaiba egy amerikai fölénye... Marlies Schild sem tudott mit kezdeni Shiffrin idejével, a végén annak is örülhetett, hogy befért a kapukba, 1,3-as hátrányával a dobogó is messze került tőle (6.). A franciák első indulója, Nastasia Noens is a zárószektorát sajnálhatja, megakasztotta egy kapu, így ő is másodpercen túlra került (5.). A harmadik svéd, Anna Swenn-Larsson folytatta a skandinávok szenvedését, már az elején hibázott egy nagyot, a végére közel két másodpercre nőtt a hátránya (12.). Wendy Holdener nem próbálhatta ki magát a svájci pályán - pár kapu után kiesett, túl szűken próbált venni egy ívet. Rendkívül egyszerű pályán sikerült 10-ből 2 sízőnek búcsúznia...

Marie-Michele Gagnon semmire nem ment a kanadai pályával, igaz, kombinációs esése után nem is volt tökéletes állapotban (10.). Kathrin Zettel idén semmilyen pályával nem ment semmire, ehhez képest most jó időt ment, 1,4 másodperc körüli hátránnyal ért be (7.). Újabb osztrák követte, Michaela Kirchgasser, hasonló menet végén pár századdal szorult mögé (9.). A cseh Šárka Strachová alaposan leszerepelt, pocsék kezdése után senkit nem előzhetett meg (14.). A norvégok sícsaládjának első képviselője, Nina Løseth is csak szenvedett a felső szakaszon, ő aztán lerövidítette a kínlódást: kapura lépett és kiesett.

Az első reklámszünet után a szebb napokat megélt finn Tanja Poutiainen folytatta a futamot, régi hírnevéhez méltatlan bandukolásával (13.). Igaz, a német Christina Geiger bevállalós sízése még ennyit se ért, pocsék részidővel az utolsó kapukba már nem fért be. Az olaszok Chiara Costazza révén mutatkoztak be a mai napon, pocsékul, szinte megállt az első időmérő pont előtt, a top-30-ban is alig bízhatott (25.). A kanadai Erin Mielzynski két szektoron át jelezte, hogy a pálya még lehetővé tenné a jó időeredményt - az alsó részen viszont ő is kiesett. A svájci Denise Feierabend rengeteg hibával vergődött el a célig (15.) - egyszerűen nem láthattunk épkézláb futamot az első reklámszünet után, pedig a pálya romlása nem tűnt drámainak.

A svédek utolsó embere, Emelie Wikström is csak keresgélte a helyes íveket a pálya elején, a közepétől már meg is találta, így két másodpercen belül maradt (11.). A német Barbara Wirth is már az első kapuknál megakadt, jó középső szektor után az alsó szektorban egészen hátulra küzdötte magát (16.). Az újabb reklámszünet után a kanadai Brittany Phelan folytatta az érthetetlen szenvedést - edzőjük pályatűzése inkább hátrányukra szolgált (17.). A francia Anne-Sophie Barthet is csak a biztos második futamra törekedett, ám annyira lassan vánszorgott végig, hogy még ebben se lehetett biztos (23.). A svájci Michelle Gisin már az elején elszállt, egy piruett után azért végigjött, besorolt a mezőny végére (36.).

Az amerikai Resi Stiegler biztonsági menete során túl sok satuféket nyomott, ő is aggódhatott a top-30-ért (20.). A kanadaiak utolsó reménye, Eli Terwiel is kapura lépett - ez azért így már a kínos kategóriába esik Pollock megítélése szempontjából. A francia Anemone Marmottan egy szektor alatt több kint két másodpercet kapott, a végére 4 és félhez közelített (24.). Az újabb Løseth, Mona valamivel nagyobb tempót bevállalva is csak kevéssel bizonyult jobbnak (21.), ennyi elképesztőn gyenge idő után pedig nem lehetett már másban keresni a hibát, csak a pályában. Persze, a 15-25-ös rajtszám körül indulókat ez nem menti fel teljesen, hisz a pálya nem egycsapásra romlott ennyit... A top-30-at záró Adéline Baud pedig azért azt bizonyította, hogy egy nem túl nagynevű síző is tud négy másodpercen belüli időt produkálni a pályán (19.).

A 30-on túliak sorát rögtön egy még jobb futam nyitotta, a szlovák Petra Vlhová kitett magáért (18.). 30-on belül, azaz jó rajthelyről várhatta a második futamot a szebb napokat megélt olasz Federica Brignone (25.), szlovén Maruša Ferk (26.) és liechtensteini Marina Nigg (27.), valamint a cseh Martina Dubovská (28.), a hazaiak képviselője, Kszenija Alopina (29.) és az amerikai Julia Ford (30.). Szegény argentin Bancora egyetlen hellyel maradt le erről a bravúrról (31.).

A két Barbara közül egyik sem jutott el a célig: Kántor egyszerűen kaput tévesztett, Lukács viszont méreteset esett, hosszan csúszott végig a lejtőn.

Berecz Anna gond nélkül végigjött, a közvetlenül előtte síelő izlandit kevéssel megelőzte, 10,66-os hátránnyal várhatta a folytatást (44.). A mezőny végén most is akadtak érdekes pillanatok, a litván Ieva Januskeviciute például egy nagyobb fékezésnél elhagyta az egyik lécét. Nagy sajnálatunkra Bassani Antivari és Taylor ismeretlen okból nem állt rajthoz, a togói Dipol viszont látványos csúszással zárta az olimpiáját - sajnos, ezt nem a lábán, hanem az oldalán valósította meg. Az iráni Forough Abassi egyenes szakaszon mutatott be egy látványos tigrisugrást nem sokkal a cél előtt, végül több mint fél másodperces hátránnyal eljutott a célvonalig (60.), Chamoun pedig hiba nélküli sízéssel kapott 23,4 másodpercet (58.).

A második futamot tehát Julia Ford nyithatta, különösebb hiba nélkül ment végig a szűz pályán (24.). A sebssége viszont nem volt épp egetrengető, az orosz közönség által hajtott Alopina a felső szektorban rengeteget vert rá, végül több mint egy másodperccel átvette a vezetést (23.). Dubovská rögtön elrontotta az orosz örömöt: talán kevésbé volt nagy a tempója, de a középső szektort jobban síelte, végül 3 tizedet megőrzött előnyéből (22.). Nigg tovább folytatta a sormintát, vagyis ő is vezető helyre futott be - ráadásul majd 8 tizedre növelte előnyét a célig (21.). Ferk se adta alább: közel azonos időről indulva a célig fél másodperces előnyt gyűjtött be (19.).

Costazza meneténél szakadt meg a nagy sorozat, méghozzá az olasz kiesése miatt. Hatalmas tempót vállalt be elrontott első futama után, ám kapura lépett, és (mivel nem Marcel a keresztneve) ezt követően le is állt. Ami késik, nem múlik: Marmottan már nem kegyelmezett az előtte síelőknek, közel 8 tizeddel volt gyorsabb még Ferknél is, ráadásul eleve majd fél másodperces előnyből indult (13.). Honfitársa, Barthet nevéhez fűződik a kétes dicsőség, hogy a második futamban ő lett az első síző, aki nem a pillanatnyi első helyen haladt át a célvonalon - Ferket se sokkal előzte meg (18.). Az olaszok vesszőfutását Brignone kiesése tette teljessé, rögtön késésbe került, pár kapu után nem is bírta tovább. Mona Løseth rögtön leadta előnyét, lassúcska középső rész után viszont az aljára megtalálta a ritmust, fél másodpercen belülre küzdötte vissza magát (16.).

Stiegler bizonyította, hogy az amerikaiak nem felejtettek el kiesni (már-már úgy tűnt az utóbbi időben), egy kaput letarolva látványos eséssel zárta az olimpiát. Baud se jutott messzebb, mint Stiegler, ő egyszerűen kapura lépett és leállt. Vlahová láthatóan megelégedett egy bravúrfutammal, óvatos tempója viszont magában hordozta a visszaesést, Ferkkel azonos idővel ért célba (19.). Phelan majd hét tizednyi előnyt adott el egyetlen szektor alatt, utána már hiába tartotta jól magát, és kanyargott remekül a pálya alján, csak Marmottan mögé sorolt be (15.). Wirth már majd nyolc tizedet adott el, ígaz, ehhez neki két szektor kellett, a végén pedig szerencséje sem volt, négy századdal kapott ki a franciától (14.).

Az első reklámszünetet a svájci tűzésű pályán a svájci Feierabend menete követte. Minden adott volt tehát - mégis hatalmas lebőgés lett belőle. 1,3 másodperces előnyt sikerült több mint fél másodperces hátrányra váltani, igazán nagy hiba nélkül, egyszerűen a lassú tempóval (17.). Stráchová már majd 2 másodperces előnyről indult, a cseh klasszis ennyit nem adhatott el, ritmusos síeléssel másfél másodpercet meg is tartott (10.). Poutiainen még nála is jobban kezdett, a középső szektora azonban nem volt az igazi, a végén pedig már hat tizedes hátrányt mutatott az óra (12.). Swenn-Larsson másodjára is gyenge futamot produkált, inkább csak a finnel küzdött, az alsó szektorban a fiatalos lendület mellette szólt (11.). Az újabb svéd, Wikström lényegesen jobb tempóban kezdett, majd a bevállalós menetet sikerült végig is vinnie, 1,3 másodperccel vette át a vezetést (6.).

Gagnon hasonló őrült menettel próbálkozott, ám csak a középső szektorig bírta, ott szinte állóra kellett fékeznie - így is századokkal befért Stráchová elé (9.). Kirchgasser volt az első osztrák a második futamban, a kanadai pályán remeklő sógoroknak azonban a svájci tűzés elsőre nem hozott szerencsét, pár méter után egy piros kapu jelentette a végállomást. A második reklámszünet után következett az újabb svéd, Hansdotter, aki fél másodperces előnyét remek kezdéssel kicsit még növelni is tudta, így a kicsit gyengébb folytatás is belefért, 2 tizeddel átvette a vezetést (5.). A következő osztrákoknak már sokkal jobban tetszett a svájci pálya. Zettel minimális előnnyel indult, ám mivel már a felső szektorban is növelni tudta, csak az lehetett a kérdés, mennyi lesz a vége: több mint fél másodperces előnnyel ért célba (3.). Marlies Schild néhány század eltéréssel hasonló futamot produkált, minden az utolsó kapukon múlott, ott viszont majd három tizedre sikerült növelnie az előnyét (2.).

Noens teljesen esélytelen volt az osztrákokkal szemben, az volt a kérdés, mögéjük legalább befér-e, gyenge utolsó kapuival ezt is eldobta (7.). Bernadette Schild egy szektor alatt eladta fél másodperces előnyét, végül az utolsó szektorban kieséssel jelezte, minden az osztrákoknak se jöhet össze. Maze kétharmad másodperces előnyről indult - amit egyetlen szektor alatt hátrányra fordított. Hiába a remek olimpiai szereplés, most a végén bizony előbukkant az idei szezonra jellemző, megdöbbentően gyenge arca a szlovénnek (8.)... Höfl-Riesch nem tette ugyan meg azt a szívességet Schildéknek, hogy hasonló csigatempót mutasson be, ám a középső szektorban megakadt egy kapuban - dobogóval ajándékozta meg mindkét osztrákot (4.). Shiffrin 1,3 másodperces előnyével kényelmesen gazdálkodhatott, éppúgy, mint Ligety, és éppúgy meg is oldotta - másodszor lett úgy olimpiai bajnok egy amerikai, hogy tulajdonképp egy futam alatt eldöntötte a kérdést (1.).

A kiesések miatt befért még a top-30-ba a két argentin, Salome Bancora (25.) és Macarena Simari Birkner (27.), a bosnyák Žana Novaković (26.), Michelle Gisin (28.), a fehérorosz Marija Skanova (29.) és a lett Leide Gasuna (30.). Berecz Anna viszonylag lassabb kezdés után a második szektorban remekül síelt, sajnos, az alja ismét nem volt az igazi, így kevéssel 20 másodpercen túlra csúszott, a 35. helyen zárt.  A versenyt végül 49 síző fejezte be, az utolsó dél-koreai Kang Jung-szeo közel egy perces hátránnyal.

140221

Mikaela Shiffrin

Született: 1995. március 13., Vail

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, műlesiklás

Egyesülete: Burke Mountain Academy

Olimpia: olimpiai bajnok (szlalom, Szocsi 2014), olimpiai hatodik helyezett (óriás-m., Szocsi 2014)

Világbajnokság: világbajnok (szlalom, Schladming 2013), hatodik (óriás-m., Schladming 2013)

Junior-világbajnokság: bronzérmes (szlalom, Crans Montana 2011)

Világkupa-debütálás: 2011. március 11., Spindleruv Mlýn

Világkupa-rajt: 47

Vk-futamgyőzelem: 7 (mind szlalom)

Vk-dobogó: 17 (14 szlalom, 2 óriás-műlesiklás, 1 városi)

Vk-összetett: 5. (2012/2013)

Vk-szakági: első (szlalom, 2012/2013)

Európa Kupa: 4 indulás

További eredményei: 7 győzelem, 9 dobogós helyezés az Észak-Amerikai Kupában

A dobogóra két olyan síző fért még fel, akik szebb napokat is megéltek. Marlies Schild volt tulajdonképp az, akit a berobbanó Shiffrin letaszított a szlalomkirálynői trónusról, a mostani idényben pedig finoman szólva sem tündöklött régi fényében. Kathrin Zettel évekig ott volt Schild árnyékában, ám többnyire így is a dobogón, a mostani Világkupa-idénye viszont egyszerűen katasztrofálisra sikeredett. Az olimpiai dobogó mindkettejük számára gyógyírt jelenthet, bár Schild alighanem az aranyért jött.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk