AJÁNLÓ
 
23:37
2015. 10. 31.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:37
2015. 10. 31.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
23:37
2015. 10. 31.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
23:37
2015. 10. 31.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
23:37
2015. 10. 31.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Október utolsó hétvégéjén vette kezdetét az Alpesi Sí Világkupa idénye, méghozzá a söldeni Rettenbach- gleccseren. Jelentős világverseny híján ez a tél a Világkupáról fog szólni, az átlagosnál több helyszínnel, versennyel készül az FIS szervezőbizottsága. Az előző három szezon összetett győztese kihagyja ezt a telet, így ha csak Lindsey Vonn térde nem gondolja másként, visszatérhet az amerikai dicsőséges korszaka. Szerintünk korántsem olyan biztos! Az idéntől Szuper-G-ben is elrajtoló Mikaela Shiffrin mindkettőjüket megtréfálja? Esetleg Lara Gut, vagy Tina Weirather elér oda, ahova sokan évek óta várják őket? Világ- és olimpiai bajnokok egész sora intett búcsút az élsportnak, így több szakágban is élre törhetnek a fiatalok. Miklós Edit remek felkészüléssel a háta mögött öregbítheti tovább a magyar alpesi síelés hírnevét. Előzetesünk első részében a női mezőnyt tekintjük át.

 

Kiemeltük azon helyszíneket, versenyeket, melyeken Miklós Editért is szoríthatunk. A megszokott, illetve vetésforgóban visszatérő helyszínek mellé felkerült néhány újdonság erejével ható rendező. Az andorrai Soldeut 2012-ről ismerhetjük egy kiadós hóvihar kapcsán, ami szó szerint elfújta Tanja Poutiainen győzelmét. A törpeállam 3 év múlva Világkupa-döntőt rendez, így érthető visszatérése a versenynaptárba.

Két évtized után rendez Világkupát az Olasz-Alpok egyik ékessége, La Thuile, egy biztos, a látványban nem lesz hiány. Magyar szempontból kétségkívül a felvidéki Jasná csatlakozása a legörvendetesebb. A deményvölgyi síközpont ideális lehetőség minden magyar síszeretőnek, hogy élőben tapasztalja meg a Világkupa hangulatát, és szurkoljon az óriás-műlesiklásban induló Miklós Editnek. Március első hétvégéjén. A VK- finálét ideális helyszínen, Sankt Moritz lejtőin tartják.

Összesen 42 verseny után hirdetnek bajnokot, ha az időjárás is engedi.

Sérüléshullám és mentális fáradtság. Teljesen nyílttá vált az összetett? (Esélylatolgatás)

Előző hosszú évek során mindig találtunk három markáns egyéniséget a nők vetélkedésében, akik kiélezett, színes nyilatkozatháborúval tarkított küzdelemben döntötték el egymás közt a Világkupa sorsát. Azóta némelyik (Maria Riesch) visszavonult, egy másik (Tina Maze) egy év szünetet vett ki, a harmadikat (Lindsey Vonnt) menthetetlenül utolérte a sérülékenység tünete, s ha nem lett volna elég rossz hírből, pár nappal Sölden előtt sokként érte az osztrák rajongókat a hír: Anna Fenninger súlyos bukása nyomán kidőlt 9 hónapra!

Mi tagadás, ez utóbbi alaposan felülírta előzetesünk tematikáját. Mert hiába a többrendbeli rekorder Vonn fogadkozása, az amerikai meglátásunk szerint túllendült karrierje zenitjén, s már csak igencsak sérülésveszélyes edzésmunkával bírja úgy-ahogy a csúcson tartani magát. Egyszóval ha nincs az a félresikerült mozdulat, most úgy írnánk a salzburgi szépségről, mint az összetett diadal legfőbb, s toronymagas várományosáról. Dacára a rá nehezedő mázsás tehernek, ti. ő egy személyben a női csapat jelene és jövője Ausztriában; s nem megfeledkezve a szövetséggel vívott, kis híján szakítással záródó torzsalkodásáról. No, meg legfőbb támogatójának, a Raiffeisen érdekes döntéséről, miszerint szakít klasszisuk szponzorálásával. Bő lére is eresztettük Fenninger kálváriáját, jövőképét, de most az élet átírt mindent, így térjünk is gyorsan át azok bemutatására, akik még talpon állnak.

Elért eredményei megkövetelik, hogy a sort Lindsey Vonn nyissa. Minden idők legsikeresebb Világkupa-sízőjével 2012 után mintha elszaladt volna a ló. Nyíltan hirdette, kiszakadna a női mezőnyből, s kipróbálná magát a férfi lesiklók közt is. Hiába kezdett dominánsan, Mazével is meggyűlt a baja, a világbajnoksághoz közeledve egymást érték a bukásairól szóló hírek. Az akaratot pedig egyszer csak legyőzte a test, Schladmingban keresztszalag-szakadást szenvedett, ami – egy korai visszatérési kísérlettel együtt – másfél szezonos kihagyást eredményezett. Vonn azóta se a régi, dacára annak, hogy idén márciusban mindkét gyors számban elvitte a kristálygömböt, ezt jól jelzik gyakori sérülései. Legutóbb a déli féltekén esedékes edzőtáborról kellett hazautaznia, jobb térdében kiújultak a bajok. Söldent bölcsen kihagyta, céljai azonban nem változtak.

Mellette szól, hogy gyors számokban két erős vetélytárssal nem kell számolnia, továbbá óriás-műlesiklásban érzékelhető formajavulása. Ellene egészségi helyzete: be kell látnunk, Lindsey térde már soha nem lesz a régi. Kétséges, végig tudja-e versenyezni az idényt?

Az sem az ő malmára hatja a vizet, hogy a fiatal konkurencia jó eséllyel újabb szintet ugrik idén. Mindenekelőtt Mikaela Shiffrint kell kiemelnünk. A még mindig szemtelenül fiatal, épp 20 éves coloradói lány pályafutását ragyogóan menedzselik, évről évre újabb lépcsőfokot lépeget előre.

2011: junior-mezőny lehengerlése

2012: Világkupa-debütálás, dobogókkal, győzelemmel

2013: világbajnoki cím

2014: olimpiai bajnoki cím, stabilan erős óriás-műlesikló eredménylista

Az idei célokat mi is kitalálhattuk volna: 1. csúcsra törés óriásban; 2. ismerkedés a gyors számokkal, elsősorban Szuper-G-vel; 3. beszállni az Összetett Világkupáért folyó versenybe! Ez utóbbi a Fenninger- Maze páros hiányában alighanem módosult.

A felkészülés során ráfókuszáltak a gyors számokra, állítólag fel is szedett pár kiló izmot Shiffrin, de hogy mire mennek, nehéz megítélni vakon. Annyi bizonyos, ha Hirscher módjára végigdominálja a technikai szakágakat, elképesztően nehéz lesz elvenni tőle a nagyobb kristálygömböt.

Reálisan még két lány szállhat harcba még az összetettért. A svájciak immár 24 esztendős reménysége, Lara Gut. Mi tagadás, hat teljes szezon alatt többet vártak tőle a szakemberek tucatnyi Világkupa-győzelemnél. Érthető csalódottságukat az eredményesebb világversenyes szereplés sem palástolhatta el. Larából hiányzik a következetesség. Amint elkapja a fonalat, még a bombaformáját hozó Vonn is alig-alig tudja megverni, ám sajnos kellően hektikus ahhoz, hogy máskor elmerüljön a középmezőnyben. Nem véletlen, hogy szakági elsőséget csupán egyszer szerzett, ahhoz is kellett ellenfelei botladozása.

Testfelépítése ideális egy háromszámos sízőhöz, hozzáállása azonban messze nem példaértékű. Rendre belemerül a bulvárba, a kereskedelmi tévék, rádiók rendszeres vendége, s hiába igyekszik „botrányait” (amolyan bulvármagazinos, komolyra ne tessék gondolni) mérsékelni az utóbbi időben, a svájci sportközönség elkönyvelte celebsportolónak. Aki olvasott magyar internetes fórumokat egy-egy magyar kudarcot követően, sejthetik, mi mehet a svájci oldalakon. Összegezve: ahhoz, hogy tehetségét végre-valahára kiteljesítse, muszáj lesz mentalitást váltania. (A pasizás nem mindig tesz jót az élsportnak, hogy konkrétak legyünk.)

Hozzá hasonlatos helyzetben van Tina Weirather. Liechtenstein – amúgy a svájci csapat kötelékében készülő – büszkesége szintén csak akkor versenghet igazán az összetettért, amennyiben stabilizálja magát a lesikló dobogón, továbbá Söldenhez hasonló formát hoz óriás-műlesiklásban. Kettejük összevetésében Tina mellett szól visszafogottabb civil élete, profibb, célorientált mentalitása. No, és a remek gének. Minden másban egál.

Megítélésünk szerint amerikai győzelem várható március végére, ha bírja térde, Lindsey Vonn behúzza rutinból az évet, vagy ha valami probléma merülne fel, Mikaela Shiffrin a két technikai számmal elébe kerülhet. A másik két lány csak jókora extrával, illetve a jenkik botladozásával érhet révbe. Ha bárki más labdába rúgna (Rebensburg, Mancuso, Fanchini-lányok), értsd dobogóért csatázna a végelszámolásnál, az lenne az évad nagy meglepetése.

A továbbiakban áttekintjük röviden a vezető sínemzetek esélyeit.

Az osztrák női csapat 2 évvel ezelőtt. Idén csak Görgl és Kirchgasser jöhet számításba

Innen már csak kellemesen lehet csalódni (Ausztria)

Minden idők legrosszabb szereplésétől való menekülésről szól ez a tél osztrák részről? Ha nem a sógorokról lenne szó. Mert hiába kell nélkülözniük Fenningert, Hospot, Zettelt – s még le kell írnunk Marlies Schild nevét –, hiába csak egyetlen veterán maradt a fedélzeten, hiába nyújtottak eddig gyér teljesítményt a fiatalok, az osztrák válogatottat azért hiba lenne leírni.

Kétségkívül kristálygömb nélkül fog maradni a női szekció, jó eséllyel versenyt sem nyernek idén, de hogy rendszeresen ott lesznek a tűz, konkrétan a dobogó, a TOP6 környékén, arra is mérget vehetünk. Túl sok pénz forog, s szakmaiság tobzódik ott, hogy másként legyen.

Adott a lesiklók közt egy veterán, akire évek óta lehet számítani, mégis osztrák szempontból az lenne az örvendetesebb, ha idén már ne Elisabeth Görglről szóljanak elsősorban a híradások. Hanem a tavaly berobbant Cornelia Hütterről. Egyetlen pódiumát lesiklásban jegyezte, a kanyargósabb gyors számban összességében meggyőzőbbnek tűnt. Nem kevesebbet vár tőle a szakma, minthogy évek múltán visszaidézze a Götschl- érát. Alkalomadtán Nicole Schmidhofer is odaérhet kis termetével, s friss Európa Kupa-győzelmével. Az ifjabbak közül a 2 évvel ezelőtti junior-világbajnok Stephanie Venierre és az osztrák bajnoki címig jutó Tamara Tipplerre lesz érdemes odafigyelni.

Technikai számokban még hangsúlyosabb lehet az idény átmeneti jellege. A kétszeres szakági címvédő kiválásával Eva-Maria Brem vállát nyomja a teher, kétséges, felvan-e rá készülve. Tavalyi sziporkája is addig tartott, míg a meglepetés erejével hatottak dobogói. Bár megfogadtuk, Söldenről elfeledkezünk előzetesünkben, az idénynyitó azért rávilágít sejtésünk igazságtartalmára.

Tény, egy híján 20 osztrák foglal helyet a világ legjobb 100 óriás-műlesiklója közt, a listán éppúgy találunk kirándulókat (Görgl, Kirchgasser, Thalmann), s szakági specialistákat. Ha tippelnünk kellene, óriásban Ricarda Haaser (1993-as születésű) berobbanására számítunk, az előző idény Európa Kupa-győztese végigdominálta a számot, gyakran akkor is, mihelyst VK- menőkkel erősödött a mezőny.

Szlalomban Carmen Thalmann léphet újabb szintet, ami esetében a dobogós helyeket jelentheti. A rutint Michaela Kirchgasser jeleníti meg, áttörésre tőle már nem számítunk, minthogy Bernadette Schild esetében is olybá tűnik, egytéli madárka volt, tavaly a középmezőny megbecsült tagja volt, már ha egyáltalán célba ért. A Raiffeisen legújabb üdvöskéit itt kötelesség megemlítenünk, Katharina Gallhuber és Stephanie Resch tehetségében van minden bizodalmuk – mi még kissé hitetlenkedünk.

 

Lara Guton minden helvét szeme (Svájc)

Mint írtunk róla, komoly esély kínálkozhat arra, hogy 20 év, Vreni Schneider sikere után újra svájci lány arasson diadalt összetettben. Lara Gut küldetése azon áll, vagy bukik, mit produkál a gyors szakágban. Kimondhatjuk, vérmes reményei csak akkor lehetnek, ha Figini nyomán mindkét számot megnyeri, vagy legalábbis jelentős pontmennyiséggel gazdagszik.

Igazat megvallva versenytársakat odahaza nagyítóval is nehezen találnánk, a pár éve még oly erős svájci lesikló csapat (Abderhalden, Aufdenblatten, Gisin, Kamer) mára Gutra és Fabienne Suterre redukálódott, de utóbbi is kifelé kacsintgat, az élmezőnyt már aligha fogja felérni. Európa Kupában szép sikereket tudhat magáénak Jasmine Flury, Corinne Suter fejlődése tapintható, mégis meglepődnénk, ha ez lenne berobbanásuk éve.

Óriásban öten vannak csupán a legjobb 100 közt, Guton kívül reálisan más nem rúghat labdába. Ígéretesebb a helyzet szlalomban, Wendy Holdener immár a közvetlen elit tagja, nála a nagy kérdés, egy-egy kiugró futamot követ, illetve megelőz-e egy másik, s így beférhet-e a szakági TOP3-ba? Az új idők szelét a 20 esztendős Charlotte Chable hozhatja meg, kivételes tehetségnek tartják őt hazájában. Maribori 11. helyezésével már a legnagyobbak közt is fitogtatta képességeit.

Beérhet a többéves munka gyümölcse (Olaszország):

Az elmúlt évek alpesi sikereit a férfiak hozták meg Itáliában, a lányok eredményei jócskán elmaradtak a kívánatostól, azzal együtt is, hogy világversenyekről érem nélkül sosem kullogtak haza.

Lesikló csapatuk változatlanul roppant masszív, könnyen lehet, idén melléjük áll a szerencse. Káprázatosra sikeredett nyári felkészülésről, bombaformáról hallani, a szakmai stábban reformokat léptettek életbe. A várakozások talán túlontúl vérmesek. Garmischi bukása után ma már kutya baja, Daniela Merighetti személye márpedig meghatározó a DH- csapat háza táján. A Fanchini- lányok vállvetve küzdötték vissza magukat az élbolyba, Elena lesiklásban, Nadia inkább Szuper-G-ben, de akár óriás-műlesiklásban is nagyot alkothat.

Az átmeneti szakágakban (SG, GS) sorjázhatnak a szép eredmények, sőt, ha tartja a ritmust, Federica Brignone részéről egy kristálygömb és egy igen előkelő összetett eredmény sem tűnik lehetetlennek. A mindig mosolygós Fede’ ugyanis sokat javult Szuper-G-ben és megbarátkozni látszik a szlalommal is, ami ugye maga után von egy kielégítő szereplést kombinációban is.

A következő generáció üdvöskéje Karoline Pichler lehet. A dél-tiroli lány bombaformában síelt január elejéig, ez alatt 5 dobogót szerzett az EK-ban. Ha meniszkuszának a sérülése már a múlté, az igencsak szétforgácsolódott óriás-műlesikló mezőnyben is csillogtathatja tudását.

Szlalomban mintha megállt volna az idő, változatlanul Chiara Costazza viszi a prímet olasz részről, de a többiek (Manuela Mölgg, Irene Curtoni) és túl vannak már a harmincon. Rövidtávon nem látni az életképes utánpótlást.

 

Szűk esztendőre készülnek (Franciaország)

Marchand- Arvier és Rolland visszavonulásával két világversenyeken és Világkupákon is eredményes lesiklóját vesztette a francia csapat. A VK- rutinnal rendelkezők (Margot Bailet és Marion Pellissier) erős középszintet képviselnek, így a fiatalabb korosztályra kell vetni szemünket. Kétségkívül Romane Miradoli tűnik a legígéretesebbnek, a maga három junior- vb-s érmével. Ő nyerte a tavalyi Európa Kupát Szuper-G-ben. Egykori junior-világbajnokként Jennifer Piot is kiemelendő, nála VK- szinten is érzékelhető az előrelépés.

Technikai számokban talán csurranhat-csöppenhet néhány érdemi eredmény. Tessa Worley lassanként visszanyeri egykori formáját, Söldenben magabiztosan síelt. Anémone Marmottan világbajnokságon elszenvedett sérülése után maródi, decemberben talán viszontlátjuk. Szlalomban dobogóesélyes sízőjük nincs, Nastasia Noens gyönge évet zárt, Laurie Mougel és Adéline Baud ellenben felfelé ívelő formát mutat, látcsövünkben fényes sikerek sorát azért náluk sem látjuk.

Átmeneti szezonra készülnek (Németország)

A német alpesi síelésben érák vannak, a hullámhegyeket persze igen gyakorta hullámvölgyek követik, amit a szakvezetés átmeneti szezonnak hív előszeretettel. Ahogy Katja Seizinger, úgy mostanság Maria Riesch visszavonulásával is kevésbé eredményes korszak köszöntött be.

Viktoria Rebensburg révén azért számíthatunk több kimagasló szereplésre, nem egyszer szállítani fogja a dobogós helyezést, tán még győznie is sikerülni fog, de azt nagyon valószerűtlennek érezzük, hogy komolyan harcba szálljon bármelyik kristálygömbért. Igaz, Vicky klasszis óriás-műlesiklóból szép lassan elsőrangú lesiklóvá cseperedett, más kérdés, eredeti számában vesztett lendületéből.

Rajta kívül szóba kerülhet még a tehetséges, ám rendkívül sérülékeny Veronique Hronek, különösen szuperóriás-műlesiklásban futhat be, ha térdei is úgy gondolják. Amennyire népes, annyira híján van a kiugró eredményeknek szlalomos csapatuk. Christina Geiger zuhanórepülése különösen meghökkentő volt az előző két idényben, de a junior-mezőnyben remeklő Lena Dürrtől és Barbara Wirthtől is többet vártak. Talán Marlene Schmotz be fog futni? Netán a legfiatalabbak közt (Wallner, Wenig, Wiesler) találják meg a legújabb klasszisukat? Akár idén is elválhat.

Technikai számokban hasíthatnak (Skandinávia)

Anja Pärson távozásával új világ köszöntött a svéd alpesi síre, a szurkolók minden apró sikernek tudnak már örülni. Még azt sem lehet mondani, hogy sportolónőik ne öregbítenék tovább a szép hagyományokat. Kasja Kling személyében adott a keretben egy versenyképes lesikló. Amennyiszer befért már a TOP10-be, tényleg idő kérdése, mikor érkezik meg rendszeresen a dobogóra.

Technikai számokban irigylésre méltó helyzetben vannak a svédek, a két világsztár hiányában Sara Hector akár-akár a bajnoki címbe is beleszólhat idén óriás-műlesiklásban, Frida Hansdotter képességeiről pedig mindent elárul, hogy páratlan kiegyensúlyozottságával az utolsó pillanatig izgalomban tartotta a szlalom szakágat. Maria Pietilä-Holmner a szokottnál harmatosabb évadot tudhatott maga mögött, meglepődnénk, ha idén nem térne vissza a régi kerékvágásba. Rajtuk kívül bízvást lehet számítani Anna Swenn-Larsson bevállalós csúszásaira, de Nathalie Eklund sem nyeretlen kétéves a szakmában. S akkor még nem beszéltünk a junior-korú tehetségekről, az EK-ban pallérozódó fiatalokról: Ylva Stålnacke, Charlotta Säfvenberg, vagy épp Lisa Blomqvist.

A norvég női szakág jelentős fejlődésen ment keresztül, manapság már nem csupán Svindalék kezében van a siker kulcsa. Adott egy kiváló paraméterekkel rendelkező lesikló (Lotte Smiseth Sejersted), aztán Ragnhild Mowinckel, aki idén véglegesen felérhet a nemzetközi elit szintjére óriásban, s végül a hellyel-közzel dobogóesélyesnek számító szlalomos, Nina Løseth. A sor pedig nem ér véget itt, érkeznek a még fiatalabbak, úgymint Mina Holtmann (junior-világbajnok lesikló) és Maria Tviberg (kombinációs síző, kétszeres ezüstérmes).

Skandinávia térségében csak egy helyütt búslakodnak. Finnországban nemhogy áttörésre esélyes sízőjük nincs női fronton, elegendő emberanyaggal sem rendelkeznek. Söldenben indulójuk sem volt. Egy szem életképes műlesiklójuk, Sanni Leinonen egy rossz mozdulat folytán egész idényre kidőlt, így elmondható, a finn női csapatról kevés szót kell ejtenünk idén.

Világsztárok viszik hátukon a csapatot (Egyesült Államok és egy kevés Kanada)

Komoly pénzmennyiséget invesztáltak az alpesi síelésben a tengerentúlon, ami a 2000-es évekre meg is tette hatását. Lindsey Vonn személyében kineveltek egy csúcsokat döntögető korszakos zsenit, majd mire lassanként a visszavonulás felé kacsintgat, rögtön adott az örökös. Mint fentebb említettük, könnyen lehet, hogy már idén felülmúlja a trónkövetelő a példaképet. Az izgalomra áhítozó énünknek nem cseng valami szépen, de a papírforma szerint valamennyi szakágban amerikai síző számít favoritnak. A gyors számokban Vonn, a technikaiakban pedig Mikaela Shiffrin.

Velük persze nem ér véget az amerikai válogatott névsora. Például van még egy olimpiai bajnokuk, többszörös világbajnoki érmesük. Közelmúltbeli eredményei sokra már nem predesztinálják, szaporodnak sérülései, de ha valakit, akkor Julia Mancusót nagy hiba lenne leírni. A külső szemmel csapodár életmód mögött embertelen edzésmunka áll, motivációja pedig példaértékű. Kétségtelenül egy nagy durranással zárná le pályafutását. Igaz, ez inkább egy világversenyen következhet be.

A lesikló csapatuk eleve erős, Laurenne Ross és Stacey Cook már megízlelhették az apró sikerek zamatát, rendszeres résztvevői a világversenyeknek, vagányságuk nem ismer határokat, egyszóval vérbeli amerikai sportoló mindkettő. Szlalomban Resi Stiegler öregbítheti tovább a család hírnevét, ha más nem, az erős pontszerző helyek valamelyikére rendre befuthat. A fiatalabb korosztályból Julia Ford (lesikló) és Paula Moltzan (szlalomos) már akár idén berobbanhat.

Kanadát mostanság elkerülik a sikerek, nem vennénk rá mérget azonban, hogy ez sokáig így marad. Megannyi komoly sérülésből felállt, s mára felküzdötte magát a világ legjobb 10 lesiklója közé Larisa Yurkiw, az ontariói lány kimondva dobogós helyekre pályázik. Technikai számokban még választék is akad, Marie-Pier Préfontaine óriás-műlesiklásban immár a szűk elit része, szlalomosaik (Marie-Michéle Gagnon és Erin Mielzynski) egy-egy alkalommal szintén képesek a bravúrra, ha a sok kiesés miatt összességében nem is nagyon lehet számításba venni őket. A jövő embere Candace Crawford lehet, aki amellett, hogy csapatban vb-ezüstérmesnek mondhatja magát felnőtt világversenyen, tavaly megnyerte az Észak-Amerikai Kupát. Szlalomtól Szuper-G-ig minden számban életképes, róla biztosan sokat fogunk hallani még.

S végül a világ többi égtája

Európai színtéren a szláv országok sízőire lesz érdemes odafigyelni. Ahhoz képest, hogy egy teljes idényt ki kényszerült hagyni, remek formában tért vissza Veronika Vélez-Zuzulová, amint fevette a versenyritmust, lerobbanthatatlan volt a dobogóról. Szlovák szomszédaink örülnének, ha felnőne melléje végre nagy reménységük, Petra Vlhová. Igencsak bizakodhatnak szlalomban a csehek, több gyöngécske szezon után visszatalált a nyerő ösvényre ugyanis Šárka Strachová.

Tina Maze hiányában maximum a minél jobb pontszerző helyekben reménykedhetnek a szlovénok. Lesiklásban Ilka Štuhec és Maruša Ferk kellő nemzetközi rutinnak rendelkezik, az inkább technikai számokban induló versenyzőik (Drev, Lavtar és Bucik) vélhetően egész idényben a második futamért fognak elkeseredett harcot folytatni.

Carolina Ruíz Castillo visszavonulásával a spanyol alpesi síelés lekerült a térképről. Örömteli tény viszont, hogy a férfi után a női mezőnyben is feltűnt egy versenyképes szlalomos, kíváncsiak várjuk Haszegava Emi további fejlődését.

Végezetül kis hazánk színeiben Miklós Edit is ide kívánkozik. Állítólag remek felkészüléssel a háta mögött, minden korábbinál több versenyen áll rajthoz a Világkupában. Céljai közt a közvetlen elit szerepel számos dobogós helyezéssel. Editről és a többi magyarról majd előzetesünk utolsó, harmadik részében részletesen szólunk.

Búcsúintés – a visszavonulók sora

Kathrin Zettel még harminc éves sincs, mégis bejelentette visszavonulását. Tíz éven át ott volt a sportág elitjében, kicsit talán bele is fásult, no meg 2010 óta kicsit vissza is esett a teljesítménye. Nem a szerencse gyermeke, és ezt nem csak azért írhatjuk, mert gyakran élcelődtünk horrorisztikusra sikerült bemutatkozó képével: egyetlen VB-győzelmet szerzett, azt is szuper-kombinációban, pedig dobogója olimpiáról, VB-ről és szakági Vk-ból is volt bőséggel.

Nicole Hosp visszavonulása sokkal inkább benne volt a levegőben, a 32 éves tiroli hölgy 2001-es Vk-debütálása óta sok mindent átélt. Régi sikerei, óriásban és összetettben szerzett VK- győzelme után egy sérülést követően szinte a semmiből tért vissza, hogy pályafutása utolsó két éve ismét a sikerekről szóljon, Szocsiban kétszer is dobogóra állhatott.

Andrea Fischbacher 30. születésnapját már visszavonult síelőként ünnepelte a napokban. A szuper-G vancouveri olimpiai bajnokaként aligha kell magyaráznia a pályafutását, igaz, ezt leszámítva bizony kevés sikert mutathat fel. Az utóbbi évek kudarcai után nála sem okozott meglepetést pályafutása lezárása.

Regina Sterz (leánykori nevén Regina Mader) egész 2007 óta íródó pályafutását kiegészítő emberként síelte végig. Egy híján tucatnyi TOP10-helyezésébe egyetlen dobogó sem fért el. Megjárt két-két világbajnokságot és olimpiát, de a szocsi 11. helyénél jobbra egyiken sem futotta.

Könnyes búcsút vett az élsporttól a Méribel-i Világkupa-döntőn a svájciak olimpiai bajnoka, Dominique Gisin. 10 esztendőn volt tagja a svájci lesikló csapatnak, fénykorát – ha Szocsit nem nézzük – 2009/2010 táján élte, mindhárom győzelme és 7 dobogós helyének zöme erre az időre datálható. Az elmúlt években óriás-műlesiklásban is megmutatta tehetségét, úgy tűnt, akár ki is teljesülhet egy új szakágban.

Belefásult egymást érő komoly sérüléseibe Nadja Jnglin-Kamer, megjegyzendő, ezek többsége egyéb sportsérülésből származott. Hiába rendelkezett kiváló adottságokkal, az áttöréshez szükséges plusz hiányzott belőle, öt lesikló dobogó jutott neki a Világkupából. A schladmingi világbajnokságon nüánsszal csúszott le a dobogóról.

Ugyanott, minden idők egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva Marion Rolland hódította el a világbajnoki címet. Amellett, hogy már 2004 óta űzte ezt a kemény sportot, s ezalatt nem kerülték el a sérülések, valószínűleg az a felismerés hozta meg a végső döntést, hogy érezte, így is többet nyert, mint ami talán képességeiben benne volt. Két dobogó, s egy üdítően kiegyensúlyozott 2011/2012-es idényt azért még magának tudhat.

Marie Marchand-Arvier személyében egyik személyes kedvencünk is búcsút intett az élsportnak. Karrierje csúcsán már úgy 5 éve túllépett. Világkupa-dobogói, s nem utolsó sorban hazai havon megszerzett világbajnoki ezüstérme is ehhez a korszakához kötődött. A folytatásban csak egy-egy jobban sikerült futamra tudunk emlékezni. Közvetlen, aranyos természete mellett.

Carolina Ruíz Castillo a spanyol alpesi síelés emblematikus alakja volt idestova másfél évtizede. Nyolc világbajnokságon és három olimpián csatolt lécet ezalatt, ami akkor is megsüvegelendő teljesítmény, ha a hab nem került fel a tortára, éremesélye egyszer sem volt igazán. Világkupában viszont egy alkalommal kijött számára a lépés, két éve Méribelben felállhatott a dobogó tetejére.

Egy hét múlva a férfi mezőny előzetesével folytatjuk!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk