AJÁNLÓ
 
14:53
2014. 02. 14.
Óriási meglepetés született az Alta Badia-i parallel óriásműlesikláson: Cyprien Sarrazin...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2014. 02. 14.
A férfi alpesi sízők számára szlalommal ért véget a Világkupa-idény Lenzerheidében, irreális...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2014. 02. 14.
A férfiak számára óriás-műlesiklással folytatódott ma a Világkupa-döntő programja. Az...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2014. 02. 14.
A mai napon szuper-óriásműlesiklással folytatódott a Világkupa-döntő programja Lenzerheidében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2014. 02. 14.
Megkezdődött az alpesi sízők Világkupa-döntője Svájcban, Lenzerheidében. A férfi lesiklók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi szuper-kombinációval folytatódott ma az alpesi sízők számára a téli olimpia Szocsiban. A favoritok, azaz Pinturault és Ligety csúnyán elbuktak, a lesiklás után esélyesnek számító cseh Ondřej Bank elizgulta a szlalomot, Ivica Kostelić apja szlalompályáján dobta el magától élete alighanem utolsó olimpiai győzelmi esélyét - a végén pedig a svájci Sandro Viletta lett az olimpiai bajnok. Ivica ezüstérmet gyászolhat - ha valakinél, nála ez nem lehet ünnep -, a bronzérem az olasz Christof Innerhoferé. Olimpiai pontot szerzett még a lesiklás után vezető Kjetil Jansrud, a szlovák Adam Žampa, valamint Bode Miller.

Igazán szuper kombináció várt a férfi alpesi sízőkre a szocsi olimpián, ebben már előre biztosak lehettünk. Elegendő volt egy pillantást vetnünk a névsor mellett arra, ki jelöli ki a szlalomfutam pályáját: Ante Kostelić. Bizony, sokak nagy bánatára, ám a legtöbb szurkoló hatalmas örömére a brutálisan trükkös pályáiról hirhedt horvát mester esélyt kapott rá, hogy az olimpián is megvillantsa, mire képes. Ante papa személye egyben azt is eredményezte, hogy az olimpiai felvezetésben általunk egyszerűen "legnagyobb hiányzónak" titulált, és kétségkívül élete legrosszabb szlalomformájában lévő, egyébként viszont a számot éveken át uraló Ivica Kostelić mégiscsak elkezdhetett bizakodni. Favoritnak hívni még így is enyhe túlzás, hisz ott volt a mezőnyben Alexis Pinturault és Ted Ligety, no meg az örök kérdőjel (bár szlalomban a kérdés többnyire az, jobb vagy bal oldalára esik-e), Bode Miller - és még nagyon sokan mások. Az edzések alapján akár a cseh Ondřej Bankot is érdeklődve figyelhettük, főleg mivel alacsony rajtszámmal, 4-essel vághatott neki a pályának. Pinturault 17-es, Ivica 21-es, Ligety 22-es, Miller nem túl biztató 24-es rajtszámot kapott. Ha pedig igazi sötét lovat kerestünk magunknak, rögtön megakadhatott a szemünk a 3-as rajtszámot megkapó Alekszandr Horosilovon - egy biztos, a lejtőt ő ismeri a legjobban a mezőnyből.

A magas hőmérséklet a mai lesiklás rajtja előtt is nagy előnnyel kecsegtette az elején indulókat - jó szlalomosok is részesültek ebben a szerencsében. Az elsőként induló norvég Aleksander Åmodt Kilde még nem tartozott ebbe a kategóriába - igazi gyorssízőként viszont erős alapidőt várhattunk tőle. Bátran is síelt, talán kissé túlságosan is: hatalmasat repült az egyik ugratónál, és messze kisodródott egy-két helyen a hatalmas sebesség miatt (4.). A szlovák Adam Žampa nyitotta a műlesiklók sorát, érthető módon nála csak a hátrány mértéke volt a kérdés, jó alsó szakasszal 2 és fél másodperc alatt maradt (27.). Alekszandr Horosilov a két versenyző közötti holttérben mozgott, a pálya második fele talán lehetett volna jobb is, végül alig előzte meg a szlovákot (24.). Ondřej Bank a tegnapi edzésgyőzelem után ma is jól kezdett, két szektor után minimális előnyt mutatott az óra, majd még egy lapáttal rátett, és elkezdte növelni: közel fél másodperccel vette át a vezetést - óriási reményekkel várhatta a második futamot (2.)!

Bank menetének fokmérőjeként rögtön jött egy osztrák gyorssíző, Max Franz - és bár egy szektoron át vezetett, utána egyre nagyobb hátrányt gyűjtött be, és bár a végén jól jött, csak Kilde mögé sorolt be (5.). A következő két menet szusszanásnyi szünetet jelentett - a cseh Martín Vráblik és a lengyel Maciej Bydlinski reális célja csak a 30-ba jutás lehetett. Vráblik kevéssel három másodpercen belüli sízésével elégedett lehetett (29.), Bydlinski viszont egy nagyobb billenéssel már a pálya felénél túl volt ezen a határon, igaz, utána már csak pár tizedet tett hozzá (35.). A svájci Beat Feuz továbbra sem találja magát sérülése után, így tőle sem kellett félnie az élbolynak - az azért figyelemre méltó, hogy az alsó szektorban majd két tizeddel csökkentette hátrányát egy látszólag félresikerült ugratóval (10.). Kjetil Jansrud minimális előnnyel és hatalmas sebességgel nyitott, és vissza is vette a vezetést Norvégiának: végig Bankhoz hasonló részidőkkel a célban 14 századnyi előnyt mutatott neki az óra (1.). Christof Innerhofer révén egy újabb gyorssíző betlijét csodálhattuk meg - hátránnyal nyitott, egyre növelte, másodpercnél is többet kapott (8.).

A svájciak legkevésbé neves embere, Mauro Caviezel nem tudott csodát tenni, másfél másodperces hátránnyal várhatta a folytatást (13.). Aksel Lund Svindal kissé talán meglepő módon vállalta az indulást ebben a szakágban is - ennél csak az volt meglepőbb, hogy már a második időmérő pontig fél másodperces hátrányt gyűjtött be, a vége hét tized lett (6.). A meglepetések sorát Romed Baumann folytatta, mármint a negatívokét: két szektor után majd egy másodperc hátrány, amit stabilan és magabiztosan növelt a végére két másodperc fölé - az osztrák kommentátorok sem értették (21.)... A sógorok lelkivilágát Matthias Mayer rögtön megpróbálhatta valamelyest helyrerázni, ám a lesiklás olimpiai bajnokától a közel négy tizedes hátrány aligha töltötte el őket őszinte örömmel (3.). Az első 15 induló sorát a dél-tiroli Peter Fill zárta, kiábrándítóan gyenge futammal - az olaszok valamit ma nagyon elrontottak (16.). A pálya bizonyára ma is romlott, de ez egy-két tizednél többet biztosan nem jelentett - érthetetlen módon néhány gyorssíző alaposan alulmúlta önmagát.

A reklámszünet után jöhettek a szakági legjobbak, elsőként Carlo Janka. Egy szektor után látszott, hogy nála is csak a hátrány mértéke lesz a kérdés, majd a negyedik szektorban volt egy látható hibája is, elmért egy ugratót - másodpercen túlra szorult (9.). A nagy esélyes, Alexis Pinturault menete után pedig egyértelművé vált, hogy Bank valóban hatalmas esélyt kapott: a máskor oly bevállalósan síelő francia most mintha csak a biztonságra ment volna (23.). Talán úgy számolt, hogy a még jobban romló szlalompályán érdemesebb előbb indulni, azaz lesiklásban rosszul teljesíteni - de ha így is gondolta, a 2 és fél másodperces hátrányt finoman szólva sem könnyű visszahozni. Natko Zrnčić-Dim odatette magát, esetében ez lesiklásban 2 másodperces hátrányt jelent, ha nincs elől a cseh, még akár örülhetett is volna ennek az eredménynek (19.).

Thomas Mermillod Blondin láthatóan szenvedett a második szektorban, elbizonytalanodva alaposan vissza is vett a tempóból, gyakorlatilag kiszállt a versenyből 3 másodperces hátrányával (27.). Sandro Viletta többször is igen szélesre vette a kanyarokat, cserébe egész szépen őrizte a sebességét, a negyedik szektorban viszont nagyot kellett mentenie egy ugrató után, másfél másodperc fölé nőtt a hátránya (14.). Ivica Kostelić formahanyatlása a gyors számokban tűnt kevéssé elborzasztónak, kisebb tempója és egy látványosan elmért ugrató ellenére most sem kapott vészesen sokat, az utolsó szektorban még rá is vert Jansrudra, így másodpercen belüli hátránnyal bizakodhatott - korábban azt írtuk volna ilyen hátránynál, hogy megnyerte (7.)... Ted Ligety volt a szakági élboly utolsó tagja, és az utolsó, aki igazán aggaszthatta Bankot a szlalom szempontjából - ám most ő is tartalékosra vette a figurát, közel két másodperces hátrányt gyűjtött be (18.).

Az újabb reklámszünet után amerikaiak következtek. Andrew Weibrecht óvatos menete (20.) inkább csak felvezetést jelentett a lesiklóverseny talán utolsó nagy kérdéséhez: Bode Miller szerepléséhez. Millertől mindent várhattunk, csak óvatos menetet nem, tartotta is Jansrud tempóját két szektoron át, ám aztán a sebessége nem volt az igazi, majd egy jobbosban messze lesodródott a pályáról - majd másfél másodpercre nőtt a célig a hátránya (12.). Dominik Paris négy szektoron át hozta azt, amit ma egy olasztól várhattunk - azaz a lebőgést -, a pálya alján már hiába jött gyorsabban mindenkinél, így is 1,2-et kapott (10.). Adrien Thèaux jelezte, hogy a franciáknak sincs sokkal jobb napjuk, hasonló menettel, ám kevésbé markáns alsó szakasszal fél másodperccel Parisnál is lassabb volt (17.). A kanadai Morgan Pridy a várakozásoknak megfelelően a mezőny hátsó felében tusakodhatott (25.), az amerikai Jarod Goldberg számára viszont a lesiklás jelenthette volna az esélyt a jó szereplésre - szélesre vett ívekkel több mint másfél másodpercet kapott (15.). A szlovén Klemen Kosi már három másodpercen is túl járt, szerencséjére épp befért a 30-ba (30.), végül az első 30 induló sorát a cseh Kryštof Krýzl zárta - nem lett volna rossz menet, ám ugyanott sodródott le, ahol Miller, így majd 3 és fél másodpercet kapott (32.).

Az újabb reklámszünet után következett még 20 síző, ám az élen állóknak tőlük már nem kellett tartaniuk. Kedvenc argentin sícsaládunkat Cristian Javier Simari Birkner képviselte ma (43.), alig több mint 6 másodpercet kapott. Az orosz Pavel Trihicsev fele ekkora hátránnyal megúszta, még akár a top-30-ban is bízhatott egy ideig (31.). A monacói Olivier Jenot felejtős menete (45.) után a spanyol Ferrán Terra négy másodpercen belüli hátránnyal ért célba - nagyon mégsem örülhetett, hisz neki ez a fő száma, ráadásul hajszál híján fenékre ült egy ugratónál (34.). A szlovák Matej Falat leginkább annak örülhetett, hogy sem falat, sem védőhálót nem talált - megdobta egy ugrató, ő lett a verseny első kiesője. A kazah Martin Huber a mezőny végén küzdött (42.), az újabb spanyol, Paul de la Cuesta viszont a top-30-at ostromolta, három másodpercen belüli hátránnyal ezt el is érte (26.). A 38-as sízőnél szörnyülködve tapasztalhattuk, hogy az argentínoknál a Simarik átalakulóban vannak: Jorge Fernández Birkner Ketelhohn esetén a még hosszabb név még hosszabb pályán töltött idővel járt együtt (46.). A bolgárok kombinációs menője, Nyikolaj Csongarov nem fért be a top-30-ba (41.), az osztrákok kombinációhoz való hozzáállásáról pedig nagyon sokat elmond, hogy utolsó indulójuk, Ottmar Striedinger csak 40-essel jöhetett (22.)...

Az utolsó tíz sízőtől már a 30-ba jutást sem várhattuk, de olimpiai indulóként ők is említést érdemelnek. A fehérorosz Jurij Danyilocskin nem is kezdett rosszul, ám túlvállalta magát, és csúnyán nekirohant a hálónak (furcsa volt a visszajátszás, vagy rossz helyen volt a kamera, vagy Danyilocskin egyszerűen rossz irányba kanyarodott, utóbbi azért nehezen hihető) - a földön ülve maradt, alighanem a jobb lába sérült. A kazah Igor Zakurdajevet már a pályán kellett emiatt megállítani, majd következhetett a háló rendbe rakása és Danyilocskin elszállítása. A hosszabb szünet után a másik bolgár, Georgij Georgijev is hiába küzdött a 30-ért (38.), a bosnyák Igor Laikert célja pedig csak az utolsó hely elkerülése lehetett (44.). A monacói Arnaud Alessandria 4 másodperc körüli hátránnyal megúszta (36.), az andorrai Marc Oliveras még ennél is jobb volt (33.) - persze, ők alapvetően gyorssízők. A chilei Henrik von Appen is az, épp csak az élmezőnyhöz képest nem elég gyors (40.), a szlovák Martin Bendik pedig Danyilocskin hibájába esett: hatalmas tempóban kezdett, ám hamarosan nem fért be egy kapuba - ő megúszta baj nélkül. A dán Christian Fårup (39.) után próbálkozhatott újra a peches Zakurdajev, jó kezdés után a végére érthető módon elfáradhatott (37.). A futamot végül ma is a román Ioan Valeriu Achiriloaie zárta, nem várakoztatta sokáig a közönséget, már a pálya közepén kiesett.

A szlalomfutamra már jócskán 10°C feletti kánikulában került sor, nagyon sok múlott tehát a női versenyen jól vizsgázó orosz pályamunkásokon - talán még több is, mint Ante papán. Kosi vághatott neki elsőként a pályának, szemre szép síeléssel ment végig a szűz pályán, leszámítva a középső szektorban egy megtorpanást (22.). Vráblik megmutatta, mennyit is jelentett ez a középső szektor: azon a részen 3,5 másodpercet vert a szlovénre, így belefért, hogy alul és felül is kapjon pár tizedet (16.). Žampa folytatta a szlávok sorát, nagy tempóval fröcskölte havat, és másfél másodperces előnnyel ért célba (5.). Mermillod Blondin veszítenivaló híján mindent beleadott, össze is szedett jó pár tizedet, ám a pálya aljára fordulva elcsúszott, majd hosszan csúszott lefelé - baja nem lett a kiesésen kívül. De la Cuesta gyorssízőként esélytelen volt, neki azért kellett igyekeznie, hogy végül a 30-ban maradjon, több mint öt másodperces hátránya erre bőven elég volt (23.).

Pridy hasonló céllal vágott neki a pályának, ő 4 másodperc alatt megúszta, pedig itt-ott nagyon megszenvedett vele (20.). Horosilov hatalmas elánnal vágott neki a pályának, már fél másodperccel vezetett, mikor elcsúszott egy kapu mellett. Oroszként persze visszagyalogolt, de ez több mint 10 másodpercébe került (31.). Pinturault görcsös volt, nem tudott jobb időt menni a szlováknál, ettől persze még átvette volna a vezetést - ám rálépett egy kapura. Végképp elszállt a favorit! Striedinger lelkesen végigment, az osztrák tudósítók mégsem értékelték túlzottan a gyorssíző szenvedését - még Pridy is megelőzte (21.). Baumann próbált kicsit javítani depressziós szomszédaink lelkivilágán, persze látszott rajta, hogy ő sem szlalomos, de nagyobb hiba nélkül bejött a Žampa mögötti üres térbe (14.).

Weibrecht hozta azt, amit egy amerikaitól oly gyakran várhatunk - az esést: lába közé vett egy piros kaput, majd tigrisugrással vetette rá magát a következő kékre. Zrnčić-Dim meglepően lassan kezdett a horvát tűzésű pályán, egy másodperces előnyt adott le a közepéig, a végére hét tizedre nőtt a hátránya (10.). Ligety talán szólhatott bele leginkább az élmenők csatájába a várakozások szerint, ám ő is eladta előnye nagy részét már a felső részen. Hiába dobálta magát, ehhez a pályához ő egyszerűen kevés volt - több mint egy másodpercre nőtt a hátránya a célig (12.). Thèaux gyorssízőhöz képest jól tud szlalomozni, most se kapott vészesen sokat, ám így is Vráblik mögé esett vissza (17.). Fill se rossz szlalomos, ahhoz képest, hogy lesikló - a felső részt remekül végig is vitte, még az aljára is őrzött fél másodpercet, ám aztán a nagy igyekezetnek kapura lépés lett a vége.

Az újabb amerikai, Goldberg a reklámszünet után, jobban rendberakott pályán jöhetett, pechjére gyorssízőként ebből nem profitálhatott igazán sokat. Hatalmas hátrányát az alsó szakaszra leadta, ám végül örülhetett: megelőzte honfitársát, egy tizeddel jobb volt Ligety-nél (11.). Ekkor jött a meglepetés: Sandro Viletta valamikor régen jó szlalomos volt, és most a felső szakaszon megvillantotta tudását, folyamatosan növelte előnyét. Bár a pálya alján keveset veszített, több mint egy másodperccel vette át a vezetést (1.). Caviezel folytathatta volna a svájci sikersorozatot, Viletta mögé alighanem beért volna, ám egyre többet hibázott, a pálya aljára fordulva ki is esett. Bode Millernél végig szurkolhattunk, hogy célba érjen - a fogalmazásból sejthető, hogy csak ezért: Ante papa pályáján az őrült menetnek nincs létjogosultsága (6.).

A svájciak utolsó előtti embere, Beat Feuz gyorssízőként esélytelen volt, nem is mert nagy tempót vállalni, hátraesett Baumann mögé (15.). Paris már a harmadik kapunál le kellett, hogy tegye a kezét, szinte leállt - becsületből végigment, jó néhány sízőt meg is előzött (18.). Utolsó helvétként Janka követte, láthatóan nagy rössel vágott neki a pályának, ez is több mint másfél másodperces hátrányt jelentett (8.). Az újabb reklámszünet után jött az utolsó olasz, Innerhofer - tehát viszonylag jobban helyrepofozott pályán. Innerhofer pedig az egyik legjobban szlalomozó gyorssíző, és ezt bizonyította is: az alsó szakaszra még előnnyel fordult, a végén viszont nem tudott elég gyorsan kanyarogni - fél másodperccel Viletta mögé érkezett (3.). Ivica Kostelić drámája következett: hiába jött látható hiba nélkül, a tempó most is egyszerűen érthetetlen volt, a középső szakaszban már négy tized volt a hátránya, az alsó szakaszon pedig csak pár századot tudott visszakaparni (2.). Svindal esetében csak a visszaesés mértéke volt kérdés, végül századra azonos időt ment Jankával (8.).

Két osztrák és egy norvég gyorssízővel pihenhettünk rá a legvégére. Franz csigatempóval is többször hatalmas bajba került, végül kapura lépve látványos lábemeléssel búcsúzott. Kilde mindezt már két kapu után előadta, a fiatal norvég innen még bravúrosan továbbment - pár kapuval később aztán eljött a végállomás. Mayer tempója kevésbé volt riasztó, mint Franzé, persze így is jócskán hátraesett (13.). Ondřej Bank esetében egyetlen kérdés volt: elbírja-e a nyomást? A válasz: nem! Másfél másodperces előnnyel indult, ám láthatóan nem mert kockáztatni, már egy szektor alatt eladta az előnyét. Innen pedig nem volt visszaút - 1,6 másodperces hátránnyal vergődött el a célig (7.). Jansrud maradt még hátra - szinte esélytelenül. Igaz, volt 1,6 másodperc előnye, de hiába jött magához képest jól, ez csak a 4. helyre volt elég. Sandro Viletta olimpiai bajnok lett!

A verseny persze némi szünet után még folytatódott a 30-on túliakkal. Trihicsev kezdésként 8 másodperces hátrányt mutatott fel (25.) - nehogy valaki azt higgye, itt még bármi lényeges történhet. Krýzl azért megmutatta utólag, hogyan tud szlalomozni egy cseh, ha nincs rajta teher (19.) - a menetével Bank győzött volna... Pireneusi duó folytatta a versenyt: Oliveras hatalmas hátránnyal szenvedte el magát a célig (32.), Terra hozzá képest kifejezetten jónak tűnt (26.). Bydlinski kiesett, csakúgy, mint Alessandria, Zakurdajev viszont kellő óvatossággal, de azért nem botrányosan lassan célba ért (27.). Georgijev remek kezdés után a középső részen búcsúzott, Fårup pedig végig látványosan szenvedve, a középső részen kicsit hegyet is mászva, 20 másodperc feletti hátránnyal vergődött végig a pályán (35.). Von Appen visszagyaloglás nélkül is beszedett majdnem ennyit (33.), az utolsó elfogadhatóan szlalomozó induló, Csongarov viszont 7 másodperces hátránnyal eljutott a célig (24.) - azt lehet mondani, várakozás felett síelhető maradt a pálya mindvégig. Hubernek persze majdnem mindegy volt a pálya minősége, közel 15 másodpercet kapott (34.), kedvenc Simari Birknerünk (ugyanolyan párducmintás ruhában, mint Macarena S.B., rajta kissé groteszkül hatott) alig több mint 10 másodperccel megúszta (30.). Laikert pár tizeddel megelőzte az argentint (28.), Jenot pedig besorolt kettejük közé (29.). A versenyt Birkner Ketelhohn zárta, ő kevésbé vicces ruhában, ám cserébe gyengébben, mint a másik argentin - már az első kapuk egyikére rálépett.

140214

Sandro Viletta

Született: 1986. január 23., Graubünden

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás, szuper-kombináció

Egyesülete: La Punt Chamues-ch

Olimpia: olimpiai bajnok (szuper-kombináció, Szocsi 2014)

Világbajnokság: öt indulás, ötödik helyezett (szuper-komb., Schladming 2013), hatodik helyezett (szuper-komb., Val d'Isère 2011)

Junior-világbajnokság: bronzérmes (szlalom, Québec 2006)

Világkupa-debütálás: 2006. november 12., Levi

Világkupa-rajt: 100

Vk-futamgyőzelem: 1 (szuper-G, Beaver Creek 2011)

Vk-dobogó: 1

Vk-összetett: 53. (2009/2010 és 2010/2011)

Vk-szakági: hatodik (óriás-m., 2011/2012)

Európa Kupa: 3 dobogós helyezés (szlalom)

További eredményei: négyszeres svájci bajnok (lesiklás, szuper-G és óriás-m. 2013; szlalom 2008), hat győzelem FIS-versenyeken.

A mai nap nagy vesztese Ivica Kostelić. A horvát veteránnak ma minden a kezére játszott, a favoritok leszerepeltek, apja tűzte a szlalompályát - mégsem tudott olimpiai bajnokká válni. 35 évesen minden bizonnyal ez az utolsó olimpiája - ha nincs valami egetrengető csoda szlalomban, négyszeres ezüstrmesként fejezi be... Christof Innerhofer elégedettebb lehet, gyorssízőként ebben a szakágban bravúros a dobogó.  Lesiklóezüstje után már a második érmét gyűjti be Szocsiban, és a szuper-G még hátravan...

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk