AJÁNLÓ
 
17:56
2014. 02. 13.
A szocsi téli Olimpia utolsó versenyszámát rendezték meg a férfi váltóversennyel, ami a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:56
2014. 02. 13.
Egységben az erő! Ez a mondás akár az ukrán női biatlonváltóra is vonatkozhat, ugyanis egy...
A bejegyzés folyatódik
 
17:56
2014. 02. 13.
Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyek lebonyolításához....
A bejegyzés folyatódik
 
17:56
2014. 02. 13.
Vasárnapról előbb hétfő reggelre, onnan hétfő délutánra száműzték a férfiak 15 kilométeres...
A bejegyzés folyatódik
 
17:56
2014. 02. 13.
Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/JzL1L_/469169089-693X520.jpg?full=1

A biatlonosok csütörtökön a férfiak 20 kilométeres egyéni versenyszámával folytatták szereplésüket a szocsi Olimpián. Miután a sprintet Ole Einar Björndalen, az üldözésest pedig Martin Fourcade nyerte meg, számítani lehetett rá, hogy a többi nagy nemzet, a németek és az osztrákok, de legfőképpen az oroszok nagyon készülnek valamire. Az a valami minimum egy érem lett volna.

Gyönyörű napsütésben indult el a férfiak versenyszáma, ahol rögtön elsőként a hazaiak egyik kedvence, Evgeny Garanichev rajtolt el. Mögötte a nagy nevek közül a szlovén Jakov Fak negyedikként, az idei Olimpián először szereplő német Andreas Birnbacher hetedikként, míg kilencedikként a norvég Emil Hegle Svendsen rajtolt el. Közülük csak Svendsen és Garanichev maradt hibátlan, de meglepetésre nem a norvég futógép, hanem orosz kollégája állt az élre. A szombati bajnok Björndalen is rontott egyet, de a többi nagy név, így Simon Eder, Dominik Landertinger, Jean Guillaume Beatrix és Martin Fourcade is hibátlan maradt. Fourcade egyébként az első körében majdnem elesett, de végül a veszélyes kanyarok között talpon maradt. Tanult Le Guellec hibájából.

A második lövészetnél is hibátlan maradt Svendsen, Garanichev viszont nem, így a norvég vette - volna - át a vezetést, ha nincs a litván megleptésember, Tomas Kaukenas, aki két lövészet után az élre állt. Tőle vette át a stafétabotot Beatrix. Ebben a lövészetben többen is rontottak, lévén álló lövészetről van szó, Simon Schempp, Eder, valamint Martin Fourcade is rontott, és Björndalen is - már másodszor. A harmadik lövészetnél az eddig jól tejesítő Emil Hegle Svendsen hibázott, Garanichev, Beatrix viszont nem. Ahogyan Kaukenas sem, és döbbenetes, de a harmadik lövészet után a litván állt az élen 0 (!) lövőhibával. Martin Fourcade nem rontott, így felzárkózott, és megelőzte például Svendsent, nem is kevéssel, 28 másodperccel. Nehéz volt pontosan megítélni, kik számítottak ekkor esélyesnek, hiszen a hátrébb rajtolok közül a német Erik Lesser már másodszor lőtt hibátlant.

A negyedik lövészetben is hibátlan maradt a lőállásban Garanichev, viszont nem futott olyan jól, mint Martin Fourcade, aki átvette a vezetést, miután Beatrix is rontott. Pedig nagyon jól állt volna a második számú francia. Kaukenas jó teljesítménye 15 másodperc alatt tovaszállt, a litván fiatalameber három lövőhibával jelentősen visszaesett. Svendsen viszont hiába lőtt hibátlanul, és hiába nyújtott ugyanolyan lövőteljesítményt, közelébe sem tudott érnie Fourcade-nak. Lesser harmadjára is hibátlant lőtt, 17 másodperces lemaradásban Beatrix, kilenc másodperces hátrányban pedig Kaukenasszal szemben. De hát mindketten rontottak ugyebár negyedjére. Felcsilllan a remény?

A célba Garanichev érkezett meg elsőnek, aki mögé először Birnbacher zárkózot fel, aki nagyon szürkén teljesített, majd Svendsen jött be másodiknak, aki foghatta a fejét a célban, ez az Olimpia nem az övé. És ha belegondolunk, hogy mennyit hagyott ki a világkupában (két helyszínt - Annecy és Antholz), akkor jogos a kérdés, mire készült fel? Mert Björndalennek sikerült, mai szürke teljesítményét leszámítva, de akkor még szót sem ejtettünk a Boe fivérekről, a 2011-es világkupa-győztes Tarjei, valamint az Annecy-ben brillirozó Johannes Thinges-ről. Róluk inkább ne is beszéljünk, amit ma is produkáltak, azt még Lars Berger is meghozta volna. Mondjuk a 11.hely nem is olyan rossz Johannes Boe-től, de ő ennél jobb futó, úgyhogy csak egyszer rontott. Akárcsak Svendsen. Lehet elemezni a norvég stábnál, hol is rontották el a felkészülést.

Na de vissza Szocsiba. Simon Eder a nem túl magason álló lécet megugrotta az ezüstért, mögé 12-essel az olasz Lukas Hofer jött be először harmadiknak, majd Eder miatt visszacsúszott a negyedikre. Landertinger célba ért, harmadik helyre jött be, Beatrix pedig negyediknek, így ekkor Garichev, Eder és Landertiner volt a dobogón. Martin Fourcade utolsó lövészete után nagyon megnyomta az utolsó kört, és simán átvette a vezetést, 34 másodperccel Garanichev elé ugorva.

Azonban...

Erik Lesser negyedjére sem rontott, és 9 másodperces fórral ő vezetett a negyedik lövészet utáni mérőpontnál. Látszott rajta, hogy fárad, a 18,4 kilométeres időmérőnél már a francia vol az élen 6 másodperces előnnyel, innen eldőlt. De a második helyért volt még harc, Lesser nagyon jól hajrázott, és végül magabiztosan jött be Garanichev elé, elszomorítva az orosz drukkereket, megörvendeztetve viszont a német szimpatizánsokat.

Az olimpiai bajnok tehát Martin Fourcade lett, megelőzve Erik Lessert, a bronzérmes pedig Evgeny Garanichev lett. A negyedik-ötödik helyet két osztrák, Simon Eder és Dominik Landertinger foglalta el, a hatodik az üdözéses versenyben bronzérmes Beatrix lett. Hetedik a csalódott Svendsen, nyolcadik az amerikai Lowell Bailey, aki végül A meglepetésember lett, kilencedik az ukrán Sergey Semenov, tizedik pedig a német Daniel Böhm lett

Az egyetlen magyar induló, Gombos Károly sajnos katasztrófálisan lőtt, a 88 célba érkezőből (Jarkko Kauppinen két lövészet után kiszállt, miután elszakadt a puskáját tartó szíj) a 88.helyen zárt, nyolc lövőhibával, és negyed órás hátránnyal. Az előtte állótól is majd' öt perccel maradt le.

http://gtcdn.sochi2014.com/photo/ETKhTA/469178013-693X520.jpg?full=1

Pénteken a női 15 kilométeres egyéni versenyszámmal folytatódik az Olimpia, ahol Szőcs Emőkéért is szoríthatunk, valamint a román színekben induló Tófalvi Évára is figyelhetünk. És megnézhetjük, mit kezdenek a bombaformában lévő Darya Domrachevával, aki tavaly Szocsiban, az Olimpia tesztversenyén, éppen a 15 km-es egyéni versenyszámot megnyerte.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk