AJÁNLÓ
 
23:58
2014. 02. 28.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
23:58
2014. 02. 28.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
23:58
2014. 02. 28.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
23:58
2014. 02. 28.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
23:58
2014. 02. 28.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A téli sportok olimpiai seregszemléje óta nem telt el öt nap, s a messzi Skandináviában, a norvégiai Kvitfjellben rögtön Világkupán bizonyíthatták tudásukat a világ legjobb férfi alpesi sízői. Egészen pontosan a gyorsasági számok specialistái, ráadásul rögtön tripla adagolásban. A svájci helyszínről elhalasztott lesikláson – a nők olimpiai száma után mintegy két héttel – holtverseny született az élen. A rövidített pályán élni tudott az 1-es rajtszám nyújtotta minden előnnyel Georg Streitberger, az osztrákok ingatag formában lévő lesiklója mellett a Szuper-G olimpiai bajnoka, Kjetil Jansrud állhatott fel a dobogó tetejére. Mindkettejük egyéni csúcsot döntött, hasonlóan a harmadik helyezett Travis Ganonghoz. Aksel Lund Svindalnak már nem volt oka ekkora örömre, ötödik helyével nem 45 pontot szerzett, inkább kb. ugyanennyit vesztett az összetett bajnokság szempontjából.

Előző szezon végeztével elhamarkodottan ki mertük jelenteni, hogy időjárási viszontagságok többet olyan szinten nem fogják befolyásolni a Világkupa- versenyfutást. Nos, jelentjük, a jelenleg még futó évad alulmúlta minden negatív várakozásunkat. Sorozatosan törölt versenyek, lerövidített pályák, kényszerből gyakran faék egyszerűségűre fazonírozott tűzések. Mind-mind a hallatlanul enyhe tél miatt. A St. Moritzban elmaradt lesiklóverseny pótlásának kijelölt, az esetek túlnyomó többségében ideális helyszínnek minősülő Kvitfjellben is beütött aztán a ménkő. A heves esőzés (valami havas beütéssel) miatt meg sem tudták tartani a lesiklóedzést, márpedig így FIS- versenyt nem lehet rendezni, így gondoltak egyet az illetékesek, s péntek reggelre pakolták a tréninget (egy bizonyos Frederic Berthold nyerte Ausztriából), majd nem sokkal később kezdődhetett maga a főműsorszám, a szezon hetedik lesiklófutama.

Az alaposan lerövidített, kanyargós, perces lesiklás persze felkavarta annak rendje és módja szerint felkavarta az erőviszonyokat, pedig a java, az újból fokozódó égi áldásról még nem is beszéltünk.

Georg Streitberger (1.) csúszása első blikkre nem tűnt eget verőnek, a pálya tán egyetlen kritikus részén, a nyújtott jobbosban a kelleténél mintha nagyobb félkört vállalt volna. Későbbiekben kiderült, jól mérte fel a helyzetet, meg is nyerte élete első speciális lesiklását. Otmar Striedinger (7.) tempóval maradt el honfitársától, Manuel Osborne-Paradis (25.) és Florian Scheiber (23.) kapcsán sem a szép ívekkel volt a gond. Romed Baumann (7.) nagy verseny vívott az első két osztrákkal, az utolsó szektorra volt képtelen elegendő sebességet átvinni, Striedingerrel holtversenyben végzett. Steven Nyman (18.) egy szokatlanul összeszedett, ámbátor lassú menete után Silvano Varretoni (9.) veszélyeztette a dobogósokat, az átkötő szakaszok bizonytalansága eredményezte a fél másodperces elmaradást.

Travis Ganong (3.) ellenben jól megéldegélt a furcsa körülmények közt, csupán 12 századdal szorult Streitberger mögé. Kevesen hittük volna, hogy ezzel meg is szerezte élete első Világkupa-dobogóját. Idei eredményei tükrében persze valahol rászolgált. A dél-tiroli kontingens enyhén szólva leszerepelt, Peter Fill (20.) fokozatosan növelte majd’ 8 tizedre hátrányát, míg Werner Heel (35.) széles íveivel, szétcsúszó lábaival felidézte bennünk legutóbbi méretes hullámvölgyének emlékeit. Johan Clarey (12.) jobban kezdett ugyan, de rögtön el is adta, összességében ő is esélytelen volt a pálya alsó részén.

Bode Miller (16.) persze nem adta alább kockázatvállalását, alig-alig fért be az ominózus jobbosba, kap is rögtön két tizedet, amit további fél másodperccel növelt a továbbiakban. Az újabban érkező osztrákok közt fél tized döntött, szemre sem Max Franz (15.), sem Klaus Kröll (17.)

Kjetil Jansrud (1.) egytizedes előnnyel kezdett, majd sikeresen átvészelte a nehéz kanyart, aljáig tartja is előnyét, a belassuló pálya miatt alakult ki a holtverseny Streitbergerrel. Az elitcsoportból Christof Innerhofer (14.) felejtős csúszása után Aksel Lund Svindal (5.) elsősorban a pálya felső részét kárhoztatja, bár esélye így is maximum a dobogó legalsó fokára volt. Erik Guay (4.) is valami hasonló menettel rukkolt elő, a megerősödő hóesésben inkább a pálya alján tudott jobban menni. A norvég óriást mindenesetre megverte. Adrien Théaux (17.) most sem tudott kitörni a középmezőnyből, mint most már versenyek óta, Dominik Paris (10.) síelését látva legalább látszódott a fény az alagút végén, az időjárás őt sem segítette. Matthias Mayer olimpiai bajnokként az élcsoportban bizonyíthatta, nem egyszeri kiugróan erős siklás volt tőle a szocsi, ma kiesés lett a dolog vége, szerencsére még időben megfogta, sérülés nem lett a dologból. Patrik Küng (12.) alig került túl a fél másodpercnél.

Beat Feuz (22.) ma sem tudta átlépni önmaga árnyékát, Joachim Puchner (37.) tompa sízésével kihúzta magát a pontszerzésre esélyesek listájáról, Didier Défago (10.) legjobb svájciként a TOP-10 között végzett. Ég és föld két veterán francia lesikló teljesítménye: David Poisson (42.) a tökutolsó helyre sorolt, Guillermo Fayed (6.) ellenben nagyon is helytállt, ha nincs a hózáporos szektor, tán a maga javára fordíthatta volna 38 századnyi hátrányát. De ezt már sosem fogjuk megtudni. Marco Sullivan (21.) ingatag íveken szedte be a tizedeket, Jan Hudec (44.) és Carlo Janka pedig pont nélkül zárt.

A folytatásban pontot szerzett Silvan Zurbriggen (26.), a kanadai Jeffrey Frisch (28.), a svájci Nils Mani (24.), a francia Valentin Giraud Moine (51-essel a 28.), az olasz Siegmar Klotz (59-essel a 29.), s végül egy hazai tehetség, Aleksander Aamodt Kilde (64-essel a 30.) Utóbbi alig több mint egy másodperces hátránnyal fért a pontzónába.

Két első szakági győzelmét ünneplő és egy dobogós debütáló versenyző tehát az első kvitfjelli lesikláson, ahol egyébiránt véglegesen eldőlt, hogy megvédte szakági elsőségét Aksel Lund Svindal. Igazán elégedetten azonban vélhetően csak hagyná el hazáját, ha az elkövetkező két futamon két dobogóval növelni tudná előnyét összetettben. Jelenleg pár ponttal még Hirscher vezet. Holnap lesiklás, vasárnap Szuper-G. Magyar szívünk persze Crans-Montana felé húz, Miklós Edit 6-os rajtszámmal próbál szerencsét, ahol – de furcsa érzés ezt kimondani – az alapelvárás a pontszerzés.

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk