AJÁNLÓ
 
23:17
2014. 03. 01.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
23:17
2014. 03. 01.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
23:17
2014. 03. 01.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
23:17
2014. 03. 01.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
23:17
2014. 03. 01.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tegnapi sprinttáv után ma valamivel hosszabb pályán csaptak össze a világ legjobb lesiklói az Olympiabakkenen. Tétje a szakági pontversenyt illetően már nem volt a versenynek, hiszen Aksel Lund Svindal behozhatatlan előnnyel vezetett hadra fogható riválisaival szemben. Az összetett szempontjából viszont komoly jelentőséggel bírt a mai nap a norvég óriás számára, egy dobogóval, lehetőleg győzelemmel kellett volna kozmetikáznia pénteki gyengélkedését. A feltételes módból érződhet, ez nem jött össze, csupán a 6. helyen végzett, innentől egy kicsivel Marcel Hirscher tűnik esélyesebbnek. A napi győzelmet meggyőző teljesítménnyel Erik Guay húzta be az élete legjobbját nyújtó Johan Clarey, valamint az olimpiai bajnok Matthias Mayer előtt.

S még mielőtt elfeledkeznénk róla, a mezőny közepén is kiemelt szerepe volt a mai versenynek, itt dőlt ugyanis el, ki az a 25, aki indulhat a lenzerheidei Világkupa-döntőn.

Kevéssel fagypont fölött hőmérséklet mellett borús időben, nem mellékesen az előre tervezett időpontban kezdődött a szezon nyolcadik lesiklófutama. Örömteli fejlemény, hogy a szervezők négy kanyarral megtoldották a pénteki pályát, amely így elérte a 2,5 km-t, vagyis a közel másfél percet. Ez már mértékadó verseny volt.

Ellentétben Jan Hudec (44.) csúszásával, mintha kábulatból ébredt volna a kanadai specialista, olyan mérvű tompasággal vette az akadályokat, majd’ a célegyenesben inkább kiállt a tojástartásból. Didier Défago (16.) menetére legalább a középszerű jelzőt kioszthattuk, léctartása messze volt a tökéletestől, tempójáról nem is beszélve, de azt legalább következetesen végigvitte. Steven Nyman (25.) a jelek szerint benyugtatózva érkezett Norvégiába, most már zsinórban másodszor ment szolid tempóban, csekély kockázatvállalással. Néhány pont lett érte jutalma, kellemetlen meglepetésre a tegnap francia hőse, Guillermo Fayed (36.) és David Poisson (33.) nem gazdagodott, a szép ívek mit sem értek.

Werner Heel (10.) mentálisan összekapta magát mára, remek, határozott ívhasználatának hála minden szektorban vezetett, a végére negyed másodperc maradt előnyéből. Romed Baumann (22.) felejtős produktuma után az olimpiai bajnok honfitárs villogott, Matthias Mayer (3.) eredményes harcot vívott a gyors ívekért, összeszedett menete végén 3 tizedes előnnyel kalkulálhatott. Sokáig ő sem maradt az élen, Johan Clarey (2.) 22 századdal került az osztrák elé, miután a legnehezebb kanyarokban valamivel határozottabbnak bizonyult. Max Franz (20.) pontatlan, szétcsúszó íveivel sok jóra nem számíthatott, Klaus Kröll (14.) magához képest most egészen korrektül ment, Peter Fill (40.) vergődésére már nehéz volt szavakat találni.

A tegnapi egyik győztes ma kevésbé szerepelt fényesen, Georg Streitberger (11.) menetében túl sok volt a megingás. Travis Ganong (4.) viszont bizonyította, egyáltalán nem kifutott eredmény volt tőle a tegnapi dobogó, bevállalós, túlcsúszásokkal súlyosbított, de legalább gyors menetet rakott össze, ma fél tizeddel maradt le a harmadik helyről. Adrien Théaux (25.) kedvenc lejtőjén sem bírt kilépni méretes hullámvölgyéből.

Az Olympiabakken másik ásza már bizonyította klasszisát, Erik Guay (1.) alaposan odapirított a mezőnynek, kiváló ívhasználat, hírnevéhez méltó ugratók, legjobb végsebesség; így jött össze a győzelmet érő 35 százados különbség! Christof Innerhofer (15.) rendszeresen elhagyta a pályát a kritikus kanyarok kijáratánál, a végén másodpercen kívülre került. Patrick Küng (12.) már valamivel rendezettebben mozgott, kár a pálya végi rontásáért, súlyos tizedeket dobott el. Kjetil Jansrud (5.) a duplázás reményében csatolt ma lécet. Ez meg is látszott kezdeti vehemenciáján, amit aztán hamar lehűtött egy kétségbeesett fékezés, otrombán elrontotta a tegnap még tökéletesre sikerült jobbost. Bode Miller (8.) ma közelebb került a tűzhöz, fent még vezetett is, aztán a hibák további hibákat generáltak, az alternatívnak szánt célegyenesre fordulás sem jött be, a buckákon értékes lendületet vesztett. Dominik Paris (9.) kellemes meglepetésre szépen helytállt, a kritikus pontjain a pályának rontogatott azért párat. Aksel Lund Svindal (6.) remek kezdéssel háromtizedes előnyt szorgoskodott össze, majd elkövette Jansrudék hibáit, minek végén a századokkal sem volt szerencséje. 8 századra a dobogótól, mégis három helyezést bukott vele.

A folytatásban Markus Dürager (17.) második legjobb lesiklásával biztosította be helyét a jövő évi VK- csapatban, talán épp a ma is betliző Florian Scheiber (33.) helyét foglalja majd el. Manuel Osborne-Paradis (21.) néhány ponttal még gazdagodott, ezt két szebb időket is megélt svájci nem mondhatta el magáról, Beat Feuz (39.) és Carlo Janka (45.) sem foghatta gyengélkedését már se a rövidebb pályára, de még a tényszerűen megjelenő ködfátyolra sem. Marco Sullivan (24.) szokatlanul higgadt siklása után Stefano Varretoni (13.) kereken egy másodperces hátrányával jelezte, lehet itt még jól jönni, amit megerősített rögtön utána Otmar Striedinger (17.) is.

A nap meglepetésembere a 31-es rajtszámmal induló Silvan Zurbriggen (6.) volt, a nem is oly rég még VK- győzelmeket szerző svájci Svindallal azonos idővel ért célba, reméljük, hamarosan ő is visszakerül az őt megillető helyre. Pontot szerzett még a kanadai Jeffrey Frisch (17.), az osztrák Frederic Berthold (29.), a svájci Nils Mani (30.) és Marc Gisin (23.), aztán a svéd Hans Olsson (42-essel a 26.), s végül Stephan Keppler (57-essel a 28.). Érdemes megemlíteni a hajdan oly eredmény szlovén lesiklás agóniáját, mint elárul a helyzetről, hogy immáron nem Andrej Šporn (41-essel az 52.) végzett legelőrébb, hanem a fiatal trónkövetelő, a 67-es rajtszámmal érkező Martin Čater (35.) érte el a jobb eredményt.

Erik Guay karrierje ötödik sikerét aratta ma Kvitfjellben, szemléletes, hogy immáron 13. alkalommal zárt a legjobb tíz között a norvégiai lejtőn, ténykérdés, fekszik neki ez a pálya. Johan Clarey két harmadik hely után eggyel feljebb léphetett a dobogón, egyike ő azon lesiklóknak, akiknek már nagyon-nagyon kijárna egy győzelem. Matthias Mayer bizonyította a tegnapi fiaskót követően, hosszabbtávon is számítani lehet rá a világelitben, ma először állt dobogón lesiklóverseny végén.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Holnap a Szuper-G-vel zárul a skandináv kirándulás! Összetettben Svindal vezet, igaz, mindössze 25 ponttal. Akármi is történik holnap, a labda most inkább Hirscher térfelén pattog…

Fotók forrása: Agence Zoom

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk