AJÁNLÓ
 
09:59
2014. 03. 16.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2014. 03. 16.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2014. 03. 16.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2014. 03. 16.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
 
09:59
2014. 03. 16.
A Világkupa-döntő előtti utolsó versenyre került ma sor Kranjska Gorán a férfi alpesi sízők...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális körülmények között. Az első futam során gyakorlatilag kétfősre szűkült a győzelemért folyó verseny, a pocsék időben villámgyorsan romló pálya mellett az osztrák pályatűző is sokat tett ezért. Az elsőként induló Marcel Hirscherrel csak Felix Neureuther tudta tartani a lépést, a második futam végét azonban a német elrontotta, így az osztrák az összetett mellett a szakági kristálygömböt is behúzta.

 

Végre fagypont alatti hőmérsékletben kezdődött a nap, ám a -1°C a bizonytalan identitású csapadékkal súlyosbítva így is minden eddiginél jobban megnehezítette a síelők dolgát. Alighanem a Vk-döntő legirreálisabb versenye volt a mai, legalábbis az első futam - igaz, ebben nem csak az időjárás és a pálya gondozói játszottak közre. Az első futam pályáját tűző Michael Pircher minden bizonnyal csak azért nem kap Ante Kostelićhez hasonlóan médiahadjáratot a nyakába, mert osztrák (néhány versenyző azért alaposan megmondta a magáét) - brutális első futamot tűzött. Saját szempontjukból persze jól tette, Hirscheren kívül senki nem tudott hiba nélkül, versenytempóban végigjönni rajta. A második futamban a svéd Broleniusnak nem volt oka ilyen nehezítésre, látszott is a pályán. Hirscher ráadásképp az 1-es rajtszámot is megkapta, mondhatni, már csak a vörös szőnyeg hiányzott. Ezt azért Felix Neureuther nem akarta leteríteni neki, a szakágit 5 ponttal vezető német ott volt a rajtlistán - nem úgy, mint az összetettről lemondó Aksel Lund Svindal. A mai versenyen nem állt rajthoz olyan síző, akinek ez lett volna pályafutása lezárása, mégis volt egy nagy búcsúzó: Günter Hujara versenyigazgató 23 év után vett könnyes búcsút (na, jó, ez a sziklaarcú német esetében erőteljes képzavar) a Világkupa-sorozattól. A jövőben Pjongcsang olimpiai előkészületeit fogja felügyelni, vélhetően hasonló vasszigorral.

 

Marcel Hirscher kezdte tehát az első futamot, cseppet sem meglepő módon nem okozott gondot neki a saját tűzésű pálya (1.). Fritz Dopfer negyed másodpercet adott Hirschernek a felső részen, középütt viszont kiesett. A másik német, Felix Neureuther már fél másodperces előnnyel nyitott, középütt viszont sokat kapott, mintha kicsit eltévedt volna (2.). A végére 6 századdal ki is kapott a nagy riválistól. Henrik Kristoffersen viszont már felül is lassabb volt, túlzottan biztonsági menettel gyakorlatilag eldobta esélyét a kis kristálygömbre (5.). A jelek szerint ezen a Vk-döntőn a norvégok nem bírják a tétet...

Patrick Thaler hasonlóan értékelhetetlen menetet mutatott be (10.), Mattias Hargin pedig csak pár kapun át ugrálgatott, ilyen meredek lejtőn ezzel a stílussal nem juthatott messzebbre. Mario Matt se veszélyeztette az élenállókat, végül szenvedős alsó résszel másodpercen kívülre csúszott (3.). Az osztrákok sorát Benjamin Raich halovány menete (7.) után Reinfried Herbst sajátos középső szakasszal súlyosbított síelése folytatta (8.).

 

Jean-Baptiste Grange három tizedes előnnyel jelezte a felső részen, hogy az osztrák csapat egy kivétellel ismét csak lazsál, a középső részen viszont nagyon belassult, végül alig előzte meg Kristoffersent (4.). Alexis Pinturault már felül elcsúszott, és bár továbbjött, ezzel ma már nem várhatott dobogót (11.). Manfred Mölgg a pálya aljára lassult be igazán (9.), Markus Larsson végig lassú volt (12.). Stefano Gross legalább a felső szakaszon jó tempót jött, utána viszont a dagonyává váló pálya neki is majd két másodperces hátrányt jelentett (6.). A pályatűző mellett a pálya előkészítőinek is mutogathattak volna a síelők...

 

Axel Bäck is bebattyogott a latyakban, közel három másodperces hátrányban (14.), majd végre kaptak pár percet a szervezők, hogy ismét valami Vk-pályára emlékeztetőt hozzanak ki a mormotafürdetőből. Ted Ligety ebből se tudott profitálni, utolsó helyre csorgott be (15.). Előre sejthette mindenki, hogy nem sokáig marad ott, hisz Ivica Kostelić követte - a horvát viszont szokott pocsék tempójával is pár tizeddel jobb tudott lenni (13.). Alekszandr Horosilov már felül óriásit hibázott, szegény orosz később se tudta, merre menjen (23.). David Chodounsky a meredeket egész jól síelte, a folytatás már annál pocsékabbra sikerült, alig előzte meg Horosilovot (20.).

 

Steve Missillier remek sízéssel kapott 3,7 másodpercet (16.) - ezután sajnos nem lehet mást mondani: Lenzerheide a gyors számok után egy lassúban is bizonyította, hogy méltatlan a Vk-döntő megrendezésére. A lejtő persze a hazaiakat sem kímélte, Luca Aerni elfogadható sízéssel kapott 5,5 másodpercet (22.). Juasza Naoki pár századdal volt jobb nála (21.), majd Anton Lahdenperä az alsó szakaszból kihozta a maximumot, azaz ott csak két másodpercet kapott, összességében így 5 másodpercen belül maradt (17.). Sebastian Foss Solevåg is alig csúszott öt másodpercen kívülre (19.), majd Manuel Feller is jól buckasíelt az alsó részen (17.). Utolsóként, mondhatni a poén kedvéért elindult Bode Miller is, aligha tartotta jó poénnak, hogy a pálya alján kis túlzással ki látott a nyomvályúból. Igaz, addigra már volt két kiadós hegymászása is, láthatóan "csakazértis" le akart jönni (24., 47,98-as hátránnyal).

 

Miller kezdte a második futamot, hamar letarolt egy kaput. Ennek ellenére továbbment, alighanem ezzel is az osztrákoknak, vagyis a rendszeresen hasonlót produkáló Hirschernek "üzent". Nem jutott messzire, nem sokkal később végleg búcsúzott. Horosilov hatalmas hibával majdnem eljutott a célig, végül az egyik utolsó kapunál ő is kiesett. Aerni is csak a középső szektor aljáig jutott, ott ő is kapura lépett. Juasza a felső részen néhány kaput fordítva vett, de ő legalább végre eljutott a célig (19.). Chodounsky volt az első, aki nagy rontás nélkül végigjött, igaz, rémesen lassan, csak egy századdal előzte meg a japánt (18.). Solevåg a pálya alján remekül megőrizte sebességét, így egy másodperccel vette át a vezetést (16.).

 

Lahdenperä egész jó menet végén csigalassúsággal vénszorgott be a célba (17.), majd Feller jó középső szakasszal kevéssel még Solevåg menetét is felülmúlta (15.). Missillier mérsékelt menettel is hátrébb tolta az osztrákot (14.), majd Ligety is az élre sorolt be (12.). Bäck közel 9 tizedre növelte hozott előnyét (6.), Kostelić viszont megszakította a szép sorozatot - nem vette át a vezetést, igaz, befért Bäck mögé (10.).

 

Larsson a meredeken csak keresgélte az íveket, ennek ellenére 6 századdal át tudta venni a vezetést honfitársától (5.). Pinturault az aljára alaposan belassulva mindkét svédtől kikapott (9.), majd Thaler remek kezdés után alaposan megszenvedve a francia elé sorolt be (8.). Az újabb olasz, Mölgg is hasonló menetet mutatott be, a végén 3 századdal jobbnak bizonyult honfitársánál (7.). A reklámszünet után Herbst lódult neki nagy lendülettel a pályának, középen viszont rálépett egy kék kapura. Raich se járt jobban: ő már az első kapuk egyikét letiporta.

 

Gross is brutálisan bekezdett, a közepén voltak is problémái, de három tizeddel így is átvette a vezetést (4.). Kristoffersen másodjára is nagyon gyengén jött (11.), Grange pedig hatalmas hibával kezdett, így még a norvégtól is jócskán kikapott (13.). Matt mindent beleadott, a pálya alji dagonyában is keveset hagyott ott, megőrizte 8 tizedes előnyét (3.). Neureuther kicsit talán a biztonságra is ment, az alján viszont így is nagyon elakadt a pocsolyában, csak három tized maradt az előnyből (2.). Hirscher is majdnem beleragadt a löttybe, így is 7 tizedet vert ott a németre - megnyerte a kis kristálygömböt is (1.). A trófea felét azért alighanem illene az edzőjének adnia...

 

Marcel Hirscher 127. Világkupa-versenyén 58. alkalommal állt fel a dobogóra, 23. győzelmét szerezte. Felix Neureuther 179 verseny után 29, Mario Matt 185 verseny után 42 dobogónál jár.

A szakági tabellát mostani győzelmével Marcel Hirscher minimális különbséggel megnyerte, Felix Neureuther hatalmas esélyt hagyott ottragadni a latyakban. A ma betliző Henrik Kristoffersennek maradt a harmadik hely.

Az összetettet a mára ellenfél nélkül maradt Marcel Hirscher nyerte. Aksel Lund Svindal beletörődött a második helybe, Alexis Pinturault szerezte meg a harmadik helyet.

 

Az összetett és szakági győztes portréja:

Marcel Hirscher

Született: 1989. március 2., Annaberg-Lungötz

Klub: Skiklub Annaberg

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-)kombináció, szuper-G

Olimpia: ezüstérmes (szlalom; Szocsi 2014), negyedik helyezett (óriás-m., Vancouver 2010 és Szocsi 2014), ötödik helyezett (szlalom, Vancouver 2010)

Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (szlalom; Schladming 2013), ezüstérmes (óriás-műlesiklás; Schladming 2013)

Junior-világbajnokság: háromszoros aranyérmes (óriás-m., Flachau 2007 és Formigal 2008; szlalom, Formigal 2008), kétszeres ezüstérmes (szlalom, Flachau 2007; szuper-G, Garmisch 2009), bronzérmes (óriás-m., Garmisch 2009)

Világkupa-debütálás: 2007.03.17., Lenzerheide

Világkupa-rajt: 127

Vk-futamgyőzelem: 23 (14 szlalom, 9 óriás-m.)

Vk-dobogó: 58

Vk-összetett: háromszoros győztes (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014)

Vk-szakági: az óriás-műlesiklás győztese (2011/2012), szlalom győztese (2012/2013 és 2013/2014), óriás-m. kétszeres ezüstérmese (2012/2013 és 2013/2014), szlalom bronzérmese (2011/2012)

Európa Kupa: 28 start, 3 győzelem (2 szlalom, 1 óriás-m.), 9 dobogós helyezés

Észak-Amerikai Kupa: három győzelem (mind óriás-m.), kilenc dobogós helyezés

További eredményei: osztrák bajnok (óriás-m., 2010), kétszeres ezüstérmes (szlalom, 2008 és óriás-m., 2007), három győzelem és nyolc dobogó különböző FIS-versenyeken

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk