AJÁNLÓ
 
15:56
2015. 03. 01.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2015. 03. 01.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2015. 03. 01.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2015. 03. 01.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:56
2015. 03. 01.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Félelmetes különbséggel, mindkét futamát nyerve oktatta a többieket Marcel Hirscher, aki karrierje 30. Világkupa-győzelmével hatalmas lépést tett zsinórban negyedik összetett sikere felé. Másodikként csaknem 3 és fél másodperces különbséggel Felix Neureuther végzett a hazai garmischi lejtőn, míg a dobogó alsó fokára a holnap a tegnap 37. életévét is betöltő Benjamin Raich állhatott fel. A világbajnokság kuriózummá lett mostanra, a háromszor bajnok Ted Ligety ma a pódiumról is leszorult.

Az első futam pályáját Benni Raich fivére, Florian Raich, a másodikét a svéd Niklas Rainer jelölte ki. Altalában a svéd tűzésből is az osztrákok jönnek ki jól, tehát az előjelekkel maximálisan elégedettek lehettek a szomszédban. Fagypont feletti hőmérséklet, szállingózó hó (vagy havas eső), és felhős, de végre ködmentes idő fogadta a mezőnyt.

A hazaiak örömére Felix Neureuther kezdhette az első futamot, gond nélkül végigjött az egyszerűen tűzött, ám igencsak hosszú pályán (5.). Fritz Dopfer a Freier Fallhoz érve lemaradt honfitársától, ám a végén jobban megőrizte sebességét, és 2 századdal átvette a vezetést (4.).

Benjamin Raich hazai hó helyett a családi kötelék erejében bízhatott, bűnlassú kezdése ellenére sikerült a végére 2 tizedes előnyt beszednie (2.). Eddig reménykedhettünk, 4-essel aztán Marcel Hirscher megmutatta, hogy verseny itt ma se lesz: egy szektor alatt már 7 tized volt az előnye, a vége 2 másodperc (1.). Ez a különbség már senkinek nem örömteli az osztrák szurkolóin kívül - bajban van a szakág, ekkora fölényt ilyen gyakran még Ligety fénykorában se láttunk.

Alexis Pinturault küzdött egy jót a mezőnnyel, jelezve, hogy Hirscher nélkül jó verseny is lehetne ma (3.). Ted Ligety meglepően rosszul jött, pillanatnyi utolsó helye nem csak a különbség miatt jelentett csalódást (8.). Thomas Fanara egy nagyobb megbillenéssel már másodpercnél is többet kapott Raichtól (12.) (érdemesebb hozzá viszonyítani, Hirschert hagyjuk ki, úgyis más liga...). Tim Jitloff gyorsan jelezte, hogy szokatlanul jó rajtszáma nem tarthat ki sokáig, sok hibával, középszerű síeléssel hatalmas hátrányt szedett be (24.). Marcus Sandell álmosító tempóban haladt végig a pályán (16.), majd Carlo Janka nagyobb lendülete az erősödő hóesésben másodpercen belüli hátrányt jelentett Raich mögött (9.).

Matts Olsson letarolt egy kaput, ami kibillentette, a Freier Fallon is bajba került, mégis jó helyre érkezett (6.). Roberto Nani egész biztató menetet az alján belassulva némiképp elrontott (7.), Leif Kristian Haugen sokkal rosszabb részidőkkel is csak kevéssel szorult mögé (10.). A VB citromdíjasa, Victor Muffat-Jeandet  a mezőny hátsó felébe sorolt be (14.), majd Henrik Kristoffersen lassan és pontatlanul még hátrébb érkezett (15.).

Az első reklámszünet után jöhetett Kjetil Jansrud, akinél elmúlt hetei után leginkább a második futam lehetett a cél - csak egy másodpercet kapott Raichtól, most végre nem okozott nagy csalódást (11.). Florian Eisath mindenkit alulmúlt (27.), Philipp Schörghofer viszont sokáig élt az osztrák pályatűzés adta előnnyel - ám a Freier Fallon majdnem elesett (21.). Mathieu Faivre az előzőeknél kicsit jobban jött, az aljára lassult be (17.), Stefan Luitz viszont végig az utolsó hely elkerüléséért küzdött (19.). Davide Simoncelli rutinja akár sokat is érhetett volna, de a meredek-síelés egykori királya a Freier Fallra fordulva lecsúszott, és nagy hátrányt szedett be (18.). Christoph Nösig gondoskodott róla, hogy az osztrákok keretbe zárják a mezőnyt (30.), majd jöhetett az újabb reklámszünet.

A top-30 utolsó blokkját Steve Missillier nyitotta, átvéve az utolsó helyet (33.). Gino Caviezel legalább néhány síelőt megelőzött (22.), Giovanni Borsotti pedig megkaparintotta az első kieső helyet - ha már más első helyben ma úgyse bízhatott a mezőny. Manfred Mölgg tovább keserítette az olaszokat (40.), André Myhrer kiesett, Cyprien Richard szintén esélytelenül küzdött a második futamért (35.) - rutinos síelők sora betlizett. Massimiliano Blardonénak legalább a folytatás meglett (30.), a top-30-at záró Filip Zubčić viszont eséssel zárt.

A magasabb rajtszámmal indulók közül meglepő módon a tengerentúliak érezték legjobban magukat a dél-német Alpokban: Tommy Ford 13., Dustin Cook 20. helyet csípett meg. Második futamba jutott még a svájci Manuel Pleisch (23.), az utolsó előttiként induló Thomas Mermillod-Blondin (25.), az orosz Alekszandr Andrijenko (26.), az olasz Andrea Ballerin (28.) és a szlovén Žan Kranjec (29.) - nem egy megszokott névsor.

.......................................................................................................................................

 

Külön említenünk sem kell, délutánra sem esett le a hőmérő higanyszála, az elsők közt indulók azonban nem tudtak élni ebbéli előnyükkel. Nösig (27.) középszerűsége elegendőnek bizonyult három síző megelőzésére, a minden bizonnyal utolsóelőtti VK- versenyén szereplő Blardone (29.) a felső szektorig bírta tartani ezt az őrületesnek nem nevezhető tempót, az ifjú Kranjec (28.) pedig egy jókora rontás mellett is csak kevéssel kapott ki az osztráktól. Hamarjában már kettős olasz vezetést mutatott a tabella, pedig az élete első VK- pontjait jegyző Andrea Ballerin (21.) sem tett egyebet, minthogy kellő keménységgel támadta a pályát. A szintén harcos Eisathot (24.) csak kevéssel tartotta maga mögött. A különösebben nem bonyolult pálya két áldozatot szedett csupán, Andrijenko (30.) ugyan célba ért, de a hegymászással begyűjtött időhátrány okán bukta pontjait, míg Mermillod Blondin egy stílusos hasassal csúszott ki a pályáról.

Tim Jitloff (10.) adta meg igazán a délután alaphangját, megsíelte azt a bizonyos szintidőt, őrültségét ezúttal lábai is bírták, 75 századnyi előnye jelentős előrelépéssel kecsegtetett. Gyors egymásutánban két svájci fiatalt tett semmissé, Pleisch (17.) széles kanyarvételeivel, túlzott óvatoskodásával, Caviezel (22.) gyakori egyensúlyvesztésével hívta fel magára a figyelmet. Schörghofer (16.) sem hozta rá a frászt az amerikaira, az úgy áhított Világkupa-döntő mind távolabb került a 4 éve ugyanitt vb-bronzot ünneplő osztráktól. Dustin Cook (18.) harcossága temérdek pontatlansággal párosult, de a hazaiak szeme fénye, Luitz (20.) sem tudta értékelhetőre hozni a letörést, így minden igyekezete hiábavalónak bizonyult. Simoncelli (26.) másodszorra sem ütötte meg a mércét, Faivre (19.) egy elfuserált alsó résszel dobta sutba reményeit, míg Sandell (24.) addig sem síelt valami meggyőzően.

Jitloff erőssége vitán felül a célegyenesre fordító rész volt, mást ne mondjunk, Kristoffersen (13.) sem tudott ott konkurálni vele, no, pláne, a norvég előnye addig is rohamléptekkel csökkent. Victor Muffat- Jeandet (9.) törte meg a rossz sorozatot. Hiába adott el majd’ 1 másodpercet a meredeken, a végére összeszedte magát, s javára fordította kettejük küzdelmét. Ford (23.) fiatalos lendülete töméntelen hibában jelent meg, komolyan visszaesett az amerikai. Fanara (14.) vállon át fordulással abszolválta az utolsó letörést, végén nem volt mellette a századok.

Kjetil Jansrud (15.) apait-anyait beleadott, számos neccesre vett kapu is kevés volt a neki kedvező eredményhez. Honfitársa aztán átvette a vezetést, más kérdés, Leif Kristian Haugen (8.) stabilitásához nem párosult elitkategóriás dinamika. Jól fémjelezte ezt a reklámszünet előtt síelő Carlo Janka (6.); mi tagadás, öröm látni már sokadára a svájci sízését.

Ted Ligety (4.) valamelyest javult délelőtthöz mérten, az igazán meredektől kezdve régi önmagát, illetve világbajnoki formáját idézve síelt, 7 tizedes előnye pislákoló dobogós reményekkel tölthette el. Roberto Nani (7.) kissé zaklatott menete ellen mindenesetre elegendőnek bizonyult, jó volt ugyanakkor észlelni, az első és az utolsó szektorban tartotta a lépést vele az olasz. Olsson (12.) a nagy esély kapujában ismételten megremegett, a letöréshez érve teljesen kifordult testhelyzetből kellett korrigálnia. Felix Neureuther (2.) a végletekig kockáztatva igyekezett kiszolgálni szurkolóit, s bár sokáig úgy tűnt, ez is kevés lesz az üdvösséghez, 3 tizedet megtartott előnyéből.

Dopfer (11.) a legnehezebb részeken rendre megtorpant, így hiába az erős kezdés, csúnya visszaeséssel kellett szembenéznie. Alexis Pinturault-nak (5.) sem volt oka elégedettségre, látványos ritmustörések jellemezték csúszását, csupán a pillanatnyi harmadik helyre tudott besurranni. Benjamin Raich (3.) kellő visszafogottsággal síelte a meredeket, de csak azért, hogy a végére megint jól összekapja magát. Bevált terve, bő 1 tizeddel befért Ligety elé – a dobogóra. Merthogy Marcel Hirscher (1.) délután sem óvatoskodta el a dolgot: magasról, szűken, rezzenéstelenül vette még azokat az íveket is, amivel kivétel nélkül mindenkinek meggyűlt a baja. Délután sem talált legyőzőre, 3,28-as előny, no komment…

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Duplán jubilált ma Marcel Hirscher: 30. győzelmét és 70. dobogóját szerezte a Világkupában, s ha ez nem lenne elég, gyakorlatilag bebiztosította hőn áhított elsőségét a szakágiban. Összetettben 188 ponttal veri Jansrudot. 37. alkalommal állt ma VK- dobogón Felix Neureuther, példás kiegyensúlyozottsággal szerepel most már óriás-műlesiklásban is. Benjamin Raich 37 esztendősen is fel tudott állni a pódiumra, legutóbb egy esztendeje Kranjszka Gorán adatott meg neki. Mutatója ezzel 92-re módosult.

A fiúk jövő hétvégén Skandináviába költöznek, a norvégiai Kvitfjellben csapnak össze gyors számokban.

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk