AJÁNLÓ
 
11:56
2014. 03. 08.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
11:56
2014. 03. 08.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
11:56
2014. 03. 08.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
11:56
2014. 03. 08.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
11:56
2014. 03. 08.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kranjska Gorában óriás-műlesiklással kezdődött a férfi alpesi sízők hétvégi programja. Ted Ligety reménytelen helyzetből tért vissza a szezon második felére a szakágban, újabb magabiztos győzelmével reális esélye akadhat a kis krisztálygömbre. A második futamot kissé lelazsáló amerikai mögött remek második futammal a nagy öreg Benjamin Raich végzett, a fiatal norvég Henrik Kristoffersen egy hatalmas hiba miatt szorult a harmadik helyre. Hirscher negyedik, így is jók az esélyei mind összetettben, mind a szakágiban, Svindal pocsék második futammal csak pár pontot szerzett. A hölgyek már be is fejezték a hétvégét Åréban, Mikaela Shiffrin behúzta a győzelmet és egyben a szakági kristálygömböt szlalomban, mögötte három svéd sorakozott. A változékony időjárás alaposan rányomta bélyegét erre a versenyre.

 

 

Az első futam pályáját a finneket edző Slivnik, a másodikét a francia csapat kötelékébe tartozó Buttafoghi jelölhette ki Szlovéniában. A franciák a rajtszámokra se panaszkodhattak, Missillier másodikként, Pinturault harmadikként érkezhetett - apró előny náluk. A Podkorenen fagypont körüli hőmérséklet fogadta az első futam indulóit, később persze bőven efölé emelkedett a hőmérséklet.

 

Felix Neureuther kezdhette az első futamot, jónak tűnő menettel adta meg az alapidőt (6.). Steve Missillier a középső részen egy-két kisebb fékezéssel gyűjtött be minimális hátrányt (9.). Alexis Pinturault már az első kapuknál bizonytalankodott, az alján viszont remekül jött, csak négy század maradt a hátrányból (7.). Ted Ligety megismételte Szocsit: egy másodpercet vert a szoros mezőnyre, és gyakorlatilag máris oda lehetett adni neki a győzelmet (1.)... Marcel Hirscher az alsó részig nagyjából tartotta a lépést az amerikaival, ott viszont ő is beszedett egy igen tetemes hátrányt (5.).

 

Fritz Dopfer hasonlóan remek síelést mutatott be, ráadásul ő a végére se lassult be annyira, alig került fél másodpercen túlra (4.). Thomas Fanara teljessé tette a francia betlit, majd két másodpercre nőtt a hátránya (19.). Aksel Lund Svindal másfél másodperces hátránnyal várhatta a második futamot (14.), majd svéd csodát láthattunk: Matts Olsson negyed másodperccel jobban kezdett Ligetynél, még a második időmérő pont is minimális előnyt mutatott, végül fél másodperces hátránnyal ért el a célig (3.).

A francia betlik sorát Mathieu Faivre is folytatta: stabilan hozta az utolsó részidőket, elsőként került két másodpercen túlra (21.). A norvég Leif Kristian Haugen elképesztő síelést mutatott be, egy tizedes hátránnyal fordult az utolsó kapukra, ám sajnos a vége volt a legelképesztőbb: lecsúszott az ívről, letarolta az utolsó kaput, úgy esett be a célba (8.). Ott is maradt a havon pár percig, végül saját lábán tudott távozni. Philipp Schörghofer is hasonlóan remek kezdést tudott bemutatni, a pálya alja viszont neki is nagy nehézségeket okozott, a középmezőnybe esett vissza (10.). Az egyértelműen (legalábbis a felső kétharmadában) gyorsuló pálya az olasz Roberto Naninak is segített, ám bátortalan síelésén ez se sokat segített (12.). Honfitársa, Manfred Mölgg még őt is jócskán alulmúlta (22.), majd Benjamin Raich közepes menete (17.) után jöhetett az első reklámszünet.

Henrik Kristoffersen menete jelezte, hogy a pálya még mindig remekül síelhető (2.). Bár talán épp a felső rész nem volt már olyan gyors, a fiatal norvég remek menettel fél másodpercen belül tudta tartani a hátrányát. Bode Miller két másodperc körüli hátránya ennek tükrében finoman szólva sem tűnt jónak (18.), az őt követő Kjetil Jansrud pedig hiába keresgélte a pálya ritmusát (25.). Matthias Mayer hasonlóan gyenge kezdés után elcsúszással szerezte meg a verseny első kiesőjének büszke címét, majd az egyetlen finn top-30-as, Marcus Sandell szenvedett meg látványosan edzője pályájával (16.). Davide Simoncelli igencsak mélyre vett ívekkel a finnel közel azonos időt ért el (15.), majd Carlo Janka jó részidővel történő kaputévesztését az újabb reklámszünet követte.

Tim Jitloff a rajt után jó pár kapun át csak keresgélte a nyomvonalat, a folytatás se sikerült sokkal jobbra (23.). Luca De Aliprandini sokkal jobban kezdett, ám az alján nagyot kellett mentenie, emiatt szorult másodpercen túlra (11.). Victor Muffat Jeandet se jött rosszul, ám az aljára nagyon belassult (20.), Massimiliano Blardone viszont stabilan végigvitt egy egész jó tempót (13.). Marcel Mathis biztonsági menetét (24.) Ivica Kostelić szokott szenvedése követte (40.), végül Florian Eisath (32.) és Thomas Mermillod Blondin (32.) harmatos menete zárta a top-30-at.

Magasabb rajtszámmal a második futamba jutott a finn Samu Torsti (26.), a kanadai Philip Brown (27.), az orosz Szergej Majtyakov (28.), az olasz Alex Zingerle (29.) és a svájci Elia Zurbriggen (30.).

A második futamot tehát Elia Zurbriggen kezdhette, jónak tűnő menettel adta meg az alapidőt (22.). Zingerle rögtön jelezte, hogy a felső részen bőven rá lehet verni a svájcira, ennek köszönhetően átvette a vezetést (19.). Majtyakov egy balosban irányt tévesztett, elsuhant egy kapu mellett. Visszagyalogolt, de a szintidőt sem érhette el. Brown jócskán elmaradt Zingerlééktől (24.), Torsti pedig ugyanott esett el, ahol az orosz is hibázott. Jansrud remek kezdés után ugyanitt búcsúzott, a francia edző láthatóan igencsak trükkösre tűzte ezeket a kapukat. Mathis végigjött, ám igencsak óvatosra véve a figurát (23.), Jitloff viszont nem óvatoskodott, és mivel valahogy eljutott a célig, egy másodperccel át is vette a vezetést (8.).

Mölgg másodjára is csalódást okozott (15.), Faivre viszont összekapta magát, kevéssel át is vette a vezetést (7.). A franciák sora folytatódott: Muffat-Jeandet már az első szektorban rengeteget kapott (20.), Fanara pedig őrült menetét csak a középső szektorig tudta nagy hiba nélkül végigvinni (13.). Miller másodjára is kissé öregurasra vette a tempót (24.), Raich viszont megvillantott valamit régi tudásából, a futam legjobb idejével, kilenc tizeddel vette át a vezetést (2.). Sandell fokozatosan lassult be a futam során (10.), majd a finnt az első reklámszünet követte.

 

Simoncelli kevéssel Sandell mögé érkezett (11.), az olaszok sorába ékelődő Svindal pedig elképesztően ritmustalan síeléssel szinte lehetetlen helyzetbe hozta magát az összetettben (17.). Blardone őrült menete hamar leállást eredményezett, tisztességből lement a célig (26.). Nani már az első szektorban hátrányba került, ám egész jól folytatta, befért Faivre elé (6.). De Aliprandini ellentétes utat járt be, brutális kezdés után jöttek a hibák, és alaposan visszaesett (14.).

Schörghofer az elején rontott egy nagyot, a közepén még egyet, hatalmas hátrány lett a vége (21.). Missillier meneténél se kellett aggódnia Raich-nak, végül Jitloff mögé sorolt be (9.). A reklámszünet után a vörös viking, Haugen jelezte elpusztíthatalanságát, ugyanis célbazuhanása ellenére rajthoz tudott állni. Láthatóan óvatosan kerülgette a kapukat, és norvég szempontból a lehető legrosszabbat tette: besorolt Svindal elé (15.). Pinturault sem tudott igazán profitálni a hazai tűzésből, esélye sem volt a vezetésre, a végén beleakadva a kapuba szánkázott is egyet, így Svindal mögé esett vissza (18.). Neureuther fél másodpercet adott le egyetlen szektor alatt, majd folytatta a hátrazuhanást, Svindalt azért ő is hátrébbtolta (12.). Hirscher nyugodtan síelhetett, nem is Raich ellen ment, egy látványosabb hiba is belefért az alsó részen, honfitársa mögé így is befért (4.).

Dopfer egy másodpercen túli előnyről indult, de ő is már egy szektor alatt elszállt, elképesztően gyengén síelt, az aljára már hiába kapta össze magát (5.). Matts Olsson megtette azt a szívességet az osztrákoknak, hogy pár kapu után katapultálta magát, érthetetlen hiba volt. Kristoffersen jó első szektor után elcsúszott egy jobbosban, ám tovább tudott menni, és így is csak 7 századdal maradt el Raich-tól (3.). Ha nincs az a hiba... Ligety így kellemes sétára készülhetett, 1,61-es előnyről, nem is hibázta el - pedig a végén majdnem túlzásba vitte a korzózást, csak 0,18 maradt abból az előnyből (1.).

Ted Ligety 247. Világkupa-versenyén 44. alkalommal állhatott dobogóra, 22. győzelmét aratta. A szakági tabellán 50 pontra csökkentette hátrányát Hirscher mögött. Benjamin Raich 420. versenyén 91. dobogóját gyűjtötte be, a 36 éves osztrák két év után állhatott fel újra a pódiumra. Henrik Kristoffersen 26 verseny után 5 top-3-as helyezésnél jár. 

---------------------------------------------------- 

Åréban már be is fejeződött a női alpesi sízők e heti programja, utolsóként egy szlalomra került sor. A tévéközvetítés nem volt túl kegyes hozzájuk, de maga a verseny sem hozhatott már túl nagy izgalmakat ebben a szakágban - épp ezért ezúttal ez a verseny nálunk is kissé a férfiak árnyékába szorul. A szokottnál kicsit rövidebben persze azért beszámolunk róla.

Jó előjelekkel várhatták a versenyt az osztrákok, az első futam pályáját az ő edzőjük, Bürgler jelölhette ki, és a második futam nyomvonaláért felelős, egyébként az amerikai csapathoz tartozó Pfeifer pályáin is jól szoktak teljesíteni Schildék. Az időjárás már kevésbé volt jó előjel bárkinek is, fagypont feletti hőmérséklet, és bizonytalan identitású, szerencsére nem túl intenzív csapadék fogadta az első futam résztvevőit.

 

Mindez a legkevésbé sem zavarta a másodikként rajtoló Mikaela Shiffrint, bár voltak látható hibái, így sem adott esélyt a mezőnynek (1.). Kétharmad másodperccel vette át a vezetést Frida Hansdottertől (2.), a későbbiekben pedig még a svédet sem tudta megelőzni senki. Másodpercen belülre is csak Maria Pietilä-Holmner (3.) és Maria-Michele Gagnon (4.) fért be. A szakági éllovasok közül Maria Höfl-Riesch bátortalan menete már nem is meglepő (6.), Marlies Schild esetében annál szokatlanabb volt ez (7.). Tina Maze pedig egyszerűen elfelejtett szlalomozni (10.)...

A követőbolyból egész szépen síelt 11-essel Anna Swenn-Larsson (5.) és Nastasia Noens (7.). Két másodpercen belülre fért még Nina Løseth (9.), Emelie Wikström (10.) és Kathrin Zettel (12.). A második futamba még 3,6 másodperces hátránnyal is be lehetett jutni.

A második futam "barátságos" hózáporban indult. Az elsőként pályára lépő Eva-Maria Brem nem foghatja erre pocsék idejét szinte leállt a pályán (23.). Tanja Poutiainen adta meg a valódi alapidőt (12.), finnként alighanem minden kapu után várta Joulupukki megjelenését, az időjáráshoz ugyanis inkább ő illett volna, mint egy síverseny... Németek követték: Christina Geiger sokat kapott (21.), Lena Dürr kevesebbet (19.), de a finn végig nyugodt lehetett. Magdalena Fjällström se láthatott túl sokat a hazai pályából, márpedig a jelek szerint csukott szemmel ő sem ismeri a lejtőt (18.). Barbara Wirth a középső részen nagyot hibázott, így is befért a finn mögé (17.). Resi Stiegler kihasználva a lanyhuló hóesést nagy előnyt szedett be, ám aztán pocsék utolsó kapukkal eladta (14.). Michela Azzola bizonytalan menete (22.) után Adeline Baud brutális kezdés után az első meredekebb részre érve elesett.

A havazás miatt nem iktattak be reklámszünetet, rögtön jöhetett Denise Feierabend (15.). A svájci túl kényelmes kezdését átkozhatja, utána már hiába jött szépen, Stieglertől is kikapott. Alexandra Daum sokat hibázgatott, a hó is mintha ráerősített volna (20.). A nap meglepetése, a német Marina Wiesler érthető módon a biztonságra hajtott, a végén így is alig talált be a célba (24.). Chiara Costazza nagyot küzdött az elemekkel (16.), Nicole Hosp viszont megbabonázhatta az égieket - érezhetően jobban lehetett látni őt a képernyőn keresztül, csak a pálya alján szakadt ugyanúgy a hó, pár századdal át is vette a vezetést az osztrák (11.). Nathalie Eklund rögtön az elején kiesett, a szervezők pedig kissé logikátlan módon a következő reklámszünetet már megtartották (egyedüliként a futam során.

Wendy Holdener így átmehetett hókotróba, a már-már megálló hóesés persze így is előnyt jelentett - volna. Volt egy erősen kérdéses kapuja, és nem sokkal később megállt - a többség ugyebár nem bízza a kamerákra az ilyesmit... Šárka Strachová gond nélkül végigjött, egy másodperccel át is vette a vezetést (6.). Bernadette Schild nem túl jó síeléssel is simán befért a cseh mögé (10.) - az időjárás gyakorlatilag lenullázta a korábban indulókat. Zettel lagymatag menettel is befért honfitársa elé (8.), Mazét pedig egyre sűrűbben szállingózó hópelyhek fogadták. A körülmények persze így se voltak összevethetők a futam eleji rémálommal, így a szlovén újabb gyengélkedését alig lehet erre fogni (9.). Wikström kényelmes tempóban másodperc feletti hátrányt szedett össze (13.), Nina Løseth viszont az ismét egyre sűrűbbé váló hópelyhek ellenére kockáztatott - és kiesett.

Marlies Schild pár kapuig jutott csak, Noens viszont jól gazdálkodott előnyével, és kevéssel átvette a vezetést (5.). Höfl-Riesch hozta megszokott pocsék síelését, kis szerencsével Zettel elé így is befért (7.). Swenn-Larsson megmutatta, mennyi van még a svéd lejtőben - két tizedes előnyt növelt másfél másodpercig, pedig az alsó részen voltak megakadásai (3.). Gagnon nem jött ugyan rosszul, de kapura lépett, Pietilä-Holmner viszont még honfitársánál is jobban síelt, kilenc tizeddel tovább javította a legjobb időt (2.). Hansdotter már az elején megakadt, a hármas svéd dobogó aljára persze így is bőven befért (4.). Shiffrin behúzta a közelezőt, hat tizedet megőrizve előnyéből behúzta a versenyt és a szakágit is (1.). Azt azért ne felejtsük: az amerikainál már teljesen elállt a hóesés - az időjárás ezt a versenyt bizony igencsak befolyásolta.

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk