AJÁNLÓ
 
18:56
2017. 01. 03.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:56
2017. 01. 03.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
18:56
2017. 01. 03.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
18:56
2017. 01. 03.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
18:56
2017. 01. 03.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Mikaela Shiffrin elsőfutamos kiesésével végre igazi versenyt hozhatott volna a zágrábi szlalom, ám Veronika Vélez-Zuzulová szintúgy kiemelkedik az őt követő mezőnyből, így a szlovákok kiválósága is önmagától értetődő magabiztossággal szállította a győzelmet. Kettős sikert ünnepelhettek északi szomszédjaink, Petra Vlhová révén hozták a második helyet is. Mi több, Šárka Strachová harmadik helyével a csehszlovákok kisajátították ma a dobogót. Ilyenre már volt példa, a sporttörténelmet ma nem ők írtak, hanem Lelde Gasūna és Maria Skanova. A két hölgy elsőként szerzett Világkupa-pontot alpesi síben Lettország, illetve Fehéroroszország számára.

 

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) nézőbarát hozzáállásának – ha itt cinizmust vélsz felfedezni, nem benned van a hiba – régi sarokkövei a hétköznapi versenyek. A zágrábi szlalomok hagyományosan hétköznap kerülnek megrendezésre, a hölgyeké rögtön az esztendő harmadik napján.

Izgalmakban bővelkedő szlalomra volt kilátás ma, elvégre a lányok a férfiakkal azonos lejtőn versengtek egymással, a Crveni Pust pedig nem tartozik a könnyeden síelhető lejtők közé. 

Erre rátett még egy lapáttal a németek trénere, Robert Krumbachernek nem akad igazán erős tanítványa, erre gondolt egy merészet, s kicsit Ante Kostelić nyomdokain haladva alaposan feladta a leckét az indulóknak. A letörések környékére tett hol nyújtott íveket, hol vertikális kapukat, magyarán sorozókat. Mindezek után a 67 indulóból csak 43-n értek le a célba, de súlyos hibákban ezen felül sem volt hiány.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

A nyitóidő rögtön megadta a viszonyítási pontot, Veronika Vélez-Zuzulová (1.) nem hibátlan, de korrekt tempóban végigvitt menetét már senkinek nem sikerült átadni a múltnak. Frida Hansdotter (5.) stílusában gördülékenyebb, ám különösen a középső szakaszon nem kellően agresszív sízése kevés volt a szlovákkal szemben, szűk 6 tizednyi hátránnyal számolhatott késő délutánra. Šárka Strachová (3.) jó két tizeddel közelebb férkőzött az etalonhoz, talán a túlontúl visszafogott kezdését kárhoztatja. Pedig a középső szektorban fogható volt a listavezető. Wendy Holdener mindezidáig nem jutott le, nagyon hamar lába közé vett egy kaput, így a szezonban először nem találkozhattunk vele a díjátadáson. Meg kell azonban említenünk, légúti betegség sújtotta a svájci lányt újévkor, fittsége nem volt az igazi, már a rajtszámsorsolásról is hiányzott. Hasonlóan az utána hárommal startoló Nina Løsethtel, a norvég lány egy sima túldőléssel búcsúzott a versenytől.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Kettejük közt indult még két élversenyző, köztük a szakági domináns bajnokával. Mikaela Shiffrin pár százados hátránnyal még letudta a nyitószektort, aztán a letörésnél egy huplira fordult, minek következtében kapura lépett. (Ismétlést nem láttunk az esetről.) Akárhogyan is, Shiffrin 2015 februárja óta valamennyi szlalomot megnyert, amin rajthoz állt. Ez az impozáns sorozat tört meg ma. Petra Vlhová (4.) szépen teljesített, egy kelleténél tán óvatosabb kezdés után belelendült, ő is 5 tizeden belül maradt. Négy csehszlovák tehát a TOP-4-ben!

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Michelle Gisin kopírozta kicsit amerikai kollégáját. Mi tagadás, ezúttal könnyebb dolga volt, a cikk-cakk kanyarok közti kiesésben utánozta le a szlalom uralkodónőjét. Michaela Kirchgasser (11.) megúszta azt a bizonyos pályaegyenetlenséget, az erős időeredményt azonban így is bukta: a legvégén került komoly bajba, egy ottani térvesztés márpedig tizedek sokaságát hozza magával. Irene Curtoni (14.) előbbi menetet ismételte meg, annyi különbséggel, hogy az olasz jóval szenvedősebben kezdte futamát. Resi Stiegler (8.) elégedetten csapkodott a célban, elvégre egy kiesés széléről visszahozott rontás után is alig kapott másodpercet az éllovastól.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Remekelt az első futamban Bernadette Schild (2.), szép ritmusban, látható hiba nélkül abszolválta a pályát, 39 századnyi hátránnyal bátran célba vehette a dobogót. Anne-Sophie Barthet (15.) tökutolsóként állt a célba érkezők közül, kvázi hozta a tőle megszokott szintet. Kanadai szlalomosok voltak soron, s felemás sikerrel estek túl az év első futamán. Marie-Michéle Gagnon (6.) ugyan több élt használt néhol a kelleténél, de a végére egészen összekapta magát, s csatlakozott a közvetlen élmezőnyhöz. Igaz, a dobogós álmoktól azért vaskos fél másodperc választotta el. Erin Mielzynskit (37.) meg egy komplett örökkévalóság. Egy alapvetően közepes futamot dobott sutba a legvégén, nulla sebességgel vánszorgott át a célvonalon.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

A német tréner tulajdonképp elégedett lehetett csapata szereplésével, elvégre négyen is továbbléptek a második futamba, márpedig ez nem mindennapos a germánok háza táján. A legjobban Christina Geiger (10.) síelt, igaz, az ő menetére sem lehet jobb jegyzőt találni, minthogy konszolidált volt. Lena Dürr (12.) mozgása jóval biztatóbb volt, de a szép termetű lány sízésében több volt a hiba. Magasabb rajtszámmal folytathatta még Elisabath Willibald (25.) Maren Wiesler (26.).

Chiara Costazza (7.) harcias stílusa jól kamatozódott ezen a pályán, néhol kellettek az akrobatikus mozdulatok is, de valahogy csak célba ért, nem is rossz idővel. A szlovénokat Ana Bucik (9.) képviselte a tágan vett élmezőnyben. A jelenlegi helyzetüket ismerve jó futamot zártak az osztrákok, az említetteken kívül folytathatta még Katharina Truppe (13.), Julia Grünwald (16.) és életében először Katharina Liensberger (52-essel a 23.). Ezzel szemben terített betlit láthattunk Svájctól. Holdener és Gisin után Melanie Meillard és Charlotte Chable is búcsúzott. Na, jó, Denise Feierabend (20.) egy nem különösebbe remekbe szabott futammal valahogy továbbverekedte magát.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

A sok-sok kieső eredményeként megnyílt az út a kicsit előtt. Többek közt ennek köszönhette a pontszerzés esélyét Haszegava Emi (34-essel a 21.), Megan McJames (62-essel a 22.), a szerb Nevena Ignjatović (41-essel a 24.), a lett Lelde Gasūna (55-össel a 27.), a francia Lauire Mougel (49-essel a 28.), az andorrai Mireia Gutiérrez (54-essel a 29.), a fehérorosz Maria Skanova (63-assal a 30.), s végül az orosz Kszenija Alopina (35-össel a 30.). 3,35 századmásodperc kellett a továbbjutáshoz, ez 31 versenyzőnek jött össze.

-----------------------------------------------------------------------------------

A második futamot, melynek pályáját az olasz Luca Liore tűzte, Alopina (21.) nyitotta, gond nélkül végigment, értékes pontokat szerezve az orosz alpesi sínek. A fehéroroszok számára még nagyobb siker a Vk-pont, ez látszott is Skanova (23.) menetén - célt ért. Gutiérrez már-már rutinos pontszerzőnek tűnt elődeihez képest, talán épp ezért lett elcsúszás a vége, Mougel (18.) viszont egy bátor menettel megadta a futam valódi alapidejét.

A lett női alpesi sí történetének első Vk-pontjai lebegtek Gasūna (22.) szeme előtt, a balti állam szurkolóinak sem kellett csalódniuk. Az egzotikumok sora ezzel lezárult, a kieséseké viszont csak most kezdődött: Wiesler másodjára sem tudott a nyomvonalon maradni, ezúttal nem is folytathatta. Willibald (24.) a sítörpék képviselőitől is kikapott, de legalább célba ért, majd Ignjatović (19.) bátor menettel besorolt Mougel mögé.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Liensberger a kiesők sorát gazdagította, a szebb napokat megélt McJames (20.) viszont biztonságit síelve is jó pár pontot zsebelt be. Haszegava az utolsó előtti kapuig szépen síelt, ott viszont már nem fért be, hiába vágódott be a célba. Másodperc feletti előnyről indult Feierabend (13.), gyenge felső szakasza után nagyot síelve végül 6 tizeddel át is vette a vezetést. Skjøld (15.) viszont épp a felső részt nyomta meg, túlzott kockáztatása végül hátrányt jelentett neki. Wikström (12.) még jobban kezdett, és bár a legvégére besokallt, meg tudott őrizni negyed másodpercet előnyéből. Ferk (17.) is egész szép menetet produkált, de aztán nála is jött egy hiba, így a pillanatnyi dobogóra se fért fel. Grünwald (16.) által sem köszöntött be a tavasz az osztrák szívekben, maradt a fagyos hangulat. Igaz, a fiatal síző hibát hibára halmozó menete is egyik legjobb VK- eredményét hozta.

Barthet és Irene Curtoni a pálya ugyanazon pontján búcsúztak, a francia lány kétségkívül látványosabb pottyanással szórakoztatta a nézőket. Truppe (9.) viszont végigment hiba nélkül, ami 8 tizedes előnyt hozott a végén. A németeknek nem igazán feküdt ez a pálya, amit Lena Dürr (14.) is bizonyított. Igaz, ő legalább célba ért, Kirchgasser viszont gyors kieséssel haladt tovább lefelé a gödörben. Geiger (10.) némethez mérten egész szép síelést mutatott be, az alján fél másodperc hátrányt így is beszedett. Bucik helyenként alaposan szenvedett, végül szerencséje sem volt, épphogy Geiger mögé csúszott.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Stiegler (7.) beárazta az eddigi meneteket: 6 tizeddel gyorsabb volt az első két szektorban Truppénél, igaz, aztán egy hatalmas hiba miatt csak 4 tized maradt előnyéből. Costazza is a végére sokallt be alaposan, szerencséje se volt, 9 századdal kapott ki az amerikaitól. Gagnon már jobban odafigyelt az utolsó kapukra, így kicsit szögletes menettel is át tudta venni a vezetést.

Hansdotter (4.) harmadmásodperces előnyről indult, másodperc fölé növelte - a legvégén millimétereken múlt, hogy jó nyomvonalon jutott célba. Vlhová (2.) tartotta a svéd tempóját, a legvégén pedig még erre is rátett egy lapáttal: 0,59-cel vette át a vezetést. Strachová (3.) nem is tudott ezzel mit kezdeni, hiába fordult előnnyel a zárószektorra.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Csak Bernadette Schild (5.) rondíthatott még bele a csehszlovák háziversenybe, ám egy szektor alatt ellőtte a puskaporát, a középső részen rengeteget otthagyott. Vélez- Zuzulová (1.) már a felső részen eldöntötte a versenyt: fél másodpercről majd 1-re növelte előnyét, utána jócskán tartalékolva is megmaradt ennek negyede. Kettős szlovák siker, szín-csehszlovákdobogó Zágrábban.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Veronika Vélez-Zuzulová az ötödik győzelmét aratta a Világkupában, a pozsonyi sportolónak 176. Világkupa után jött össze ez a szám. Rá is bátran aggathatjuk a mi Cseh Lacikánkra oly sokszor aggatott lózungot. Ő is tényleg rossz időben élte, éli fénykorát. Marlies Schild, majd Mikaela Shiffrin oldalán sok sót nem ehet. Szakágban azért közeledett, 10 pont a különbség köztük. Petra Vlhová dobogók számában jár ötnél, Liptószentmiklós büszkesége Levi után állt újra pódiumon jelen szezonban. Šárka Strachová karrierje szintén messzire nyúlik vissza, 16 dobogójából a mindeddig utolsót lassan 1 éve szerezte.

Hétvégén folytatódik a Világkupa, méghozzá Mariborban. Szombaton óriás-műlesiklás, vasárnap újabb szlalom szerepel a programon.

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

alpesi sí szlalom Zágráb Horvátország Veronika Vélez-Zuzulová

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk