AJÁNLÓ
 
13:57
2017. 01. 08.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:57
2017. 01. 08.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
13:57
2017. 01. 08.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
13:57
2017. 01. 08.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:57
2017. 01. 08.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Változatlanul áll a tézis: ha célba ér, képtelenség legyőzni Mikaela Shiffrint szlalomban. Az amerikai klasszis szezonbeli negyedik sikerét aratta a szakágban. A dobogóra még Wendy Holdener és Frida Hansdotter állhatott fel, a második futamban az első hat közt nem történt változás. A hazaiak részéről Ana Bucik szállított egy szép 7. helyezést, míg az osztrák csapatból Bernadette Schild 9. helyével jelentette a csúcspontot. Veronika Vélez-Zuzulová kiesett, így visszaállt az óév végi pontkülönbség közte és Shiffrin közt.

 

A Dunántúlt éjszaka elfedő havazás elérte Maribort is, de a szélmozgás szerencsére nem volt vészes, így nem okozott gondot a verseny megtartása. Egyébként sem vészes lejtő a Radvanje, akár a szintkülönbséget, akár az átlagmeredekségét nézzük. Az első futam pályáját Livio Magoni, Tina Maze egykori és Petra Vlhová jelenlegi trénere tűzte, méghozzá igazán kellemesen lüktetőre. A ritmust csak néhány rosszul irányzott sorozókapu szakította meg.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Frida Hansdotter (3.) szokott megbízható sízésével kezdődött a nap. Gond nélkül, egy ritmusban teljesítette a pályát, vagyis mértékadó alapidőt állított fel. Wendy Holdener (2.) is jól kontrollálta léceit, a végére valamivel több sebességet tartogatott, ennek köszönhetően bő két tizeddel átvette a vezetést. Šárka Strachová (6.) mozgása már kevésbé volt mondható lendületesnek, szemmel látható hibát nem követett el, de valljuk be, a pálya nem is adott erre nagy esélyt. Nina Løseth (5.) már valamivel közelebb került az első kettőhöz. Nemhiába, jóval pattogósabban vette az akadályokat a norvég, ritmust csak ritkán tévesztve.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Remek volt az a bizonyos alapidő, jól fémjelezte mindezt Mikaela Shiffrin (1.) sízése. 17 századnyi előnyét (vagy annál valamivel többet) fent gyűjtötte össze, a továbbiakban a tartáson túl más egyébre nem volt képes. A várakozásoknak megfelelően csatlakozott az élbolyhoz Petra Vlhová (4.) is, a szlovák lány kezdése nem sikerült valami fényesre, lomhán rajtolt, ám a folytatásban simán tartani tudta a többiek tempóját. Veronika Vélez-Zuzulová sokkal rosszabbul járt. Két szektoron át pár századdal előrébb tartott, minden kanyarnál kockáztatott, nagyon meg szeretné már verni éles versenyben az amerikait. Nos, erre ma nem volt lehetősége: középen késésbe keveredett, csak halmozta, s halmozta, így a sorozóknál ért véget a napja.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Michelle Gisin (23.) hátránya gyakorlatilag két másodpercre rúgott, nagyon nem érzett rá a hórihorgas svájci, miként kell sebességet tartani ezen a lankásabb lejtőn. Irene Curtoninak (15.) is meggyűlt a baja a tempóval a lapos részen, mint ahogy a szintén nem kistermetű Lena Dürr (10.) sem tudott többet, minthogy gazdagította a középmezőnyt. Roppantmód sűrűsödött a helyzet arrafelé, a 7. és a 20. helyezett közt alig több mint 4 tizedre rúgott a különbség. Jelentős mozgásokra volt tehát kilátás délután.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Ebbe a sorba csatlakozott az osztrákok legnagyobb reménye is. Furcsa ezt kimondani, de Bernadette Schild (9.) sem igazán tudta felvenni a versenyt az elittel, akár technikát, akár tempót nézzük. Az élmezőny (max. 7-8 síző) egy külön kasztot képvisel idén, s ha ki nem esnek, ritkán előzi meg őket más. Michaela Kirchgasser (20.) pattogós sízése egy nagyobb, s egy kisebb túlfordulással párosult a meredeken, gyakorlatilag ő zárta le a középmezőnyt délelőtt. Sérüléséből visszatérve feljövőben Nastasia Noens (36.), más kérdés, hogy a francia lány mozgása változatlanul volt annyira darabos, hogy pontszerzésről ne nagyon álmodozzon. Resi Stiegler (22.) rosszabbik arcát mutatta ezúttal, lelkesedése odáig vezetett, hogy szinte minden kapunál korrigálnia kellett. Az első 15 sízőt Marie-Michéle Gagnon (12.) zárta le, csatlakozott a sűrű bolyhoz.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Mint ahogy még jó néhányan a továbbiakban. Bravúrosan szerepelt a némiképp fokozódó hóesésben Emélie Wikström (8.), s mindenképp a kiemelkedő teljesítmények dobozóba csomagolnánk Manuela Mölgg (7.) mutatványát, koncentrált sízésével megint jó alapot szolgáltatott egy jobb eredményhez. A szlovének sem szomorkodhattak annyira, mert bár Maruša Ferk kaput tévesztett, két sízőjük kvalifikálta magát a második futamba. Az már sokkalta meghökkentőbb, hogy a legjobb hazai címét Ilka Štuhec (11.) sajátította ki, már megint. Innentől szlalomosként is számításba kell vennünk? Ana Bucik (15.) tankönyvbe illő sízése sem nélkülözte a kellő sebességet.

Harmincon túlról keveseknek termett babér. Osztrák részről Katharina Liensberger (59-essel a 24.) és Katharina Huber (46-ossal a 28.) folytathatta, századra azonos idővel épp megcsípték a pontzónát a német lányok, Marina Wallner (53-assal a 29.) és Maren Wiesler (42-essel a 29.). A továbbjutó harmincast Sara Hector (44-essel a 27.) tette teljessé. Azért a svéd visszatérésére sem lehet sok panasz…

Lara Gut (53.) is elrajtolt, s két durva rontást kivéve tulajdonképpen egészen tűrhetően szlalomozott. VK- műlesikláson persze megengedhetetlen a kétszeri szögletes kapuvétel. 57-en értek célba, a Zágrábban sporttörténelmet író sízőknek ma nem osztottak lapot.

----------------------------------------------------------------------------------------

Fokozódó hóesésben kezdődött a délutáni program. A norvég tűzésű pálya, ha lehetséges, még ritmusosabbra sikerült, néhol valamivel távolabb tűzött kapuk tették próbára a lányok képességeit. Reparálás céljából pár sízőnként rendre megakasztották a futamot, az egyenlő esélyek érdekében ennyi időtúllépést be lehetett vállalni.

A szűz pálya ezúttal nem adott előnyt, nem mintha szemre jól síeltek volna az elején. A két német, Wiesler (23.) és Wallner (24.) jót mérkőztek a hátsó helyekért, majd a fiatal Huber elpuskázta a pontszerzési esélyét, kapura lépett. Hector (26.) biztonsági menetét Barthet (27.) zaklatott sízése követte. Az első igazán jó sízést Katharina Truppétól (19.) láttuk, Liensberger (25.) és a kieső Gisin nem veszélyeztette pozícióját.

Stiegler (20.) sem adta át a múltnak az osztrák idejét, a pálya végére alábbhagyott lendülete, addig azért masszív előnyt tudhatott magáénak. Kirchgasser (12.) már nem tette meg ezt a szívességet, végigbírta szusszal a lejtőt, a célban jó fél másodperces előny szerepelt neve mellett.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Innentől tényleg minimális különbségek voltak a lányok közt, a sűrű középmezőnyben tényleg a délutáni futam döntött. Erin Mielzynski (16.) nem jelentett különösebb veszélyt az új éllovasra, a rá egyáltalán nem jellemző koncentrált menettel a második helyre azonban simán besurrant. Chiara Costazza (9.) minden téren felülmúlta az osztrákot, különösen a pálya legvégén, a sűrű tűzés helyén nyújtott kiemelkedőt. Elmaradt a kettős olasz vezetés, Irene Curtoni (22.) túlontúl megfogta léceit a meredeken, ezzel együtt nemcsak teret, de időt is jócskán vesztett. Christina Geiger (18.) a pillanatnyi dobogóról is leszorult, rendre rossz ívet választott a meredeken. A hármas holtverseny harmadik tagjára felemelte hangját a nézőközönség. Ana Bucik (7.) remek sízéssel hálálta meg a buzdítást, a legvégét kivéve minden korábbinál gyorsabban ment, bő 3 tizeddel vette át a vezetést.

A reklámszünet után Adéline Baud Mugnier (11.) volt soron. A szlovén erőssége a felső szakaszban rejlett, a francia csapat legjobbja ott szedte be hátrányát, így ha kevésen is, de Costazza is előtte ragadt. Maren Skjøld (15.) gyakorta mélyről támadta a kapukat, ennek megfelelően sízése hemzsegett az apró korrigálásoktól. Melanie Meillard-t elvitte a fiatalos lendület, a 18 esztendős leány egy erős fölső szakasz után ritmust tévesztett, minek következtében kapura lépett a pálya felénél.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Gagnon (12.) súlyos tizedeket bukott a meredeken, a kövér ívek láttán újfent érzékelhettük, a maribori lejtő nem a magas sízőknek kedvez. Megjegyzés: a pálya alján ő is jobbat síelt a szlovénnél. A közönség hangja újfent felerősödött, Ilka Štuhec (10.) pedig nem védett semmit. Becsülettel támadta a kapukat, s bár minden kaput nem vett eszményien, egy alapjáraton lesiklónak ismert sízőtől remek szlalomozást láthattunk. Az aktuális harmadik helyen kötött ki. Lena Dürr (21.) óvatosan, sok éllel abszolválta a pálya nehezebb részét. Ezek után törvényszerű volt a másfél másodpercnyi hátrány, s a durva hátrazuhanás.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Az osztrákok utolsó szalmaszálát ma is Bernadette Schildnek (8.) hívták. Akárcsak a hétközi zágrábi versenyen, ma is összekapta magát délutánra, kellő agresszivitással fűszerezett csúszásával szorosan tartotta a különbséget. A szlovének örülhettek mégis, 4 század a sajátjuk mellett döntött.

Rövid pauza után már csak a legjobbak maradtak hátra. Emélie Wikström (17.) próbált közel maradni a kapukhoz, ám ez néha komoly ritmustévesztéssel járt. A svédek fiatalja végül bőven másodpercen túli hátránnyal érkezett célba. Manuela Mölgg (14.) már valamivel pontosabban, cserébe visszafogottabb tempóban síelt, a legjobbakra ő sem jelentett igazi veszélyt.

Šárka Strachovánál (6.) már megnyílt az olló, ami az időkülönbséget illeti. A csehek kiválósága háromnegyed másodpercnyi előnyéből megőrzött bő másfél tizedet, köszönhetően tempósabb alsó szakaszának. Nina Løseth (5.) elemében volt az edzője tűzte pályán, gyakorlatilag minden szektorban gyorsabb volt a csehnél, ennek megfelelően meggyőző fölénnyel állt a lista élére.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Ám mindez mindig semmit nem ért Petra Vlhová (4.) bődületes sízéséhez képest. A szlovák lány remek ritmusban nyomta végig a meredeket, s lendülete azután sem hagyott alább. Mondhatni, felkéredzkedett a dobogóra. Frida Hansdotter (3.) azonban nem adta alább, szezonbeli legjobb futamával 1 tized előnnyel megtartotta elsőbbségét. A helyzet élesedett, már csak ketten várakoztak a rajtállásban. Wendy Holdener (2.) két parádés szektor után elkövetett pár bizonytalanságot.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

A svéddel szemben elég volt, élre állt, de nagy kérdés volt, mire megy a lent elbukott tizedekkel Mikaela Shiffrinnel (1.) szemben? Nos, semmire. Pedig nem volt akadálytalan az amerikai útja. Az egyik stangli duplán bekavart neki, előbb rendeltetésének megfelelően függőlegesen, majd a biztosítékból kikerülvén a havon csúszva sem hagyta békén a sízőt. Úrrá lett ezen a problémán is, minimális hátrányról fordított a végén, s 19 század előnnyel megnyerte idei negyedik szlalomversenyét

A verseny részletes statisztikáját elérhetitek, ha rákattintotok erre a linkre.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Mikaela Shiffrin 27. győzelmét aratta a Világkupában, ebből három kivétellel mindegyiket szlalomban szerezte. Wendy Holdener tucatnyi dobogónál jár, a hőn áhított győzelem még hiányzik a palettáról, már ami a rendes szlalomot illeti. (Kombinációban és városi parallelben nyert már VK-t.) Frida Hansdotter épp kétszer annyi pódiumnál tart. Idei éve nem volt valami fényes, de javuló formáját ma egy TOP3-as hellyel igazolta.

Szakágiban visszaállt a 110 pontos különbség, míg összetettben immáron 300 pont fölé nőtt Shiffrin előnye Guttal szemben.

Jövő kedden éjszakai szlalom következik Flachauból.

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

alpesi sí szlalom Maribor Szlovénia Mikaela Shiffrin Wendy Holdener Frida Hansdotter

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk