AJÁNLÓ
 
20:00
2017. 02. 23.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 02. 23.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 02. 23.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 02. 23.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
20:00
2017. 02. 23.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Két hét, tizenegy versenyszám. Hosszas okfejtések, elemzések helyett úgy gondoltuk, inkább egy üde kis képes összeállítással búcsúzunk Sankt Moritztól. Reményeink szerint sikerült megragadnunk a lényeget. Az időrendet azért betartjuk.

 

Női Szuper-G

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Méretes meglepetéssel indult az idei világbajnokság, no persze a győztes állampolgársága soha nem meglepő: az osztrák Nicole Schmidhofer szerezte Sankt Moritz első aranyérmét, női szuper-G-ben. Minden előjel nélkül, és mondhatjuk, minden utózönge nélkül, hisz a lesiklásban igen messze volt az élmezőnytől. Szuper-G-ben viszont minden összejött neki. Egy versenyző életében alighanem csak egyszer van ilyen alkalom, ő remekül időzített. Mint ahogyan általánosságban az osztrák csapat időzítése is remekül sikerült a VB-re.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Ha már ez volt a VB nyitóversenye, emlékezzünk meg arról a versenyzőről, aki tulajdonképp nyitotta a versenysorozatot: Elena Curtoni volt a szerencsés, aki az 1-es rajtszámot kapta. Nem is ment rosszul, hisz a későbbiekben mindössze négy síelő tudott elékerülni. Némi meglepetésre ő lett a legjobb olasz. Nem biztos, hogy ennek őszintén örültek a taljánok, hisz Sofia Goggia erre a számra (is) komoly reményekkel érkezett – hiába.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Alpesi síben a törpe is lehet óriás: Európa egyik miniállama, Liechtenstein régóta ott van a sportág élvonalában egy-egy versenyzőjével. Igaz, egyszerre egynél több igazán neves síelőt nem nagyon tudnak produkálni, Marco Büchel korszaka után már jó pár éve Tina Weirather képviseli a Svájc és Ausztria közé ékelődő hercegséget. Mint általában, most sem ő volt a favorit, de a dobogós helye egyáltalán nem jelent meglepetést.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Találós kérdés: a három széles mosolyból vajon melyik az, ami nem teljesen őszinte? A helyes válasz: a jobb oldali. Lara Gut számára favoritként aligha okozott valódi örömöt ez a 3. hely. Az igazi feketeleves viszont csak ezután jött a svájci csapat reménybeli zászlóvivője számára, hiszen ez volt az egyetlen versenye az idei VB-n, amelyet teljesíteni tudott…

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Végezetül egy kis „egzotikum”. Vagy inkább csak valami, amit egzotikumként ad el a média? Kenyai alpesi síző! Hamisítatlan ébenfekete bőrű szépség a sílécen! Kenyában született, hát biztosan a Kilimandzsáró haván tanult meg síelni?! No nem, itt azért nem tartunk. A Sabrina Simader név már magában árulkodó, nem kell nyelvésznek lenni ahhoz, hogy ne a maszai törzsre asszociáljunk ezt hallva. Simader kisasszony kiskorában elkerült Afrikából, Ausztriában nőtt fel, és ebben az olvasatban bizony közel sem tűnik oly hatalmas teljesítménynek, amit véghez vitt. De azért ne legyünk túl negatívak, aki a VB-pályán végig tud menni, az nagyon is rászolgál a dicséretre!

Férfi Szuper-G

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Adott egy nem különösebben komplikált pálya, ahol fokozott szerephez jutnak az ugratók. Adott egy rutinos lesikló világbajnok, aki az ilyen terepen szárnyal csak igazán. Naná, hogy aranyérmet kasszíroz. Erik Guay immár mindkét gyors számban világbajnok.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Csúnya bukásokban sajnos nem volt hiány az első héten, az időjárási anomáliák, vagy épp a túlzott vállalkozókedv visszaütött. Mindközül a monacói Olivier Jenot esése volt a leginkább horrorisztikus. Pozitívum? Ígérete szerint visszatérne még a sípályákra.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Amikor még őszintétlen mosolyra sem futja. Favoritként vágott neki a Szuper-G-nek Kjetil Jansrud, végül az utolsó pillanatban kiénekelték szájából a sajtot. Ezüstéremmel gazdagodott. Ekkor még nem is sejtette a betegeskedő norvég, hogy lesiklásban köze nem lesz a dobogóhoz...

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Első magyarként Kékesi Márton mutatkozott be a világbajnokságon. Bátor sízésével sokak szimpátiáját elnyerte. Sajnos a legeslegvégén, viszonylag ártalmatlan helyen kaput tévesztett.

Női alpesi összetett

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A női alpesi összetettben betetőzhetett a hazai öröm: Holdener első Sankt Moritz-i aranyukat nyerte, míg Michelle Gisin szerezte az ezüstöt. A bronz az örök rivális Ausztriához került, újabb svájcit leszorítva a dobogóról. Holdener ezzel a szezon számtalan műlesiklásban szerzett dobogó után végül kombinációban ért a csúcsra.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Az eufória azonban nem lehetett teljes… Az összetett címvédő és az idei kiírás egyik esélyese, a legnagyobb hazai sztár Lara Gut a szlalom futam előtt sérült meg súlyosan. Így nem csak a verseny hátralevő részét, de az idei szezon végét is ki kell hagynia, így a címvédés a világkupában már biztos elmarad.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Michaela Kirchgassert nagy valószínűséggel utolsó alkalommal láthattuk világverseny dobogóján. A korábbi osztrák generáció utolsó hírmondója, mára szinte kombináció specialistává vált és számos ifjú sztárt megelőzve kaparintotta meg a bronzérmet.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A lesiklás után még Sofia Goggia vezetett, bár előnye a műlesiklókkal szemben nem volt tetemes. Ennek megfelelően nekirontott a pályának a második futamban, de pár kapu után búcsúzott is. Indulatait rá jellemző módon nem rejtette véka alá…

Női lesiklás

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Nem kicsi sarkítással élve, de nem teljesen alaptalanul: az ismeretlenségből tört be a nemzetközi elitbe, s vált egy csapásra a lesiklás klasszisává. Ilka Štuhec esélyeshez méltó versenyzéssel tükörsimán nyert a királykategóriában.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Őszinte megdöbbenés egy 39 VK- lesiklást nyerő sízőtől. Pedig "csupán" egy bronzérem lett jutalma aznap. Lindsey Vonn november végi kéztörése után orvostudományi csodára hajazó visszatérést produkált.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Lesz élet Görgl után is. A roppant fiatal osztrák lesiklócsapatból talán épp Stephanie Venier tűnt a legkevésbé esélyesnek. Ehhez képest a topfavoriton kívül más nem bírta felvenni vele a kesztyűt.

Férfi alpesi összetett

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Hívhatjuk kombinációnak, hívhatjuk szuper-kombinációnak, hívhatjuk alpesi összetettnek, de Sankt Moritzban leginkább a svájciak szakágának nevezhetjük a hányatott sorsú szakágat. Két verseny, két győzelem, négy dobogó – totális helvét tarolás.Pedig a férfiaknál talán ők maguk sem vártak semmi ilyesmit, főleg nem attól a Luca Aernitől, akinek lesiklótudása finoman szólva is messze van a legjobbaktól. Szlalomban is emberfelettit kellett nyújtania, de megtette, a VB talán legnagyobb meglepetését okozta. A svájci örömöt pedig teljessé tette Mauro Caviezel bronzérme. Sokatmondó, hogy a svájci csapaton belül is találtunk volna két esélyesebb indulót náluk, igaz, Justin Murisier és Carlo Janka sem lehet elégedetlen 6. és 7. helyével.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Az érem másik oldala: ami Svájcnak öröm, az másnak bánat. Egyetlen olyan síelő volt a mezőnyben, aki lesiklásban és szlalomban is az élbolyban van – mi más kellhetett volna a kombinációs sikerhez? Nos, két normálisan összerakott futam. Alexis Pinturault viszont lesiklásban is alulteljesített, a szlalomjára meg jelzők sincsenek. Pocsék VB-n van túl, akárcsak az egész francia csapat.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Előzetesen úgy tűnt, egy ember szoríthatja meg Pinturault-t: Marcel Hirscher. A sankt moritzi lejtőn technikai sízőknek kevés babér teremhetett lesiklásban, úgy tűnt, Hirscher itt nagyjából ki is száll a versenyből. Aztán végül mégis úgy alakult, hogy nemcsak a franciát verte meg – méghozzá nagyon –, de valamennyi előtte végzőt is. Így sem nyert! A célba érve talán maga sem hitte el, hogy így kikapott Aernitől saját számában, szlalomban. Pedig ekkor még nem tudta, hogy egy VB-címet bukott el egyetlen század híján.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Ahogy az már lenni szokott, a gyorssízők szépen hátraestek a szlalom során. Ausztria előszeretettel állítja be úgy síelőit, mint akik minden szakágban képesek jól síelni. Nos, most nem bizonyították. A képen látható Matthias Mayer is csak pislogott a célban a hátrányát látva, de a lesiklást nyerő Romed Baumann esetén is csak a visszaesés mértéke lehetett kérdéses. Pedig volt olyan gyorssíző, aki egész szépen tartotta magát a technikás szakágban, mint például Kilde vagy Paris.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Dominik Paris 4. helye nagyon kellett az olaszoknak, igaz, szépségtapasznak is kevés. Könnyen lehet, hogy egy talján dobogó korai elvesztésének tanúja ez a kép – Peter Fill már lesiklásban búcsúzott. Pedig egy Paris-szintű szlalomot belőle is bármikor kinézhettünk volna. Ez bizony nem a gyorssíelők napja volt.

Csapatverseny

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A nap sportszakmailag leginkább értelmezhető jelenete: a győztes francia csapat teli torokból üvölti a La Marseillaise-t. A csapatszellem diadala, örökké emlékezetes napja volt ez többeknek.

Női óriás-műlesiklás

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Utólag visszatekintve a vb egyik legsimább győzelme. Tessa Worley épp oly ellenállhatatlanul siklott át a pályán, mint teszi a szezon elejétől fogva. Mi tagadás, megakadályozott egy hangzatos forradalmat a francia síben, mert rajta kívül masszívan formán kívül volt minden egyes gall.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Aki igazán rászolgált legalább egy éremre. Két miszlikre tört remény után a harmadik sanszát már dobogóra váltotta. Sofia Goggia ezúttal behúzott középső ujjakkal. Az "ajándékot" Fede' Brigone készségesen átvette.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Technikai számokban az esések inkább mókásak, mint veszélyesek. (Lara Gut esete bizonyítja, nem feltétlenül.) Katharina Truppe hasán szánkózva csusszant át a célvonalon.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A világbajnokság egyik egzotikuma, egyben közönségkedvence. Celine Marti a karibi Haitit képviselte. Olyan tempóban teljesítette a lejtőt, hogy az embernek néha olyan érzése volt, hogy visszafelé lépdel óvatosságában. 41 másodpercet kapott a győztestől 2 futam után. A vb közkincse.

Férfi óriás-műlesiklás

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Marcel Hirscher felszabadultan ünnepel az óriás-műlesiklás után. A rontott csapatverseny után össztűz alá vette hazája bulvársajtója, az osztrák azonban a legfrappánsabb válasszal rukkolt elő: begyűjtötte az óriás aranyát, ráadásul nem is akármilyen magabiztossággal.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Az ezüst ráadásul szintén osztrák kézbe került. A sógorok utánpótlását az utóbbi években komoly kritika érte, de Letinger az egyik példa, hogy van még honnan meríteniük, ha újabb éremesélyeseket keresnek. A nem is túl fiatal osztrák ráadásul egész váratlanul tűnt fel a dobogón. A kérdés: megragad-e ott a jövőben?

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Az egész szezon Pinturault-Hirscher párharcokról szólt a szakági világkupában idén. A francia azonban már többedszerre szerepelt le világversenyen, komoly veszélyt egy percig sem jelentett Hirscherre, de a második futamban már a dobogóra sem…

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Az ominózus kamera. A svájci légierő egyik bemutató gépe elszakította a kamera tartózsinórját a második futam előtt. Ha hihetünk a helyi beszámolóknak, szerencse, hogy nem történt végül tragédia, mint 1998-ban Cavalesében, ahol húsz turista lelte halálát egy hasonló jellegű balesetben.

Női szlalom

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A tökéletes szlalom jellegzetességeinek esszenciája volt az, amit Mikaela Shiffrin a második futamban művelt. Ezt már videó nélkül nem hagyhatjuk:

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Idén majdhogynem sokadik virágzását éli Manuela Mölgg, a vb-n ehhez képest kicsit az elmúlt évek köszöntek vissza. Íme, egy hamisíthatatlan "Mölggös esés" pillanatfelvételei.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

A kabalaállatnak sem sikerült az utánzás.

Férfi szlalom

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Barátok közt. A technikai számokban duplázó Hirschert nagy pajtija, Neureuther köszönti elsőként.

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Mattias Hargin hanyattesett az éremszerzés kapujában

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Egy legendás karrier vége? Ivica Kostelić utolsó csúszása világbajnokságon

alpesi sí Alpesi Sí Világbajnokság

Vele kapcsolatban már nyilatkoznánk ilyen elhamarkodottan. Hubertus von Hohenlohe 12. alkalommal képviselte Mexikót világbajnokságokon

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk