AJÁNLÓ
 
17:27
2017. 02. 24.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2017. 02. 24.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2017. 02. 24.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2017. 02. 24.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
17:27
2017. 02. 24.
A német Simon Schempp győzelmével zárult a 2017-es biatlon világbajnokság, a férfiaknál...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét a szuper-G után még vezető Ilka Štuhec és az épp műlesiklásban elvérző Michaela Kirchgasser előtt. A Kvitfjellben rendezett lesikláson is volt szlovén dobogós, azonban Boštjan Kline győzelme kisebb meglepetés. Mögötte Matthias Mayer és a szakági verseny immár vezető Kjetil Jansrud végeztek.

 

Két pénteki versenyre is sor került a héten, ráadásul mindkettő egy már korábban elmaradt verseny pótlása: Crans Montanán a januárban elmaradt altenmarkti alpesi összetett volt terítéken, míg Kvitfjellben a teljesen törölt Lake Louise-i férfi hétvége lesiklásán volt a sor.

Frederica Brignone a harmadik szakágban ért csúcsra!

Az első futam komoly közjátékkal vette kezdetét: az első három induló egymás után esett ki egy szerencsétlenül tűzött kapu miatt. Ilka Štuhec esés nélkül megúszta, Wolrey és Feierabend viszont nem, ráadásul utóbbit csak hordágyon tudták elvinni a pálya mellől. Emiatt végül lerövidítették a pályát és szűk egy óra várakozás után indult újra a versney.

Štuhec (1.) mintha mi sem történt volna, újult erővel vágott neki a pályának és egy nagyon erős alapidőt síelt. Az első futamban viszont a legtöbb gyorssíző komolyan elvérzett; nem ért célba többek közt Goggia, Scheyer és Kling sem. A célba érkezők pedig jelentős hátrányt szedtek össze: Nufer (5.), Rebensburg (7.), Elena Curtoni (8.) és Mowinckel (9.) álltak talán a legjobban, de hátrányuk miatt nem sokban bízhattak. Annak fényében pedig főleg nem, hogy az éllovas szlovén mögött olyan nevek sorakoztak, mint Brignone (2.), Kirchgasser (3.), Gagnon (4.), vagy Ferk (6.). Az immár világbajnok Wendy Holdener (19.) viszont 2,45-ös hátrányból várhatta csak a folytatást, ami nem sok jóval kecsegtetett számára. Az amerikaiak közül tüntetőleg nem indult el Lindsey Vonn és Mikaela Shiffrin sem, előbbi ráadásul kikelt Twitter-oldalán szervezők miatt.

A második futam első említésre méltó idejét Lena Dürr (8.) síelte, aki majdnem két másodperccel át is vette a vezetést a horvát Leona Popvićtól (18.), amit egész hosszú ideig meg is tudott tartani. Végül az első helyről nem akárki szorította le a németet, hanem a friss világbajnok, Wendy Holdener (4.), de menete közel sem volt tiszta. A svájci az elvárásoknak megfelelően számos lányt maga mögé utasított, Stephanie Brunner (7.) került hozzá a legközelebb hosszú ideig, de ő is nagy hátránnyal szerezte meg az aktuális második helyet.

Gyors számokat kedvelők hosszú sora következett, így szinte természetes, hogy Corinne Suter (21.), Marsaglia (12.), Siebenhofer (16.), Hähllen (17.) és Venier () sem voltak veszélyesek Holdener elsőségére. Riccarda Haaser már elegendő előnnyel és műlesikló-tudással is rendelkezett, hogy felvegye a kesztyűt, de egy hibával hamar kiírta magát a versenyből. Újabb lesiklók érkeztek, de már másodperc környéki előnyökkel, ám ez általában egy közepes szlalomosnak sem elég Holdenerrel szemben, így Kappauer (11.), Mowinckel (15.) és Elena Curtoni (9.) sem tudtak érdemben versenyezni az első helyért, Rebensburg pedig már rajthoz sem állt délután.

Maruša Ferk (5.) a jól sikerült szuper-G után érezte, itt lehet az esély élete szereplésére, ennek megfelelően sokáig jól gazdálkodott hozott előnyével, de végül a második helyre szorult a célban. Priska Nufert () is főleg a szélesebbre tűzött pályákról ismerhetjük, ennek megfelelően egy szektor alatt már másfél másodpercet eladott honfitársával szemben. Marie-Michelle Gagnont (6.) előzetesen már az élre vártuk, de másodperc feletti hátrányt szórakozott el, olyan volt, mint egy vérbeli lesikló, aki biztonságit próbál síelni. Kirchgasser (3.) sem volt épp a legmagabiztosabb, de végül nem vesztette el összes előnyét a célig, ezzel biztossá vált a dobogó.

A meglepetés azonban hátravolt: Frederica Brignone (1.) megmutatta, hogy ez a pálya még nem romlott el annyira, mint azt az előző két hölgy után gondoltuk, és egy rettentő erős szlalommal folyamatosan növelte már meglévő előnyét az osztrákkal szemben. Ilka Štuhectől (2.) láttunk már csodát idén műlesikláson, és ha Kirchgasserékhez viszonyítunk, akkor ezt most is hozta, azonban Brignone menetére már az első szektor után sem jelentett veszélyt, egy másodperces hátránnyal lett második.

Összetettben a mai versennyel sok minden nem változott, Shiffrin továbbra is vezet az idén már nem versenyző Gut előtt, Štuhec viszont megelőzte a ma nullázó Sofia Goggiát, így már harmadik. A szakági versenyben a szlovén lány vezet továbbra is, 40 pont az előnye Brignone előtt, Kirchgasser pedig már 75 pontos lemaradásban van. Vasárnap el is dől a kis kristálygömb sorsa, de előtte holnap remélhetőleg szuper-G-t rendeznek még.

Kline két dobogó után ízlelhette meg a győzelmet!

Az időjárással Kvitfjellben is meggyűlt a baja a szervezőknek, bár ez csak annyiban merült ki, hogy lejjebb kellett hozni a rajtot. A verseny egyébiránt már egyre nagyobb botrány övez: Marcus Waldner versenyigazgató belengette, hogy ha a szervezés minősége nem javul drasztikusan, akkor jövőre kiveszik a naptárból a norvég helyszínt, ráadásul több versenyző is komoly kritikákat fogalmazott meg. A leghangosabb Carlo Janka volt, aki a csütörtöki edzésen majdnem egy pályamunkással ütközött.

A korai érkezők közül Petrick Küng (35.) egy nagyon gyenge alapidőt síelt, mai végül pontot sem ért. A hazai Åmodt Kilde (12.) jóval gyorsabb volt már, de menete közel sem volt tisztának nevezhető, Janka (15.) ezt az időt a célt leszámítva szinte mindenhol pár századdal előzni tudta. Boštjan Kline (1.) egész más értelmezést adott bizonyos kanyaroknak, mint az előtte érkezők, ez pedig kifizetődőnek bizonyult. Ráadásul szemre szinte beleköthetetlen volt a menet, így toronymagasan vette át a vezetést, amit már el sem vettek tőle a verseny végéig.

Travis Ganong (8.) elsőre valami miatt reklamált a célban, pedig idejével nem lehetett túlságosan elégedetlen. Max Franz (23.) és a honfitárs Vincent Krichmayr (23.) egyaránt vétettek nagyobb hibákat, ami miatt ma nem termett nekik sok babér a rettentően szoros versenyben. Erik Guay (4.) láthatóan az újabb világbajnoki cím után is motivált maradt, ennek megfelelően is síelt, de végül negyed másodperccel elmaradt Kline idejétől. Ezután érkezett a hazaiak legnagyobb reménysége, a Kvitfjellben eddig 5 győzelemnél járó Kjetil Jansrud (ennyi győzelmet eddig csak Hermann Maier tudott itt szerezni). A norvég azonban a pálya közepére már fél másodperces hátránynál járt, de a végére olyan tempóelőnyre tett szert, amivel jócskán faragni tudott, így végül az addig célba értek közül csak az éllovas szlovéntól kapott ki.

Romed Baumann (10.) egy kevéssé összeszedett menettel szerzett pozíciót magának a mezőny hátsóbb régióiban, ezzel szemben Hannes Reichelt (9.) a nap első valamirevaló osztrák sízését mutatta be, de a pálya végén nem tudott faragni, mint Jansrud, így a dobogóról ezúttal lemaradt. Osborne-Paradis (5.) a világbajnokságon ismét kivirágzott, és formája Norvégiában is kitart, ennek megfelelően a gyengébb rajt után nagyon jó időt síelt és sokáig esélye volt a vezetésre is, de épp Kline gyengébb szakaszán kapott a szlovéntől. Dominik Paris (11.) sokáig közel tudott maradni Klinéhez, de a pálya aljára néhány hiba és tempóvesztés miatt komoly hátrányt halmozott fel. Az utána érkező hármasból Fayed (21.), Clarey (34.) és a szakági éllovas Peter Fill (16.) sem tudott komolyabb veszélyt jelenteni az aktuális dobogósokra. Nem úgy a világbajnok Beat Feuz (7.), aki sokáig lőtávolon belül maradt, de a pálya végére a szükséges megújulás elmaradt. Matthias Mayer (2.) jó kezdés után a kritikus negyedik időmérőnél nagyobb hátrányban volt, mint az imént érkező Feuz, viszont az alsóbb szektorokat parádésan síelte meg, így végül beférkőzött Kline és Jansrud közé a második helyre.

A dobogó közeli menetek sora innentől kezdve le is zárult, Théaux (22.) és Sander (17.) sem érezték igazán a pályát. A világranglista harmadik legerősebb tízes blokkja következett, ám közülük többen pontot sem szereztek és a legjobb húszba is csak Goldberg (14.) és Ferstl (17.) tudtak beférni. Harmincon túlról viszont több meglepetést is elkönyvelhettünk még: Thomas Dressen (6.) 48-assal érkezve a pálya aljára rendkívül begyorsult, így számos versenyzőt ugrott át. A 39-essel síző Mauro Caviezel pedig az előkelő 10. helyet szerezte. Említést érdemel méh azo osztrák Christian Walder (13.) és a francia Frederic Berthold (19.) teljesítménye is.

A verseny az összetettet a férfiak esetében sem tudta érdemben befolyásolni, Kjetil Jansrud továbbra is 4., jelentős hátrányban. A szakági pontverseny viszont továbbra is rendkívül szoros: most épp Jansrud vezet 13 ponttal Peter Fill előtt, azaz ők ketten a mai verseny után helyet cseréltek a tabellán. Mögöttük még Dominik Paris és Hannes Reichelt vannak 100 ponton belül. Holnap újabb leiklás szerepel a menetrendben, míg vasárnap szuper-G-t rendeznek.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk