AJÁNLÓ
 
11:31
2014. 03. 15.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2014. 03. 15.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2014. 03. 15.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2014. 03. 15.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
 
11:31
2014. 03. 15.
A Világkupa-döntő előtti utolsó versenyre került ma sor Kranjska Gorán a férfi alpesi sízők...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az első futamban lényegében eldőlt az összetett, hisz az idény végére szétesett Aksel Lund Svindal kiesett. Marcel Hirscher a nagy kristálygömböt be is húzta, a kicsit azonban drámai végjátékban elveszítette: Ted Ligety nyerte a versenyt Pinturault és Neureuther előtt, az osztrák egyetlen századdal leszorult a dobogóról, így a szakágiban azonos pontszámmal zárt, mint Ligety. Több győzelmével az amerikaié lett a szakági kristálygömb.

 

26 síző nevezett a mai versenyre. A top-25-ből csak a jó ideje hiányzó Cyprien Richard nem volt ott Lenzerheidében, pluszban viszont nevezett Kjetil Jansrud (hogy aztán végül mégse induljon el), és egyfajta jutalomjátékként Matthias Mayer is kihasználta, hogy összetett pontszáma indulási jogot jelent. A junior-világbajnokkal "feleslegként" nem kellett számolni, hisz az illetőt Henrik Kristoffersennek hívják, és a legkevésbé sem volt szüksége erre a címre az indulási joghoz. A rajtszámhúzás a szakágit 50 ponttal vezető Marcel Hirschernek kedvezett, rögtön Fritz Dopfer után másodikként indulhatott. A kihívó Ted Ligety-nek csak az 5-ös jutott. Az első futam pályáját a német Krumbacher, a másodikét az olasz Costazza jelölhette ki.

 

Az első futamot tehát a német Fritz Dopfer kezdhette, a pálya eleji meredeken borzalmasan elkésett ívekkel, de végül eljutott a célig (3.). Marcel Hirscher a felső részen ki is használta a német nagy hibáit, ám hat tizedes előnyt is sikerült eladnia a célig (8.). Erősen biztonsági sízés... Benjamin Raich csak kicsivel lassabban kezdett, ám a folytatásban éppúgy nagyon kikapott a némettől, mint honfitársa (10.). Thomas Fanara felül is alig múlta felül Dopfert, így nem lehetett kérdéses, hogy jócskán kikap mindenkitől - végül bele is rongyolt egy kapuba. Ted Ligety a leggyorsabb felső résszel nyitott, ám a középső részen neki is voltak megbillenései, a végén csak két századdal vette át a vezetést (2.).

 

Alexis Pinturault igen gyengén síelte a meredeket, a folytatásban viszont kicsit tudott faragni, fél másodpercet kapott (11.). Felix Neureuther csak két tizedet kapott felül, ezt könnyedén előnyre fordította középütt, és alul sem vesztett sebességet - 13 századdal átvette a vezetést (1.). Aksel Lund Svindal elindult ugyan, de egy szektor után nyugodtan ki is állhatott volna - a középső részen meg is tette, egyszerűen hanyatt esett. Az elhasalás jobban kifejezte volna az elmúlt heteit... Steve Missillier stabilan lassú menetét kisebb hibákkal koronánzta, nagy hátránnyal kiszállt a versenyből (14.). Stefan Luitz nem túl jó részidővel Svindal példáját követte, ő is csak a pálya közepéig jutott, nem fért be egy kapuba.

 

Roberto Nani bátor kezdéssel minimális előnnyel nyitott, a lankásabb középső részen szedte össze két tizedes hátrányát (4.). Leif Kristian Haugen is jól kezdett, ám rögtön utána elcsúszott, és bár rögtön továbbment, senkit nem előzhetett meg (18.). Manfred Mölgg nagyobb hiba nélkül is rengeteget kapott (16.), majd Mathieu Faivre se jött sokkal jobban nála (13.). Henrik Kristoffersen négy tizedes hátránnyal jó helyzetbe hozta magát a második futamra (9.), majd jöhetett a reklámszünet.

 

Bode Miller igen mérsékelt tempóban jött végig a pályán (15.), Matts Olsson viszont remek kezdés után a pálya alján került csak három tizedes hátrányba egy kisebb megakadás miatt (5.). Philipp Schörghofer se jött rosszul, szektoronként csak két tizedet kapott, az alján pedig még vissza is hozott egy keveset - holtversenyben ért be Olssonnal (5.). Marcus Sandell már a meredeken eldobta a versenyét, óriási hátránnyal vergődött célba (18.). Tim Jitloff hasonló kezdés után a folytatást valamivel jobban lehozta, így is másfél másodpercen túlra szorult (17.).

 

Victor Muffat-Leandet jól sikerült meredek után talán kicsit túlzottan visszavett, voltak széles ívei is, 8 tized lett a vége (12.). Davide Simoncelli bravúrosan síelt egészen a pálya aljáig, ott beleakadt egy kapuba, ennek köszönhetően hármassá változtatta Olssonék holtversenyét (5.). Luca De Aliprandini lényegesen gyengébbet ment, hibázott is egy nagyobbat, majd két másodperc lett a vége (21.). Carlo Janka tempója a Szomszédokban szereplő névrokonáét idézte, fájdalmasan lassú volt, különösebb hiba nélkül is alig előzte meg De Aliprandinit (20.). Matthias Mayer menete jelezte, hogy szakági teljesítménye alapján nem lehetne itt - gond nélkül célba ért, ennél többre aligha számíthatott (22.).

 

Mayer kezdhette a második futamot, az alsó részre fordítva hatalmasat kellett mentenie, így sok jóban most sem bízhatott (20.). De Aliprandini sokkal bevállalóssabban síelt, minden szektorban gyorsabb volt, 2,6 másodperccel vette át a vezetést (7.). Az alsó szakasszal viszont az olasz is megszenvedett... Janka lényegesen lassabb tempóval, nagyobb hiba nélkül is majd egy másodperccel kikapott (16.), Haugen pedig egyszerűen nem találta a helyes íveket (18.). Sandell hatalmas lendülete sem volt kifizetődő, nagy eséssel zárta a szezont a finn, miután az egyik lécét egy kék kapunak ajándékozta. Megúszta sérülés nélkül. Jitloff már az első kapuknál hatalmas késésbe került, ám túlélte, mint ahogy a középső szakaszon egy nagy fékezést is (14.). Mölgg másodjára is bizonyította, hogy számára épp ideje némi pihenésnek, csak Mayert előzte meg (19.).

 

Miller igen óvatosnak tűnő síeléssel egy szektor alatt leadta fél másodperces előnyét, végül épp csak másodpercen belül maradt (15.). Missillier már jobban gazdálkodott előnyével, ám a pálya aljára a francia is már hátránnyal fordult, és hiába jött kicsit jobb íveken, két tizeddel De Aliprandini mögé szorult (10.). Az újabb francia, Faivre túl kényelmes menettel alaposan hátraesett (17.), ám a gallok sora még folytatódott. Muffat-Jeandet már másodperc feletti előnyről indult, ám ezt is sikerült eladnia két szektor alatt, végül századokkal Missillier-től is kikapott (11.). Pinturault is jócskán kikapott a felső részen, de utána összekapta magát, 1,3 másodperces előnye több mint felét megőrizve vette át a vezetést (2.).

 

Raich menete rögtön jelezte, hogy a romló pályán nem lebecsülendő az utolsó francia menete, igaz, a rutinos osztrák lassúcska síelésére nehéz lenne pozitív jelzőt találni (13.). Kristoffersen se tudta tartani a lépést Pinturault-val, némi meglepetésre hét tizeddel kikapott (8.). A futam egyetlen reklámszünetét Hirscher menete elé iktatták be, az osztrák pedig szétcsúszkáló lábakkal többé-kevésbé élt is a kisebb előnnyel: csak két tizeddel lemaradva sorolt be a pillanatnyi második helyre, ezzel az összetettet máris megnyerve (4.). Matts Olsson nagyon messze volt első futambéli bravúrjától, hozta a tőle általában várhatót, de ezzel jócskán hátraesett (9.). Schörghofer viszonylag jót ment, főleg felül, a pálya alját viszont látványosan lelazsálta - nem először láttunk "csapatsorrendet" sógoréktól (12.)...

 

Simoncelli ismét remekül síelte a meredeket, utána viszont akadt egy méretes késése, végül ki is esett. Nani hatalmas sebességgel, ám pocsék ívekkel teljesítette a meredeket, a lankásabb részen pedig már a tempó se volt meg - újabb olasz rontotta el remek első futamát a gyenge másodikkal (5.). Dopfer már a felső szakaszon jelezte, hogy vele most nem kell számolni (6.), csak ő maga tudhatja, miért nem tette oda magát (ne feledjük, félig osztrák...). Ligety mindenesetre hozta, amit kellett: ha nem is jött hibátlanul, az alján egy nagyobb fékezés ellenére is három századdal átvette a vezetést (1.). Neureuther hasonlóan tudott jönni, az alján viszont lassabban kanyargott - egyetlen századdal befért viszont Hirscher elé (3.). Ligety ezzel az "osztrák összeesküvés" ellenére ünnepelhetett, Hirscher egyetlen századon bukta el vele szemben a szakági kristálygömböt. Épp a fenti okból nehéz lenne azt mondani, hogy nem érdemelte meg.

 

Ted Ligety 251. Világkupa-versenyén 46 alkalommal állhatott fel a dobogóra, 23. alkalommal annak tetejére. Alexis Pinturault is brutális formába lendült a végére, 92 verseny után már 22 dobogónál jár. Felix Neureuther viszont leszálló ágba került a szezon végére, némi vigaszt jelenthet neki 178. versenyén a 27. pódium.

A szakági versengésben végül Ted Ligety 560 pontot szerzett, ugyanannyit, mint Marcel Hirscher. Ebben az esetben viszont a győzelmek száma rangsorol, Ligety pedig ebben az összevetésben jobb volt. A tabella harmadik helyén Alexis Pinturault-t találjuk.

Az összetettben Hirscher átvette a vezetést, Svindal ezt szó szerint elbukta. Tegnapelőtt a norvég elmondta, nem fog indulni szlalomban, vagyis Marcel Hirscher ezzel az összetett győztesének tekinthető. Pinturault pedig még jobban sajnálhatja, hogy nem vállalta be a lesiklást, egyébként jó eséllyel még mindig lőtávolon belül lehetne...

 

A szakági győztes portréja:

Theodore Sharp ("Ted") Ligety

Született: 1984. augusztus 31., Salt Lake City

Klub: Park City Ski Ed Foundation

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-) kombináció

Olimpia: kétszeres olimpiai bajnok (kombináció; Torino 2006 és óriás-műlesiklás; Szocsi 2014), ötödik (szuper-kombináció) és kilencedik helyezett (óriás-műlesiklás; mindkettő Vancouver 2010)

Világbajnokság: négyszeres világbajnok és aranyérmes (óriás-műlesiklás, Garmisch 2011 és Schladming 2013, Szuper-G és szuper-kombináció, Schladming 2013), bronzérmes (óriás-műlesiklás; Val d'Isère 2009), negyedik helyezett (óriás-műlesiklás; Åre 2007), 12. helyezett (kombináció; Bormio 2005)

Junior-világbajnokság: ezüstérmes (szlalom; Maribor 2004), kilencedik (kombináció) és 12. helyezett (óriás-műlesiklás)

Világkupa-debütálás: 2003, Park City

Világkupa-rajt: 251

Vk-futamgyőzelem: 23 (22 óriás-műlesiklás, 1 szuper-kombináció)

Vk-dobogó: 46 (36 óriás-műlesiklás, 6 szlalom, 2 szuper-kombináció, 1 Szuper-G, 1 lesiklás)

Vk-összetett: harmadik helyezett (2012/2013), ötödik helyezett (2007/2008) és hetedik helyezett (2009/2010)

Vk-szakági: az óriás-műlesiklás ötszörös győztese (2007/2008, 2009/2010, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014), harmadik helyezett ("óriás"; 2008/2009), negyedik helyezett (szlalom; 2005/2006), hetedik helyezett (szuper-kombináció; 2007/2008 és 2012/2013)

Európa Kupa: egy győzelem, további két dobogós helyezés

Észak-Amerikai Kupa: összetett második helyezés, a szlalom pontverseny győztese, ötödik helyezés óriás-műlesiklásban (mind 2003/2004), három győzelem (mind szlalom), további négy dobogós helyezés

További eredményei: háromszoros amerikai bajnok (szlalomban 2005 és 2006, "óriásban" 2007), hat győzelem és 13 dobogó különböző FIS- versenyeken

férfióriás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk