AJÁNLÓ
 
17:16
2014. 03. 07.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
17:16
2014. 03. 07.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
17:16
2014. 03. 07.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
17:16
2014. 03. 07.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
17:16
2014. 03. 07.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női alpesi sízők Világkupa-mezőnye Åréban újabb óriás-műlesiklást teljesített, ezúttal az eredetileg is Svédországba tervezett versenyre került sor. Blogunk örök "kedvence", a német csapatot erősítő (?) Christian Schwaiger tűzte az első futam pályáját, és jött is a szokott végeredmény, azaz az osztrák győzelem és a német kudarc. Anna Fenninger immár kettőből két versenyt behúzott, Höfl-Riesch pedig rontott első futama után hiába igyekezett, elvesztette összetett elsőségét. A dobogóra mégis felállt egy német, Viktoria Rebensburg, a harmadik helyet Jessica Lindell-Vikarby szerezte meg.

 

Pocsék, szeles, esős idő, negyedórával eltolt start, lerövidített pálya - finoman szólva sem jó előjelekkel indult el az első futam. A nem-osztrák indulók, főként a németek számára a pocsék előjelek legrosszabbja mégis a pályatűző volt: a német csapat kötelékébe tartozó Christian Schwaiger elképesztő "tudásáról" évek óta megemlékezünk. Ha ő tűzi a pályát, szinte biztos az osztrák siker, és - hacsak emlékezetem nem csal - minden esetben nagyot égtek a németek.

Az osztrákok ráadásul abban is bízhattak, hogy a tegnapi győztes Anna Fenninger nyitotta az első futamot, láthatóan nem is okozott gondot neki a pálya (1.). Mikaela Shiffrinnek annál inkább, egy nagyobb hiba közel két másodperces hátrányt jelentett neki (18.). Az újabb osztrák, Kathrin Zettel jobban kezdett honfitársánál, ám aztán a középső részre belassult, az alján pedig nagy késésekkel másodpercen túlra csúszott (9.). Lara Gut viszont a pálya aljáig hozta Fenninger tempóját, a végén azonban elcsúszott egy balosban. Tina Maze egy árnyalattal lassabb volt, viszont biztosan célba ért, négy tizedet kapott (3.).

 

Svédek zárták a szakági legjobbak sorát. Maria Pietilä-Holmner is veszélyeztette Fenninger idejét, az alján viszont alapos késései voltak, fél másodpercnél is többet kapott (5.). Jessica Lindell-Vikarby igencsak lassúcskának tűnt, alighanem csak a biztonságra ment - végül így is alig maradt el honfitársától (6.). A tegnapi nap majdnem-meglepetésembere, Nadia Fanchini most is brutálisan bekezdett, leggyorsabb első szektor után a középső részen viszont rengeteget kapott - pedig nem volt látható hibája (7.). Az első német, Viktoria Rebensburg két szektoron át jól küzdött a Schwaiger-faktorral, az alján kissé elvesztette a ritmust, így is fél másodpercen belül tudott maradni (4.). Anemone Marmottan tovább faragta a leggyorsabb első szektort (érdekesség: itt Fenninger majd mindenkitől kikapott), előnyét az alsó szakaszig eladta, ott pedig talán a rajtszám jelentette a 12 százados különbséget - ennyivel szorult Fenninger mögé (2.).

Federica Brignone volt az első síelő, aki már az első részen hátrányba került, vérszegény menettel csak Shiffrint előzte meg (11.). Dominique Gisin még nála is jobban szenvedett (27.), majd Maria Höfl-Riesch hozta az előre várható szenvedést a Schwaiger-pályán (22.). Eva-Maria Brem messze volt tegnapi második futamától, osztrákként persze ezen a pályán így is jó eredményt tudott nyújtani, alig került másodpercen kívülre (8.). Marie-Michele Gagnon már a két másodperchez volt közelebb, majd jöhetett az első reklámszünet (16.).

A reklámszünet után közepes menetekkel folytatódott a verseny. Elisabeth Görgl (18.), Frida Hansdotter (20.) és Julia Mancuso (21.) közel azonos idővel, pár századdal egyre lassabban jutottak el a célig. Nina Løseth sokkal jobban igyekezett, a pálya alján viszont alaposan belassult, majd másfél másodperc lett a vége (14.). Denise Karbon már az elején rengeteget kapott, a továbbiakban is csak szenvedett, csak Gisint előzte meg (25.). Tania Poutiainen egy szektoron át jól síelt, a folytatásban viszont idei önmagát idézte - összességében másfél másodpercen belül maradt (13.). Michaela Kirchgasser kevéssel maradt el tőle (15.), majd jöhetett az újabb rövid szünet.

Manuela Mölgg kihasználta a valamelyest rendbe rakott pályát, és bár alul voltak késései, 1,2 másodperces hátrányával elégedett lehetett (10.). Marie-Pier Prefontaine messze lefelé lógott ki a mezőnyből (47.), majd Francesca Marsaglia is inkább csak a második futamért küzdött (24.). Kajsa Kling biztonsági menettel a középmezőnybe érkezett (17.), a folytatásra pedig csak a live-timing maradt adatforrásként. Anne-Sophie Barthet igen felejthető időt produkált (30.), majd Sara Hector gyenge menete (33.) után újabb két francia, a remekül síelő Marion Bertrand (12.) és a halovány Adeline Baud (44.) zárta a top-30-at.

Magasabb rajtszámmal sikerült a második futamba jutnia a szlovén Katarina Lavtarnak (23.), a svájci Wendy Holdenernek (26.), valamint az olasz Nicole Agnellinek (28.) és Michela Azzolának (29.).

A második futam pályatűzézéséért egy svájci nemzetiségű úriember felelt, mégis egy szlovén örülhetett ennek: Tina Maze edzője, Mauro Pini jelölhette ki a nyomvonalat. Barthet kezdhette a második futamot, az első időmérő pont után hatalmasat hibázva, majd a pálya alján is óriási késéseket bemutatva (28.). Azzola is ugyanott hibázott, ezzel kiderült, Pini igencsak trükkösre vette itt a nyomvonalat, az olasz aztán jobb folytatással simán átvette a vezetést (27.). Agnelli volt az első, aki hiba nélkül végigjött, több mint egy másodperccel át is vette a vezetést - nem óvatoskodta túl élete első pontszerzését (21.). Gisin másodjára összekapta magát, ám így is csak néhány századdal jött jobban a fiatal olasznál (18.).

Holdener rögtön elrontotta rutinosabb honfitársa örömét (15.), majd Karbon jól sikerült alsó résszel besorolt a két svájci közé (16.). Marsaglia néhány századdal Gisin mögé sorolt be (19.), Lavtar viszont egy-két kisebb késéssel is átvette a vezetést (13.). Höfl-Riesch két szektoron át tovább folytatta "hogyan veszítsünk el egy már-már megnyert összetettet" című műsorszámát, az alján végre villantott (talán ekkorra ébredt rá, hogy már nem Schwaiger pályáján jár), így két tizeddel át tudta venni a vezetést (10.). Mancuso nagy tempóval és nagy késésekkel ment végig, az alsó részen utóbbi már a hátrányban is megmutatkozott (20.).

Hansdotter minősíthetetlenül gyenge síeléssel keserítette a hazai szurkolókat (26.), majd Shiffrin került nagy késésbe a középső részen, és esett hátra alaposan (24.). Görgl nagyobb hiba nélkül is hasonló menetet produkált (22.) - hát, igen, az osztrákoknak jobban jött volna még egy Schwaiger-pálya... Kling az alsó részen túlságosan nagyokat fékezett, így majd fél másodperces előnyről sorolt be Riesch mögé (11.). Gagnon is csak keresgélte az íveket, a végére több mint nyolc tizedre nőtt a hátránya (25.).

A reklámszünet után Kirchgasser folytatta az osztrák szenvedést, fél másodperces előnyt váltott ugyanekkora hátrányra (17.). Nina Løseth láthatóan határon síelve a pálya aljáig őrizte előnyét, két tized a célig is megmaradt belőle (9.). Poutiainen a középső szektorban fékezett egy nagyot, innentől csak a hátrány mértéke lehetett a kérdés, fél másodpercnél állt meg az óra (14.). Bertrand a pálya aljáig tartotta a lépést Løseth-tel, ott viszont még nála is jobban belassult, így a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott (12.). Brignone bevállalós menettel két szektor alatt fél másodperces előnyre tett szert, a célban viszont egy ideig senki nem tudta a végeredményt - ugyanis elromlott az óra. Aztán kiderült: 36 századot sikerült megőriznie belőle (8.).

Mölgg hasonlóan remek síelést mutatott be, tőle igencsak szokatlan módon nem remegett meg, a futam legjobb idejével vette át a vezetést (6.). Zettel követte, és nála is megmutatkozott a Schwaiger-faktor hiánya: pocsék ívekkel szedett össze majd két másodperces hátrányt (23.). Az újabb reklámszünetet újabb osztrák, Brem követte, és honfitársai közül elsőként síelt értékelhetően - fél másodperccel át is vette a vezetést (4.). Fanchini megismételte tegnapi tempóját, ezúttal el is jutott vele a célig, ám túl sok volt a hiba (7.). Lindell-Vikarby hatalmas tempóban vágott neki a pályának, majd fél másodperc feletti előnyéből az alján majd mindent elveszített - a vezetést legalább átvette (3.).

 

Pietilä-Holmner honfitársához hasonlóan megszenvedett az alsó résszel, ráadásul előtte is kicsivel lassabb volt, Bremtől is kikapott (5.). Rebensburg majd a teljes középső szektort késéssel síelte, ám iszonyatosan gyorsan, pár századdal át is vette a vezetést (2.) - várható volt, hogy ha egy német a Schwaiger-pályát túléli, akkor igencsak jó formában van. Maze saját edzője pályáján azt se tudta, merre menjen - első nagy hibáját még túlélte, ám nem sokkal később kiesett. Marmottan a középső szektorban nagy késésbe került, ezt még mentette, ám az alsó szektort már orral előre csúszva érte csak el. Fenninger így kényelmes előnnyel vághatott neki a futamnak, és nem is rontotta el, hiba nélkül lejött, és második győzelmét aratta Svédországban (1.).

Figyelem, déja vu, igencsak hasonlóan lehet fogalmazni, mint a tegnapi verseny után. A nap győztese minden szempontból Anna Fenninger. Pályafutása 176. Világkupa-versenyén 26. alkalommal állhatott fel a dobogóra, 7. győzelmét aratta. A szakági tabellán már ott lohol Lindell-Vikarby mögött, összetettben pedig meg is előzte a ma is mérsékelten betliző Höfl-Riesch-t. Viktoria Rebensburg 134 verseny után 20 dobogónál, Jessica Lindell-Vikarby 220 verseny után 7 dobogónál jár.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk