AJÁNLÓ
 
16:01
2014. 03. 02.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
16:01
2014. 03. 02.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
16:01
2014. 03. 02.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
16:01
2014. 03. 02.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
16:01
2014. 03. 02.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hála az Istennek, nem ébredtünk fel az álomból, változatlanul a magyar alpesi síelésről beszél a világ. Miklós Edit ezúttal Svájcban alkotott maradandót, döntötte meg saját, így Magyarország legjobb Világkupa-eredményét, amikor is a győztestől alig 8 tizeddel elmaradva a Pazar 5. helyen fejezte be a szezon számára utolsó Világkupa-versenyét. Edit egy sor világklasszist maga mögé utasította, kezdve az olimpiai bajnok Dominique Gisinnel, folytatva a szakági pontversenyt jó eséllyel elhódító Maria Höfl-Rieschsel. A versenyt általános elképedésre az olimpiai keretekből száműzött Andrea Fischbacher nyerte, mögötte az összetettet kicsit szorosabbá tévő Anna Fenninger, valamint Tina Maze végzett.

Mi tagadás, szorongva vettük tudomásul, miként a szezon utolsóelőtti lesiklása az időjárási viszontagságok (hóesés, majd köd) közepette csak tolódott, s tolódott. Szocsi magyar gyöngyszeme, Miklós Edit ugyanis magasztos célokkal érkezett Svájcba, kijelentette, ő bizony kvalifikálni szeretné magát a lenzerheidei Világkupa-döntőre. Márpedig ehhez nem adhatta alább olimpiai szereplésénél, sőt valamicskét még előrébb is kellett volna lépnie. Nagy megkönnyebbülés volt sokunk számára, hogy nagy nehezen 12:30-kor elrajtolhattak a hölgyek Crans-Montanán.

Johanna Schnarf nem riadt vissza a kockázatvállalástól, nemhiába, ő is a VK- fináléra hajtott, helyette kiesés lett a menet vége. Nicole Hosp (11.) ellenben erős alapidővel vétette észre magát, jelentékeny mértékű fejlődést mutatott lesiklásban, különösen ami a combjának terhelhetőségét illeti. Utólag mondhatjuk, mehetett volna egy saját szintjén közepes futamot is, ebben az esetben még nagyobb sportszenzációnak tapsolhattunk volna…

Az idény végén visszavonuló Fränzi Aufdenblatten (16.) igyekszik szépen búcsúzni a hazai lejtőktől, nem járt igazán sikerrel ezúttal, túl széles íveket húzott, azokat is bizonytalanul. Leanne Smith (40.) minősíthetetlenül gyönge produktuma után újabb osztrák következett, Stefanie Moser (16.) bejött közvetlenül Hosp mögé, előrébb is végezhetett volna, ha azt a méretes túlcsúszást mellőzte volna ez egyszer. Nicole Schmidhofer (8.) célba érése után hármas osztrák vezetést mutatott az eredményjelző. Gyakorlatilag hozta Moser részidőit, annyi különbséggel, hogy a végét sem szúrta el. Ahogy mondani szokás, Nadja Jnglin-Kamer (22.) és Stacey Cook (21.) személyében csak a mezőny bővült két fővel, képtelenek voltak magasan maradni a pálya kulcsfontosságú kanyarjaiban. Daniela Merighetti (12.) pattogósan, jó tempóban síelt, igencsak szemléletes tény, hogy egy szektoron belül fél másodpercet osztott ki Schmidhofernek. Igen ám, de nála sem láttunk végig tiszta sízést, így a vezetés átvételére esélye sem volt.

Lotte Smiseth Sejersted (6.) tartja kirobbanó olimpiai formáját, tisztes előnnyel állt a tabella élére, ő az olasszal ellentétben a pálya felső részén is csak alig kapott az éllovastól, vagyis alaposan feladta a leckét a szakág legjobbjainak. Cornelia Hütter keményen harcolt, tette léceit a kanyarokba, az egyiknél teljesen elvesztette a fonalat, nagy lélekjelenléttel valahogy megfogta, így kerülte el a hálót.

Elisabeth Görgl (4.) századokkal követte a norvég leányzót, a pálya végére azonban senkitől nem tapasztalt sebességet gyűjtött össze, háromtizednyi előnyét látva bejelentkezett a győzelemért. Carolina Ruíz Castillo (24.) ezúttal nem volt tényező, mint ahogy a tojástartásból is kilépegető Julia Mancuso (18.) is a középmezőnyt gazdagította. Regina Sterz (13.) joggal legyintett jó nagyot a célban, szemre remek formának örvend, kellő dinamikával síelt, kár a temérdek nettó síelési hibáért.

Az elitcsoportot egy igazán förtelmes futam nyitotta, Elena Fanchini (35.) még a pontzónából is kicsusszant. A hazaiaknak sem volt okuk örömittas ünneplésre, előbb Lara Gut borzolta a kedélyeket kiesésével: a pici lány egy szektor után még vezetett jó negyed másodperccel, aztán egy hosszúra mért ugrató után felgyorsította volna a kanyarodási fázist, vesztére, megemelkedett egy buckán, mely pályán kívülre irányította. Dominique Gisin (10.) meneténél is csak a felső szakaszt lehet igazán dicsérni, utána egymást érték a durva térvesztések. Maria Höfl-Riesch (9.) sem remekelt különösképpen, kevés volt tőle az optimális kanyarvétel, úgy került már ekkor dobogón kívülre, hogy lihegését elnézve ő bizony kisíelte magát.

Marianne Kaufmann-Abderhalden teljesen szétesett februárra, most is egy szektor alatt beszedett egy teljes másodpercet, nem sokkal később kaputévesztéssel tett pontot agóniájára. Anna Fenninger (2.) ellenben kirobbanó formának örvend, a pálya felénél már közel héttizedes előnyt jelzett a stopper, amiből nagyjából a felét megőrizte a célig, nagyon úgy tűnt, összejön az első lesiklógyőzelem is a Világkupában! Elvégre a másik olimpiai bajnok, Tina Maze (3.) se tudott elébe kerülni, igaz, ami igaz, a szlovénok klasszisa lényegében a pálya felső részén szedte össze 3 tizednyi hátrányát, utána tartotta a lépést az osztrákkal.

Furcsa egy verseny volt a mai, jól jelezte ezt Fabienne Suter (7.) szereplése is, aki miután a pálya egyik felső szakaszán beszedett egy szekundumos időhátrányt, a célig olyan szinten felpörgette magát, hogy végül kiérdemelte a legjobb hazai versenyzőnek járó elismerést. Ilka Štuhec (27.) és Kajsa Kling (23.) nem alkotott maradandót, s az igazat megvallva annyira nem is figyeltünk rájuk, hiszen minden idegszálunkkal a 26-os rajtszámmal érkező magyar versenyzőre koncentráltunk.

 

Miklós Edit (5.) menetéről ma is csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni. Olyan tempóban, olyan szűk íveken volt képes teljesíteni a pálya legdurvább kanyarjait, ami a szakág legnagyobb klasszisainak is becsületére vált volna. Merthogy Höfl-Rieschéknek ugyebár nem jött össze. A középső szakaszon elkövetett egy apró hibát, megingott kicsit egy tempós irányváltásnál, ott csupán a 31. legjobb részidő volt az övé, azon kívül viszont egy 2. és egy 5. részidőt tudhat magáénak. A végén 67 századdal elmaradva Fenningertől a negyedik helyen érkezett célba. Vagyis visszavágott kicsit Sejerstednek is, az őt az olimpiai pontszerzéstől megfosztó norvégot egyetlen századdal most megverte.

Larisa Yurkiw kiesése és Verena Stuffer (26.) halovány siklása után érkezett a bombameglepetés Andrea Fischbacher (1.) személyében. Vancouver olimpiai bajnokáról van szó, akit azonban gyenge eredményei miatt megfosztották a címvédés lehetőségétől. Ma szépen fricskát mutatott mindenkinek, gyengébb kezdés után folyamatosan gyorsulva végül 15 századdal került honfitársa elé. Laurenne Ross (30.) csak a pontszerzésnek örülhetett.

Harmincon túlról a pontszerzők közé került a svájci Joana Hählen (31-essel a 15., legjobb VK- eredmény), az osztrák Mirjam Puchner (32-essel a 28.) és Tamara Tippler (34-essel a 20., legjobb VK- eredmény), a francia Marion Pellissier (36-ossal a 19.), Margot Bailet (37-essel a 25.) és Jennifer Piot (40-essel a 17., legjobb VK- eredmény), s végül Maruša Ferk (43-assal a 29.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással tekinthetitek meg!

1654399_10153837964240702_1720186576_n

2004 decembere, tehát bő kilenc esztendő után nyert újra Világkupa-versenyt Andrea Fischbacher. Túlzás lenne állítani, hogy azóta várat magára a nagy siker, elvégre a vancouveri aranyérmet megelőzően azért rendszeres résztvevője volt a világelitnek, azóta viszont csak kereste önmagát, szégyenszemre az olimpiai keretből is kimaradt. Jövőre nagy lökést adhat neki a mostani siker. A 24. Világkupa-dobogóját jegyző Anna Fenninger is boldog lehet, hiszen egyfelől megőrizte esélyét a szakági kristálygömb elhódítására (80 pontos a hátrány…), s ha nem vigyáz Höfl-Riesch, akár meg is szorongatja összetettben, 157 pontos elmaradása persze mindenképpen tetemesnek mondható. Tina Maze 67. alkalommal állt VK- dobogón.

Miklós Edit hétről hétre írja a magyar sporttörténelmet, mondanunk sem kell, mostani 5. helye a magyar alpesi síelés legjobb eredménye. Nagy kár, hogy vége a szezonnak, hogy 8 ponttal végül lemaradt a VK- döntőről (hiszen a sérült Weirathert nem pótolják). 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk