AJÁNLÓ
 
14:12
2016. 03. 04.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:12
2016. 03. 04.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
14:12
2016. 03. 04.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
14:12
2016. 03. 04.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
14:12
2016. 03. 04.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí

A szlovéniai Kranjska Gorán folytatódott a férfiak versenegése alpesi síben, ahol Alexis Pinturault már sorozatban negyedik sikerét aratta óriás-műlesiklásban. A dobogóra négy év után először állhatott fel Philipp Schörghofer, Marcel Hirscher pedig ismét megelőzte Henrik Kristoffersent, ezzel újabb nagy lépést tett ötödik összetett győzelme felé.

 

Napsütés és fagypont alatti hőmérséklet várta a mezőnyt a legendás Kranjska Gora-i Podkorenen. A tájat az éjszaka lehullott 10 centi hó öltöztette téli hangulatba, a pályán viszont emiatt a rajtot valamivel lejjebb kellett hozni, ennek volt betudható a perc alatti pályahossz. Az első futamot francia edző tűzte ritmusosra, ami komoly fegyvertény, mivel a franciák közül négyen is a világranglista legjobb hét helyezettje közt tanyáztak.

alpesi sí

A VK éllovasa és egyben négyszeres címvédője, Marcel Hirscher (7.) nyitotta az első futamot. Dinamikus, bevállalós sízése hozta meg a nap alapidejét. Thomas Fanara (4.) a tetején még több helyem lecsúszkált az ideális ívről, majd’ fél másodperces hátrányát azonban a célvonalig már előnyre tudta fordítani. Kristoffersen (6.) szemre viszonylag hibátlan menete ellenőrzőpontonként ingázott az utolsó és az első hely közt, végül éppen Hirscher elé érkezett meg. A címvédő és az elmúlt három óriás győztese, Alexis Pinturault (1.) végig magabiztosan, nagy tempóval síelt, az eddigi szoros különbségekre fittyet hányva hét tizeddel lépett meg mindenkitől. Muffat-Jeandet (5.) nem tudott konkurálni iménti honfitársával, de harmadik helye hármas francia vezetést jelentett 5 versenyző után, ami azt jelentette, hogy tökéletesen kihasználták a „hazai pálya” előnyét. Mathieu Faivre (7.) lett az első francia, akit másik nemzetbeli is megelőzött, Hirscherrel holtversenyben várhatta a folytatást. Felix Neureuthernek (3.) kifizetődtek a precíz, patikamérlegen kimért kanyarvételek, így fél másodperc hátránnyal a második helyet tudta megszerezni. Ezzel a világ jelenlegi legjobb hét óriás műlesiklója után Alexis Pinturault vezetett, Marcel Hirscher pedig az utolsó helyen tanyázott.

Végül Leif Kristian Haugent (9.) érte az a „megtiszteltetés”, hogy elsőként érjen be Hirscher mögé… Dopfer (17.) ma ismét rosszabbik arcát mutatta, több késés után nem meglepő a másfél másodperces hátrány. Nem úgy Philipp Schörghofer (2.), aki egy gyönyörű menettel szorosan Pinturault mögé zárt a második helyen. Két olasz következett: Roberto Nani (34.) zaklatott menete után a hátrány már jócskán két másodperc felett járt, Florian Eisath (12.) pedig szintén csak az egyre sűrűsödő középmezőny végébe tudott besorolni.

A szezon végére magára találó Stefan Luitz (11.) egy komoly mentéssel és több késéssel tarkított menete után ma nem is álmodhatott az aktuális dobogóról. André Myhrer (33.) a letörés után szétesett, rendre lecsúszkált a mély hóba, így épp csak Nani elé fért be utolsóelőttiként. A legjobb tizenötöt Marcus Sandell (41.) zárta, aki hibákkal teli menetével a két másodpercen túliak táborát gyarapította.

alpesi sí

Carlo Janka (20.) menetének pozitívumaként annyit említhetünk, hogy ő be tudott jönni kép másodperc alatti hátrányba. Tim Jitloff (45.) ezzel szemben zaklatott menet után az utolsó helyen találta magát. Gino Caviezel (10.) nagy tempót vállalt, amit egészen a pálya végéig tudott vinni, ezzel az aktuális 10. helyet csípte el. Honfitársa, Justin Murisier (18.) kevésbé volt bátor, de Jankát még így is meg tudta előzni. Svájci gárda után az olasz következett: Tonetti (21.) a pálya végéig folyamatosan halmozta a hátrányát, második futambeli javításban bízhatott, ugyanúgy, ahogy Manfred Mölgg (19.). Az idén visszavonuló Blardone a pálya közepéig versenyben volt egy top10-es helyezésért, de egy hiba végett vetett sízésének. Ezzel az olasz lett a nap első kiesője.

Filip Zubčić nem túl komoly, de annál látványosabb eséssel búcsúzott. A múlt heti meglepetésember, Luca De Aliprandini (13.) épp csak lecsúszott a legjobb olasz megtisztelő címéről. Manuel Feller (14.) ezúttal visszafogta magát, így meglepetésre nem igazán volt kérdés a célba érkezés sem. Leitinger (23.) le-lecsúszkálós menete még elég volt a két másodperc alatti hátrányhoz. A szlovén szurkolóknak Žan Kranjecig (16.) kellett várni a hazai versenyzőre, az erős középmezőnybe illő idővel hálálta meg a házigazdák szurkolását. Chritoph Nösig (27.) hajszálakkal ugyan, de továbbjutást érő futamot síelt, ahogy a visszatérő Steve Missilier (22.) és Krýzl (25.) is délutáni javulásban bízhattak.

Magasabb rajtszámmal bejutott Adam Žampa (15.), Cyprien Richard (24.), David Chudounsky (26.) 58-assal, Aleksander Aamodt Kilde (28.), Eemeli Pirinen (29.) és Tommy Ford (30.).

Az első futam eredménye
alpesi sí

A második futamba két másodperces hátránnyal Tommy Ford (27.) éppen bekerült és hibákkal teli futamán nem rajta múlt, hogy valamelyest előreléphetett. A pályát egyébiránt svéd edző tűzte, a hiba az egyenletben csak annyi, hogy egyetlen svéd versenyző nem csúszhatott le rajta. Eemeli Pirinen (23.) könnyedén szerezte meg a vezetést – és életet második pontszerző helyezését. Aleksander Aamodt Kilde (24.) ezen a héten is második futamot síelhetett óriásban, de akkori 16. helyétől ezúttal jócskán elmaradt, Noesig (20.) viszont már sikerrel indult el a vezető pozícióért, mellyel több helyet sikerült előre ugrania. David Chodounsky (26.) meglepetésre került a második futamba, de szuper-G-ből ismert pattogóssága itt hiányzott, csak a honfitárs Fordot előzte. Kryštof Krýzl (25.) is megszenvedte a pályát, de legalább pontoknak örülhetett.

alpesi sí

Cyprien Richard (9.) korábbi önmagát idézte, előnyét folyamatosan tudta építeni a legvégéig. Leitinger (14.) egy ideges menettel is tartani tudta a lépést a franciával, az alján végül szoros meccsben kapott ki. Steve Missilier (19.) szépen abszolválta a pályát sérüléséből visszatérve, de a vezetésben egy pillanatig sem gondolkodhatott. Nem így Riccardo Tonetti (16.), aki végül a meredeken vesztette el esélyét egy jobb helyezésre. A szám vancouveri olimpiai bajnoka, Carlo Janka (12.) szintén a meredeken bukta el az első helyet a szponzorfal előtt egyre szélesebben mosolygó Cyprien Richard ellenében. Manfred Mölgg (18.) és Justin Murisier (10.) is folytatták a tendenciát a pálya végén, bár az olasz leginkább a mély hóban tett látogatását bánhatja a középső szakaszon. Dopfer (22.) délutánra sem tudta összeszedni magát, méterről méterre halmozta hátrányát.

Žan Kranjec (16.) első futama délutánra megtöltötte a lelátókat, de a pálya közepén eldobott súlyos tizedek végül az aktuális dobogójába kerültek. Adam Žampa (21.) a délután egyik legnagyobb visszaesését produkálta. Manuel Feller (6.) a második futamban már vérszemet kapott és bevállalós sízését ezúttal célba érésre és magabiztos vezetésre váltotta. Így végül Richard a 10. versenyzőt nem tudta kibekkelni, de így is top15-ös helyezésnek örülhetett. A délután első kiesője címet Luca De Aliprandini vitte haza, így ma a nagy menetelés elmaradt tőle. Florian Eisath (13.) sokáig szorongatta Fellert, de végül a meredeken hiányzott a precizitás mellé a sebesség. Luitz (10.) is a végén bakizott bele, pár kapuval a vég előtt megbillent, súlyos tizedeket veszítve ezzel. Gino Caviezel szintén ártatlan szituációban hibázott, de a svájci emiatt a célig sem jutott. Haugen (7.) bátran rontott neki a pályának és sokáig bizakodhatott a vezetésben, de (lassan már közhelyesen hangzik) a meredek fél másodpercébe került, így egy századdal Feller mögé ért be.

alpesi sí

A reklámszünet után egyből Marcel Hirscher (3.) folytatta a showt, aki eszeveszett tempóval ment végig a pályán, szeme előtt nem az aktuális vezetés, hanem a szakági kristálygömb lebeghetett. Menete dobogóval kecsegtetett. Mathieu Faivre (5.) menete visszarántott minket a valóságba, Fellert éppen csak megverte. Kristoffersen (4.) is próbált becsülettel helytállni, de kétszázados előnye a rajtban messze nem volt elég az osztrák mai futamával szemben. Muffat-Jeandet (8.) komoly térvesztésekkel „operált”, amivel több helyezést bukott, csakúgy, mint Thomas Fanara (15.), akit egy pálya eleji rontás billentett ki a koncentrációból és ez rányomta bélyegét az egész menetre.

Felix Neureuther nyújtotta át Hirschernek a dobogós helyezést: sokáig a vezetés sem volt valószínűtlen, végül egy kanyarbéli kicsúszás jelentette neki a nap végét. Philipp Schörghofer (2.) bravúrra készült, de még egy hatalmas repülést is meg kellett fognia a mély hóban, amivel teljes előnyét eljátszotta, de a meredeken mintha mi se történt volna jobban jött honfitársánál és megszerezte a vezetést. Alexis Pinturault (1.) ismét nem vett tudomást a körülötte lévő világról, zökkenőmentesen, kötélidegekkel síelte végig a pályát, ezzel sorozatban negyedik győzelmét aratta óriásban.

Hivatalos végeredmény

alpesi sí

alpesi sí

alpesi sí

Alexis Pinturault mai eredényével 100 ponton belüli hátrányba került Hirscherrel szemben a szakági világkupában, míg Marcel Hirscher a hétvége végére szinte biztos (mégha matematikailag nem is) összetett győztesnek érezheti magát. Folytatásban holnap újabb óriás-műlesiklás következik Kranjska Gorából.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk