AJÁNLÓ
 
16:57
2016. 03. 14.
A váltót is beleértve a 28 éves francia idén csak egy alkalommal adta ki kezéből...
A bejegyzés folyatódik
 
16:57
2016. 03. 14.
A női és a férfi egyéni indításos is a favorit remeklésével ért véget. A mezőny...
A bejegyzés folyatódik
 
16:57
2016. 03. 14.
A hölgyek számára vasárnap a 12,5 kilométeres tömegrajtos viadallal zárult az oslói...
A bejegyzés folyatódik
 
16:57
2016. 03. 14.
Norvégia hazai pályán megnyerte Oslóban a női 4x6 km-es váltóversenyt. Synnoeve Solemdal,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:57
2016. 03. 14.
A férfi 20 kilométeres egyéni versenyszámot is Martin Fourcade nyerte. Az ezüst és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

biatlon Biatlon Világbajnokság

Vasárnap a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyével befejeződött a 2016-os oslói világbajnokság. A hazaiak nagy örömére a címet Johannes Thingnes Boe szerezte meg, Martin Fourcade és a vb-k történetének legsikeresebb versenyzője, Ole Einar Bjoerndalen előtt. Ezzel eldőlt, hogy Oroszország érem nélkül zárt a világeseményen.

 

A 30 fős mezőnyben ott volt az eddig minden egyéni számot megnyerő francia Martin Fourcade, az ezüstérmesek, Ole Einar Bjoerndalen és Dominik Landertinger, valamint a három bronzérmes, csak időrendi sorrendben: Sergiy Semenov, Emil Hegle Svendsen és Simon Eder. Továbbá olyan nevek, mint Simon Schempp, Anton Shipulin, a két Boe és a címvédő Jakov Fak.

biatlon Biatlon Világbajnokság

Az első körben sok esemény nem történt, csak Bjoerndalen és Erik Lesser fitogtatta futóteljesítményét, majd Fourcade húzta meg az utolsó emelkedőt, vele csak Eder tartotta a lépést. Azonban Fourcade hibázott az első lövészetben, akárcsak Svendsen és Tarjei Boe, Landertinger és Evgeniy Garanichev pedig egyenesen kettőt is rontott. Fourcade 24 másodperces hátrányba került, de a tömegrajtos viadalok nem arról híresek, hogy az élboly olyan nagy tempót diktálna, így a kör végére már be is érte a mezőny végét.

biatlon Biatlon Világbajnokság

A második lövészetben majdnem mindenki hibátlan volt, leszámítva Anton Shipulint, aki az oroszok gyakorlatilag utolsó reménye volt arra, hogy érmet szerezzenek, valamint Tarjei Boe-t, aki két hibával lemondhatott a dobogóról is, mivel olyan jók voltak az időjárási körülmények, hogy még a szél sem fújt. Martin Fourcade időközben feljött a legjobb 10 közé.

biatlon Biatlon Világbajnokság

A harmadik kört Johannes Thingnes Boe nagyon meghúzta, ki is harcolt magának nagyjából 5 másodperces előnyt, így egyedül kezdhette meg a lövészetet. De az utolsó, ötödik korongot nem sikerült eltalálnia, így mehetett be egy büntetőkörre. Így járt Schempp és a címvédő Fak is. Bjoerndalen állt az élre, mögötte érkezett Fourcade, Eder, Bailey, Semenov, Dominik Windish, Shipulin, Lesser és utánuk jött néhány másodperces lemaradással Johannes Boe, aki hamar felzárkózott. Fourcade-ot Bailey és Bjoerndalen is lefutotta, így ők kezdhették meg az első lőállásokból az utolsó lövészetet. Martin Fourcade pedig megint az egyesből, mivel az utolsó emelkedőt ezúttal is megnyomta, csak most senki sem követte. A francia hibátlanul is lőtt, ekkor úgy tűnt, nem állítja meg senki sem a vb-arany felé vezető úton. Igen ám, de hátrább Bjoerndalen és Johannes Boe is hibátlanul lőtt, míg a többiek rontottak, háromesélyesre olvadt az élmezőny. Boe futóteljesítményét ismerve nem fért kétség ahhoz, hogy izgalmas hajránk lesz, Bjoerndalent meg a közönség is belehajszolhatta egy jó eredménybe.

biatlon Biatlon Világbajnokság

Boe egy kilométeren belül utolérte, majd meg is előzte Martin Fourcade-ot, a hazaiak majd felrobbantak örömükben. Bjoerndalen végig szorosan mögöttük haladt, de megközelíteni nem tudta a két futógépet, pedig egykoron ő is az volt. Fourcade rá egy kilométerre még visszajött Boe elé, de a síugrósánc elé érve a norvég bement a francia mellé, és együtt kezdték meg a végső hajrát. Ott Boe bevágott riválisa elé, és nem is engedte ki kezéből a győzelmet, megszerezve élete első egyéni világbajnoki címet, három évvel testvére, Tarjei vb-győzelme után, aki szintén tömegrajtost nyert. Fourcade második helyével elérte, hogy minden számban érmes legyen, de három arany után ezúttal ,,csak” ezüst jutott neki, látszólag is csalódott volt. A harmadik Ole Einar Bjoerndalen lett, aki harmadszor is a pódiumra állhatott Oslóban. A váltó aranyt már ide sem számolva.

Ezzel véget ért az oslói biatlon világbajnokság, ahol Oroszország egyetlenegy érmet sem szerzett, valószínűleg ott még fejek fognak hullani.

biatlon Biatlon Világbajnokság

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk