AJÁNLÓ
 
15:16
2015. 10. 11.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:16
2015. 10. 11.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
15:16
2015. 10. 11.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
15:16
2015. 10. 11.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
15:16
2015. 10. 11.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szűk két, és Söldenben elrajtol végre a 2015/2016-os téli szezon. A hagyományos nyitó óriás-műlesikláson már egész biztosan nem csatol lábára lécet Benjamin Raich, az osztrákok legendája jó egy hónapja közölte a sportközönséggel távozását a sícirkuszból. Az alábbiakban kísérletet teszünk egy pazar pályafutás áttekintésére – videókon keresztül.

 

A tiroli Leins szülöttje már igen korán fitogtatta tehetségét, meggyőző győzelmek sorát mutatta be mind a gyermekek (Trofeo Topolino), mind a juniorok korosztályában. Alig töltötte be 20. életévét, s 1998-ban nagy fölénnyel elhódította az összetett elsőséget az Európa Kupában. Kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, mely szakágakban emelkedik ki korosztályában Raich, s való igaz, habár szép számban gyűjtött medáliákat kombinációban és Szuper-G-ben, mindenki Benije főképp szlalomban és óriás-műlesiklásban csillogtatta meg zsenialitását.

A Világkupában 19 szezonon át csodálhattuk meg a léctechnikai változáson átesett alpesi síelés művészét. Nem estünk túlzásba eme kijelentéssel, mert noha az őrült tempó sem esett oly távol Benjamintól, mi több, sokan minden idők legjobb meredeksízőjeként tartják számon, Raich klasszisa és hírneve élményszámba menő technikájával, eszményi síelésével íródott be a sportág nagykönyvébe.

A hátországot csak felületesen ismerő osztrák rajongóknak a lehető legalkalmasabb helyszínen, a schladmingi éjszakai szlalomon mutatkozott be. Benjamin az első futam után még csak a 23. helyet birtokolta, innen aratta karrierje első Világkupa-diadalát. Aamodt, Bourgeat és Stangassinger előtt – egy korszakváltás küszöbére értünk.

Több nyilatkozatában megerősítette, kedvenc lejtőjeként tekintett Kranjszka Gorára, az óriás-műlesikló helyszínek egyik legtechnikásabbikán négy Világkupát nyert. Példaként kerüljön ide a 2005-os diadal, melynek során a csúcsformában síelő Massimiliano Blardonét sikerült maga mögé utasítania.

Az új évezred első világversenyén még épp lemaradt az aranyról Mario Mattal vívott csatájában, négy évre rá már nem volt kecmec, beírta magát az évkönyvekben. Karrierje egyik csúcsát 2005-ben élte meg, a bormiói világbajnokságról öt éremmel tért haza, a lesiklás kivételével valamennyi szakágban pódiumra állt. Hab a tortán, (a kombináció mellett)  szlalomban világbajnokká avanzsált. Aki volt Janica Kostelić a nőknél, az Raich a férfiaknál – a világ tetején találta magát.

Itt sem volt megállás, az elkövetkező idényben tényleg a csillagokat ostromolta. Hét szakági elsőség, három kicsi kristálygömb és az összetett elsőség elé kívánkozik minden alpesi síelő legnagyobb álma: az olimpiai duplázás. Pedig kezdetekben úgy tűnt, az elvárások okozta mázsányi teher összeroppantja Raichot. A kombináció szlalomján az élről esett ki, majd Szuper-G-ben messze a várakozások alatt szerepelt. Ám a hírhedten maximalista rajongók károgására frappáns választ adott pár nappal ezt követően.

Óriás-műlesiklásban az ötödik helyről fordította a maga javára a versenyt, kitűnően alkalmazkodott a körülményekhez, s a századok is melléje álltak, 7 századdal került Joël Chenal, s még egyszer ennyivel a címvédő Hermann Maier elé.

Kattints ide a videóért!

Szlalomban már nem bízott semmit a véletlenre, ha nem is sokkal, mindkét futamot megnyerve két honfitárs közt állva hallgathatta meg újra az osztrák himnuszt. Annak rendje, s módja szerint megválasztották az év sportolójának Ausztriában, s az év síelőjévé a világon.

Kattints ide a videóért!

A Világkupában nem volt szerencséje a pontokkal. 2010-ig öt alkalommal zárt az összetett másodikjaként, valamint óriás-műlesiklásban kétszer is nüánszokon múlt a kristálygömb.

Amint egy visszavonuló óriás-műlesikló pályafutása kerül terítékre, szinte kötelesség kiemelni egy versenyt a szakág Mekkájából. Adelbodenben kétszer sikerült győznie, alábbiakban 2007-es sikerét elevenítjük fel. Maga a megtestesült stílustanulmány.

Dacára annak, hogy világ életében technikai síző volt, nem állt távol tőle a sebesség iránti szenvedély, így ha máskor nem is, a kombináció keretében kipróbálta magát lesiklásban is. 2006-ban megnyerte a Hahnenkammrennent. Egyéb híján nézzük meg, hogyan abszolválta a Streifet 5 évvel ezelőtt.

Szuper-G-ben azért éveken át a bő élmezőnyt gazdagította, 2012-ben mégis kevesen gondoltuk volna, hogy mindenkit megelőz Crans Montanán. Ez a váratlan siker volt az utolsó pályafutása során.

Egyik utolsó dobogóját kedvenc lejtőjén, Kranjszka Gorán szerezte, pont úgy, mint anno első VK- győzelmét: senki által nem várva, a középmezőny végéről síelt fel a 2. helyre.

A sportsikerek, az erkölcsi elismerés és az anyagi biztonság mellé – távolról sem utolsó sorban – a szerelmet is meghozta számára az alpesi síelés. 2004 óta élt boldog párkapcsolatban Marlies Schilddel. Idén nyáron templomban is megesküdtek, s hamarosan érkezik első gyermekük. Számos reklámban szerepeltek közösen – ha már versenyszezonban csak igen ritkán futottak össze.

19 Világkupa-idénnyel a háta mögött intett búcsút a versenysportnak Benjamin Raich, aki 36 VK- sikerével – a Herminator után – minden idők második legsikeresebb osztrák alpesi síelője. 10 világbajnoki és négy olimpiai érem fűződik a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok nevéhez. Az utóbbi években már kopott dinamikája, védjegyévé vált stílusából azonban mit sem vesztett. Belevágott az újabb felkészülésbe, célként az elkövetkező világbajnokságot tűzte ki. Augusztus elején végül nem követte csapatát az edzőtáborba, lehetett sejteni, a családja mellett szeretne már maradni.

Köszönünk ezt a csaknem 2 évtizedet, Benni!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk